Kurpitsasämpylät

 Yhdestä kurpitsasta riittää moneen herkkuun. Valmistin 1,5kg kokoisesta hokkaido-kurpitsasta soseen, josta osan käytin näihin kurpitsasämpylöihin ja osan meheviin kurpitsa-kuppikakkuihin. Reseptistä yli jääneen kurpitsasoseen voi myös halutessaan pakastaa tai käyttää muuhun leivontaan ja ruoanlaittoon.

Kurpitsa tuo sämpylöihin makua ja väriä, mutta näissä sämpylöissä myös muoto on kuin kurpitsalla. Omenanlohkojan avulla saat sämpylöistä helposti kurpitsan mallisia. Nämä sämpylät sopivat täydellisesti sosekeiton kanssa nautittavaksi tai muuten vaan syksyisen kattauksen viimeistelyyn.




Kurpitsasämpylät 20kpl

5dl vettä

400g kurpitsaa soseena

1rkl tummaa siirappia

5dl sämpyläjauhoja

9-10dl vehnäjauhoja

1pss kuivahiivaa (11g)

0,3dl rypsiöljyä

1,5tl suolaa

  1. 1. Mittaa kädenlämpöinen vesi taikinakulhoon. Sekoita joukkoon kurpitsasose ja siirappi.
  2. 2. Lisää sämpyläjauhot, puolet vehnäjauhoista ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
  3. 3. Jatka vaivaamista ja lisää loput jauhot muutamassa erässä. Mittaa joukkoon öljy ja suola. Vaivaa taikinaa kunnes saat aikaan hyvät sitkon ja taikina alkaa irtoamaan kulhon reunoilta. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
  4. 4. Jaa kohonnut taikina 20 saman kokoiseen palaan. Pyörittele sämpylöiksi, asettele leivinpaperin päälle pellille ja ripottelle päälle jauhoja. Tee sämpylöistä kurpitsan muotoisia painamalla keskelle kuvio omenalohkojan avulla. Paina kuvio lähes sämpylän pohjaan saakka. Kohota kaksinkertaiseksi liinan alla.
  5. 5. Paista sämpylöitä 210 asteessa noin 20 minuuttia.
  • Vinkki!

-Tässä ohjeessa on käytetty hokkaido-kurpitsasta itse valmistettua sosetta.

-Kurpitsasose värjää taikinan hennon keltaiseksi. Lisää taikinaan ripaus kurkumaa mikäli haluat tuoda väriä enemmän esiin.

 

Kurpitsasoseen valmistus:

  1. 1. Halkaise kurpitsa pituussuunnassa, koverra siemenet lusikalla ja aseta leivinpaperin päälle pellille halkaistu puoli ylöspäin.
  2. 2. Kypsennä puolikkaita 180 asteessa noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä haarukalla.
  3. 3. Koverra pehmeä sisus lusikalla kulhoon ja anna jäähtyä. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella ja käytä leivontaan, ruokiin tai kuumiin juomiin.
  • Saat 1,5kg painavasta kurpitsasta (esim. talvikurpitsa, hokkaidokurpitsa,myskikurpitsa) noin 700-800g valmista sosetta. Osan voit halutessasi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Jos käytät pienempää kurpitsaa, muista lyhentää myös kypsennusaikaa uunissa.

 



Olen muuten aiemminkin tehnyt näitä kurpitsan muotoisia sämpylöitä, jos haluat nähdä vaihekuvan niin kurkkaa postaus josta löytyy myös fetajuustolla ja salvialla maustettu kurpitsakeitto. 

Kurpitsasose sopii mainiosti myös kuumiin juomiin, kuten nyt ajankohtaiseen kurpitsalatteen joka saa vaikutteita pumpkin spice latesta. Tähän super herkulliseen kuumaan juomaan on tulossa ohje myöhemmin!

Oletko muuten jo osallistunut arvontaan, jossa voit voittaa itsellesi hauskan ja ekologisesti valmistetun kumipuisen kaktuspelin?

Voit osallistua tasapainoilevan cactuksen arvontaan täällä. 


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! ♥