30. kesäkuuta 2014

♥ Feta-kirsikkasalaatti

Tätä kesäistä salaattia tein meille yhtenä viikonloppuna kun saatiin nauttia koko päivä auringopaisteesta. Tällä kertaa keräsin takapihalta salaattia varten rucolaa, herneenversoja sekä ruohosipulia. Kivaa vaihtelua salaattiin toi jo pelkästään sekin, että pilkoin fetajuuston kolmioiksi. Tuollaisilla pienilläkin jutuilla saa salaattiin ja muutenkin ruokiin helposti uutta ilmettä. Aika usein tehdään myös perinteistä kreikkalaistyylistä fetasalaattia grilliruokien kanssa, mut nyt oli pakko laittaa mukaan kirsikoita kun ne olivat niin hyviä.



Feta-kirsikkasalaatti
rucolaa
herneenversoja
jääsalaattia
pala kurkkua
keltaisia kirsikkatomaatteja
200g fetajuustoa
tuoreita kirsikoita
kalamata oliiveja

1.Valmista ruohosipuli-vinaigrette ohjeen mukaan ja anna maustua jääkaapissa sen aikaa kun valmistelet salaattia.
2. Pilko pala kurkkua ja puolita noin puoli rasiaa keltaisia kirsikkatomaatteja. Poista kirsikoista kivet ja säästä osa kirsikoita halutessasi kokonaisiksi salaatin päälle.
3. Leikkaa fetajuusto pieniksi kolmioiksi. Pyörittele revittyä jääsalaattia sekä rucolaa ja herneenversoja 2/3 osassa vinaigrettea. Asettele salaatit tarjoiluastiaan ja sekoita joukkoon pilkotut salaattiainekset sekä oliivit.
4. Viimeistele salaatti vielä lopulla vinaigretella ja tarjoile esimerkiksi grilliruoan ja tuoreen leivän kanssa.

Ruohosipuli-vinaigrette
2rkl valkoviinietikkaa
3rkl oliiviöljyä
kourallinen silputtua ruohosipulia
sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria
muutama rouhaisu mustapippuria

1. Sekoita valkoviinietikka ja öljy pienessä kulhossa. Pilko ruohosipuli pieneksi silpuksi ja lisää kulhoon.
2. Purista joukkoon muutama ruokalusikallinen sitruunamehua. Lisää lopuksi ripaus suolaa, mustapippuria ja sokeria.

Grillattiin salaatin kanssa maissia, pihvitomaatteja sekä tofua. Olipa muuten kivaa syödä omalla takapihalla, kun nyt lähiaikoina ollaan ihan suosiolla katettu pöytä sisälle vaikka ulkona ollaankin grillailtu.

Käytiin just ostamassa jättikassit ruokatarvikkeita huomisia erikoisvieraita varten. En malta odottaa että näen Prahan porukan ja etenkin Valentinan jonka näkemisestä on jo yli puoli vuotta aikaa. Pikkuinen on varmasti kasvanut jo ihan hurjasti! :)

27. kesäkuuta 2014

♥ Hampunsiemensämpylät

Innostuin edellisen postauksen Chia-leivistä niin paljon, että eilen taikinaa tehdessäni päätin kokeilla millaisia sämpylöistä tulisi jos sekaan laittaisi kuorittuja hampunsiemeniä. Oon käyttänyt hampunsiemeniä muutaman kerran aiemminkin leivonnassa, kun oon tehnyt näitä gluteenittomia leipäsiä. Eiliset sämpylät katosivat niin nopeasti, että päätin leipoa näitä jo tänään uudestaan ja nyt uunissa paistuukin toinen satsi sämpylöitä. Reseptissä olevan hamppuöljyn voi muuten halutessaan korvata vaikka oliiviöljyllä.

