kotiliesi

31. lokakuuta 2015

♥ Maailman parhaat viikuna-vuohenjuustoleivät

Käsi ylös kuka rakastaa viikunahillon ja vuohenjuuston yhdistelmää? Kun tähän lisätään vielä uunissa rapeaksi paistuvaa patonkia, paahdettuja pähkinöitä ja loraus hunajaa niin lopputulos todellakin ansaitsee maailman paras-tittelin.


Viikuna-vuohenjuustoleivät 22kpl / 1 pellillinen
1 patonki tai muuta vaaleaa leipää
150-200g viikunahilloa
200g vuohenjuustopötkö
50g pekaanipähkinöitä
Juoksevaa hunajaa

1. Leikkaa patongista hieman viistosti 22 palaa ja lusikoi jokaisen palan päälle n. 1rkl viikunahilloa ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille.
2. Leikkaa vuohenjuustopötkö puoliksi ja pilko molemmista puolikkaista 11 ohutta siivua. Puolita vielä vuohenjuustokiekot käsin ja asettele kaksi puolikasta viikunahillon päälle.
3. Pilko pekaanipähkinät pienemmiksi ja ripottele leipien päälle. Viimeistele lorauksella juoksevaa hunajaa.
4. Paista leipiä 200 asteessa uunin keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes vuohenjuusto saa hieman väriä pintaan. Voit tarvittaessa nostaa peltiä ylemmälle tasolle paistoajan loppuvaiheessa. Lisää halutessasi vielä hieman hunajaa myös paiston jälkeen.

Vinkki!
- Leivät ovat parhaimmillaan lämpiminä ja voit hyvin lämmittää niitä myöhemminkin hetken aikaa joko mikrossa tai uunissa. Tosin todistettavasti nämä maistuvat erittäin hyvin myös kylminä ;)
- Kaupan paistopisteen vehnäpatongista saa leikattua 22 palaa. Jos käytät esimerkiksi itse leivottua tai esipaistettua patonkia, niin sovella ohjetta sen mukaan.
- Leipiä voi muunnella vaihtamalla hillon vaikkapa mustaherukkahilloon, käyttämällä gluteenitonta patonkia tai jättämällä pähkinät pois.



Näitä meillä on syöty ensimmäistä kertaa joskus nelisen vuotta sitten, jolloin valmistin herkkupaloja Itsenäisyyspäivänä alkupalaksi. Nämä olisivat täydellisiä tarjottavia myös esimerkiksi pikkujouluissa, suosittelen kokeilemaan!

Neljän vuoden aikana viikuna-vuohenjuustoleivät ovat keränneet kehuja mm. brunssipöydissä, illanistujaisissa, kahvipöydässä ja etenkin joulun aikaan glögin ja viinilasillisen seuralaisena. Leivät valmistuvat melko nopeasti ja katoavat parempiin suihin sitäkin nopeammin :)

29. lokakuuta 2015

♥ Syksyn kirppislöydöt

Noniin! Nyt on taas aika esitellä vino pino uusia kirppislöytöjä. Mulla oli tosiaan reilun 1,5 kk kirppistelytauko murtuneen jalkani vuoksi, joten elokuun ja syyskuun kirpputoripostaukset jäivät tästä syystä kokonaan väliin. Nyt on kuitenkin päästy taas vauhtiin ja takana on kolme onnistunutta kirpputorireissua.

Syksyn aikana kirpputoreilta on löytynyt tosi paljon kaikkea kivaa, kuten pöytäliinoja, muumilautanen, talvitakki ja söpöt huopatossut. Tällä kertaa postaukseen pääsi myös siskon minulle ostamat muumi-pöytätabletit, jotka olivat kyllä aivan loistolöytö kirppikseltä.

Ensimmäisen reissun saalis pitkän tauon jälkeen. Pieniä lasipulloja, metallikannu, muumilautanen,  naulakko pyyhkeille, talvitakki, kaitaliina keittiön pöydälle ja pari paitaa. Kuvassa on myös Meksikolainen keittokirja, joka maksoi 1 euron.

