GLUTEENITON BRITAKAKKU

Meillä kävi mieluisia vieraita kylässä ja koska he tulivat kahville suoraan ravintolasta, niin päätin tehdä vain yhtä tarjottavaa. Olin jo viime kesänä ajatellut, että brita-kakusta saisi varmaan helposti tehtyä myös gluteenittoman version ja nyt päätin sit kokeilla sitä. Halusin tehdä pyöreän kakun, joten paistoin marenkikakkupohjat kahdella pellillä. Täältä löytyy ohje viime kesänä tekemääni brita-kakkuun, joka on suorakaiteen muotoinen ja näin pohjan saa paisetettua yhdellä pellillä.

Brita-kakku on siitä kiva, että täytteeksi voi laittaa marjoja ja hedelmiä oman makunsa mukaan. Lisäksi kakun kokoaminen on nopeaa ja marenkipohjat voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Täyttäminen ja koristelu kannattaa kuitenkin tehdä vasta juuri ennen tarjoilua.



Gluteeniton Brita-kakku
Kakkupohja:
75g voita
0,8dl sokeria
2 keltuaista
1 muna
1,5dl gluteenitonta jauhoseosta
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
0,5dl maitoa

1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää keltuaiset ja kananmuna yksi kerrallaan vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
2. Siivilöi gluteenittomat jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri vaahdon joukkoon, sekoita nopeasti sekaisin sähkövatkaimella ja lisää lopuksi maito.
3. Ota kaksi leivinpaperilla vuorattua peltiä esille. Kaada taikina kahdelle pellille ja levitä nuolijan tai lusikan avulla taikinasta pyöreät noin sentin paksuiset kakkupohjat.
4. Paista +175 asteessa 8-10 minuuttia. Valmista marenki sillä aikaa kun ensimmäinen kakkupohja on uunissa.
5. Levitä marenkivaahto paistetun kakkupohjan päälle. Ripottele vaahdon päälle mantelilastuja ja paista +175 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes marenki ja mantelilastut saavat hieman väriä pintaan.
6. Paista tämän jälkeen toinen pohja, levitä paiston jälkeen marenki sekä mantelilastut ja paista toinenkin pohja valmiiksi.

Vinkki!
Voit tehdä myös suorakaiteen muotoiset kakkupohjat, jolloin ne mahtuvat kypsymään samalle pellille.

Marenki:
3 valkuaista
1,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
kourallinen mantelilastuja

1. Vaahdota kulhossa hetki pelkästään valkuaisia. Kaada sokeri vähitellen vaahdon joukkoon ja jatka vaahdottamista. Lisää loppuvaiheessa myös vaniljasokeri.
2. Marenki on valmista, kun vaahto on kiiltävää ja niin jämäkkää, että kulhon voi kääntää ylösalaisin niin että vaahto pysyy kulhossa.

Täyte:
250g mascarponejuustoa
4dl vispikermaa
2dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria

1. Notkista mascarpone pienessä kulhossa, vaahdota kerma ja yhdistä mascarponen kanssa. Vatkaa joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Laita jääkaappiin odottamaan kakun täyttämistä.

Lisäksi tarvitset:
750g mansikoita
pieni rasia pensasmustikoita
1dl mantelilastuja
sulatteua suklaata

1. Paahda noin 1dl mantelilastuja kuumalla pannulla. Leikkaa mansikoista kannat irti ja pilko mansikat noin neljään osaan.
2. Aloita kakun kokoaminen asettamalla toinen marenkikakkupohja tarjoilualustalle. Levitä pohjan päälle puolet kermatäytteestä ja asettele puolet mansikoista ja osa pensasmustikoista täytteen päälle. Ripottele marjojen päälle paahdettuja mantelilastuja ja valuta päälle sulatettua suklaata esimerkiksi lusikan avulla.
3. Aseta toinen marenkipohja täytteiden päälle ja levitä loput täytteestä pohjan päälle. Asettele loput mansikat ja mustikat täytteen päälle ja koristele lopuksi paahdetuilla mantelilastuilla ja sulatetulla suklaalla.
4. Tarjoile kakku mahdollisimman nopeasti! :)
 
Tuoreet mansikat ja pensasmustikat tekevät kakusta ihanan kesäisen. Karhunvatukat olivat loppuneet kaupasta, mutta nekin ovat tosi näyttäviä tällaisen kakun päällä. Paahdetut mantelilastut tuovat kakkuun kivaa rouheisuutta ja sulatettu suklaa viimeistelee tämän herkun. Kakun voi vielä lopuksi hunnuttaa tomusokerilla.

