HERKKUSUUN OMENATOSCA


En malttanut odottaa vanhempien suuren omenapuun satoa, vaan oli pakko hakea kaupasta muutama omena tätä herkkua varten. Teki mieli tehdä omena-kaurapaistosta, josta tekeytyikin vähän kuin vahingossa aivan mielettömän hyvää omenatoscaa jonka nimesin Herkkusuun omenatoscaksi. Idea tähän syntyi aiemmin leipomastani omenaisesta kinuski-toscapiirakasta, jota vähän muokkasin ja jätin siis kokonaan tuon piirakkapohjan pois.

Tässä piirasvuoan pohjalle tulee pannulla pehmennettyjä omenalohkoja, joiden päälle kaadetaan ihanaa pähkinäkinuskia. Lopuksi omenatoscaa paistetaan uunissa, joten on tärkeää tehdä paistos korkeareunaiseen vuokaan sillä kinuski kuplii uunissa reilusti.

Omenatosca sopii täydellisesti herkuteltavaksi vaniljajäätelön kanssa 



OMENATOSCA  korkeareunainen piirakkavuoka 28cm

5 isoa omenaa (n.600g pilkottuna)
60g voita
1,5dl kaurahiutaleita
2tl kanelia
1tl vaniljasokeria



1. Kuori ja pilko omenat ohuiksi lohkoiksi. Sulata voi pannulla ja sekoita mukaan omenalohkot.
2. Lisää pannulle kaurahiutaleet, kaneli ja vaniljasokeri.
3. Sekoittele noin viiden minuutin ajan, kunnes omenat ovat pehmenneet.
4. Kaada lohkot korkeareunaiseen piirakkavuokaan ja valmista päälle tuleva kinuski ohjeen mukaan.
5. Paista omenatoscaa uunin keskitasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.


PÄHKINÄKINUSKI
4dl kermaa
3dl fariinisokeria
50g hasselpähkinärouhetta
100g pekaanipähkinöitä
1rkl voita

1. Mittaa pannuun kerma ja fariinisokeri. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Anna kinuskin keittyä ja kuplia noin kymmenen minuuttia välillä sekoitellen.
2. Mittaa joukkoon pähkinärouhe, pieneksi pilkotut pekaanipähkinät ja nokare voita.
3. Kaada kinuski omenoiden päälle vuokaan. Voit halutessasi jättää osan pekaanipähkinöistä sivuun ja ripotella ne lopuksi kinuskin päälle.



Voi että mitä herkkua! Tätä tulee varmasti tehtyä uudelleen syksymmällä kun omenat ovat kypsyneet. Taidan kokeilla tämän lisäksi vielä hieman mausteisempaa versiota, jolloin pannulle voisi laittaa kanelin lisäksi jauhettua inkivääriä ja kardemummaa. Omenatosca säilyy hyvin jääkaapissa ja on helppo lämmittää uudelleen ennen tarjoilua. Parasta tämä on jäätelön kanssa, mutta malttamattomimmat saattavat lusikoida toscaa myös suoraan vuoasta.


4 kommenttia

  1. Kotilieden facesta löytyi resepti, nyt on paistos uunissa ja odotellaan vieraita. Kinuski oli hyvää jo sellaisenaan :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aina yhtä ihanaa, kun joku kertoo kokeilleensa blogin reseptiä. Toivottavasti maistui! Kinuski on tosiaan taivaallista myös sellaisenaan.. :)

      Poista
  2. Oijoi mitä täydellistä herkkua sä taas ootkaan tehnyt ♥ Oon satavarma, että tää on ihan täydellistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tuli kyllä ihan mielettömän hyvää! Pakko tehdä uudelleen kun vanhempien luona omenat ovat kypsyneet :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