Muumilautanen maksoi 10 euroa, pieniä lasipulloja oli sidottu yhteen 3kpl ja ne maksoivat yhteensä 2,50 euroa.

Indiskan pöytäliinat olivat todella mieluinen löytö, enkä osannut valita näistä kolmesta joten ostin ne kaikki.


Pöytäliinat maksoivat 7 euroa kpl, joten ei ollut mielestäni paha hinta maksaa 21 euroa kolmesta pöytäliinasta. Indiskassa on aivan ihania vaatteita, astioita ja kankaita ja oon ostellut sieltä paljon kaikkea kivaa kotiin, mutta harvemmin tuotteisiin törmää kirpputoreilla :)

Talvitakki maksoi 12 euroa, keskimmäisen kuvan pinon alla oleva paita maksoi 5 euroa ja päällä oleva toppi 1 euron. Oikealla näkyy aivan supersöpöt pienet mustat huopatossut, jotka ovat olleet tosi ahkerassa käytössä. Ne ovat jonkun itse tekemät ja maksoivat 4 euroa. Tossujen alla näkyvä Ikean kaitaliina maksoi 1,50 euroa.

Valkoinen käyttämätön keittiöpyyhe vihreillä pilkuilla maksoi 3,50 euroa. Mustavalkoinen pöytäliina oli löytö Kattilahallin kirppikseltä ja siitä maksoin 4 euroa. Tykkään tuollaisesta siksak-kuviosta ja tämä oli kiva löytö, vaikka olinkin juuri edellisellä kirpputorikierroksella ostanut kolme pöytäliinaa. Viimeisessä kuvassa näkyy 3 euron matto, joka pääsi pesun jälkeen makuuhuoneen lattialle.


Tämä pieni metallikannu oli myös tosi hyvä löytö! Olin nimittäin etsinyt kaupoista vastaavaa, jolla voisin harjoitella maitovaahdon kaatoa ja kuvioita kahvien pintaan. Metallikannu maksoi 4 euroa. Puinen 2 euron towels-pyyhenaulakko on päässyt jo vessan seinälle ja tästä tykkään kyllä kovasti ja olisin voinut maksaa enemmänkin.

Siskoni oli löytänyt mulle nämä ihastuttavat pöytätabletit, jotka maksoivat 0,50 euroa kappale. Tykkään näistä tosi paljon ja nämä pääsivätkin heti keittiön pöydälle! :)



Vaaleanpunainen ihanan pehmeä ja muhkea tuubihuivi oli 0,50euroa ja sekin on jo päässyt käyttöön. Vilan suloinen ja liehuvahelmainen kukkamekko maksoi 3,50 euroa. Tälle tulee varmasti käyttöä kesällä!


Tykkään tosi paljon erilaisista purkeista ja purnukoista. Tämä lasipurkki korkkikannella maksoi 1 euron ja sisällä oli vielä puisia servettirenkaita, jotka ajattelin maalata tai käyttää johonkin askarteluprojektiin.



Kannellinen lasipurkki on Keravan Oliverin kirppiksen sisustuspuolelta, jossa on valtavasti kaikkea ihanaa tavaraa. Purkki maksoi 5 euroa ja pitää tällä hetkellä sisällään kahvipapuja joita tulee käytettyä päivittäin. Purkin alla oleva bambulautanen maksoi 1 euron.

Syksyn kirppislöydöt maksoivat yhteensä: 81,50 euroa.

Luulin että näiden ostoksien yhteissummasta olisi tullut paljon enemmän. Olen kyllä tyytyväinen, sillä tuolla hinnalla ei olisi saanut uutena kaupasta edes talvitakkia ja nyt sain sen lisäksi vielä paljon kaikkea muutakin. Kaikki ostokset ovat päässeet käyttöön, joten ei voi olla muuta kuin tyytyväinen.

Lisäksi sain myytyä sisustustavaraa ja omia vaatteitani kirppiksellä kaksi täyttä Ikean kassillista. Olen nyt innostunut siivoamaan kaappeja ja keräämään kaikkea ylimääräistä kirppikselle vietäväksi, joten täytyy varmaan varata pöytä jossakin vaiheessa.