Hampunsiemensämpylät 9kpl
3,5dl lämmintä vettä
1tl agavesiirappia
1dl kuorittuja hampunsiemeniä
1dl neljän viljan hiutaleita
2dl täysjyvä grahamjauhoja
3dl luomu vehnäjauhoja
1/2 pss kuivahiivaa
1tl suolaa
0,25dl hamppuöljyä

1. Mittaa vesi, agavesiirappi, hampunsiemenet, neljän viljan hiutaleet sekä grahamjauhot taikinakulhoon ja sekoita tasaiseksi.
2. Lisää vehnäjauhot sekä kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti noin viiden minuutin ajan, jotta saat aikaiseksi hyvän sitkon.
3. Lisää lopuksi suola ja hamppuöljy. Jatka vaivaamista vielä hetki ja kumoa taikina jauhotetulle tasolle. Pyörittele taikina palloksi, käytä apuna jauhoja jotta taikina ei tartu käsiin ja kohota liinan alla 40 minuuttia.
4.  Pyörittele taikinasta yhdeksän sämpylää. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kohota alla vielä puoli tuntia.
5. Paista sämpylöitä +230 asteessa noin 25 minuuttia.

Keräsin tähän vähän tietoa hampunsiemenistä, mikäli jollekin heräsi kiinnostus näitä kohtaan:

"Hampunsiemen on lähellä täydellistä ruoka-ainetta. Kyseinen ruoka ansaitseekin superfood-tittelin sen äärimmäisen monipuolisuutensa ja ravinnetiheytensä vuoksi. Hampunsiemenet ovat erinomainen proteiinin lähde, joka sisältää kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa. Hampunsiemen - toisin kuin esimerkiksi eläinperäiset proteiininlähteet, on raaka, kokonainen ja valmis proteiininlähde sellaisenaan. " Lähde: CocoVi

"Hampunsiemenestä löytyy runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kalsiumia, rautaa, jodia, magnesiumia, fosforia ja sinkkiä korkeina pitoisuuksina." Lähde: Life

"Kuumennuskiellosta huolimatta hamppua voi hyvillä mielin käyttää esimerkiksi leivonnassa, koska leivän sisus ei kuumassakaan uunissa nouse yli sadan asteen. Lämpötila säilyy huoletta turvallisissa mitoissa myös kasvispihveissä. Siinä vaiheessa, kun rasvat muuttuvat, lienee ruoka palamisen vuoksi muutoinkin syömiskelvotonta. Kokonaisten siementen paahtaminen ei siis rasvoja pilaa, mutta muista silti sekoitella siemeniä jatkuvasti, että ne paahtuvat tasaisesti. "
Lähde: Vegaaniliitto

Tekisi mieli tehdä illaksi pitakolmioita ja hummusta, mutta sitä ennen on muita hommia tiedossa. Käydään varmaan ainakin pyörähtämässä blueskadulla, joka on tänään viimeistä päivää järvenpäässä.

Ensi viikolla Prahan porukka saapuu vihdoin suomeen ja tiedossa on yhdessäoloa, grillailua, piknik-eväiden tekoa ja Valentinan synttäreiden viettoa. Sen jälkeen on vielä muutama viikko lomaa ja toivottavasti päästään käymään jossain lomalla ennen töiden alkamista.

Nyt toivottelen kaikille oikein hyvää viikonloppua! :)

24. kesäkuuta 2014

♥ Voimaleipä chia-siemenillä

Mayan kielellä Chia tarkoittaa voimaa, joten nimesin tämän leivän voimaleiväksi. Chia-siemenet näyttävät muuten uhkaavasti loppuvan. Kaksi pussillista onkin huvennut yllättävän nopeasti kun siirsin siemenet pieniin lasipurkkeihin ja näin ne ovat aina kätevästi käden ulottuvilla. Yleensä ripottelen siemeniä aamiaisjogurtteihin, puuroihin ja smoothieihin tai ihan vaan leivän päälle. Tällä kertaa päätin kokeilla mitä tapahtuu jos siemeniä laittaa leipätaikinaan. Annoin siemenien turvota vain muutaman minuutin ajan, jotta ne eivät imisi liikaa nestettä. Taikinasta sai tehtyä kaksi pyöreää leipää ja kohotukseen meni vähän enemmän aikaa kuin yleensä. Ekat (ja tokat ja kolmannet..) maistiaiset syötiin perinteisesti pelkän voisipaisun kera. Naams!

