Superhelppo pataleipä siemenillä

Sain eilen blogikommentin vanhaan postaukseeni, jossa on resepti mielettömän hyvään kaura-chialeipään. Vastasin kommenttiin ja ajattelin, että pitäisi kyllä ehdottomasti tehdä pataleipää itsekin taas pitkästä aikaa. Eilen illalla ennen nukkumaanmenoa päätin vielä sekoittaa leivän ainekset kulhoon tekeytymään, jotta saisimme tänään ihanaa rapeakuorista leipää.

Aamupäivällä ulkoilun ja lumitöiden jälkeen kumosin taikinan pöydälle, muotoilin leiväksi ja paistoin valurautaisessa padassa. Lopputulos oli juuri niin herkullinen kuin muistinkin, vaikka edellisestä pataleivästä olikin jo ihan liikaa aikaa.

Taikinaa voi helposti soveltaa oman maun mukaan ja blogista löytyykin jo ennestään paljon erilaisia leipäohjeita. Tällä kertaa lisäsin taikinaan kurpitsansiemeniä, pellavansiemeniä ja seesaminsiemeniä. Jos siis mielit vaikkapa heti huomiselle tai tulevan viikonlopun aamiaispöytään hyvää itse tehtyä leipää, niin ota tästä helppo resepti talteen.



Pataleipä siemenillä

4 dl vettä

0,5 dl kurpitsansiemeniä

0,25 dl pellavansiemeniä

0,25 dl seesaminsiemeniä

1,5 tl suolaa

3 dl kaurahiutaleita

5 dl vehnäjauhoja

1tl kuivahiivaa

0,25 dl oliiviöljyä

  1. Mittaa kulhoon vesi ja sekoita joukkoon siemenet, suola ja kaurahiutaleet.
  2. Lisää vehnäjauhot, kuivahiiva ja öljy. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Peitä kulho kelmulla ja leivinliinalla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 10-12 tuntia.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile pyöreäksi leiväksi. Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
  5. Laita uuniin kannellinen pata ja kuumenna 225 asteeseen.
  6. Aseta kohonnut leipä kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista uunin alatasolla 30 minuutin ajan.
  7. Ota tämän jälkeen kansi pois ja paista leipää vielä noin 15 minuuttia. Voit siirtää padan uunin keskitasolle, jolloin saat leipään kauniin paistovärin.
  • Vinkki!

- Taikinan voi hyvin antaa tekeytyä kulhossa jopa 16 tuntia. Mitä kauemmin annat taikinan tekeytyä, sitä paremman makuista saat siitä.



Siivosin viime viikonloppuna kokonaan meidän kuiva-ainekaapin ja huomasin, että pitäisi täydentää jauhovarastoja. Etenkin nyt, kun innostuin tästä itse tehdystä leivästä  niin paljon että ajattelin taas ryhtyä leipomaan näitä useammin. Erilaisia avattuja pusseja siemeniä taas löytyi ihan hirveästi, joten niitä voisi samalla hyötykäyttää leipätaikinoihin.

Kiitos siis sinulle lukijani, joka kommentoit leipäpostaukseen ja muistutit minua samalla näistä ihanista itse leivotuista leivistä.

 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! ♥