Pikkuruiset voisilmäpullat

Pyörin eilen keittiössä ennen Suomen matsia ja mun teki kauheesti mieli leipoa jotain. Päätin tehdä voisilmäpullia ja 2,5dl taikinasta sai pyöriteltyä kivoja pieniä pullia jotka mahtuivat juuri sopivasti kahdelle pellille. Tuoreen pullan tuoksu on jotain niin ihanaa ja pakko myöntää, että aloitin tän sunnuntaiaamun kupillisella kahvia ja söin samalla yhden pullan.. Mutta laitoin myös muutaman pussin pakkaseen, jotta kaikkia ei tule syötyä itse.. ainakaan heti! :-D







Pullataikina n.30 pientä pullaa
2,5dl lämmitettyä maitoa
0,75dl sokeria
0,5rkl kardemummaa
0,5tl suolaa
1 muna
1pss kuivahiivaa
7-8dl vehnäjauhoja
80g voita

Lisäksi:
kananmuna voiteluun
n.100g voita
sokeria

1. Lämmitä maito noin +42 asteiseksi. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna.
2. Mittaa sekaan 4dl vehnäjauhoja sekä kuivahiiva. Sekoita taikinaa huolellisesti noin viiden minuutin ajan.
3. Lisää loput jauhot ja sulatettu voi. Vaivaa taikinaa vielä toiset viisi minuuttia, pyöritä taikina palloksi ja kohota kulhossa liinan alla kaksinkertaiseksi eli noin puoli tuntia.
4. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle tai tasolle. Jaa taikina kahteen osaan, pyörittele tangoiksi ja paloittele molemmat tangot 15 saman kokoiseen palaan. Pyörittele palat pieniksi pulliksi, asettele pullat leivinpaperilla vuoratuille pelleille ja kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
5. Kun pullat ovat kohonneet, painele sormella jokaisen keskelle reikä ja voitele pullat kananmunalla.
6. Pursota tai annostele lusikan avulla hieman pehmennettyä voita jokaisen pullan koloon, ripottele päälle sokeria ja paista pullia +200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes pullat saavat kauniin paistovärin.

Vinkki!
Jotta toisen pellin pullat eivät kohoa liikaa, voit laittaa pellin liinalla peitettynä hetkeksi jääkaappiin. Pidin itse toista peltiä jääkaapissa vähän alle 10 minuuttia ja otin sen jälkeen huoneenlämpöön kohoamaan. Näin toka pellillinen pullia kohoaa juuri sopivasti ja on valmis uuniin heti ekan pellin jälkeen :-)




Ensi sunnuntainahan on laskiais-sunnuntai, jolloin ajattelin tehdä samalla ohjeella pienen pieniä laskiaispullia. Nää voisilmäpullat oli muuten kivaa vaihtelua korvapuusteihin, joita tulee yleensä tehtyä jos leivon pullaa. Muistelin juuri, että joskus kouluaikoina ollessani leipomossa työharjoittelussa, tein yhtenä näyttötyönä mooonta pellillistä voisilmäpullia. Ne sentään tehdään vielä monissa leipomoissa itse, kun taas korvapuustit ovat monesti valmispakasteita.

Nyt pieni sunnuntaisiivous ja sit pitäis alkaa miettimään, että mitähän sitä kokkailis tänään?

16 kommenttia

  1. Oi, kuinka täydellisen näköisiä pullia! Nams :P

    VastaaPoista
  2. Se tuoksu... voin melkein tuntea sen. Nyt tekee mieli pullaa, vaan suu ja sielu tykkää, massu ei :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tuoksu on kyllä niin ihana! :-) Tosi harmi kun massu ei tykkää, ehkä gluteenittomat, laktoosittomat ja kookossokeriin tehdyt pullat voisivat sopia paremmin?

      Poista
  3. Ai ai, hyvältä näyttää! Tällä ohjeella tulisi varmaan ihan sopiva määrä laskiaispulliakin, kun vaan pyörittelee pullat vähän isommiksi!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krisse! Tosiaan nää pullat on aika pieniä, mutta samalla taikinamäärällä saa varmasti tehtyä ainakin yhden pellillisen isompia pullia :-)

      Poista
  4. Samanlainen mieliteko minullakin ennen matsia...korvaako se hiukka jännitystä.. kukaties. Hienot pullat ja hienosti kävi matsissa. ( Nuo pullat ovat muuten JUURI SOPIVAN KOKOISIA suupalapullia) Ristitään ne sellaisiksi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se saattoi olla, tuntui ettei malttanut yhtään olla paikoillaan ja oli pakko tehdä jotain :-D Tais vähän jännittää! Ja kiitos, nää oli kyllä kivan pieniä.. suupalapullia, heh! :-)

      Poista
  5. Perinteiset ja herkulliset voipullat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Seuraavana vuorossa voiskin olla karjalanpiirakat! :-)

      Poista
  6. Hyvän näköisiä voisilmäpullia!:) Juuri mietein milloin sitä joutuu pullanleipomishommiin, kun sentään laskiaiseksi aina pitää pullat leipoa. Muuten koitan pullan leipomista vältellä, kun ei ole lempipuuhiani.;) Eli tällä viikolla sekin homma on sitten edessä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :-) Heh, mä taas tykkään leipoa pullaa ja nyt ei edes haitannut, että ei ole yleiskonetta. Näin pienen taikinan sai helposti vaivattua käsin ja taidan tehdä loppuviikosta uudestaan tän pikkutaikinan. On just sopivan kokoinen meille! :-)

      Poista
  7. Oi että :) Täällä on pullataikina tällä ohjeella juuri kohoamassa :) <3

    VastaaPoista
  8. Enpäs ole hoksinu että kookossokerin voisi laittaa pullataikinaan. Se pitää huomenna kokeilla, kaapissa on jämät joulukarkkien teoilta :-) Toimiiko intiaanisokeri samalla tavalla? Sitä olen käyttänyt vain muffinseihin. T. Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän kookossokeria aika paljon leivonnassa ja oon huomannu et sitä voi käyttää ihan tavallisen valkoisen sokerin tapaan. Joskus laitan taikinoihin puolet kookossokeria ja puolet valkoista sokeria. Voi-sokerivaahtoa tehdessä tuntuu, että kookossokeri ei liukene samalla tavalla kuin valkoinen sokeri. Ja kookossokerista tulee leivonnaisiin oma pieni makuvivahde sekä hieman tummempi väri. Leivoin eilen banaanikakkua ja kuorrutteesta tuli tosi tumma kookossokerin ansiosta, melkein jo luulin että se paloi mut ei onneks kuitenkaan! :-) Intiaanisokeria en oo kokeillut pullataikinaan, mut eiköhän sekin sovi!

      Poista

Kiitos kommentista! ♥