Chia-leipä 2kpl
4dl lämmintä vettä
2dl neljän viljan hiutaleita
0,5dl Chia-siemeniä
1tl hunajaa
5-6dl luomu vehnäjauhoja
2/3pss kuivahiivaa
4rkl oliiviöljyä
1,5tl suolaa

1. Mittaa vesi, hiutaleet, siemenet ja hunaja kulhoon. Sekoita ja anna turvota muutaman minuutin ajan.
2. Lisää 3dl vehnäjauhoja sekä kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti 3-5 minuuttia.
3. Lisää 2dl vehnäjauhoja ja jatka vaivaamista, jotta saat taikinaan hyvän sitkon. Lisää vielä 1dl jauhoja, jos taikina tuntuu kovin löysältä.
4. Vaivaa lopuksi joukkoon oliiviöljy ja suola. Kumoa valmis taikina jauhotetulle alustalle ja jaa kahteen saman kokoiseen osaan. Kohota liinan alla 45 minuuttia.
5. Muotoile palat varovasti pyöreiksi leiviksi, aseta leivinpaperin päälle pellille ja  siivilöi päälle kevyesti jauhoja. Kohota liinan alla vielä 1 tunnin ajan.
6. Tee leipiin viillot terävällä veitsellä ja paista +230 asteessa 30 minuuttia tai kunnes pinta tuntuu rapealta ja on saanut hyvän paistovärin.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat leivät uuniin. Päästä höyryt ulos raottamalla varovasti uunin luukkua 15 minuutin kohdalla. Näin leipiin tulee vielä entistäkin rapeampi kuori.




"Chia siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki yms. Tuotteen tärkein ominaisuus on sen sisältämän öljyn Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Toinen hieno ominaisuus on Chia siemenen sisältämät ravintokuidut. Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja). Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymis- ominaisuus (10 kertaa oman painona verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa." Lähde: CocoVi




Mitähän leipää sitä tänään leipoisi? Jotenkin mun tekisi mieli hyödyntää noita kaikkia pihalla kasvavia tuoreita yrttejä ja toisaalta perinteinen kauraleipä voisi olla myös tosi hyvää. Eilen illalla iski taas leivontainto ja huomasin vehnäjauhojen loppuneen (ennenkuulumatonta tässä huushollissa!) ja leivoin sitten gluteenittoman raparperipiiraan. Ehkäpä tänään voisi olla siis gluteenittoman leivän vuoro, sillä en taida malttaa odottaa että mies tuo kotiin tullessaan vehnäjauhoja kaupasta.

Tervetuloa kaikki uudet lukijat! Täällä onkin ollut kivasti liikennettä lähiaikoina ja uusia lukijoita ja seuraajia on tullut niin blogin, kuin Facebookin ja Instagraminkin puolelle. Ajattelin, että voisin järjestää jonkun kivan kesäisen arvonnan kaikkien seuraajien kesken. Tässä vielä muistutuksena blogin Facebook-sivut ja Instagram-tilini, johon päivitän kuvia joka päivä.

Mukavaa viikkoa!

21. kesäkuuta 2014

♥ Juhannusaaton torikahvit ja kauppahalli

Juhannusaatto alkoi aikaisilla aamukahveilla Hakaniemen torilla, ihan kuten viimevuonnakin. Syötiin aamupalaa, juotiin porukalla kahvit ja kierreltiin torikojuja. Yrtti- ja kukkakojut olivat täynnä vaikka mitä ihania ruukkuja ja etenkin runsas tomaattiamppeli olisi niin tehnyt mieli ostaa mukaan. Meillä on jo takapihalla aika paljon yrttejä ja taimia kasvamassa, joten ostettiin tosiaan vain se kreikkalainen basilika josta mainitsinkin jo eilen. Kaksi litraa herneitä maksoi 5€, kuten myös litra kirsikoitakin. Tykkäisin jos kaupoissakin vois ostaa vihannekset ja hedelmät paperipusseihin niin kuin torilla.

