HERRASVÄEN PIKKULEIVÄT VADELMATÄYTTEELLÄ

Tässä vielä yksi jouluinen resepti blogiin, sillä tajusin että tätä perinteistä ja jokavuotista reseptiä en olekaan vielä laittanut tänne. Ohjeella tulee noin kolmekymmentä valmista pikkuleipää, riippuen siitä minkä kokoista muottia käytät.



Herrasväen pikkuleivät n.30 pientä pikkuleipää
100g voita
0,8dl sokeria
1 muna
2,5dl vehnäjauhoja
1tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta

Täytteeksi vadelmamarmeladia

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Riko joukkoon kananmuna ja sekoita tasaiseksi.
2. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi, kääri kelmuun ja anna kohmettua jääkaapissa 1-2 tuntia. Näin taikinaa on helpompi kaulita ja käsitellä.
3. Kauli taikina jauhotetulla tasolla, ota haluamasi kokoisella muotilla pikkuleipiä ja asettele pikkuleivät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Tee niin, että puolet pikkuleivistä ovat pohjia ja puolet kansipaloja. Paina kansiin kolot pientä muottia apuna käyttäen.
4. Paista pikkuleipiä +200 asteessa 5-8 minuuttia uunista riippuen. Pikkuleipien ei ole tarkoitus saada väriä pintaan, joten tarkkaile paistoaikaa.
5. Täytä jäähtyneet pikkuleivät vadelmamarmeladilla ja asettele toinen puoli kanneksi. Koristele halutessasi tomusokerilla.



Tapani mukaan kokosin taas jouluksi kaikki pikkuherkut äidin kerrosvatiin, josta löytyy joka vuosi niin suklaariisimurot kuin nämä vadelmaiset pikkuleivätkin. Tänä vuonna uusia kokeiluja olivat piparkakku-browniet ja ihanat siskoni kehittelemät sokerikuorrutteiset  kerrospiparit. Toisinaan olen leiponut myös mehevää taatelikakkua, mutta mummin tekemää ei vaan voita mikään ja onneksi saimmekin sellaisen sopivasti joulupöytään.

Kaiken tämän leivonnan ja herkuttelun jälkeen tekee kyllä jo mieli raikkaita salaatteja, munakkaita, smoothieita ja puuroja. Tänään onkin suunnitteilla mennä siskon luokse hedelmien kera ja vihdoin mäkin pääsen kokeilemaan heidän uutta mehustinta. Oon haaveillut sellaisesta meillekin, olis kivaa vaihtelua smoothien lisäksi nuo itse tehdyt mehut.

Täällä sataa lisää lunta, istun tässä keittiössä kahvia juoden ja katselen takapihalle. Kylläpä näyttää kauniilta! :)

11 kommenttia

  1. On taas niin kauniit kuvat että! Minä metsästin tuommoista ihan peruspikkuleipämuottia röpöreunalla kaupoista monta kertaa ennen joulua, mutta mistään ei löytynyt. Kumma homma, luulin että tuollainen olisi yksi perinteisin ja yleisesti myytyvä muotti mutta kaikki hyllyt notkuivat vaan jotain muumimuotteja. Pitänee tilata netistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Ja heh, täällä oli ihan sama homma.. tosin omaa muottiani metsästin kauppojen sijaan ihan täältä omasta kodista. Kävin kaikki mahdolliset hyllyt ja laatikot läpi, enkä löytänyt sitä mistään. Onneksi soitto äidille auttoi ja sain sieltä tuon muotin lainaan. Oon tainnut sen oman muottini joskus saada jostain, mutta tosiaan kun mietin niin en muista että olisin kaupoissa nähnyt tuollaista. Toivottavasti löydät jostain itsellesi muotin! :)

      Poista
  2. joo,siis täällä on niin loistavia kuvia :) kauniit pikkuleivät!!

    VastaaPoista
  3. Hei Minka!

    Kiitos kivasta viestistäsi blogissani, näin löysin minäkin tieni tänne:)
    Ja hei ihanan herkullinen blogi sulla!!:)

    Mukavaa kohta vuoden viimeistä päivää sinulle!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista. Mukavaa vuoden vaihdetta sinnekin! :) *~

      Poista
  4. Unknown eli Marikki blogista http://marikinkuvat.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  5. Meillä perinteisiä herrasväen pikkuleipä joiden suurkuluttua on ollut Krisse, ei tänä vuonna ekaa kertaa tehty pitkään aikaan. Lieneekö edellisestä katovuodesta n 45 vuotta <3 Silloin niitä väännettiin mummun kanssa pikkulikkana. Joka joulu.
    Meillä ei laitettu reikää ja keikautettiin haaleana hienossa sokerissa.
    Ihanan näköisiä sun pikkuleipäsi kuin myös kuvatkin, niin kuin aina.
    Mielikseen näitä katselee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, niitä onkin sitten tehty jo monena monena vuotena peräkkäin :) Oon kans tehnyt muutaman kerran ilman hilloaukkoa ja paiston jälkeen pyöritellyt sokerissa. Hyviä molemmilla tavoilla tehtynä :)

      Ja kiitos kiva kuulla! Hyvää uutta vuotta sinne! :)

      Poista
  6. Täältähän löytyykin hieno blogi, ei ihme, että tykkäisit niistä Brysselin putiikeista ja kaakaosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti tykkäisin :) Täällä haaveillaan reissusta, olispa ihana päästä kiertelemään pieniä putiikkeja, kahviloita ja markkinoita. Ehkä sitten keväällä! :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