Sekaleivät ja vihdoinkin oma yleiskone

Saanen esitellä luultavasti viimeisen käsillä vaivatun leipätaikinan tässä blogissa. No okei, aion mä jatkossakin vaivata taikinoita käsin, mutta en ehkä vähään aikaan. Sain nimittäin mun entiseltä pomolta Kenwoodin yleiskoneen ja voi sitä riemun määrää kun pyörittelin ekat sämpylätaikinat sillä just pari päivää sitten. Mikä ihana sitko! Kone vaan pyöritti taikinan mun puolesta ja mä vaan heittelin sinne sekaan jauhoja ja suolaa ja öljyä. Nyt kun on toi yleiskone, niin leipätaikinoihin saa helposti vaivattua suolan vasta siinä loppuvaiheessa. Käsin vaivattuihin taikinoihin kun oon lisännyt suolan aina siinä alkuvaiheessa jo. Niin ja ton yleiskoneen lisäksi sain samaiselta ihanaiselta paketin leivontakilpailun voiton kunniaksi. Sain pursotinpusseja ja sellasen setin, jossa on pursotusvälineitä ja melkein 50 erilaista tyllaa. Nythän tää kunnon leipominen siis vasta alkaa :D

Tosiaan, tässä taas yksi herkullinen leipäohje. Tällä ohjeella oon tehnyt leipää nyt muutaman kerran ja ohjeella tule kaksi isoa ja kuohkeaa leipää. Taikinan annetaan kohota rauhassa isossa öljytyssä astiassa ja sen jälkeen leivät muotoillaan ja asetellaan vielä pellille hetkeksi kohoamaan.



Sekaleivät 2kpl
5dl vettä
1tl agavesiirappia
2,5tl suolaa
1dl kaurahiutaleita
1dl vehnäleseitä
1dl ruisjauhoja
1pss kuivahiivaa
4dl täysjyvävehnäjauhoja
3dl vehnäjauhoja
0,5dl oliiviöljyä

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi, agavesiirappi, suola, kaurahiutaleet ja vehnäleseet taikinakulhoon. Sekoita huolellisesti, anna turvota hetki ja lisää joukkoon ruisjauhot sekä kuivahiiva.
2. Lisää seuraavaksi täysjyvävehnäjauhot, vaivaa taikinaa hyvän sitkon aikaansaamiseksi ja lisää vehnäjauhoja 1dl kerrallaan. Taikina saa jäädä hieman löysäksi, joten kaikkia vehnäjauhoja ei tarvitse välttämättä lisätä.
3. Vaivaa lopuksi oliiviöljy taikinan sekaan. Voitele laakea astia (esim. lasagnevuoka) oliiviöljyllä ja kaada taikina vuokaa, peitä leivinliinalla ja anna kohota 40 minuuttia.
4. Kumoa kohonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina kahteen osaan. Rullaa molemmat palat paksuhkoiksi rulliksi ja taita päät leipien alle. Aseta leivät leivinpaperilla vuoratulle pellille, ripottele päälle kevyesti jauhoja ja kohota leipiä liinan alla vielä noin puoli tuntia.
5. Kuumenna uuni +240 asteiseksi ja laske lämpötila +225 kun laitat leivät uuniin. Paista leipiä 25-30 minuuttia.

Vinkki!
Saat leipiin ihanan rapean kuoren kaatamalla uunin pohjalle noin puoli desiä vettä samalla kun laitat leivät uuniin. Päästä höyryt pois uunista avaamalla uunin luukkua varovasti 15minuutin kohdalla.



Kaikkea ihanaa on tapahtunut lähiaikoina ja nyt mä odottelen vielä puhelua yhdestä työpaikasta, jos saan sen paikan niin vitsi oon onnellinen! :)

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

6 kommenttia

  1. Yleiskone on kyllä niin ihana keksintö! Rakastan omaa Herculestani niiiiin kovin! <3
    Tsempit työjuttuihin ja oikein aurinkoista viikonloppua! Maunolle rapsutukset!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, vaikka tavallaan oonkin aina tykännyt vaivata taikinat käsin, niin kyllä toi kone tuli silti todella tarpeeseen! :) Kiitos tsempeistä ja rapsutuksia myös sinne teidän poppoolle! ♥

      Poista
  2. Tää sun blogi on kyllä niin ihana kun aina tulee niin hyvälle tuulelle kun täällä käy! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, kiitos Jutta! Ihana kuulla :) Lähiaikoina on tapahtunut niin paljon kaikkea kivaa, et ei tässä voi ollakaan muuta kuin hyvällä tuulella :)

      Poista
  3. Voi että, rupesipa heti tekemään mieli tuoretta itsetehtyä leipää! Salainen haaveeni on myös hankkia se yleiskone, ehkä vielä joskus... Tsemppiä tosiaan työkuvioihin, toivottavasti onnistaa! :)

    - Eppu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tolla koneella saa kyl niin kätevästi noi taikinat tehtyä, ekasta sämpyläerästä tuli ihan superhyviä :) Ja kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan! :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