HASSELPÄHKINÄ-SUKLAAMACARONSIT

Macaron-leivokset ovat siitä kivoja, että ne sopivat hyvin myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Äitini tarjosi työpaikallaan mummi-kahvit ja mä lupasin leipoa tarjottavat. Toiveena oli tiramisua ja jotain herkkua, joka olisi sekä gluteenitonta että maidotonta. Päätin tehdä pitkästä aikaa macaron-leivoksia ja näistä tulikin tosi maukkaita, joskin ulkonäössä on vielä parannettavaa :-) Mikä siinä onkin, että välillä macaron-kuoret onnistuu superhyvin ja niistä tulee niin kauniita ja välillä tuntuu ettei ne meinaa onnistua millään! Näissä kuorissa käytin siis mantelijauheen lisäksi hasselpähkinäjauhetta ja sen takia kuorista ei tullut täysin sileitä.




Hasselpähkinä-suklaamacarons 60kpl
Macaron-kuoret
4 munan valkuaista
1dl sokeria
2,5dl mantelijauhetta
1dl hasselpähkinäjauhoja
5dl tomusokeria

1. Aloita erottelemalla neljä munan valkuaista taikinakulhoon ja mittaa sokeri valmiiksi.
2. Sekoita toisessa kulhossa keskenään mantelijauhe, hasselpähkinäjauhe ja tomusokeri.
3. Vatkaa valkuaiset kovaksi kiiltäväksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen joukkoon vaahdotuksen aikana. Vaahto on valmis, kun se tuntuu jämäkältä ja saat vispilää nostamalla aikaan pieniä huippuja.
5. Siivilöi kuivat aineet vaahdon joukkoon kahdessa tai kolmessa erässä. Kääntele massa sekaisin varovasti nuolijan avulla. Koostumuksen tulisi olla sellaista, että massan pintaan tehty kuvio pysyy hetken ja tasoittuu sitten sileäksi.
6. Pursota leivinpaperilla vuoratulle pellille pieniä tasakokoisia pyörylöitä, kopauta peltiä varovasti muutaman kerran tasoa vasten jotta ilmakuplat nousevat pintaan. Koristele puolet kuorista hippusella hasselpähkinäjauhetta ja anna kuorien kuivua huoneenlämmössä 20-30 minuuttia.
7. Paista macaroneja +145 asteessa 10-15 minuuttia uunista riippue. Macaronien ei kuulu saada väriä paiston aikana, joten tarkkaile tilannetta uunin lasin läpi. Älä avaa uunin luukkua paiston aikana.
8. Irrota hieman jäähtyneet kuoret leivinpaperista, käännä pohjakuoret ylösalaisin ja anna jäähtyä kunnolla. Säästä siis hasselpähkinäjauheella koristellut kuoret kansiksi.

Suklaatäyte
150g sinistä keijua
1dl tomusokeria
1dl tummaa kaakaojauhetta

1. Vaahdota täytteen ainekset sähkövatkaimella. Lisää tomusokeria ja kaakaojauhetta, jos haluat täytteestä makeampaa tai suklaisempaa.
2. Pursota valmis täyte macarons-kuorille ja paina toinen kuori päälle.

Vinkkejä!
-Puolita ohje, jos haluat tehdä pienemmän määrän leivoksia.
-Pellille mahtuu koosta riippuen noin 30 pursotettua pyörylää. Jos teet ison määrän, kannattaa pursotus jakaa pieniin eriin. Näin macaronit eivät kerkeä levätä huoneenlämmössä liian kauaa. Pursota esimerkiksi kaksi pellillistä kerralla, odota 10-15 minuuttia ja purosta seuraavat kaksi pellillistä.
-Sinisestä keijusta tehty täyte on maidoton, mutta voit halutessasi käyttää täytteeseen myös tavallista voita ja sulatettua suklaata.

Mama just soittelikin mulle, että nämä macaronit ja tiramisu saivat paljon kehuja. Mä niin tykkään leipoa ja valmistaa tarjottavia ja tietty aina ihana kuulla, että herkut maistuvat! :-) Ens viikonlopulle onkin taas suunnitteilla lisää leipomista ja sitä ennen luvassa ystävänpäivä-herkkuja.

Pirteää alkanutta viikkoa!

10 kommenttia

  1. Oii, pitäiskin taas kokeilla miten macaronsit onnistuu. Ne on niin herkkua :) Varsinkin ne Ranskassa syödyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Macaronseja tehdessä on aina sellanen pieni jännitys mukana ja uunissa olevia kuoria on pakko kurkkia vähän väliä luukun lasin läpi :-D Edellisessä kodissamme osa kuorista meni usein pilalle, kun vanha uuni paistoi niiin epätasaisesti. Nyt innostuin taas kokeilemaan ja ainakin näistä tuli hyviä, vaikka voishan toi "pitsireunus" olla vähän kauniimman näköinen :-)

      Poista
  2. Herkullisen näköisiä! Mä olen tehnyt macaroneja vaan yhden kerran, tosin siskoni oli pääleipuri ja minä vain apulainen. Herkut tehtiin valmistujaisiini, joten määrä oli aika suuri ja mieleen jäi lähinnä työvaiheiden hurja määrä, vaikka macaronit olivatkin tosi hyviä. Pitäisi varmaan kokeilla uudestaan vähän pienemmällä satsilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Macaroneissa on kyl oma hommansa, varsinkin just jos tekee vähänkin isomman määrän. Mulle tuottaa aina ongelmia niiden paisto, kun menee vaan yks pelti kerralla ja tässäkin satsissa kuoria tuli kuusi pellillistä. Täytyy sit vaan soveltaa ja säheltää peltien kanssa :-D Ens kerralla teen kyl kans pienemmän määrän! :-D

      Poista
  3. Nam. En ole koskaan tehnyt macaroneja. Kerrassaan herkullisia kuvia. On varmasti aivan ihanan makuisia. Saisiko maistiaisia? Hih. Pitänee yrittää itsekin, kun saan rauhallisen hetken tähän hektiseen arkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä voin tehdä macaronseja kun tuun teille kylään! :-) Onko makutoiveita? Luin sun sähköpostin juuri, vastailen sulle viimeistään huomenna. ♥

      Poista
  4. Kauniita ja varmasti myös ihanan makuisia! Onpas blogiisi ilmestynyt taas paljon kaikkea herkullista.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nyt on ollut taas enemmän aikaa tehdä postauksia :-) Hasselpähkinäjauhe toi kyllä ihanaa makua noihin kuoriin, täytyy laittaa niitä jatkossakin vaihtelun vuoksi :-)

      Poista
  5. Macaronsit on yksi vaikeimmista leivonnaisista valmistaa, mitä olen ikinä tehnyt. Pari kertaa on tullut kokeiltua, mutta vieläkin vaatii harjoittelua. Sinun macaronsit ovat kauniita ja onnistuneet hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onhan niissä kyllä oma hommansa, koskaan ei tiedä etukäteen miten hyvin ne onnistuu. Siks varmaan niiden onnistuminen tuntuukin erityisen kivalta :-)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