Hetken jos toisenkin kojuja kierreltyämme oli vielä kauppahallin vuoro. Hallin toisessa päässä oleva luomukoju on aina tosi houkuttelevan näköinen. Ja sitten taas siellä toisessa päässä myytävät marinoidut oliivit, valkosipulinkynnet, sienet, fetajuusto ja täytetyt paprikat sekä kreikkalainen halva.. oi nam! Yleensä ostan valkosipuli-yrttimarinoituja oliiveja, mutta nyt otettiin vielä niiden lisäksi chilimarinoituja. Myyjä on aina tosi ystävällinen ja kyselee kuulumisia. Lupaan, että tältä tiskiltä saa hallin parhaat oliivit.






















Rakastan toreilla ja kauppahalleissa kiertelyä ja sitä tunnelmaa mikä niissä on. Viime kesänä kävimme reissun aikana muutaman kerran suuressa Hanian kauppahallissa ja sinne on kyllä ehdottomasti päästävä vielä joskus uudestaan. Löytyykö sieltä muita kauppahallien, torien ja markkinoiden fiilistelijöitä? :)

20. kesäkuuta 2014

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Aamukahvit Hakaniemen torilla ja torikojut sekä kauppahalli kierretty muutamaan kertaan ympäri. Ostettiin yrttikojusta kreikkalainen oregano, toisesta kojusta kirsikoita ja kolmannesta pari litraa herneitä. Kauppahallista haettiin vielä marinoituja oliiveja ja Maunolle juhannuksen kunniaksi broilerinsydämiä. Nyt lähdetään kävelylle ja käydään samalla poimimassa juhannuskukkia.

HYVÄÄ JUHANNUSTA!

17. kesäkuuta 2014

♥ Avokado-melonisalaatti ja grillattua tofua

Sateisista keleistä huolimatta täällä on tehty kesäisiä salaatteja ja grillattu niin maissia kuin tofuakin. Saimme aiemmin Jalotofun grillibileistä uuttaa chilimaustettua tofua mukaamme ja sitä ollaankin nyt ahkerasti grillattu erilaisten salaattien kanssa syötäväksi. Vielä on muutama tofupaketti jäljellä ja ne meinaan säästää burgereita varten. Tää chilillä maustettu tofu on siitä kiva vaihtoehto, että sitä ei tarvitse sen kummemmin marinoida tai maustaa erikseen. Chili on aika mietoa näissä, joten toki makua voi vielä itse lisätä mutta hyvin maistuvat näinkin. Grillatun tofun päälle kun pirskottelee vielä hieman öljyä ja silppuaa yrttejä, niin muuta ei tarvita.


Avokado-melonisalaatti kahdelle
jääsalaattia
4 retiisiä
pala vesimelonia
mansikoita
vihreää paprikaa
pieni punasipuli
100g fetaa
1 kypsä avokado
sitruuna-rypsiöljyä
mustapippuria
suolaa
ruohosipulia
100g tofua (Jalotofu mieto chili paistopala) 

1. Aloita pilkkomalla avokado pieniksi kuutioiksi. Annostele pieneen kulhoon 1-2 rkl sitruuna-rypsiöljyä, muutama rouhaisu mustapippuria ja hippunen suolaa. Sekoita avokadokuutiot öljyyn ja laita hetkeksi jääkaappiin.
2. Siivuta retiisit ja punasipuli ja pilko myös paprika, mansikat ja vesimeloni.
3. Grillaa tofu grillissä tai paista kuumalla pannulla pienessä öljytilkassa.
4. Kokoa annokset suoraan lautasille. Revi jääsalaattia pohjalle ja lisää päälle kaikki pilkotut salaattiainekset sekä murusteltu fetajuusto.
5. Puolita tofu ja viimeistele salaattiannokset sitruunaisella rypsiöljyllä tai oliiviöljyllä ja mustapippurilla sekä pieneksi silputulla ruohosipulilla.