Tämä onnistui siis tosi hyvin gluteenittomana versiona ja oli ihan älyttömän hyvää. Uunissa onkin just paistumassa huomisia synttärijuhlia varten gluteeniton kakkupohja. Kunhan pohja on kypsä, niin jätän sen pöydälle jäähtymään ja käydään keskustassa tsekkailemassa Ravintolapäivän tarjontaa.

Mukavaa viikonloppua!

14 kommenttia

  1. Oih! Ihanaa, brita kakkua olen maistanut kyllä, mutta koskaan en ole itse kokeillut. Tämä versio voisi mennä testiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä niin hyvää! Jotenkin just sellainen kesä-kakku :)

      Poista
  2. Oi miten kaunis Brita! Kesän parhaimpia herkkuja.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja tosiaan, tätä on pakko tehdä joka kesä :)

      Poista
  3. Ihana kakku, tätä kokeilen kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brita-kakku on kyllä ollut tän kesän leivotuin herkku! :)

      Poista
  4. Britakakkua ei olekaan vielä tullut tehtyä. Täytyykin pistää kokeiluun!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tosiaan tehdä, tää on niiiin hyvää! :)

      Poista
  5. Gluteeniton brita pääsee kokeiluun, kun viikonloppuna ristiäiset! :) minkä kokoinen mahtaa riittää 20 henkilölle? Nimimerk. Jauhopeukalo vielä melko keskellä kämmentä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups anteeksi että vastaaminen kesti! Tekisin 20 henkilölle varmaan tämän (http://kaakaokermavaahdolla.blogspot.fi/2013/07/brita-kakku-tuoreilla-marjoilla.html) 1,5-2 kertaisena tai sitten näitä pyöreitä 2-3 kpl, riippuen muista tarjoiluista. Tästä tämän postauksen kakusta riitti hyvin 8 henkilölle niin, että muutamat ottivat vielä lisää :)

      Poista
    2. Kakku oli ihan sika-hyvää ja sai paljon kehuja! Kiitos ja nam!:) ja saatiin Nannen kanssa sopiva kevennys hikiseen leivontapäivään, kun ohjeessa käskettiin vaahdottamaan viskipermaa..:D

      Poista
    3. Hahahah ei hitsi! :D Kiva kirjoitusvirhe, oonkin ajatellut et milloin mun lukihäiriö saa aikaan jotain tällaista! En vaan huomaa niitä virheitä, vaikka lukisin postauksen moneen kertaan läpi. No mut hyvä jos se oli kevennys leivontapäivän keskellä, mut ehkä käyn kuitenkin korjaamassa virheen :D

      Ja ihana kuulla, että kakku maistui! :)

      Poista
    4. Kaikillehan noita sattuu, mut lopputulos ei oo aina yhtä hauska! ;)

      Poista
  6. Tämä oli kokeilussa syntymäpäiväjuhlilla ja sai paljon kehuja! Hyvä tuo alin pohja, helppo käsitellä ja siirrellä, ilman että tarvitsee pelätä murenemista, joka on ongelmana monessa gluteenittomassa leivonnassa.
    Ainoa vaan, että olin ostanut epähuomiossa L-koon munia ja ne olivat hivenen liikaa kyseiseen ohjeeseen :D sitten mietin myös sitä, kun päätin tehdä suorakaiteen malliset pohjalevyt samalle pellille, kävi uunissa niin, että valahtivat toisiinsa yhteen kiinni, ei olleet ehkä aivan yhtä kuohkean näköiset kuin tuossa kuvassa, mutta ehkä tämänkin osittain johtui kananmunien koosta, kenties. Tai sitten lässähtivät 1vrk säilytyksessä. Muuten ohje on POP! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