Mehevät kurpitsa-kuppikakut

 Kurpitsasta on moneksi! Se on tullut todettua nyt, sillä kurpitsasesonki on kuumimmillaan ja kaupat ovat täynnä erilaisia kurpitsalajikkeita. Olen viikon sisällä käyttänyt uunissa paahdetusta kurpitsasta tehtyä sosetta esimerkiksi aivan ihanaan latteen ja sämpylöihin sekä nyt näihin uskomattoman herkullisiin kuppikakkuihin. Kurpitsasta voi valmistaa erilaisten suolaisten ja makeiden leivonnaisten lisäksi juomia, pastakastikkeita, risottoa, sosekeittoja ja piiraita.

Tällä kertaa halusin kokeilla porkkanakuppikakkujen tyylisiä leivonnaisia, joissa porkkana on korvattu kurpitsalla. Lisäsin taikinaan jauhettua inkivääriä ja reilusti kanelia. Kurpitsan ansiosta koostumus on ihanan mehevä ja nämä nousivatkin heti ihan suosikikseni porkkanaleivonnaisten rinnalle. Tuorejuustokuorrute tuo kivan lisän, etenkin kun päälle ripottelee hieman kanelia ja pähkinärouhetta. Kun kaiken tämän viimeistelee valuttamalla päälle vaahterasiirappia niin lopputulos on suorastaan taivaallinen. Jos ajatuksissa on leipoa jotakin kurpitsasta, niin suosittelen ehdottomasti näitä!



Mehevät kurpitsa-kuppikakut ja tuorejuustokuorrute 12 kpl

Taikina:

3 munaa

2dl fariinisokeria

2,5dl vehnäjauhoja

1,5tl leivinjauhetta

1tl vaniljasokeria

4tl kanelia

1tl jauhettua inkivääriä

200g kurpitsaa soseutettuna

1dl rypsiöljyä

  1. 1. Vaahdota munat ja fariinisokeri.
  2. 2. Mittaa toiseen kulhoon jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli ja inkivääri. Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahtoon ja kääntele tasaiseksi nuolijalla.
  3. 3. Lisää lopuksi kurpitsasose ja öljy ja sekoita kevyesti sekaisin.
  4. 4. Annostele taikina voideltuihin muffinipellin koloihin.
  5. 5. Paista 180 asteessa noin 25 minuuttia.

Kuorrute:

200g maustamatonta tuorejuustoa

40g pehmeää voita

4dl tomusokeria

1tl vaniljasokeria

  • Koristeluun: vaahterasiirappia, kanelia ja pähkinärouhetta
  1. 1. Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään sähkövatkaimella. Pursota kuorrute jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Viimeistele leivonnaiset vaahterasiirapilla ja kanelilla sekä halutessasi pähkinöillä tai pähkinärouheella.
  • Vinkit!

-Kuten porkkanaleivonnaiset, myös nämä kurpitsaa sisältävät leivonnaiset ovat parhaimmillaan 1-2 päivää leipomisesta. Halutessasi voit leipoa kuppikakut etukäteen ja kuorruttaa vasta tarjoilupäivänä.

-Säilytä kuorrutetut leivonnaiset kannellisessa rasiassa jääkaapissa, mutta ota huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Näin maut tulevat paremmin esiin!

-Alempaa löydät ohjeen kuinka voit helposti valmistaa kurpitsasoseen itse.

Kurpitsasoseen valmistus:

  1. 1. Halkaise kurpitsa pituussuunnassa, koverra siemenet lusikalla ja aseta leivinpaperin päälle pellille halkaistu puoli ylöspäin.
  2. 2. Kypsennä puolikkaita 180 asteessa noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä haarukalla.
  3. 3. Koverra pehmeä sisus lusikalla kulhoon ja anna jäähtyä. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella ja käytä leivontaan, ruokiin tai kuumiin juomiin.
  • Saat 1,5kg painavasta kurpitsasta (esim. talvikurpitsa, hokkaidokurpitsa,myskikurpitsa) noin 700-800g valmista sosetta. Osan voit halutessasi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Jos käytät pienempää kurpitsaa, muista lyhentää myös kypsennusaikaa uunissa.




Olen vasta nyt havahtunut siihen, kuinka vähän oikeastaan tulee itse hyödynnettyä eri kurpitsalajikkeita. Jos sinulle tulee mieleen joku ihana ruoka, leivonnainen tai juoma johon olet käyttänyt kurpitsaa niin kerrothan siitä kommenteissa. Kokeilisin mielelläni erilaisia reseptejä nyt kun olen innostunut käyttämään kurpitsaa.

Itse voisin suositella ainakin aiemmin tekemääni myskikurpitsakeittoa ja tietenkin tätä ihanaa kurpitsapastaa vuohenjuustolla. Vielä haluaisin tehdä ainakin kurpitsapiirakkaa ja kurpitsa-juustokakkua.


Mukavaa viikonloppua!

 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! ♥