Sellaisia ostoksia tällä kertaa! :)

Mukavaa torstaita!

24. lokakuuta 2015

♥ Omenainen kinuski-toscapiirakka

Kardemummaa ja kanelia, kinuskia ja omenoita, kermaa ja mantelilastuja.. niistä on tämä ihana piirakka tehty. Olen leiponut joka syksyiseen tapaani omenaista toscapiirakkaa, joka pala palalta katoaa kahvipöydästä herkuttelijoiden suihin. Tällä kertaa päätin taas hieman muunnella aiempaa reseptiäni ja käytin tavallisen valkoisen sokerin tilalla fariinisokeria. Näin kuorrutte sai ihanan kinuskilisän, joka on mielestäni täydellinen yhdistelmä omenoiden kanssa. Pehmeä pohja ja runsas kerros toscakuorrutetta.. voi nam!



Omenainen kinuski-toscapiirakka vuoka Ø26cm
2 munaa
1dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1tl kanelia
0,5tl kardemummaa
50g voita
0,5dl maitoa
2 omenaa kuorittuna ja lohkottuna pieniksi paloiksi

1. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Mittaa kuivat ainekset keskenään ja lisää munasokerivaahtoon varovasti nuolijan avulla nostellen.
2. Kääntele lopuksi sulatettu voi ja maito taikinan sekaan ja kaada voideltuun korkeareunaiseen piirakkavuokaan.
3. Asettele omenat taikinan päälle ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
4. Ota piirakka pois uunista, levitä päälle kinuski-toscakuorrute ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

Kinuski-toscakuorrute
150g voita
120g fariinisokeria
2dl kermaa
150g mantelilastuja

1. Sulata voi pannulla ja lisää joukkoon muut kuorrutteen ainekset.
2. Keittele kuorrutetta ja anna sen kuplia noin 15 minuuttia samalla sekoitellen. Täyte on valmis, kun koostumus on paksuhkoa ja kinuskimaista.

Vinkki!
- Tämä herkku on parhaimmillaan hieman lämpinänä ja kuorrutus kohmettuu jääkaapissa, joten lämmitä piirakkaa hieman ennen tarjoilua.
- Käytä piirakkavuokaa, jossa on vähintään 4-5cm korkeat reunat. Toscakuorrute kuplii uunissa ja saattaa tulla yli jos vuoan reunat ovat kovin matalat.

Kuvassa juuri uunista tullut toscapiirakka. Täyte kuplii hetken aikaa uunista tultuaan, joten malta vielä ennen kuin maistat sillä kuorrutus polttaa taatusti kielen. Lämpimänä piirakka on kuitenkin parhaimmillaan!



Kuvissa vilahtaa lautasen alla suloiset muumiaiheiset pöytätabletit, jotka siskoni oli löytänyt mulle kirpputorilta. Oon itsekin nyt käynyt muutaman kerran kirppiskierroksella, joten pienen tauon jälkeen kuukauden kirppislöydöt-postaus on taas tulossa tämän kuun lopussa. Enpä ole muuten tainnut kertaakaan lähteä kirppikseltä ilman jonkinlaista muumilöytöä :)

23. lokakuuta 2015

♥ Maukkaat ja rapeakuoriset sämpylät

Maukkaat itse leivotut sämpylät sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen. Uunituoreet sämpylät maistuvat aamupalaksi ja iltapalaksi kahvin tai teen kera ja ovat hyviä eväsleipiä runsaasti täytettyinä. Teen sämpylät usein niin, että niitä ei tarvitse erikseen pyöritellä kohotuksen jälkeen vaan muotoilu käy kätevästi taikinapyörän avulla. Käytän taikinaan yleensä vähintään kahta tai kolmea eri jauhoa ja lisäksi tykkään laittaa sekaan myös kaurahiutaleita tai siemeniä. Tällä kertaa käytin hiivaleipäjauhoja ja sämpylät saivat pintaan kaurahiutaleita ennen toista kohotusta.




