MYSKIKURPITSAKEITTO JA KURPITSAN MUOTOISET SÄMPYLÄT

Myskikurpitsa, kesäkurpitsa, spagettikurpitsa, hokkaido, jättikurpitsa, halloween-kurpitsa, minikurpitsa.. Lokakuun K-ruoka-yhteistyön teemana on siis kurpitsa ja kaupoistahan tosiaan löytyi valinnanvaraa. Jos en olisi syyskuun postaukseen leiponut ihanan meheviä punajuurileivonnaisia, olisin nyt tehnyt tuorejuustokuorrutteisia kurpitsaleivonksia. Makeiden leivonnaisten sijaan päätin kuitenkin tehdä jotain muuta ja pähkäilin pitkään kurpitsan muotoisten leipien ja sämpylöiden välillä. Lopulta tein molempia, mutta postaukseen päätyivät tällä kertaa sämpylät.

Ja koska joka viikkoinen sosekeitto oli vielä tekemättä, päätin tehdä kurpitsasosekeittoa. Mikä olisikaan parempi yhdistelmä kirpeänä syyspäivänä kuin iso lautasellinen lämmittävää keittoa ja uunituoreet sämpylät. Kaikista hauskannäköisistä kurpitsoista ostoskärryyn päätyi kaksi isoa myskikurpitsaa, yksi koristekurpista ja yksi hokkaido myöhempää käyttöä varten.

Yhdistin hieman makeahkon myskikurpitsan fetajuuston ja tuoreen salvian kanssa. Paahdettuna myskikurpitsan maku tulee paremmin esiin ja kurpitsan lihaa on helpompi käsitellä uunissa kypsentämisen jälkeen. Kermainen sosekeitto saa potkua chilistä ja päälle ripotellut kurpitsansiemenet ja kookoskerma viimeistelevät herkullisen aterian.



Myskikurpitsakeitto fetajuustolla ja salvialla n.6 annosta
2 myskikurpitsaa (n. 2,5kg raakana)
5 perunaa
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
5-6dl vettä
2 kanaliemikuutiota
2dl kuohukermaa
200g fetajuustoa
10 salvian lehteä
öljyä
mustapippuria
chilijauhetta
suolaa

1. Puolita myskikurpitsat pituussuunnassa. Poista siemenet lusikan avulla ja siirrä sivuun myöhempää käyttöä varten. Asettele kurpitsat leivinpaperilla vuoratulle pellille kuoripuoli alaspäin.
2. Pilko perunat ja sipuli ja lisää valkosipulinkynsien kanssa pellille. Pirskottele päälle reilusti öljyä ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Paahda uunin keskitasolla 200 asteessa 1 tunti.
3. Koverra kurpitsan liha lusikan avulla ja lisää kattilaan paahdettujen perunoiden ja sipulien kanssa. Kaada joukkoon myös leivinpaperille valunut öljy.
4. Mittaa kattilaan 5dl vettä ja lisää mukaan kanaliemikuutiot. Anna porista kannen alla 1-1,5 tuntia. Valmista tässä välissä paahdetut kurpitsansiemenet, joiden ohje löytyy alempaa.
5. Kun perunat ovat pehmenneet, lisää kattilaan kuohukerma, murusteltu fetajuusto ja salvian lehdet. Poraa keitto tasaiseksi ja lisää tarvittaessa hieman vettä jos keitto tuntuu liian paksulta. Mausta mustapippurilla, suolalla ja chilijauheella.

Tarjoiluun: Kookoskermaa, murusteltua fetajuustoa, paahdettuja kurpitsansiemeniä, salviaa

Vinkkejä!
-Kurpitsat ovat raakana todella kovia, joten ole varovainen veitsen kanssa.
-Voit käyttää kanaliemikuutioiden tilalla myös kasvisliemikuutioita.
-Jäätelökauha on hyvä väline kurpitsan kaiverrukseen!
-Säästä hieman fetajuustoa annoksen viimeistelyyn.


Paahdetut kurpitsansiemenet

1. Huuhtele kurpitsansiemiä siivilässä juoksevan veden alla. Poista siemenien seasta kurpitsan säikeet ja levitä siemenet keittiöliinan tai talouspaperin päälle kuivumaan.
2. Paahda siemeniä pannulla öljytilkan kanssa ja mausta kevyesti suolalla. Ota pannu pois levyltä kun siemenet alkavat poksahdella.
3. Tarjoile paahdettuja siemeniä keiton kanssa tai napostele sellaisenaan.



Hauskat syksyiset sämpylät syntyvät helposti maustamalla sämpylätaikina kurkumalla ja muotoilemalla sämpylät kurpitsan mallisiksi. Keksin käyttää muotoiluun omenanlohkojaa, jolla sai helposti aikaan kurpitsan näköisiä sämpylöitä. Voit hyvin käyttää muotoiluun myös veistä.

Näissä sämpylöissä ei ole itsessään kurpitsaa, mutta tällä K-ruoan ohjeella saat aikaan ihania, myös kurpitsaa sisältäviä kurpitsasämpylöitä.
 
