29. lokakuuta 2013

♥ Purjo-perunamuusia ja kasvispihvejä sitruunaisella kastikkeella

Herkullista arkiruokaa: kasvispihvejä purjosipulilla sekä valkosipulilla maustetun perunamuusin kera. Aika harvoin otan kuvia tai muistan kirjoittaa ylös sellaisia ruokia, joita arkisin yleensä syömme. Oon innostunut entistä enemmän kokkailemaan kasvisruokia ja teinkin pitkästä aikaa kasvispihvejä, näistä tuli tosi hyviä!

Kasvispihveihin saa laittaa reilusti mausteita, kuten juustokuminaa ja chiliä. Perinteiseen perunamuusiin saa kivaa lisämakua kuullotetusta purjosipulista ja valkosipulista. Kermaviilipohjainen kastike on nopea tehdä ja maistuu erityisesti kasvispihvien kera :-)

Purjo-perunamuusi
10 jauhoista perunaa
4 valkosipulinkynttä
15cm pätkä purjosipulia
1dl maitoa
Nokare voita
Mustapippuria ja suolaa
Öljyä paistamiseen

1. Kuori ja pilko perunat reilun kokoisiksi paloiksi. Lisää kattilaan vettä vain sen verran, että perunat peittyvät. Mausta suolalla ja anna perunoiden kiehua miedolla lämmöllä kypsiksi.
2. Sillä aikaa kun perunat kiehuvat, halkaise purjosipuli keskeltä kahtia, huuhtele huolellisesti ja pilko pieneksi. Kaada pannulle öljyä, kuullota purjosipulia pannulla, mausta ripauksella rouhittua mustapippuria ja suolaa. Purista loppuvaiheessa pannulle myös valkosipulinkynnet, sekoittele hetki ja ota pannu pois liedeltä.
3. Kun perunat alkavat olla täysin pehmeitä, muussaa ne painelemalla esimerkiksi puisen lastan avulla. Lisää joukkoon maito ja nokare voita. Mittaa maitoa vähemmän, jos haluat muusista paksumpaa. Yhdistä kuullotetut sipulit muusin joukkoon ja sekoita.

Kasvispihvit
5 porkkanaa
1tlk kikherneitä
1/2tlk maissia
1 muna
Suolaa
Juustokuminaa
Mustapippuria
Chiliä
Paprikamaustetta

1. Kuori ja raasta porkkanat. Valuta kikherneet ja huuhtele halutessasi veden alla. Kaada kikherneet kulhoon, lisää joukkoon 1 muna ja mausteita maun mukaan. Poraa tasaiseksi sauvasekoittimen avulla tai monitoimikoneessa.
2. Sekoita porkkanaraaste ja maissit kikhernetahnan joukkoon. Muotoile massa pihveiksi. Massan käsittely on helpompaa kostutetuilla käsillä. Voit paistaa pannulla pienen koepihvin, jotta tiedät tarvitseeko mausteita lisätä.
3. Asettele pihvit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa +210 asteessa 12-15minuuttia tai kunnes pintaan alkaa tulla väriä. Voit myös paistaa kavispihvit pannulla tilkassa öljyä.


Sitruunainen kermaviilikastike
1prk kermaviiliä
Puolikkaan sitruunan mehu
Tuoretta ersiljaa & ruohosipulia
Suolaa
Mustapippuria

1. Sekoita pieneen tarjoilukulhoon kermaviili ja sitruunamehu. Pilko ruohosipulia ja persiljaa ihan pieneksi, molempia voit laittaa maun mukaan. Sekoita yrtit kermaviilin joukkoon, lisää hyppysellinen suolaa ja muutama rouhaisu mustapippuria.


Huomenna onkin normaalia aikaisempi herätys ja töihin lähtö. Varmaan keittelen aamukahveja jo ennen viittä, joten nyt taitaa olla iltateen ja voileipien aika. Maunokin istuskelee tossa vieressä sen näköisenä, että taitaa olla iltapalan aika hänelläkin. Tänään aikaisin nukkumaan, hyvää yötä! :-)

28. lokakuuta 2013

♥ Aikaisen aamun piristys

Oli pakko tulla laittamaan tää hauska video myös blogin puolelle! :-)



Nyt juon aamukahvin ja lähden töihin.
Iloista alkavaa viikkoa kaikille! 

27. lokakuuta 2013

♥ Herkullista huomenta

"Paras brunssi ikinä!" oli yökyläilijämme kommentti kun herkuttelimme eilen myöhäisellä brunssilla. Tarjolla oli pehmoisia juustosämpylöitä, täytettyjä vadelmaskonsseja, luumukompottia soijajogurtin kera, viinirypäleitä, kahvia, teetä sekä luomumehua.