Täytyy varmaan hakea vielä yksi retiisinippu juhannusta varten, ne on nyt tosi edullisia kaupassa ja hyviä niin salaateissa kuin leivän päälläkin. Maun lisäksi retiisit tuovat kivasti myös väriä salaattiannoksiin. Oman pihan retiisit jatkaa kasvamistaan, mutta vielä niitä saadaan odotella. Samoin kesäkurpitsaa, paprikoita ja perunoita. Meillä on nyt muuten ensimmäistä kertaa perunat kasvamassa ja mun tekis niin mieli joka päivä ihan vaivihkaa kaivaa yksi varsi ylös ja katsoa onko siellä yhtään pikkuperunaa. Pakko vaan malttaa odottaa.. mut on ne ainaki kasvanu tosi hyvin, joten eiköhän sieltä jotain tule :)

Nyt sit jännätään Herkkuhaasteen tuloksia. Kiitos tosi paljon kaikille äänestäjille! Tää on jännittävää kun mistään ei näe äänien määriä kuten reseptikilpailuissa yleensä näkee. Jaiks!

15. kesäkuuta 2014

♥ Juustosarvia, mansikoita ja oman pihan tomaatteja

Jalkapallo valvottaa sen verran, että viime yönäkin tuli mentyä nukkumaan vasta joskus kolmen aikoihin. Tänään olikin ihanaa nukkua pitkään ja valmistella rauhassa kiireettömän aamun brunssia. Keräsin takapihalta basilikaa ja ruohosipulia sekä muutamia punaisia pikkutomaatteja. Eilen illalla leivotut juustosarvet lämmitin pikaisesti mikrossa, jotta sisällä oleva juusto sulaisi hieman. Sitten vaan tuoremehua laseihin, kahvia pannusta ja aamiainen on valmis.

Juustosarvet 32 kpl
2prk kermaviiliä
2dl juustoraastetta
1dl kaurahiutaleita
1,5tl suolaa
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2rkl rypsiöljyä

Lisäksi tarvitset: 2-3dl juustoraastetta, 1 kananmuna voiteluun ja unikonsiemeniä

1. Sekoita keskenään kermaviili, juustoraaste, kaurahiutaleet ja suola.
2. Lisää joukkoon vehnäjauhot sekä leivinjauhe ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi rypsiöljy, sekoita hetki ja kumoa taikina jauhotetulle pöydälle.
3. Jaa taikina neljään saman kokoiseen osaan ja pyöritä palloiksi. Käytä apuna jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin tai pöytään. Kaulitse taikinapallot pyöreiksi levyiksi, joiden halkaisija on noin 25cm. Jaa ympyrät taikinapyörän avulla kahdeksaan saman kokoiseen lohkoon.
4. Ripottele jokaisen kolmion suurempaan päähän hieman juustoraastetta ja rullaa kolmiot sarviksi suuremmasta päästä aloittaen. Asettele valmiit sarvet leivinpaperilla vuoratulle pellille niin, että juustosarven "häntä" jää alle. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle juustoraastetta sekä unikonsiemeniä.
5. Paista juustosarvia +200 asteessa 12-15 minuuttia.

Vinkki!
Valmista seuraava pellillinen sarvia sillä aikaa kun edellinen pelti on uunissa.


Tällä reseptillä tulee siis 32 kpl pieniä juustosarvia. Voit jakaa taikinan myös puoliksi ja kaulita palat ympyröiksi, joista tulee 16 isompaa juustosarvea.

Näihin sopisi hyvin sisään myös pieneksi pilkotut oliivit, fetajuusto, aurinkokuivattu tomaatti ja erilaiset yrtit. Täytyypä kokeilla erilaisia versioita, nää on just kivoja naposteltavia aamupalan lisäksi myös eväsretkillä, iltapalana ja ruokaisan salaatin kanssa.


Ekat pikkutomaatit olivat kypsyneet ja kylläpä maistuivatkin hyviltä! Lintu oli käynyt maistelemassa muutamaa tomaattia, mutta sallittakoon se nyt kun oli kuitenkin jättänyt meillekin jotain.

