♥ Kanelia, sokeria ja sydämiä

Miten olinkaan unohtanut nämä pikkuruiset kanelisokeri-sydämet? Leivoin jouluksi vadelmamarmeladilla täytettyjä herrasväen pikkuleipiä, joihin painoin kolot pienellä sydänmuotilla. Ja koska en raaskinut rutistaa pikkuruisia koloista tulleita sydämiä takaisin taikinapalloksi, päätin tehdä niistä pienen pieniä pikkuleipiä. Nää oli niin suloisia, sopivan kokoisia suupaloja ja aivan super herkullisia höyryävän glögin kanssa naposteltavaksi. Ja näin kevään tullen ajattelin tehdä näistä hieman raikkaamman version vaikka pääsiäispöytään sopiviksi, vähän sitruunaa ja inkivääriä.

Laitan tähän nyt perinteisen pikkuleipäohjeen, joka sopii sellaisenaan vaikkapa just täytettyihin pikkuleipiin tai jota voi maustaa esimerkiksi sitruunalla tai kaakaojauheella tavallisia pikkuleipiä varten. Alempana ohje näihin kanelisokeri-sydämiin, joita varten kannattaa pikkuleipätaikinaa tehdä vähän pienempi satsi :-)

Pikkuleipätaikina, n.50kpl valmiita täytettyjä pikkuleipiä
250g voita
200g sokeria
n. 5dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
1 muna
1tl vaniljasokeria

1.Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. 
2.Vatkaa kananmuna nopeasti vaahdon joukkoon ja lisää kuivat aineet nuolijalla tai puukauhalla sekoitellen.  
3.Pyöritä taikina köntiksi, peitä kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa 15-30minuuttia, jotta taikinaa on helpompi käsitellä.
4.Kaulitse taikinasta tasainen levy ja ota haluamallasi muotilla pikkuleipiä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Täytettyjä pikkuleipiä varten voi tehdä kansipaloihin pienellä muotilla aukon, josta täyte näkyy kivasti valmiissa pikkuleivissä :-) Näistä muotilla otetuista täytekoloista nuo kanelisokeriversiot on siis tehty.
5.Paiston kanssa kannattaa olla tarkkana! Paista pikkuleivät +185 asteessa 5-9minuuttia, uunista riippuen. Pikkuleipien kuuluu jäädä paiston jälkeen vaaleiksi ja pehmoisiksi. Näin ne maistuvat parhaimmilta myös täytettyinä!

Vinkkejä 
-Käytä jauhoja kaulitsemisen ja muutenkin taikinan käsittelyn apuna, jotta taikina ei tartu kiinni leivonta-alustaan ja pikkuleivät saa helposti joko käsin tai lastan avulla siirrettyä pellille.
-Jos teet ihan tavallisia tai täytettyjä pikkuleipiä, niin niitä ei tarvitse voidella kananmunalla.
-Täytteiksi sopii erilaiset marmeladit ja tahnat kuten lemoncurd. Suklaisia täytteitä voi tehdä helposti sulatetusta suklaasta ja maustamattomasta tuorejuustosta.
-Tavallisia pikkuleipiä voi koristella tomusokerikuorrutteella ja erilaisilla karamelleilla. Vain mielikuvitus on rajana! ;-)  
-Pikkuleivät-tagin alta löytyy muutamia kuvia koristelluista pikkuleivistä ja pipareista.

Pikkuruiset kanelisokeri-sydämet
pikkuleipätaikinaa
kananmuna voiteluun
kanelia ja sokeria 

1.Valmista haluamasi määrä pikkuleipätaikinaa, riippuen siitä minkä verran haluat valmiita pikkuleipiä ja millaista muottia aiot käyttää. Nämä sydän-pikkuleivät ovat todella pieniä, joten tekisin pelkästään  niitä varten varmaan 1/3 osan tuosta ylempänä olevasta ohjeesta. Jolloin valmiita todella pieniä pikkuleipiä tulisi noin viisikymmentä.
2.Kaulitse hieman kohmettunut taikina tasaiseksi levyksi, ota muotilla pikkuleipiä taikinasta ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pikkuleivät eivät leviä uunissa, joten ne voi asetella pellille melko lähelle toisiaan.
3.Voitele pikkuleivät kananmunalla, ripottele päälle reilusti kanelia ja sokeria.
4.Paista +180 asteessa 4-7min. Pikkuleipien paistoaika on tosi lyhyt, niiden ei ole tarkoitus saada väriä uunissa joten seuraa paistoaikaa tarkasti!

Pikkuruiset herkkupalat olisivat varmasti myös kiva lahja kauniisti sellofaaniikääreeseen pakattuna. Pinnallehan voi ripotella kanelin ja sokerin sijaan vaikkapa inkivääriä, vaniljasokeria, rouhittuja mariannekarkkeja tai pähkinöitä.. :-) Nää on siitäkin kivoja, että pikkuleipien leipominen on helppoa ja hauskaa myös lasten kanssa. Kunhan huolehdit itse pikkuleipien paiston! Muottien valitsemisen, pikkuleipien leipomisen ja koristelun voit tehdä kivasti yhdessä lasten kanssa :-)
 

Mun on pitänyt jo pitkään leipoa sitruuna-marenkipiirasta ja vihdoin muistin ostaa sitruunoita kaupasta, muut ainekset löytyvätkin jo valmiiksi kaapeista. Olin suunnitellut raikkaan marenkipiiraan leipomista pääsiäiseksi, mutta en malta odottaa sinne asti vaan teen pienen koeversion varmaan jo tänään! :-)

14 kommenttia

  1. Upean näköisiä! Kuvat ovat myös tosi kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nää on kyllä just sellasia mitä vois leipoa ihan vaan sen takia että ne näyttäis ihanalta kauniissa lasipurkissa keittiön hyllyllä. Harmi vaan, että oikeastaan aina toi suunnitelma kaatuu siihen et ne herkut tulee syötyä ennen kuin kerkeää sinne purnukkaan asti :-)

      Poista
  2. Kauniita sydämiä ja varmasti herkullisia :))

    VastaaPoista
  3. Niin suloisia pikkuleipiä! Tällaisia vaaleita kaneli-sokeri pipareita meillä on joka joulu.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin oon jouluisin syönyt vähän tämän tapaisia pikkuleipiä, mummon tekemiä! :-) Näitä teen kyllä varmasti myös ensi jouluksi, ovat niin kivan pieniäkin :-)

      Poista
  4. Ihania! Tekis itekkin mieli tehä tuommosia!

    VastaaPoista
  5. Ei sun kuvia voi kattoa, kun alkaa tekee mieli kaikkia herkkuja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh! Kiitos.. kai? :-) Toi kuulostaa kyl tutulta! Monesti kun iltaisin selailee ruokablogeja, niin alkaa tekee hirveesti mieli kaikkea mitä kuvissa näkee :D

      Poista
  6. Ihana herkut ja nämä ovat niin hyviä :)harmi etteivät säily edes pakkasessa ,)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäis varmaan laittaa sellaiseen lasipurkkiin jonka kannen voi liimata kiinni ;) Sit vois säilyä edes vähän pidempään!

      Poista
  7. Näyttää kyllä tosi söpöiltä! Ja hyviltä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä nää oli kans tosi söpöjä kun olivat jouluna tarjolla glögin kanssa :-)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