Sämpylöiden ja skonssien taikinoihin käytin Alpron maustamatonta soijajogurttia ja kanelilla maustettua luumukompottia söimme myös pehmeän täyteläisen soijajogurtin kera. Aamiainen on osa Alpron ja Blogiringin kampanjaa, jossa bloggaajat loihtivat mitä herkullisimpia viikonloppuaamiaisia. Halusin käyttää myös muita Alpron tuotteita ja tällä brunssilla kaadoimme kahvin sekaan soijamaitoa ja vadelmaskonssien väliin vispattiin Airy&Creamya. Nams! :-)



Juustoiset jogurttisämpylät, 9kpl
3dl kuumaa vettä
1tl suolaa
1rkl luomuhunajaa
2dl kaurahiutaleita
2dl Alpro pehmeän täyteläistä maustamatonta soijajogurttia
7dl vehnäjauhoja
1/2pss kuivahiivaa
2dl raastettua juustoa
0,5dl luomu rypsiöljyä

Päälle: vettä & 1dl hienoksi raastettua juustoa

1.Mittaa taikinakulhoon kuuma vesi, suola, hunaja sekä kaurahiutaleet ja maustamaton soijajogurtti.
2.Lisää ensin muutama desi vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Jatka jauhojen lisäämistä samalla taikinaa sekoittaen. Lisää öljy sekä juustoraaste ja vaivaa taikinaa vielä 5-10minuuttia.
3.Kaada taikina jahotetulle pöydälle tai tasolle, peitä liinalla ja kohota puoli tuntia.
4.Muotoile kohonnut taikina varovasti neliöksi, leikkaa levystä yhdeksän neliön tai suorakulmion muotoista sämpylää, voitele sämpylät vedellä ja paina kevyesti juustoraasteeseen. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna kohota vielä noin 20 minuuttia.
5.Paista sämpylöitä +225 asteessa 15 minuuttia tai kunnes juusto on saanut kauniin värin ja sämpylät tuntuvat kypsiltä.

Soijajogurttia sisältävistä sämpylöistä tuli ihanan pehmoisia. Neliön muotoiset sämpylät tuovat kivaa vaihtelua aamiaispöytään ja nämä ovat myös helppotekoisia, kun sämpylät vaan leikataan paloiksi ja pyörittelyvaihe jää siis kokonaan pois :-)

Vadelmaiset jogurttiskonssit, 12kpl
Taikina:
3dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
2tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
80g voita
1rkl fariinisokeria
1 muna
1dl Alpro pehmeän täyteläistä maustamatonta soijajogurttia
2dl vadelmia

Täyte:
Vadelmahilloa
2,5dl Alpro soya Airy&Creamya + 2rkl tomusokeria

1.Mittaa taikinakulhoon vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe sekä suola ja nypi joukkoon pehmeä voi.
2.Sekoita joukkoon fariinisokeri, 1 muna ja maustamaton soijajogurtti. Lisää lopuksi vadelmat ja kaada taikina jauhotetulle pöydälle.
3.Kaulitse taikina noin sentin paksuiseksi levyksi, ota muotilla ympyrän muotoisia paloja ja asettele palat leivinpaperilla vuoratulle pellille.
4.Ripottele skonssien päälle mantelilastuja, paista +215 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes pinnassa on hieman väriä.
5.Kaada Airy&Creamy pieneen kulhoon, mittaa sekaan tomusokeri ja vispaa kuohkeaksi vaahdoksi, vispaus onnistuu hyvin myös käsin! Halkaise hieman jäähtyneet skonssit, täytä vadelmahillolla ja vaahdotetulla soijakermalla. Hunnuta täytetyt skonssit tomusokerilla.

Nämä vadelmaskonssit saivat aamiaispöydässä eniten kehuja! Skonssit valmistuvat nopeasti ja taikinaan käytettäviä marjoja voi vaihdella mielensä mukaan. Meillä oli pakastimessa itse kerättyjä vadelmia joita halusin käyttää näihin. Vaahdotettu soijakerma sopi väliin ihan mielettömän hyvin ja pysyi pitkään muodossaan valmiiksi täytetyissä skonsseissa. Maku oli myös kivasti kevyempi ja raikkaampi kuin tavallisessa kermassa.


Pehmeän täyteläistä soijajogurttia luumu-kanelikompotilla, kolmelle
Alpro pehmeän täyteläistä maustamatonta soijajogurttia
3 luumua
1dl vettä
1rkl fariinisokeria
1rkl kookossokeria
1tl kanelia

1.Mittaa vesi, fariinisokeri, kookossokeri ja kaneli pieneen kattilaan. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi.
2.Pilko luumut pieneksi kuutioksi ja lisää kattilaan. Sekoittele ja anna kiehua noin 5-8 minuuttia kunnes liemi alkaa muuttua siirappimaiseksi.
3.Annostele pieniin jälkiruokakippoihin soijajogurttia, kaada luumukompottia päälle ja koristele halutessasi paahdetuilla mantelilastuilla.

Tässä herkussa soijajogurtin täyteläinen maku tuli parhaiten esiin, tosi hyvää ihan sellaisenaan ja vielä parempaa kaneliluumujen kera! Luulenpa, että ekaa kertaa kokeilussa ollutta Mild&creamy-jogurttia tulee jatkossakin löytymään meidän kaapista. Uusia tuotteita on aina kiva kokeilla ja tää oli mukavaa vaihtelua turkkilaiseen jogurttiin, jota yleensä syömme hedelmien kanssa.

Maustamattoman soijajogurtin lisäksi Alprolla on muitakin kasvipohjaisia jogurttivaihtoehtoja. Näitä ovat perhmeän täyteläinen vanilja, mustikka sekä mansikka-raparperi. Täysin laktoositon kasvipohjainen jogurtti ei sisällä keinotekoisia makeutusaineita, värejä, säilöntäaineita tai eläinrasvaa.

Viime sunnuntaina Kokit ja Potit-blogissa herkuteltiin mehevillä bageleilla. Käykäähän kurkkimassa millaista herkkuaamupalaa Hiidenuhman keittiössä valmistetaan ensi sunnuntaina. 

Herkullisia aamiaishetkiä!