Primadonnan hevonen on yksi lempimukeistani ja se sopi just hyvin tämän aamuiseen kivaan oloon. Kohta on juhannus, parin viikon päästä veljeni tulee perheineen tänne suomeen ja suunnitteilla on heinäkuun lopulle tai elokuun alkuun viikon ulkomaanmatka. Oon myös kuvaillut nyt ihan innoissani kaikkea, kun lainasin pikkusiskoni kautta Canonin järjestelmäkameraa. Mua niin kyllästyttää toi mun oma ikivanha ja surkea kamerani. Oon harkinnut hyvän kameran ostamista jo vaikka kuinka kauan, mutta en tiedä millaisen ostaisin. Tällä järjestelmäkameralla on ainakin ollut tosi kiva kuvailla :)

13. kesäkuuta 2014

♥ Sadepäivän leivontaa: pestopatongit

Sateisena päivänä on erityisen kivaa kaivaa taikinakulhot esiin ja leipoa. Eilen oli siis leivontapäivä ja etsiessäni inspiraatiota kuivakaapista, löysin purkin vihreää pestoa. Päätin kokeilla millaisia patongeista tulisi, jos laittaisin pestoa taikinan sekaan.

Hetken päästä huumaava tuoksu valtasi keittiön ja kyllä näistä vaan tulikin hyviä. Pesto tuo patonkeihin kivaa lisämakua ja nämä olivat tosi hyviä ihan sellaisenaan salaatin kanssa syötynä. Kivaa vaihtelua tavallisiin patonkeihin ja luulenpa että teen näitä meidän juhannuspöytään. En lisännyt taikinaan ollenkaan suolaa, kun sitä on jo valmiiksi pestokastikkeessa.





Pestopatongit 4kpl
5dl vettä
1tl hunajaa
1prk vihreää pestoa (n.195g)
2dl neljän viljan hiutaleita
1pss kuivahiivaa
9-10dl vehnäjauhoja
2rkl oliiviöljyä

1. Mittaa noin +42 asteinen vesi taikinakulhoon ja sekoita joukkoon hunaja, pesto sekä neljän viljan hiutaleet. Lisää 4dl vehnäjauhoja sekä kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
2. Lisää taas 4dl vehnäjauhoja ja jatka taikinan vaivaamista 3-5 minuuttia. Lisää vielä 1-2 dl vehnäjauhoja, vaivaa taikinaa hetki ja lisää lopuksi 2rkl oliiviöljyä.
3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle tai tasolle ja jaa neljään saman kokoiseen osaan. Paloista tulee noin 360g painoisia. Käytä apuna jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin. Pyörittele palat palloiksi ja kohota liinan alla 40 minuuttia.
4. Muotoile kohonneet palat patongeiksi ja asettele patongit joko patonkipellille tai leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota liinan alla 25 minuuttia.
5. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä ja paista +230 asteessa noin puolin tuntia.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat patongit uuniin. Päästä höyryt ulos avaamalla varovasti uunin luukkua 15 minuutin kohdalla. Näin patonkeihin tulee ihanan rapea kuori!


Näistä saa hyvän lounasleivän pirskottamalla päälle oliiviöljyä ja täyttämällä leivät mozzarellajuustolla, tomaatilla sekä tuoreella basilikalla. Patonkipeltejä ei voi hehkuttaa liikaa, noi on niin hyvät ja patongeista tulee vielä paljon parempia kuin tavallisella pellillä paistettuna.

Tänäänkin näyttäisi olevan kovin sateinen päivä, mutta onneksi on kivaa tekemistä tiedossa. Näen helsingissä ystävääni kahvittelun merkeissä ja siitä suuntaan ravintolaan, josta ollaan varattu porukalla pöytä. Siitä sit suunnataan vielä Olympiastadionille Hifkin fudismatsiin.

MUKAVAA VIIKONLOPPUA!

11. kesäkuuta 2014

♥ Neljän viljan sämpylät

Makeiden herkkujen jälkeen tarjolla olisi helppo ohje, jossa sämpylöitä ei tarvitse pyöritellä ja muotoilla käsin. Kohonneesta taikinasta leikataan vaan ronskisti suunnilleen tasakokoisia paloja ja sämpylät asetellaan vielä hetkeksi pellille kohoamaan ennen paistoa. Tällaiset sämpylät ovat mieleeni juuri sen takia, että yksi vaihe jää kokonaan pois. Ja sitäpaitsi onhan se nyt jännää kurkkia uunin luukun takaa minkä muotoisia sämpylöistä lopulta tulee.




