Oon nyt innostunut taas näistä vaivaamattomista leipätaikinoista, jotka valmistuvat käden käänteessä ja lopputuloksena on aina ihanaa rapeakuorista leipää. Tällä kertaa taikinaan päätyi puolikarkeita spelttijauhoja, joiden ansiosta leipä saa kivan pähkinäisen ja aromikkaan maun.
Speltti-pellavansiemenleipä 1 leipä
2dl puolikarkeita spelttijauhoja
1dl kaurahiutaleita
4dl vehnäjauhoja
0,5dl pellavansiemeniä
1tl kuivahiivaa
1,5tl suolaa
4dl vettä
2rkl oliiviöljyä
1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kulhoon kädenlämpöinen vesi. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukan tai nuolijan avulla. Taikinaa ei ole tarkoitus vaivata ollenkaan, vaan ainoastaan sekoittaa ainekset keskenään.
2. Lisää lopuksi öljy, sekoita ja peitä kulho kelmulla sekä leivinliinalla. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 12-16 tuntia.
3. Kumoa taikina huolellisesti jauhotetulle pöydälle, voit käyttää speltti- tai vehnäjauhoja. Kääntele taikina varovasti leiväksi ja kohota liinan alla noin 1 tunti.
4. Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni +225 asteeseen. Ota pata pois uunista, siirrä leipä siihen, laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuuttia.
5. Ota kansi pois ja paista leipää vielä noin 30 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin paistovärin ja kuori on rapea.
Koko viikon on ollut enemmän tai vähemmän sateisia päiviä, jolloin tekisi vain mieli leipoa tai lukea kirjaa. Töiden jälkeen oonkin lähinnä vain siivoillut kotona, laittanut terassia kuntoon ja lenkkeillyt Maunon kanssa. Kävin taas yks päivä kirpputorilla ja sunnuntaina mennään vielä ystävän kanssa tsekkaamaan uusi Keravalle avattu kirpputori. Esittelen mun löydöt sitten taas kuukauden kirppispostauksessa :)
Speltti-pellavansiemenleipä 1 leipä
2dl puolikarkeita spelttijauhoja
1dl kaurahiutaleita
4dl vehnäjauhoja
0,5dl pellavansiemeniä
1tl kuivahiivaa
1,5tl suolaa
4dl vettä
2rkl oliiviöljyä
1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kulhoon kädenlämpöinen vesi. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukan tai nuolijan avulla. Taikinaa ei ole tarkoitus vaivata ollenkaan, vaan ainoastaan sekoittaa ainekset keskenään.
2. Lisää lopuksi öljy, sekoita ja peitä kulho kelmulla sekä leivinliinalla. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 12-16 tuntia.
3. Kumoa taikina huolellisesti jauhotetulle pöydälle, voit käyttää speltti- tai vehnäjauhoja. Kääntele taikina varovasti leiväksi ja kohota liinan alla noin 1 tunti.
4. Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni +225 asteeseen. Ota pata pois uunista, siirrä leipä siihen, laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuuttia.
5. Ota kansi pois ja paista leipää vielä noin 30 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin paistovärin ja kuori on rapea.
Koko viikon on ollut enemmän tai vähemmän sateisia päiviä, jolloin tekisi vain mieli leipoa tai lukea kirjaa. Töiden jälkeen oonkin lähinnä vain siivoillut kotona, laittanut terassia kuntoon ja lenkkeillyt Maunon kanssa. Kävin taas yks päivä kirpputorilla ja sunnuntaina mennään vielä ystävän kanssa tsekkaamaan uusi Keravalle avattu kirpputori. Esittelen mun löydöt sitten taas kuukauden kirppispostauksessa :)
Tämäkin voisi olla kokeilemisen arvoinen :) Kirpputoreilta voi joskus löytyä aarteita :)
VastaaPoistaSateisia kelejä on täällä pohjoisessakin viimepäivinä ollu..
-Nunnu-
Kyllä vain, kannattaa kokeilla! Toivotaan, että viikonloppuna olisi vähän paremmat ilmat :)
PoistaOnneksi se aurinko viimein sieltä pilkahteli :) Jahka kun saan aikaseksi kokeilen.. Joskus iskee inspiraation..!:)
Poista-Nunnu-
Meilläkin tehdään pataleipää säännöllisesti. Se vaan on niin ihanan helppo ja herkkua.
VastaaPoistaPataleivän helppo valmistus on kyllä niin suuri plussa, että hetkeen en oo tehnyt muita leipiä :)
Poista