Yhteistyössä Alpro

26. lokakuuta 2013

♥ Syksyiset värit, hauska maja sekä Joulun odotusta

Huomenta! Nää rauhalliset aamuhetket on ihania kun voi rauhassa istahtaa alas kahvikupin kera. Mies nukkuu vielä, Mauno makoilee olohuoneen matolla ja piirretyt pyörii taustalla. Meillä on yks pikkumies yökylässä, illalla rakennettu yömaja on edelleen pystyssä ja ilmeisesti se on aika mukava paikka. Sieltä näkyy vain silmät, nenänpää ja käsi joka hivuttautui heti heräämisen jälkeen kaukosäätimelle. Sen enempää ei ole yövierasta vielä näkynyt ja aamiainen maistuu kuulemma sitten vähän myöhemmin :-)

Mä ajattelin nyt sitten juoda rauhassa aamukahvia ja hetken päästä alan hääräilemään keittiössä aamubrunssin merkeissä, siitä huomenna lisää :-) Nyt hetkeksi syksyisiin kuviin!

Nää kuvat on porukoiden takapihalta ihan alkusyksystä, kun orvokit vielä kukkivat ja syksyn värit olivat kauneimmillaan. Nyt ulkona on harmaata ja sateista, joten piristin parveketta muutamalla pirteän värisellä lyhdyllä ja sisustusvaloilla. Näyttää iltaisin tosi kivalta kun on muuten ihan pimeää :-)

Ens torstaina ilmestyy Kotivinkin eka Joulunumero ja viimeistään silloin aion kaivaa taas edellisten vuosien Joulunumerot esiin, ostan vuoden ekat glögit ja selailen lehtiä. Mä niin rakastan Joulun aikaa ja oon kuulemma ihan höperö kun edes puhun koko Joulusta tässä vaiheessa vuotta.. pöh! Aurinkoisen kesän jälkeen alkaa aina Joulun odotus :-D

Haluaisin niin kovasti päästä Prahaan veljeni perheen luokse ennen Joulua. En oo vieläkään päässyt näkemään pientä Valentinaa! Perheen näkemisen lisäksi Prahan Joulumarkkinat, talviset maisemat, suloiset pienet kahvilat ja tunnelmalliset ravintolat eivät olisi yhtään pahitteeksi ;-) Lisäksi mun pitäisi ehdottomasti päästä tapaamaan myös perheen kaksi koiraa Ájuška sekä Bobo eli Mr. Bostonkakku.

Niin tosiaan, meille tuli pitkästä aikaa pienempi yökyläilijä ja eilen vietimmekin lätkä- ja tortillailtaa. Oli jotenkin niin hauskaa, kun ensimmäiset sanat ovesta sisään astuessa taisivat olla "rakennetaanko sit taas se maja jossa voi nukkua?" Niinpä maja rakennettiin myöhään eilen illalla. Erityisen hauskaa majassa on sen tiipiimäinen katto eli peitto, johon on sidottu kaasuilmapallo joka nostaa peiton hauskasti ylös ja alla on sopivasti tilaa nukkua ja katsoa piirrettyjä. Mauno käy välillä ihmeissään kurkkimassa majassa makoilijaa :-)

Majasta kuului juuri "nyt mulle maistuis aamupala" joten mä taidan viedä sinne voileivän ja tuoremehua, sit alan leipomishommiin, jotta saadaan myöhäinen brunssi valmiiksi ennen puolta päivää. Huomenna luvassa aamiaispostausta ja muitakin reseptijuttuja on taas kertynyt aika paljon. Viettäkää mukava ja rentouttava lauantai! :-)

22. lokakuuta 2013

♥ Omenainen räiskälekakku

Syksyn herkullisin kakku on koottu räiskäleistä, kanelilla maustetuista omenoista, vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta sekä manteleista. Tällä kertaa lettujen paistaja ei jää ilman lettuja, sillä kardemummalla ja kanelilla maustetut, reunoilta rapeat räiskäleet pinotaan päällekkäin, täytetään herkullisella kotimaisista omenoista keitetyllä täytteellä ja syödään yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Räiskälekakku on hauska idea perinteisten lettukestien sijaan ja perheen pienimmätkin voivat helposti osallistua tämän kakun kokoamiseen.

Olen Blogiringin kautta mukana ensi vuonna 45-vuotta täyttävän Floran kampanjassa ja pääsin testaamaan Floran Kulta juoksevaa kasviöljyvalmistetta. Tee arjesta juhlaa paistamalla lettuja keskellä viikkoa, valmista täyte ja pinoa räiskälekakku niin korkeaksi kuin haluat! :-)

Omenainen räiskälekakku
Räiskäleiden ja omenatäytteen lisäksi tarvitset: 
Flora Kulta juoksevaa kasviöljyä paistamiseen
2,5dl Flora Vanillaa vaahdotettuna, kakun väliin
Kourallinen paahdettuja mantelilastuja, kakun päälle
Kanelilla ja kardemummalla maustettu lettutaikina:
2,5dl maitoa
1tl sokeria
0,5tl suolaa
1tl vaniljasokeria
1tl kanelia
ripaus kardemummaa
1 muna
1,5dl vehnäjauhoja
5rkl Flora Kulta juoksevaa kasviöljyä

1.Mittaa taikinakulhoon maito, sokeri, vaniljasokeri, suola ja ripaus kardemummaa. Sekoita joukkoon munat sekä Floran juoksevaa kasviöljyä. Lisää lopuksi jauhot, joihin on sekoitettu kaneli. (Näin estät kanelin paakkuuntumisen.)
2.Anna taikinan turvota jääkaapissa noin puoli tuntia ja aloita sillä aikaa täytteen valmistus.
3.Paista räiskäleet pannulla käyttäen helposti annosteltavaa juoksevaa kasviöljyä. Tällä ohjeella isoja lettuja tulee 5-7 kappaletta.

