Itse tehty piparitaikina

 Itse tehty piparitaikina on joka jouluinen perinteeni. Tällä kertaa muokkasin hieman Myllyn Parhaan perinteisen piparitaikinan reseptiä käyttämällä sekä vaaleaa että tummaa siirappia. Sokerina käytin fariinisokeria ja vähensin ohjeeseen ruokasoodan määrää, sillä joskus se saattaa ikävästi maistua läpi valmiista pipareista.

Täytyy sanoa, että näistä pipareista tuli ihan mielettömän hyviä! Taikinaa on helppo käsitellä ja valmiit piparkakut maistuvat todella herkullisilta. Taaperoa onkin saanut vähän toppuutella pipareiden syönnissä, hän kun haluaisi aina ohi mennen käydä hakemassa keittiöstä "matkaevästä" kuten hän asian ilmaisee. "Äiti otan keittiöstä ihan yhden matkaevään vaan kun menen olkkariin".. heh!

 



Itse tehty piparitaikina, n. 60kpl valmiita piparkakkuja

300g voita

1dl vaaleaa siirappia

1dl tummaa siirappia

2dl fariinisokeria

4rkl piparkakkumaustetta

1dl kermaa

2 munaa

1,5tl ruokasoodaa

11-12dl erikoishienoja vehnäjauhoja

  1. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon piparkakkumauste, fariinisokeri ja siirapit. Sekoittele, kunnes sokeri sulaa voin joukkoon ja ota kattila pois liedeltä.
  2. Lisää jäähtyneeseen seokseen kerma ja kananmunat.
  3. Lisää lopuksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu ruokasooda. Sekoita taikina tasaiseksi, kääri kelmuun ja anna kohmettua jääkaapissa mielellään yön yli.
  4. Leivo taikinasta haluamiasi pipareita ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia piparien koosta riippuen.
  • Vinkit!

-Ota taikina hetkeksi huoneenlämpöön ennen leipomista. Taikinaa on kuitenkin helpompi työstää kun se on viileää, joten voit ottaa siitä esimerkiksi puolet leivontaa varten ja säilyttää loput jääkaapissa kunnes ensimmäinen erä on leivottu pipareiksi.

-Paista yhdellä pellillä aina mahdollisimman saman kokoisia pipareita.




Samalla tuli leivottua myös ihania talon mallisia pipareita, jotka koristelen tänään ja asettelen huomenna juustokakun reunoja koristamaan. Löysin idean Pinterestistä ja oli pakko kokeilla itsekin, kun lopputulos oli niin kaunis!

Tänään olisi tarkoitus tehdä vielä pieni siivous viikonloppua varten ja ottaa joulukoristelaatikosta muutamia koristeita esille. Huomenna saadaankin sitten avata lapsen kanssa ensimmäinen luukku kalenterista. Tätä onkin jo odotettu!

Herkullista viikonloppua!


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! ♥