Grahampatongit

Otin pitkästä aikaa patonkipellit esiin ja leivoin meille grahampatonkia. Grahamjauho on täysjyvävehnäjauhoa, jossa on kaikki vehnänjyvän osat eli alkio-, ydin- ja kuorikerros.

Jauhot sisältävät runsaasti kuituja ja leivottaessa ei synny samanlaista sitkoa kuin pelkästään vehnäjauhoilla leivottaessa. Patongista tuleekin siis hieman tiiviimpää ja grahamjauhot tuovat leipään enemmän makua.




Grahampatongit 4 kpl

5 dl vettä

1 tl tummaa siirappia

2 tl suolaa

2 dl kaurahiutaleita

3 dl grahamjauhoja

5-6 dl vehnäjauhoja

1 pss kuivahiivaa (11g)

0,25 dl oliiviöljyä

  1. Mittaa noin 42 asteinen vesi taikinakulhoon.
  2. Lisää siirappi, suola ja kaurahiutaleet.
  3. Lisää seuraavaksi grahamjauhot, 4dl vehnäjauhoja ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa voimakkaasti viiden minuutin ajan.
  4. Lisää oliiviöljy ja loput 1-2dl vehnäjauhoja muutamassa erässä. Jatka vaivaamista, jotta saat aikaan hyvän sitkon. Lisää jauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoilta.
  5. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle, peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
  6. Jaa kohonnut taikina neljään osaan ja muotoile patongeiksi. Asettele patongit pellille, peitä liinalla ja kohota vielä noin 20 minuuttia.
  7. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 20-25 minuuttia.
  • Vinkit!

- Voit hyvin paistaa patongit myös tavallisella uunipellillä leivinpaperin päällä.

- Saat patonkeihin ihanan rapean kuoren, kun kaadat uunin pohjalle 0,5dl vettä samalla kun laitat patongit uuniin. Päästä höyryt ulos avaamalla uunin luukkua varovasti noin 15 minuutin kohdalla. Varo kuumaa höyryä!

 



Patonkipellit ovat kyllä tosi käteviä! Omani tilasin noin kymmenen vuotta sitten netistä, mutta nykyään niitä saa jo monista kaupoistakin. Suosittelen ehdottomasti peltien hankintaa, jos leivot itse leipää. Lopputulos on huomattavasti parempi kuin tavallisella pellillä paistaessa, vaikka toki patongin teko uunipellillä onnistuu myös.

Patonkipellin ansiosta leipä pysyy kohotuksen ja paiston ajan hyvin muodossaan ja ilmareiät tekevät kuoresta ihanan rapean.

Kurkkaa myös resepti näihin ihaniin pestopatonkeihin! Ihanaa lauantaita :)


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! ♥