Omenatäyte:
5 kotimaista omenaa
1dl Flora Kulta juoksevaa kasviöljyä
1dl kermaa
5rkl fariinisokeria
3tl kanelia
1,5dl mantelirouhetta

1.Kuori ja pilko omenat pieneksi kuutioksi.
2.Mittaa kaikki täytteen ainekset paitsi omenat pieneen kattilaan tai pannulle, sekoita tasaiseksi ja kuumenna.
3.Kaada joukkoon omenakuutiot ja anna täytteen kiehua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia välillä sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä lettujen paiston ajan.

Kakun kokoaminen:
1.Aloita kakun kokoaminen asettamalla ensimmäinen räiskäle tarjoilulautaselle ja annostele ensin omenatäytettä räiskäleen päälle. Lusikoi päälle Flora vanillaa, pinoa päälle toinen räiskäle ja jatka täyttämistä kunnes kakussasi on vähintään neljä kerrosta.
2.Levitä viimeisen räiskäleen päälle loput vaniljakastikkeesta ja omenatäytteestä, koristele paahdetuilla mantelilastuilla ja halutessasi pienen pienillä omenakuutioilla.
3.Tarjoile syksyn maukkain räsikälekakku heti täyttämisen jälkeen.

Vinkki! Jos haluat korkeamman kakun, tee annos kaksinkertaisena. Voit myös tehdä pikkuruisia räiskälepinoja paistamalla pikkulettuja ja täyttämällä niistä hauskoja lettupinoja, eli pikkuräiskälekakkuja! :-)



Räiskälekakku on parhaimmillaan heti kokoamisen jälkeen, hieman lämpimänä. Mantelirouhe sekä paahdetut mantelilastut sopivat kakkuun loistavasti ja vaniljakastike kruunaa tämän syysherkun.

Flora Kulta juokseva kasviöljy on loistava apu räiskäleiden paistoon ja voit hyvin ottaa pikkuapulaisen mukaan paistohommiin. Putilosta on helppo annostella sopiva määrä suoraan pannulle, eikä ainakaan tässä keittiössä nähdä enää lastan ja sotkuisen voipaketin kanssa sähläämistä kuuman pannun vieressä :-D Juokseva kasviöljy on kätevä myös muussa ruoanlaitossa ja leivonnassa, seuraavaksi ajattelin paistaa ison kasan pinaattilettuja, nam! :-)


Yhteistyössä Flora

20. lokakuuta 2013

♥ Kahvia tai teetä muumimukista, juhlia ja kuulumisia

Ihanaa istahtaa hetkeksi alas, ottaa kuppi kahvia ja miettiä mennyttä viikkoa. On ollut vähän flunssainen olo ja tuntuu ettei oo saanut kunnolla levättyä koko viikon aikana. Töiden, synttäreiden ja ystävien kyläilyjen lisäksi oltiin yhtenä iltana Tsekkiläisen oluen lanseeraustilaisuudessa ja perjantaina käytiin lätkämatsissa. Tässä muutamia kuvia viime lauantaista eteenpäin :-)



Kahvia muumimukista ja tuoreita korvapuusteja :-)

Itämaisesta ruokakaupasta ostettuja herkkuja, tuoreita yrttejä ja keittokirjoja. Ostin Tigerista pienen maustepurkin, jonka täytin värikkäillä nomparelleilla, isompiin purkkeihin laitoin mysliä ja pähkinöitä.

Teetä, teetä, teetä! Juon edelleen aamukahvini, mutta talven tullen iltaisin maistuu muutama kuppi teetä. Joko irtoteetä pannusta tai Clipperin pussiteetä :-)

Kummityttöni synttäreillä herkuteltiin täytekakulla, jonka hän oli itse koristellut :-)

Myös Mauno sai kutsun synttärijuhliin. Musta rusetti kaulassa pikkuherra tepasteli juhlapaikalle ja oli hauskaa, kun Maunolle oli katettu omat herkut :-)

Maunon lempipaikka on sohvan nurkassa tyynyjen ja peittojen keskellä, siellä herra makoilee selällään ja seurailee pää alaspäin meidän tekemisiä :-D

Me just suunnitellaan tän päivän ruokaa, ilmeisesti paistettua riisiä, naanleipää ja jotain niiden kanssa, jälkkäri onkin jo tiedossa. Ajattelin et vois käydä tänään pitkästä aikaa kirppiksellä, sit ruokakaupan kautta kotiin, villasukat jalkaan, kynttilöitä palamaan ja sunnuntaikokkailu alkakoon.
Mukavaa sunnuntaita!

13. lokakuuta 2013

♥ Pinaatilla, herkkusienillä ja vuohenjuustolla täytetyt cannellonit

Ehdotan kuulemma melkein aina ruoaksi joko jotain pastaa tai salaattia. Ja onhan se totta, että meillä kokkaillaan aika paljon erilaisia pastaruokia. Yleensä teemme pastakastikkeen erilaisista kasviksista, lasagnea tai spagetti bolognesea. Kun Myllyn Paras pyysi mukaan pastaresepti-kilpailuun, niin päätin osallistua vielä tähän, vaikka tuntuu että syksy on ollut jo muutenkin täynnä erilaisia reseptikilpailuja. Kilpailun ideana oli kehitellä kutkuttavan herkullinen pastaruoka, joten saanen esitellä oman reseptini: Tuoreella pinaatilla, herkkusienillä ja vuohenjuustolla täytetyt cannellonit tomaattikastikkeessa.