Maukkaat sämpylät 12kpl
5dl kädenlämpöistä vettä
1tl hunajaa
2dl kaurahiutaleita
4dl hiivaleipäjauhoja
3-4dl vehnäjauhoja
1pss kuivahiivaa (11g)
0,25dl rypsiöljyä
2tl suolaa

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi, hunaja, kaurahiutaleet, hiivaleipäjauhot ja kuivahiivaa taikinakulhoon. Vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
2. Lisää 3dl vehnäjauhoja ja jatka vaivaamista vielä 3-5 minuuttia, jotta saat aikaan hyvän sitkon.
3. Lisää lopuksi rypsiöljy ja suola ja vaivaa taikinaa vielä hetken aikaa. Lisää lopuksi 1dl vehnäjauhoja vähitellen vaivaamisen aikana. Viimeistä desilitraa ei tarvitse välttämättä lisätä kokonaan.
4. Kumoa taikina huolellisesti jauhotetulle alustalle ja levitä jauhoisin käsin tasaiseksi, noin 5cm paksuksi levyksi. Anna kohota liinan alla 45 minuuttia.
5. Kaada pienelle lautaselle kaurahiutaleita ja ota viereen vesilasi ja pullasuti tai esimerkiksi sumutepullo. Kostuta jokainen sämpylä päältä kevyesti vedellä ja paina sen jälkeen lautaselle jossa on kaurahiutaleita.
6. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kohota liinan alla vielä noin 20 minuuttia.
7. Paista sämpylöitä 225 asteessa 25-30 minuuttia.

Vinkkejä!
- Kaada noin puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin. Päästä höyry pois avaamalla uunin luukku varovasti 15 minuutin kohdalla. Näin sämpylöiden kuorista tulee ihanan rapeita.
- Sämpylät mahtuvat juuri ja juuri yhdelle pellille, mutta saattavat kohotessaan paistua hieman kiinni toisiinsa.



Sämpylöiden lisäksi leivoin kahvin kanssa aivan ihanaa omenaista kinuski-toscapiirakkaa, jonka resepti tulee blogiin viikonlopun aikana. Joitakin joululeivonnaisiakin on jo mielessä, mutta ehkä maltan vielä hetken niiden kanssa. Kotivinkin ensimmäinen joulunumero saapui eilen postissa, mutta selasin sen vasta ihan nopeasti läpi. Pakko ostaa tänään glögiä, jota on aina juotava kun selailee joululehtiä. Myös riisipuuroa meinasin keitellä huomenna aamupalaksi.. ihanaa kun voi jo vähän aloitella jouluhössötystä.. :)

Oikein mukavaa viikonloppua!

19. lokakuuta 2015

♥ Kurpitsapasta vuohenjuustolla

Edellisen postauksen keittoa varten ostamani myskikurpitsa sai kaverikseen ostoskoriin myös kirkkaan oranssin hokkaido-kurpitsan. Tarkoitus oli käyttää tämä kurpitsa leivontaan, mutta en voinut vastustaa kiusausta kun sain Vapianon livemusiikki-illasta mukaani muutaman pussin tuorepastaa. Oli siis pakko kokeilla millaista kurpitsakastiketta hokkaidosta saisi aikaan. Puolitetun kurpitsan sisältä löytyi runsaasti siemeniä, jotka paahdoin uunissa öljyn, suolan ja hunajan kera.

Hokkaido kypsyi uunissa nopeasti ja liha oli helppo kovertaa kuorista jäätelökauhan avulla. Makean kurpitsainen kastike oli helppo ja nopea valmistaa. Lisäsin pannulle kurpitsan lisäksi vain tomaattia ja tuoretta basilikaa, sekä ripauksen suolaa ja pippuria. Annoksen päälle lisättävät vuohenjuustokiekot ja balsamicokastike kruunaavat ateria, joka maistui viimeistä haarukallista myöten.


