FETA-PARSAKAALIPIIRAKKA, PELLILLINEN

Kummasti sitä aina tuppaa unohtamaan, kuinka helppoja ja herkullisia erilaiset suolaiset piirakat ovat. Näitä tulee tehtyä yleensä vain kahvipöytään tarjolle ja silloin tällöin myös iltapalaksi, kun vaan sattuu muistumaan mieleen kauppalappua kirjoittaessa. Tuntuu, että joka kerta juhlista yli jäänyttä piirakkapalaa syödessä käydään pöydän ääressä sama keskustelu. "Tätä piirakkaa pitäisi tehdä useammin, vaikka ens perjantaina iltapalaksi leffan kanssa." tai "Vitsit miten hyvää, miks ei tehdä näitä useammin?" Ja sitten taas viikon päästä iltapalaa miettiessä pää lyö tyhjää ja seuraavan kerran muistan suolaisten piirakoiden olemassaolon kun mietin jotain tarjottavaa kahvipöytään. Hohhoijaa, sama pää kesät talvet vai miten se meni..



FETA-PARSAKAALIPIIRAKKA   pellillinen

POHJA:
250g rahkaa
250g voita
50g emmental-juustoraastetta
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

1. Sekoita rahka ja pehmeä voi keskenään. Lisää juustoraaste, vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita taikina tasaiseksi.
2. Pyöritä taikina palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
3. Levitä ja painele taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pistele pohjaan reikiä haarukalla.

TÄYTE:
300g parsakaalia
250g miniluumutomaatteja
400g fetajuustoa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3dl kermaa
2dl maitoa
4 munaa
mustapippuria
100g emmental-juustoraastetta

1. Höyrytä parsakaalin nuppuja niin, että ne kypsyvät hieman. Pilko sillä aikaa sipuli kuutioiksi ja kuullota pannulla pehmeiksi.
2. Purista pannulle valkosipulinkynnet, lisää joukkoon puolitetut miniluumutomaatit ja höyrytetyt parsakaalit. Sekoita ja kaada täyte taikinan päälle.
3. Murustele fetajuusto täytteen päälle, ripottele pinnalle juustoraastetta ja lisää muutama rouhaisu mustapippuria.
4. Sekoita keskenään kerma, maito ja kananmunat. Kaada seos tasaisesti täytteiden päälle.
5. Paista piirakkaa +200 asteessa 35-40 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsynyt ja pinta on saanut hieman väriä.





Tätä piirakkaa meillä syötiin kahvin kanssa mun syntymäpäiväkahveilla pari viikkoa sitten. Tein piirakkaa pellillisen, jostai sai leikattua 36 pientä palaa. Suosin pieniä paloja, jos tarjolla on muutakin suolaista. Tästä riittää siis isommallekin porukalle syötävää vaikkapa illanistujaisiin ja suurempina paloina piirakka sopii hyvin tarjottavaksi myös raikkaan salaatin kanssa. Samaa ohjetta tulee usein sovellettua täytteitä vaihtamalla. Esimerkiksi kinkku sopii tähän hyvin, jolloin toisen paketin fetaa voi hyvin jättää pois. Teen usein suolaisia piirakoita tällä samalla reseptillä, jota olen muovannut Kotilieden ohjeesta.

Tässä muutamia aiempia reseptejä suolaisiin piirakoihin, on sitä näköjään joskus aikoinaan muistanut näitäkin tehdä ihan vaan kotiin syötäväksi:

Pekoni-vuohenjuustopiirakka, Feta-kasvispiirakka, Kolmen juuston piirakka, Kinkku-purjopiirakka, Feta-pinaattipiirakka, Pienet sienipiiraat, Päärynä-vuohenjuusto-pekonipiirakka Sinihomejuusto-ananaspiirakka.

Onko sulla suosikkireseptiä suolaisen piirakan tekoon? Saa jakaa vinkit ja herkulliset täyteideat kommenttiboksiin! 



12 kommenttia

  1. Näyttää herkulta, suolaiset piirakat on usein suositumpia tarjottavia kuin makeat, harvoin vain tulee tehtyä. Itse pidän eniten kymäsavulohi tai kanttarellipiiraasta. Lehtikaali-fetapiiras myös namia! :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja totta, suolaiset piirakat menee aina tosi hyvin kaupaksi. Lehtikaalia en olekaan vielä kokeillut piirakan täytteenä, kuulostaa hyvältä :)

      Poista
  2. Kuin tilauksesta tuli tämä resepti, menee heti v.loppuna kokeiluun. Hienot kuvat =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, mahtavaa että reseptistä on heti hyötyä! :)

      Poista
  3. Oi kuinka herkullisen näköistä ja varmaan myös maku ihan superhyvä. Kiitos, kun muistutit mieleen tämän itselleni tutun herkun parin vuosikymmenen takaa! Tein samantyyppistä ensimmäisrn kerran poikani lakkiaisiin.
    Blogisi on kerrassaan herkullinen kuten kaakao kermavaahdolla :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos paljon, kiva kun jätit kommenttia :) Tämä suolainen piirakka on aina vaan yhtä herkullista ja menee tosi hyvin kaupaksi erilaisissa juhlissa.

      Poista
    2. Piti oikein miettiä omaa lempipiirastani, sillä suosikkeja on useita. Useimmin tulee tehtyä kylmäsavulohi-purjo-smetana combolla suolaista piirasta. Toinen herkku on punajuuri-vuohenjuustopiiras ja juhlissa ehkä useimmin kolmen juuston (sinihome, mozzarella, emmental) helppo herkku. Eilisestä suppissaaliista pitäisi kehitellä uusi piirasresepti. Ans kattoo, mitä syntyy!

      Poista
    3. Oi punajuuri ja vuohenjuusto, siinäpä muuten toinen loistava makupari! Vuohenjuusto ja monet muutkin juustot ovat ihan ehdottomia lemppareita, joten myös toi kolmen juuston piiras kuuluu suosikkeihin. Täytyypä käydä myöhemmin kurkkimassa, jos blogiisi ilmestyy uusi sienipiirakka-resepti :)

      Poista
    4. piirakka jäi ihan lötsöksi? mitä teen väärin?

      Poista
  4. Minkälaista kermaa käytit täytteeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Käytin ihan tavallista kuohukermaa, mutta myös erilaiset ruokakermat käyvät hyvin :)

      Poista
  5. Onko tämä hyvää seuraavana päivänä leipomisesta?

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