♥ Voimaleipä chia-siemenillä

Mayan kielellä Chia tarkoittaa voimaa, joten nimesin tämän leivän voimaleiväksi. Chia-siemenet näyttävät muuten uhkaavasti loppuvan. Kaksi pussillista onkin huvennut yllättävän nopeasti kun siirsin siemenet pieniin lasipurkkeihin ja näin ne ovat aina kätevästi käden ulottuvilla. Yleensä ripottelen siemeniä aamiaisjogurtteihin, puuroihin ja smoothieihin tai ihan vaan leivän päälle. Tällä kertaa päätin kokeilla mitä tapahtuu jos siemeniä laittaa leipätaikinaan. Annoin siemenien turvota vain muutaman minuutin ajan, jotta ne eivät imisi liikaa nestettä. Taikinasta sai tehtyä kaksi pyöreää leipää ja kohotukseen meni vähän enemmän aikaa kuin yleensä. Ekat (ja tokat ja kolmannet..) maistiaiset syötiin perinteisesti pelkän voisipaisun kera. Naams!

Chia-leipä 2kpl
4dl lämmintä vettä
2dl neljän viljan hiutaleita
0,5dl Chia-siemeniä
1tl hunajaa
5-6dl luomu vehnäjauhoja
2/3pss kuivahiivaa
4rkl oliiviöljyä
1,5tl suolaa

1. Mittaa vesi, hiutaleet, siemenet ja hunaja kulhoon. Sekoita ja anna turvota muutaman minuutin ajan.
2. Lisää 3dl vehnäjauhoja sekä kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti 3-5 minuuttia.
3. Lisää 2dl vehnäjauhoja ja jatka vaivaamista, jotta saat taikinaan hyvän sitkon. Lisää vielä 1dl jauhoja, jos taikina tuntuu kovin löysältä.
4. Vaivaa lopuksi joukkoon oliiviöljy ja suola. Kumoa valmis taikina jauhotetulle alustalle ja jaa kahteen saman kokoiseen osaan. Kohota liinan alla 45 minuuttia.
5. Muotoile palat varovasti pyöreiksi leiviksi, aseta leivinpaperin päälle pellille ja  siivilöi päälle kevyesti jauhoja. Kohota liinan alla vielä 1 tunnin ajan.
6. Tee leipiin viillot terävällä veitsellä ja paista +230 asteessa 30 minuuttia tai kunnes pinta tuntuu rapealta ja on saanut hyvän paistovärin.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat leivät uuniin. Päästä höyryt ulos raottamalla varovasti uunin luukkua 15 minuutin kohdalla. Näin leipiin tulee vielä entistäkin rapeampi kuori.




"Chia siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki yms. Tuotteen tärkein ominaisuus on sen sisältämän öljyn Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Toinen hieno ominaisuus on Chia siemenen sisältämät ravintokuidut. Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja). Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymis- ominaisuus (10 kertaa oman painona verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa." Lähde: CocoVi




Mitähän leipää sitä tänään leipoisi? Jotenkin mun tekisi mieli hyödyntää noita kaikkia pihalla kasvavia tuoreita yrttejä ja toisaalta perinteinen kauraleipä voisi olla myös tosi hyvää. Eilen illalla iski taas leivontainto ja huomasin vehnäjauhojen loppuneen (ennenkuulumatonta tässä huushollissa!) ja leivoin sitten gluteenittoman raparperipiiraan. Ehkäpä tänään voisi olla siis gluteenittoman leivän vuoro, sillä en taida malttaa odottaa että mies tuo kotiin tullessaan vehnäjauhoja kaupasta.

Tervetuloa kaikki uudet lukijat! Täällä onkin ollut kivasti liikennettä lähiaikoina ja uusia lukijoita ja seuraajia on tullut niin blogin, kuin Facebookin ja Instagraminkin puolelle. Ajattelin, että voisin järjestää jonkun kivan kesäisen arvonnan kaikkien seuraajien kesken. Tässä vielä muistutuksena blogin Facebook-sivut ja Instagram-tilini, johon päivitän kuvia joka päivä.

Mukavaa viikkoa!

6 kommenttia

  1. Kuulostaa hyvältä chia-leipä! Ja näyttääkin.. Täytyy kokeilla. Tein itse taannoin timjamiruisleipää, mitä voin kyllä suositella. Pihalta yrtit vaan taikinan sekaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tää myös oli tosi hyvää, kannattaa kokeilla! :) Timjami-ruisleipä kuulostaa kans todella hyvältä. Tällä hetkellä on just sämpylätaikina pyörimässä, sekaan laitoin kuorittuja hampunsiemeniä ja hamppuöljyä. Saa nähdä millaisia tulee :)

      Poista
  2. Chia-siemenet ovat mulle ihan uusi juttu, joten oli kiva lukea niistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :) Chian siemeniä on kiva käyttää aamupaloihin ja välipaloihin ja niistä saa tehtyä myös sellaista geelimäistä hyytelöä, jota voi käyttää vaikkapa vanukkaisiin. Nyt kokeilin ekaa kertaa leivonnassa ja toimi hyvin myös siinä :)

      Poista
  3. Herkullisen näköinen leipä, niinkuin kaikki muutkin täällä :) Chia-siemeniä en ole itse koskaan ostanut, jossain leivässä olen kyllä varmaankin syönyt. Pitäneekin hankkia niitä hieman, ehkä leivänkohotus korinkin joutunee hankkimaa... ,D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Mun pitäis kans ostaa lisää siemeniä ja sämpyläjauhoja myös :) Tommonen kohotuskori on kyllä kätevä ja niiden avulla leipiin tulee myös kivoja kuvioita korista riippuen :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