Kurpitsan muotoiset sämpylät  9 sämpylää
5dl kädenlämpöistä vettä
1tl hunajaa
2tl kurkumaa
2dl kaurahiutaleita
2dl ruisjauhoja
5dl vehnäjauhoja
1pss kuivahiivaa (11g)
2,5tl suolaa
0,25dl rypsiöljyä

1. Mittaa taikinakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja ja kurkuma. Lisää kaurahiutaleet, ruisjauhot, puolet vehnäjauhoista ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
2. Lisää loput jauhot ja jatka taikinan vaivaamista 3-5 minuuttia, jotta saat aikaan hyvän sitkon.
3. Lisää lopuksi suola ja rypsiöljy ja vaivaa taikinaa vielä hetken aikaa. Kumoa taikina huolellisesti jauhotetulle alustalle, peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
4. Jaa kohonnut taikina 9 samankokoiseen osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Muotoile sämpylät kurpitsan muotoisiksi käyttämällä apuna omenanlohkojaa. Ripottele sämpylän pinnalle kevyesti jauhoja ja paina omenanlohkoja sämpylän keskelle.
5. Asettele muotoillut sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille, peitä liinalla ja kohota vielä 20-30 minuuttia.
6. Paista sämpylöitä 210 asteessa 25-30 minuuttia.

Vinkki!
Kaada noin puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin. Päästä höyry pois avaamalla uunin luukkua varovasti noin 15 minuutin kohdalla. Näin sämpylöistä tulee vielä entistäkin rapeampia.




Vaikka kurpitsasosekeiton valmistus onkin hieman aikaa vievää, niin lupaan että kaikki työvaiheet ovat vaivan arvoisia. Kypsennetystä kurpitsasta voi helposti tehdä myös sosetta, jota voi pakastaa isompia määriä kerralla ja näin sosetta on helppo ottaa käyttöön keittoja, sämpylöitä tai muuta käyttöä varten.

Tämä myskikurpitsakeitto oli siis aivan mielettömän hyvää. Keitto on kermaisen makeaa, mutta chili ja salvia tuovat siihen sopivasti potkua ja lisämakua. Oli myös hyvä idea yhdistää suolainen fetajuusto makeahkon ja pähkinäisen myskikurpitsan kanssa.

Vaikka olen innokas kokeilemaan uusia raaka-aineita ja makuyhdistelmiä, niin olen jo nyt tämän K-ruoka-yhteistyön myötä kokeillut kahta minulle ei niin tuttua raaka-ainetta eli punajuurta ja kurpitsaa. Näistä molemmat ovat olleet onnistuneita kokeiluja, ja olen iloinen, että sain kehiteltyä reseptejä, jotka päätyvät aivan varmasti käyttöön jatkossakin. Suosittelenkin rohkeasti kokeilemaan uusia makuja ja raaka-aineita. Saatat yllättyä ja saada uusia ideoita ruokapöytään! :)

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

12 kommenttia

  1. :D just paahdoin salaatin joukkoon uunissa myskikurpitsaa. Kaupassa ei ollut Hokkaidoa, joka on kurpitsoista ehdoton suosikki. Kivan makuinen on myskikurpitsakin kyllä. Herkullisen värinen keitto, ja ihana sämpyläohje. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kurpitsa on kyllä paahdettuna todella hyvää, voisi lusikoida suoraan pelliltä! :) Tein viime viikolla hokkaidosta pastakastikkeen ja siitä tuli todella herkullista. Sopi hyvin yhteen vuohenjuuston kanssa :)

      Poista
  2. Loistava idea käyttää omenalohkojaa tohon tarkoitukseen, eipä olis tullu itelle mieleen :D Pakko tehä näitä sämpylöitä halloweenjuhliin, kiitos ideasta ja reseptistä!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin ajatellut ensin muotoilla sämpylät veitsellä, mutta jotenkin keksinkin kokeilla omenanlohkojaa ja se olikin ihan täydellinen tähän tarkoitukseen :) Kiva jos meinaat kokeilla!

      Poista
  3. Tuo sämpyläohje on varmaan pakko ottaa käyttöön halloweenjuhlia varten! :-) Jos et ole koskaan kurpitsapiirakkaa leiponut, niin suosittelen kokeilemaan. Vähän ehkä joutuu ennakkoluuloisimpia alussa patistelemaan, mutta aika nopeasti sen jälkeen piirakka katoaa parempiin suihin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo noi sämpylät sopisi kyllä tosi hyvin halloween-pöytään! :) Kurpitsapiirakka kuulostaa todella hyvältä ja oonkin ajatellut, että sellainen täytyisi kyllä tehdä joku päivä :)

      Poista
  4. Jos ei näistä kuvista herää kurpitsakeitonhimo, niin ei sitten mistään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanna! Kieltämättä tekisi itsekin nyt mieli tätä keittoa, varmaan pakko tehdä iso kattilallinen joku päivä :)

      Poista
  5. Meillä syödään huomenna myskikurpitsa-keittoa ja näitä sämpylöitä. Jälkiruoaksi teen ohjeellasi gluteenittoman tiramisun, koska haluan kokeilla sitä ennen yhtiä juhlia. Sulla on blogi täynnä huikeita reseptejä joten kiitos siitä, taas yksi viikonloppu pelastettu näillä ohjeillasi. Ainakin elättelen toiveita että ruokaa jäisi vielä sunnuntaille. Hyvää Viikonloppua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihan mahtava menu teillä tänään! Tosi kiva kuulla, että innostuit kokeilemaan noin montaa reseptiä täältä. Mukavia kokkailuhetkiä ja kiitos kun kommentoit! :)

      Poista
  6. Kaapissa nököttävä kurpitsa on odottanut inspiraatiota, joka selvästi löytyi sun blogista! Ihanan oloinen keittoresepti ja aivan ihana blogi sulla! Eksyin tänne tänään ekaa kertaa ja heti meni seurantaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti Nelli! :) Ja kiva jos kurpitsalle tuli nyt käyttöä, tämä keitto oli kyllä mielettömän hyvää joten kurpitsa ei varmasti mene hukkaan. Tervetuloa seurailemaan blogiani, kiva kun kommentoit! :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