Luumu-juustokakku ja sveitsiläinen marenki

Tämä postaus on osa Kotilieden blogien joulukalenteria ja tänään on vuorossa minun luukkuni eli luukku numero 2. Seuraa joulukalenteria Facebookissa niin pääset mukaan ihanaan joulutunnelmaan. Joka päivä avataan yksi luukku ja luvassa on runsaasti herkullisia reseptejä sekä kivoja DIY-vinkkejä. Sivuilla julkaistaan luukkujen lisäksi myös muita jouluun liittyviä postauksia.

Tämän luukun takaa löytyy herkullinen kakku, joka maistuu piparkakuilta ja luumulta. Kakku viimeistellään upealla sveitsiläisellä marengilla, joka sopii täydellisesti piparkakkutalojen kattojen ylle. Idea piparitaloin koristeltuun kakkuun tuli Pinterestistä ja ainakin Makeaa-blogissa oli tehty vastaavanlainen tosi kaunis kakku!




Luumu-juustokakku ja sveitsiläinen marenki

vuoka 18cm

Pohja:

100g piparkakkuja

50g voita

  1. Murustele piparkakut ja sekoita yhteen sulatetun voin kanssa.
  2. Painele muruseos irtopohjavuokaan, jonka pohjaan on pingotettu leivinpaperi.

Täyte:

4 liivatelehteä

0,5dl vettä

300g maustamatonta tuorejuustoa

250g maitorahkaa

300g luumumarmeladia

70g luumusosetta

3dl kermaa

1dl tomusokeria

1tl vaniljasokeria

  1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  2. Yhdistä kulhossa tuorejuusto, maitorahka, luumumarmeladi ja luumusose.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita vaahto muun täytteen joukkoon.
  4. Kuumenna 0,5dl vettä kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja sekoita kuumaan veteen.
  5. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon kokoajan sekoittaen.
  6. Kaada täyte vuokaan piparipohjan päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  7. Koristele kakku ennen tarjoilua sveitsiläisellä marengilla ja kiinnitä reunoille talon mallisia pipareita.

Sveitsiläinen marenki:

4 munan valkuaista

2,5dl sokeria

1tl vaniljasokeria

  1. Mittaa pienen kattilan pohjalle vettä ja kuumenna kiehuvaksi.
  2. Mittaa valkuaiset ja sokeri laakeaan kuumuutta kestävään kulhoon ja aseta kulho kattilan päälle. Laita levyä pienemmälle, niin että vesihaude pysyy kuitenkin kuumana. Varo, ettei vettä mene marenkiastiaan.
  3. Vaahdota valkuais-sokeriseosta höyryävän vesihauteen päällä noin 10 minuutin ajan. Mausta vaniljasokerilla.
  4. Marenki alkaa olla valmista, kun koostumus on paksua, kiiltävää ja tahmeaa marenkivaahtoa.
  5. Valuta toiseen kulhoon kylmää vettä ja aseta marenkikulho sen päälle. Jatka vaahdottamista vielä hetki kylmän vesihauteen päällä, jotta marenki jäähtyy.
  6. Levitä valmis marenki juustokakun päälle ja viimeistele pinta halutessasi kaasupolttimen avulla.
  • Vinkit!

- Käytä vuoan reunoilla leivinpaperia tai reunakalvoa. Näin kakku irtoaa helposti vuoasta.

- Valmista talon malliset piparit etukäteen. Täältä löytyy ohje itse tehtyyn piparitaikinaan.

- Tämän kakun ympärillä on 11kpl talopipareita, jotka ovat noin 5,5 x 10cm kokoisia.

- Voit hyvin tarjoilla kakun myös ilman marenkikuorrutetta ja  piparireunusta. Juustokakku on herkullista myös sellaisenaan!

- Täytteessä käytettävä luumusose on vauvanruokahyllyltä löytyvää smoothiepussissa olevaa luumusosetta.

Pikeeri pipareiden koristelua varten:

0,5dl munan valkuaista

n.3dl tomusokeria

  1. Vatkaa valkuaisia ja tomusokeria sähkövatkaimella noin neljän minuutin ajan.
  2. Kaada pikeeri pursotinpussiin ja koristele piparit haluamallasi tavalla.


Tein ensimmäistä kertaa luumumarmeladilla maustettua kakkua ja tykkäsin tästä todella paljon! Jos pidät jouluisesta luumurahkasta tai luumukeitosta, niin pidät varmasti myös tästä kakusta. Piparkakkupohja sopii makuyhdistelmään loistavasti ja marenki ehdottomasti kruunaa tämän herkun!

Sveitsiläinen marenki on siitä kiva, että sitä voi käyttää kakkujen ja leivonnaisten päällä ilman erillistä uunissa kypsentämistä. Kuuman vesihauteen ansiosta valkuaiset kypsyvät vaahdotusvaiheessa ja valmis marenki on syötävää sellaisenaan. Marenki leikkautuu kakun päällä kauniisti ja pysyy muodossaan myös pursottaessa. Kaasupolttimen avulla marenki saa hieman rapean pinnan ja jää sisältä herkullisen tahmeaksi. Marenki pysyy hyvänä jääkaapissa ainakin seuraavaan päivään.

Kakkua ympäröivät piparitalot ovat aivan ihana koristeluidea ja esimerkiksi kuusipuun muotoiset piparit sopisivat myös hyvin tähän. Leikkasin sopivan kokoisen talon mallin leivinpaperista ja käytin sitä apuna pipareiden teossa. Osaan taloista tein vielä pienet savupiiput ja koristelin piparit pikeerillä. Ennen reunoille asettelua ripottelin talojen seinille hieman tomusokeria. Muista valmistaa talopiparit hyvissä ajoin ennen kakun koristelua, jotta pikeeri ehtii kuivua.



Tästä eteenpäin onkin luvassa vielä vaikka mitä ihania reseptejä ja vinkkejä joulun herkkulahjoihin. Olisiko teillä toiveita tulevien jouluaiheisten postauksien suhteen?

Joulukalenterin huominen luukku numero 3 avataan Ruusumäki-blogissa, muista käydä kurkkaamassa! Ihanaa sunnuntaita kaikille!

Vielä tämä päivä aikaa osallistua tarjottimien arvontaan täällä!


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! ♥