Kurpitsapasta vuohenjuustolla kahdelle
2 annosta pastaa
1 hokkaidokurpitsa (n.250g raakana)
100g miniluumutomaatteja
100g vuohenjuustoa
tuoretta basilikaa ja salviaa
balsamicosiirappia
mustapippuria
suolaa
öljyä

1. Halkaise kurpitsa keskeltä ja koverra siemenet pois lusikan tai jäätelökauhan avulla. Siirrä siemenet sivuun myöhempää käyttöä varten. Aseta kurpitsat pellille kuoripuoli alaspäin. Pirskottele päälle reilusti öljyä ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Käännä kurpitsat ympäri ja pistele kuoriin muutamia reikiä haarukalla.
2. Paahda kurpitsoja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna kurpitsojen jäähtyä hetki ja koverra pehmennyt liha irti kuorista. 
3. Keitä kaksi annosta pastaa käyttämäsi paketin ohjeen mukaan.
4. Kaada pannulle hieman öljyä ja lisää puolitetut miniluumutomaatit ja kurpitsan liha. Sekoittele ja lisää hieman mustapippuria ja suolaa. Mittaa joukkoon noin 1dl pastan keitinlientä ja silppua joukkoon tuoretta basilikaa.
5. Lisää lopuksi keitetyt ja valutetut pastat pannulle ja sekoita hyvin kastikkeen sekaan.
6. Anna pastan maustua hetki miedolla lämmöllä ja valmista sillä aikaa vuohenjuustot. Leikkaa vuohenjuustopötköstä kiekkoja ja paahda kuivalla pannulla rapeaksi molemmin puolin.
7. Tarjoile pasta vuohenjuuston ja tuoreiden yrttien sekä paahdettujen kurpitsansiementen kera. Viimeistele annos muutamalla tuoreella miniluumutomaatilla ja lorauksella balsamicosiirappia.

Uunissa paahdetut kurpitsansiemenet
Kurpitsansiemeniä
Öljyä
Suolaa
Hunajaa

1. Irrota kurpitsan säikeet siemenistä ja huuhtele siemenet huolellisesti juoksevan veden alla siivilässä. Kaada keittiöliinan päälle hetkeksi kuivumaan.
2. Siirrä paahdetut kurpitsat pois pelliltä ja kaada siemenet tilalle. Pirskottele siemenien päälle öljyä ja hieman hunajaa ja ripaus suolaa.
3. Paahda siemeniä  200 asteessa noin 10-15 minuuttia.

Nyt on tälle syksylle kaksi uutta kurpitsareseptiä testattu ja vielä tekisi mieli leipoa ainakin kurpitsapiirakkaa ja kostean mehevää kurpitsakakkua. Ehkäpä uskaltaudun ensi vuonna istuttamaan kesäkurpitsan lisäksi maahan myös muita kurpitsansiemeniä. Olisi nimittäin aika hauskaa kokkailla oman maan myskikurpitsaa tai vaikkapa minikurpitsoja. Pidän kurpitsoista niiden maun ja monikäyttöisyyden lisäksi myös siitä, että sisällä olevat siemenet voi helposti hyödyntää erilaisten ruokien ja salaattien päälle ripoteltavaksi ja niitä on kiva napostella myös sellaisenaan.

Mukavaa alkanutta viikkoa!

15. lokakuuta 2015

♥ Myskikurpitsakeitto ja hauskat kurpitsan muotoiset sämpylät

Myskikurpitsa, kesäkurpitsa, spagettikurpitsa, hokkaido, jättikurpitsa, halloween-kurpitsa, minikurpitsa.. Lokakuun K-ruoka-yhteistyön teemana on siis kurpitsa ja kaupoistahan tosiaan löytyi valinnanvaraa. Jos en olisi syyskuun postaukseen leiponut ihanan meheviä punajuurileivonnaisia, olisin nyt tehnyt tuorejuustokuorrutteisia kurpitsaleivonksia. Makeiden leivonnaisten sijaan päätin kuitenkin tehdä jotain muuta ja pähkäilin pitkään kurpitsan muotoisten leipien ja sämpylöiden välillä. Lopulta tein molempia, mutta postaukseen päätyivät tällä kertaa sämpylät.