Täytetyt cannellonit tomaattikastikkeessa
1pkt Myllyn Paras cannelloni, 250g - 24 cannellonia
Pinnalle: 40g pinjansiemeniä, tuoretta timjamia, basilikaa, kirsikkatomaatteja, loraus oliiviöljyä

PINAATTI-VUOHENJUUSTOTÄYTE:
2 isoa sipulia

3 valkosipulinkynttä
500g tuoreita herkkusieniä
350g tuoretta babypinaattia
40g pinjansiemeniä
300g vuohenjuustoa
Tuoretta timjamia maun mukaan
Mustapippuria & suolaa
Oliiviöljyä

1.Aloita täytteen valmistaminen kuorimalla sipulit ja valkosipulin kynnet, pilko molemmat pieniksi kuutioiksi. Kaada kuumennetulle pannulle reilusti oliiviöljyä ja kuullota ensin sipulia keskilämmöllä noin viisi minuuttia. Lisää joukkoon valkosipulit ja kuullota vielä muutaman minuutin ajan.
2.Leikkaa herkkusienistä kannan kovat palat pois, pilko sienet noin kahden sentin kokoisiksi paloiksi, lisää pannulle, mausta mustapippurilla ja paista muutama minuutti.
3.Lisää pannulle pinaatit ja pinjansiemenet. Sekoittele paistosta, nypi joukkoon tuoretta timjamia maun mukaan ja lisää tarvittaessa mausteita.
4.Murustele lopuksi vuohenjuusto paistoksen päälle, sekoita kunnolla ja ota pannu pois liedeltä. Jätä vuohenjuustoa ihan pieni pala, jos haluat murustella sitä paiston lopussa cannellonien päälle.

TOMAATTIKASTIKE:

1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
3tlk luomu tomaattimurskaa (á400g)
250g miniluumutomaatteja
Tuoretta basilikaa & timjamia
Mustapippuria & suolaa
1tl sokeria
Oliiviöljyä

1.Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja pilko pieniksi kuutioiksi. Kaada pannulle reilusti oliiviöljyä ja kuullota ensin pelkästään sipulia noin viisi minuuttia. Lisää joukkoon pieneksi paloiteltu valkosipuli ja jatka kuullottamista hetki.
2.Lisää pannulle tomaattimurskat, mausta rouhitulla mustapippurilla, suolalla ja sokerilla. Pilko sekaan kourallinen basilikan lehtiä ja hieman tuoretta timjamia.
3.Kaada lopuksi joukkoon kokonaiset miniluumutomaatit ja anna tomaattikastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia.

CANNELLONIEN TÄYTTÄMINEN & PAISTO
1.Levitä ison uunivuoan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta.
2.Täytä cannellonit pinaatti-herkkusieni-vuohenjuustotäytteellä. Yksi helppo tapa on täyttää putket pannun päällä pienen lusikan avulla. Näin ylimääräinen täyte tippuu takaisin pannulle, eikä sotke muita paikkoja. Asettele täytetyt cannellonit tomaattikastikkeen päälle uunivuokaan.
3.Kun kaikki cannellonit on täytetty, levitä tomaattikastike cannellonien päälle ja reunoille.
4.Peitä uunivuoka foliolla ja paista uunin keskitasolla +200 asteessa 30-40minuuttia.
5.Ota vuoka hetkeksi pois uunista ja poista folio. Lorauta cannellonien päälle hieman oliiviöljyä, ripottele päälle pinjansiemeniä ja muutamia kirsikkatomaatteja sekä vuohenjuustomurua. Laita vuoka takaisin uuniin ja paista vielä noin kymmenen minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen. Anna vetäytyä hetki ja tarjoile.

Huom! Täytteen ja kastikkeen sipulit sekä valkosipulit kannattaa kuoria ja pilkkoa kerralla. Jaa kuutioitu sipuli ja valkosipuli kahteen osaan niin, että täytettä varten tulevaa sipulia on vähän enemmän.



Tuoreet yrtit ja paahdetut pinjansiemenet kruunaavat tämän herkkuruoan ja jännitettävää riitti kyllä loppuun saakka, sillä en ollut koskaan aiemmin tehnyt cannelloneja. Lopputulos oli todella herkullinen ja mulla on jo mielessä monta uutta täytettä, joita meinaan kokeilla. Ainakin feta-pinaattiyhdistelmä olis varmasti todella herkullinen, samoin pesto-mozzarella ja ehkäpä teemme myös lihatäytteisiä cannelloneja joku päivä :-)


Kilpailun säännöissä oli myös, että pastaruoan olisi hyvä olla arkeen sopiva. Yleensä arkeen sopivat ruoat mielletään helposti ja nopeasti valmistettavaksi ruoaksi. Ja oonkin aina ajatellut, että cannellonien valmistus vie kamalasti aikaa. Mutta kuitenkin täytteen ja kastikkeen tekeminen onnistuu melko nopeasti ja varmaan aikaa vievintä tässä reseptissä on toi cannellonien täyttäminen :-D Kun ruoka on uunissa, jää hyvin aikaa jälkien siivoamisen ja pöydän kattamisen lisäksi myös muille jutuille. Usein arkena tulee valmistettua sellaisia ruokia, että niistä riittää helposti myös seuraavalle päivälle. Joten jos yhtenä päivänä panostaa vähän enemmän, voi seuraavana päivänä ajan käyttää johonkin muuhun kun ruoka on jo valmiina ja se tarvitsee vain lämmittää uudestaan :-)

Myllyn Paras cannellonit saatu kilpailua varten.