Neljän viljan sämpylät 8kpl
3,5dl kuumaa vettä
3dl neljän viljan hiutaleita
1tl hunajaa
n.4dl vehnäjauhoja
2/3pss kuivahiivaa
5rkl oliiviöljyä
1tl suolaa

1. Mittaa kuuma vesi ja neljän viljan hiutaleet taikinakulhoon. Anna hiutaleiden turvota muutaman minuutin ajan niin että seos on kädenlämpöistä.
2. Lisää hunaja, 3 dl vehnäjauhoja sekä kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
3. Lisää puolet oliiviöljystä ja jatka taikinan vaivaamista 3-5 minuuttia, jotta saat taikinaan hyvän sitkon. Lisää jauhoja tarvittaessa.
4. Lisää vielä suola ja loput oliiviöljyt. Jatka vaivaamista muutama minuutti ja kumoa valmis taikina jauhotetulle pöydälle tai tasolle. Käytä apuna jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin ja painele taikina tasaiseksi paksuksi neliöksi. Ripottele päälle jauhoja, peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
5. Paloittele kohonnut taikina kahdeksaan suunnilleen saman kokoiseen osaan. Nosta sämpylät suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kohota liinan alla vielä noin 30 minuuttia.
6. Paista sämpylöitä +230 asteessa 25 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat saaneet hyvän paistovärin ja pinta tuntuu rapealta.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin. Päästä höyryt ulos avaamalla uunin luukkua varovasti 15 minuutin kohdalla. 

Paketti luomu neljän viljan hiutaleita sisältää täysjyväruista, täysjyväkauraa, täysjyvävehnää sekä täysjyväohraa. Mun piti tosiaan aamulla keittää hiutaleista puuroa, mutta päätinkin sen sijaan leipoa sämpylöitä. Oli muuten hyvä päätös!



Mitähän sitä sitten seuraavaksi leipoisi? Pieni innostus on taas päällä.. kuka tulee syömään? :)

9. kesäkuuta 2014

♥ Herkkuhaaste: Suklaiset Marianne-kirsikkamuffinssit

Voi kunpa voisin tarjota teille näitä muffinsseja, joita leivoin herkkuhaastetta varten. Nää on nii-iiin hyviä! Olen siis mukana Fazerin ja Vallilan Nams!-herkkuhaasteessa, jossa kolme bloggaajaa haastettiin kehittelemään jokin herkullinen resepti Fazerin tuotteita hyödyntäen. Lisäksi saimme vielä käyttöömme Vallilan Karkkipäivä-keittiötuotteita ja täällä sitä häärättiin keittiössä Karkkipäivä-essu päällä muffinsseja leipoen. Lisäksi tein muffinssikattauksen Karkkipäivä-tuotteita käytten. Ihanat värit ja kuosit, on kyllä ollut ilo olla mukana näin kivassa haasteessa :)

Alusta alkaen oli selvää, että halusin käyttää herkkuhaasteen leivonnaisissa suklaan lisäksi Mariannea jossakin muodossa. Marianne on yksi lempikarkeistani, mutta ajattelin että jokin juju olisi kiva ujuttaa muuten aika perinteisiin suklaamuffinsseihin ja sain idean piilottaa jokaisen muffinssin sisään Marianne täytekeksin. Tuoreet kirsikat olivat todella houkuttelevan näköisiä torilla, joten päätin lisätä muffinseihin vielä ripauksen lisämakua. Ja uskokaa tai älkää, kyllä muuten sopii hyvin yhteen mariannet ja kirsikat! Lopputuloksena oli juuri sopivan tahmaiset suklaamuffinssit, joiden sisältä löytyy siis täytekeksiyllätys. Kirksikka-kuorrutteen alle sivelin vielä kirsikkahilloa ja hillon päälle asettelin puolitetut kirsikat.