10. lokakuuta 2013

♥ Lämmin feta-luumusalaatti

Näin syksyn tullen jo vähän varpaita paleltaa, eikä tee mieli syödä kylmiä ruokia. Oonkin nyt innostunut tekemään osittain lämpimiä salaatteja. Lisäämällä salaattiin pannulla paistettua kesäkurpitsaa sekä marinoitua punasipulia, on lopputulos herkullinen ja syysiltoihinkin sopiva. Fetajuusto maistuu erityisen hyvältä, kun salaatin päälle pirskottelee punasipuleista jäänyttä lämmintä balscamikokastiketta. Tsekkiläiseen iltaan tekemäni luumujälkkärin innoittamana ollaan tehty myös luumutäytteisiä pullia, syöty luumuja sellaisenaan ja nyt laitoin luumuja myös salaattiin. Vielä kun päälle ripottelee cashewpähkinöitä, on lopputulos todella herkullinen! Tätä salaattia oon tehnyt jo muutaman kerran :-)

Feta-luumusalaatti, kahdelle
Jääsalaattia
Napolitan-mix salaattisekoitusta (rucola, mizuna, punajuurikkaan lehti, pinaatti)
4 isoa luumua
150g fetaa
Marinoitua punasipulia
10cm pätkä kesäkurpitsaa
150g miniluumutomaatteja
Kourallinen cashewpähkinöitä
Tuoretta persiljaa

1.Aloita marinoitujen punasipulien valmistuksella. Voit tehdä annokset suoraan lautasille tai halutessasi salaattikulhoon. Revi salaattipohjaksi jääsalaattia ja sekoita joukkoon napolitan-mix salaattisekoitusta.
2.Puolita luumut, poista siemenet ja pilko reilun kokoisiksi paloiksi. Lisää salaattiin myös puolitetut miniluumutomaatit.
3.Höylää kesäkurpitsasta ohuita siivuja, kaada pannulle öljyä ja paista siivuja molemmilta puolilta muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
4.Lisää kesäkurpitsasiivut ja marinoidut punasipulit lämpiminä salaattiin. Murustele päälle reilusti fetajuustoa, ripottele joukkoon cashewpähkinöitä, pieneksi pilkottua persiljaa ja pirskottele lopuksi koko salaatin päälle punasipulien balsamicokastiketta.

Balsamico-marinoidut punasipulit
1dl vettä
2 punasipulia 
0,65dl sokeria
0,35dl balsamiviinietikkaa 

Sokerin ja viinietikan tilalla voi käyttää myös noin puoli desiä valmista balsamicosiirappia.

1.Pilko sipulit ohuiksi renkaiksi tai puoliympyröiksi.
2.Mittaa vesi, sokeri ja viinietikka kattilaan, kiehauta seos ja lisää joukkoon sipulit.
3.Hauduta viitisen minuuttia ja ota kattila pois liedeltä.
4.Siivilöi sipulit, yli jäänyttä lientä voi pirskotella suoraan salaatin päälle.

Jos osittain lämmin salaatti vaikuttaa herkulliselta, niin kurkkaa myös tämä aiemmin tekemäni lämmin tofu-salaatti. Kasvisruokia on tullut syötyä nyt tosi paljon ja tänään ajattelin tehdä kaurapohjaisen piiraan, josta on tullut yks meidän lemppareista. Huomenna kokkailen pastaa yhtä reseptikilpailua varten.. sen jälkeen ei ole hetkeen tulossa kilpailuja, ainoastaan muutama yhteistyöjuttu Blogiringin kautta. Mukavaa torstai-päivää! :-)

8. lokakuuta 2013

♥ Pehmoiset porkkanasämpylät

Itse leivotut leivät, sämpylät ja patongit on kiva piristys arjen keskellä. Joskus teen taikinan ja jätän sen kohoamaan kun lähden koiran kanssa lenkille. Takaisin tullessa taikina onkin valmis muotoiltavaksi ja sit vaan uuniin ja kohta pääseekin jo herkuttelemaan. Mikä olisikaan parempi sateisen syysillan iltapala kuin lämpöiset sämpylät ja mukillinen teetä. Leipää tulee leivottua lähes viikoittain ja kannankin jauhopusseja kotiin kuulemma joka kauppareissulta.. höpsis!

Viikonloppuaamuisin on kiva yllättää mies tuoreilla sämpylöillä ja erilaisten salaattien ja muiden ruokien kanssa leivon usein patonkia. Leipiä teen monesti taikinajuureen ja tarkoitus olisi saada lisää leipäohjeita tännekin, kunhan vaan kerkeäisin joskus kuvaamaan niitä ennen kuin puolet leivästä on jo syöty.

Myllärin Luomun järkkäämä leivontahaaste oli siis siinäkin mielessä kiva juttu, ettei ole hetkeen tarvinnut hakea jauhoja kaupasta. Muutaman pussin pohja tosin alkaa jo häämöttää uhkaavasti.. Leivontahaasteen ideana on siis se, että Myllärin facebook-sivuilla ilmoitetaan joka kuukaudelle oma teema ja jokainen osallistuja voi panostaa haasteeseen niin paljon kuin itse haluaa. Lokakuun teema on tosi mieluinen "Lumoudu luomusta" sillä meillä käytetään muutenkin paljon luomutuotteita.



Pehmoiset porkkanasämpylät, 9 muhkeaa sämpylää
3dl kuumaa vettä
2 luomuporkkanaa
1tl suolaa
1dl Myllärin luomu 7-viljan hiutaleita
1/2pss kuivahiivaa
2rkl siirappia
8-9dl Myllärin luomu hurjan viljainen sämpyläjauho
0,5dl luomu rypsiöljyä

1. Mittaa taikinakulhoon 3dl kuumaa vettä, sekoita joukkoon 7-viljan hiutaleet, suola ja kaksi raastettua porkkanaa. Raasta toinen porkkanoista ihan pieneksi raasteeksi ja toinen hiukan isommaksi. Lisää joukkoon myös siirappi.
2. Kun seos on kädenlämpöistä, mittaa kulhoon 5dl sämpyläjauhoja ja kuivahiiva. Sekoita kunnolla ja lisää myös rypsiöljy. Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia samalla jauhoja lisäillen, kunnes taikina tuntuu kimmoisalta ja sitä on helppo käsitellä.
3. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla noin puoli tuntia. Kaulitse kohonnut taikina varovasti paksuhkoksi levyksi, leikkaa levy yhdeksään osaan ja nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille.
4. Laita uuni lämpeämään +225 asteeseen ja kohota sämpylöitä liinan alla kunnes uuni on valmis.
5. Kaada uunin pohjalle 0,5dl vettä ja paista sämpylöitä noin 12-15 minuuttia. Paiston loppuvaiheessa päästä höyryt pois uunista avaamalla hieman luukkua ja jatka sämpylöiden paistoa vielä muutama minuutti.

Vinkkejä!
- Siirappia on helpompi mitata ruokalusikalla, johon on lorautettu ensin hieman oliiviöljyä. Eli kaada hieman oliiviöljyä ruokalusikkaan ja mittaa sen jälkeen siirappi. Näin siirappi ei jää tahmaisesti kiinni lusikkaan.
- Jos haluat sämpylöistä hieman pienempiä, paloittele taikinalevy 12 osaan.

Raastoin toisen porkkanoista raastinraudan pienimmällä terällä, jolloin raasteesta tulee kosteampaa ja se vaikuttaa mun mielestä kivasti sämpylöiden koostumukseen. Toisen porkkanoista raastoin sit sillä isoimmalla terällä, jotta sämpylöihin tulisi mukaan myös isompaa raastetta. Sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä ja just toi koostumus saikin maun lisäksi paljon kehuja kun näitä syötiin. Ei ole enää montaa jäljellä.

Mun on myös pakko kehua näitä käyttämiäni sämpyläjauhoja. Yleensä ostan kaupasta tavallisia vehnäjauhoja ja lisäilen taikinaan erikseen jotain siemensekoituksia ja hiutaleita. Harvemmin siis ostan kaupan valmiita sämpyläjauhoja, mutta tähän kyllä tykästyin todella. Viljaisan jauhon ansiosta sämpylöissä oli tosi kivasti sellaista "pureskeltavuutta" ja kattokaa nyt tätä listaa, kaikki on siis luomua: vehnäjauho, täysjyvähiutaleet (ruis, kaura, vehnä, ohra, tattari) kaurajauho, pellavansiemen, auringonkukansiemen, hirssi, kaurarouhe sekä ohramallas. Täytyy käydä kaupassa tutkimassa saako tota isommissa pusseissa. Kilon pussi on ihan just loppu ja aion leipoa näitä lisää tänään.

Yhteistyössä Myllärin Luomu.

6. lokakuuta 2013

♥ Česká večer eli Tsekkiläinen ilta

Hämyinen kynttilöillä valaistu keittiö, pöydille vaahtoavia olut-tuoppeja, Tsekkiläistä musiikkia sekä hyvää seuraa ja herkullista ruokaa. Vietimme eilen Tsekkiläistä iltaa, jonka halusimme järjestää veljeni kanssa ennen kuin hän lähtee takaisin kotiinsa. Oli kiva kokoontua porukalla yhteen ja viettää iltaa hyvän ruoan parissa. Seuraavan kerran ollaankin sitten Jouluna yhdessä koko konkkaronkka, kun veljeni lisäksi Prahasta saapuu myös hänen kihlattunsa Veronika sekä heidän pieni Valentina-tyttö :-)







JÌDELNÌ LÌSTEK / MENU

Kuchyňské pozdravy / Keittiön tervehdys: 
Chlebíčky
Tsekkiläinen "open sandwich"

Předkrmy / Alkupalat:
Bramboráčky a strouhaným křenem
 Perunapannukakkuja piparjuuriraasteella
Opečený chléb okořeněn pepřem, česnekem a hořčicí
Paahdettua leipää paprikalla ja valkosipulilla maustettuna, sinapin kanssa tarjoiltuna 
Nakládaný hermelín
Marinoitua juustoa

Hlavní chod / Pääruoka:
Pivo dušené hovězí guláš
Oluessa haudutettua lihapataa
Knedlíky
Dumplingseja eli knöödeleitä
Dušené červené zelí
Haudutettua punakaalia 

Dezert / Jälkiruoka:
Švestka Galette s vanilkovou zmrzlinou
Luumu Galette ja vaniljajäätelöä

Nápoje / Juomat:
Pilsner Urquell
Novopacké pivo
Valkoviini

Pyrimme luomaan Tsekkiläistä tunnelmaa pienillä jutuilla, joista suurin osa löytyikin jo valmiiksi porukoiden luota. Tuopit ja korkeat tuikkukupit ostin kierrätyskeskuksesta. Pöytäliinan mama on ostanut kirppikseltä jo aiemmin, noi ruusulautaset on mun isoisoäidin vanhoja ja hauskat väriä vaihtavat kuviolliset tuikut äitini oli saanut buzzadorin kautta.