Suklaata, mariannea, hilloa, kirsikoita, kuorrutetta.. Ainakin herkkuhaasteeseen on nyt vastattu herkullisella leivonnaisella! :)







Suklaiset marianne-kirsikkamuffinssit 12 kpl
100g voita
1dl fariinisokeria
1dl sokeria
2 munaa
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
5rkl tummaa kaakaojauhetta
1dl maitoa
100g Fazer tummaa leivontasuklaata
2dl Fazer Mariannecrushia
12 kpl Fazer Marianne täytekeksejä
6 tuoretta kirsikkaa
kirsikkahilloa

Huom! Lisää taikinaan pikkuripaus suolaa, mikäli käytät suolatonta voita.

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon munat ja sekoita tasaiseksi.
2. Sekoita keskenään kuivat aineet eli vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakaojauhe. Lisää taikinan sekaan maidon kanssa.
3. Sekoita lopuksi joukkoon pieneksi paloiteltu tumma suklaa ja mariannecrush.
4. Lusikoi 1 rkl taikinaa 12 muffinssivuokaan. Paina taikinan päälle täytekeksit ja annostele loput taikinat täytekeksien päälle. Tasoita taikinaa tarvittaessa lusikalla.
5. Paista muffinsseja +200 asteessa noin 25 minuuttia. Jäähdytä muffinssit hyvin ennen hillon ja kuorrutteen laittoa.
6. Annostele jokaisen muffinssin päälle pieni nokare kirsikkahilloa. Puolita kirsikat, poista kivet ja aseta puolikas kirsikka hillonokareen päälle. Kuorruta valmiit muffinssit kirsikkakuorrutteella.


Kirsikkakuorrute
250g mascarponea
200g maustamatonta tuorejuustoa
1dl tomusokeria
0,5dl Fazer taloussuklaarouhetta
4rkl kirsikkahilloa
16 tuoretta kirsikkaa

Koristeluun: Tuoreita kirsikoita, Marianne täytekeksejä, Mariannecrushia, sulatettua tummaa suklaata

1. Notkista mascarpone ja tuorejuusto kulhossa, sekoita joukkoon tomusokeri ja taloussuklaarouhe.
2. Puolita kirsikat ja poista kivet. Soseuta 6 kirsikkaa sauvasekoittimella ja sekoita sose täytteeseen.
3. Pilko loput kirsikat ihan pieneksi kuutioksi ja sekoita täytteeseen. Annostele täyte pursotinpussiin ja pursota muffinssien päälle.
4. Koristele kuorrutetut muffinssit puolitetuilla täytekekseillä, kirsikoilla, sulatetulla suklaalla ja mariannecrushilla.

NAMS!



Kirsikkahillo ja pala tuoretta kirsikkaa toivat suklaiseen ja täyteläiseen muffinssiin kivan ja maukkaan lisän. Muutaman herkuttelijan mielestä kirsikkayllätys taisikin olla koko muffinsin paras lisä. Myös taikinaan piilotettu täytekeksi sai paljon kehuja ja sen lisääminen sisään oli myös omasta mielestäni hyvä idea. Täytekeksi toi kivaa suutuntumaa ja keksin sisällä oleva mariannetäyte sekä mariannecrush olivat ihan superhyviä ja mariannen ystävän lempparikohtia! Herkun kruunasi vielä kirsikkakuorrute, joka tasapainotti juuri sopivasti tätä suklaista leivonnaista.






Ja voi vitsit mä niin nautin tästä herkkuhaasteesta. Rakastan suunnitella reseptejä, koristella leivonnaisia, kattaa herkkuja pöytään ja asetella kaikkia ihania makeisia ja rekvisiittaa paikoilleen. Kuten aiemmassa herkkuhaaste-postauksessa jo mainitsinkin, niin tää on kyllä ollut yksi parhaimmista blogiyhteistöistä ikinä! :)






Ja nyt teillä olisi sitten viikko aikaa äänestää omaa suosikkireseptiä Herkkuhaasteen virallisilla sivuilla osoitteessa: www.fazer.fi/herkkuhaaste. Äänestäneiden kesken arvotaan kivoja Vallilan ja Fazerin tuotteita. Muista siis käydä äänestämässä! :)

HERKULLISTA VIIKKOA! 
♥: Minka

Yhteistyössä Vallila ja Fazer