Tunnelmaa oli luomassa myös Tsekkiläisen Zuzana Navarován musiikki, joka sopi ihan täydellisesti tähän iltaan. Maistoin ekaa kertaa tota marinoitua juustoa muutama vuosi sitten, kun Veronika oli tehnyt sitä Jouluksi. Todella herkullista!

Nää alkupalat on kaikki sellaisia, joita Tsekeissäkin syödään perinteisesti oluen kanssa.

Väriä vaihtavien kynttilätuikkujen tuoksuina olivat kaneliomena sekä karhunvatukka-viikuna. Nämä näyttivät todella kivoilta hämärässä keittiössä :-)

Pääruoan lihapata hautui yli kuusi tuntia oluessa. Lihapadan kanssa syötiin haudutettua punakaalia ja dumplingseja, eli vedessä keitettyjä leipäsiä.



Jälkiruoaksi tarjoiltiin kanelilla ja appelsiininkuorella maustettua luumupiirasta sekä vaniljajäätelöä.

Ilta oli kaikinpuolin todella onnistunut ja ruoat saivat paljon kehuja. Istuskeltiin vielä olohuoneen puolella melkein kahteentoista asti, jonka jälkeen pääkokki eli veljeni painui ansaituille yöunille, me lähdimme kotiin ja muut jäivät vielä katsomaan elokuvaa. Aikamoinen sekasotku ja tiskivuori taisi jäädä aamuksi..

3. lokakuuta 2013

♥ Gluteenittomat korvapuustit

Huomenna vietetään kansallista korvapuustipäivää ja koska viime vuonna missasin näin hienon päivän, päätin viettää tänä vuonna kaksi korvapuustipäivää peräkkäin. Tänään aloitettiin gluteenittomilla korvapuusteilla ja huomenna leivotaan sit vehnäjauhoja käyttäen, mutta maidon ajattelin korvata soijamaidolla :-)



Gluteenittomat korvapuustit n.18 pientä pullaa
Pullataikina: 
2,5dl maitoa
50g voita
25g hiivaa
1,5tl psylliumia
1 muna
0,5dl sokeria
0,5tl suolaa
5-6dl gluteenitonta jauhoseosta
ripaus kardemummaa

Täyte: 
100g pehmeää voita
kanelia & sokeria

Lisäksi: voiteluun kananmunaa ja koristeeksi raesokeria

1. Sekoita sulatettu voi ja lämmitetty maito keskenään. Murustele joukkoon tuore hiiva ja lisää psyllium. Sekoita huolellisesti ja anna turvota noin viiden minuutin ajan.
2. Lisää sokeri, suola, ripaus kardemummaa, 1 muna ja lopuksi 4dl gluteenitonta jauhoseosta. Vaivaa taikinaa käsin ja lisää loput 1-2dl jauhoja tarpeen mukaan, kunnes taikina on helposti käsiteltävää ja kimmoisaa.  
3. Älä kohota taikinaa ollenkaan tässä vaiheessa. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä taikinalevyn päälle pehmeää voita, sekä kanelia ja sokeria maun mukaan. Kääri levy rullaksi ja leikkaa siitä tasakokoisia paloja. Yksi helppo tapa palojen leikkaamiseen on se, että leikkaat ensin rullan keskeltä puoliksi. Sen jälkeen puolitat molemmat pötköt ja taas puolitat, kunnes sinulla on 18 saman kokoista palaa.  
4. Asettele palat leivinpaperilla vuoratuille pelleille (tällä ohjeella tulee kaksi pellillistä) ja kohota liinan alla noin 45 minuuttia. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
5. Paista +225 asteessa 12-15 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin paistovärin.

Vinkki!
Koska psylliumissa ja käytettävissä jauhoissa on eroja, lisää loput 1-2dl jauhoja vähitellen taikinan sekaan kunnes taikina on helposti käsiteltävää. Yhteensä 5dl jauhoja saattaa siis riittää mainiosti, mutta lisää viimeinen desilitra mukaan jos taikina meinaa jäädä liian löysäksi.

Gluteenittomien korvapuustien arvovaltaisena tuomarina toimi mun leipuri-mummini ja hyvät pisteet tuli! Kannatti kohottaa liinan alla vähän yli tunti, lopputulos oli ihanan pehmoinen ja pullista ei kyllä helposti huomaa että ovat gluteenittomia. Taikinaa oli vaivaamisen jälkeen helppoa käsitellä ja kaulita, kunhan käytti apuna hieman jauhoja. Me herkuteltiin lämpimät kanelipullat kylmän maidon kera, yhdistelmä joka toimii aina! Kuinka monessa kodissa leijailee huomenna yksi herkullisimmista tuoksuista ikinä, eli kuinka moni aikoo leipoa korvapuusteja? :-)