Ja koska joka viikkoinen sosekeitto oli vielä tekemättä, päätin tehdä kurpitsasosekeittoa. Mikä olisikaan parempi yhdistelmä kirpeänä syyspäivänä kuin iso lautasellinen lämmittävää keittoa ja uunituoreet sämpylät. Kaikista hauskannäköisistä kurpitsoista ostoskärryyn päätyi kaksi isoa myskikurpitsaa, yksi koristekurpista ja yksi hokkaido myöhempää käyttöä varten.

Yhdistin hieman makeahkon myskikurpitsan fetajuuston ja tuoreen salvian kanssa. Paahdettuna myskikurpitsan maku tulee paremmin esiin ja kurpitsan lihaa on helpompi käsitellä uunissa kypsentämisen jälkeen. Kermainen sosekeitto saa potkua chilistä ja päälle ripotellut kurpitsansiemenet ja kookoskerma viimeistelevät herkullisen aterian.



Myskikurpitsakeitto fetajuustolla ja salvialla n.6 annosta
2 myskikurpitsaa (n. 2,5kg raakana)
5 perunaa
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
5-6dl vettä
2 kanaliemikuutiota
2dl kuohukermaa
200g fetajuustoa
10 salvian lehteä
öljyä
mustapippuria
chilijauhetta
suolaa

1. Puolita myskikurpitsat pituussuunnassa. Poista siemenet lusikan avulla ja siirrä sivuun myöhempää käyttöä varten. Asettele kurpitsat leivinpaperilla vuoratulle pellille kuoripuoli alaspäin.
2. Pilko perunat ja sipuli ja lisää valkosipulinkynsien kanssa pellille. Pirskottele päälle reilusti öljyä ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Paahda uunin keskitasolla 200 asteessa 1 tunti.
3. Koverra kurpitsan liha lusikan avulla ja lisää kattilaan paahdettujen perunoiden ja sipulien kanssa. Kaada joukkoon myös leivinpaperille valunut öljy.
4. Mittaa kattilaan 5dl vettä ja lisää mukaan kanaliemikuutiot. Anna porista kannen alla 1-1,5 tuntia. Valmista tässä välissä paahdetut kurpitsansiemenet, joiden ohje löytyy alempaa.
5. Kun perunat ovat pehmenneet, lisää kattilaan kuohukerma, murusteltu fetajuusto ja salvian lehdet. Poraa keitto tasaiseksi ja lisää tarvittaessa hieman vettä jos keitto tuntuu liian paksulta. Mausta mustapippurilla, suolalla ja chilijauheella.

Tarjoiluun: Kookoskermaa, murusteltua fetajuustoa, paahdettuja kurpitsansiemeniä, salviaa

Vinkkejä!
-Kurpitsat ovat raakana todella kovia, joten ole varovainen veitsen kanssa.
-Voit käyttää kanaliemikuutioiden tilalla myös kasvisliemikuutioita.
-Jäätelökauha on hyvä väline kurpitsan kaiverrukseen!
-Säästä hieman fetajuustoa annoksen viimeistelyyn.


Paahdetut kurpitsansiemenet

1. Huuhtele kurpitsansiemiä siivilässä juoksevan veden alla. Poista siemenien seasta kurpitsan säikeet ja levitä siemenet keittiöliinan tai talouspaperin päälle kuivumaan.
2. Paahda siemeniä pannulla öljytilkan kanssa ja mausta kevyesti suolalla. Ota pannu pois levyltä kun siemenet alkavat poksahdella.
3. Tarjoile paahdettuja siemeniä keiton kanssa tai napostele sellaisenaan.



Hauskat syksyiset sämpylät syntyvät helposti maustamalla sämpylätaikina kurkumalla ja muotoilemalla sämpylät kurpitsan mallisiksi. Keksin käyttää muotoiluun omenanlohkojaa, jolla sai helposti aikaan kurpitsan näköisiä sämpylöitä. Voit hyvin käyttää muotoiluun myös veistä.

Näissä sämpylöissä ei ole itsessään kurpitsaa, mutta tällä K-ruoan ohjeella saat aikaan ihania, myös kurpitsaa sisältäviä kurpitsasämpylöitä.
 
Kurpitsan muotoiset sämpylät  9 sämpylää
5dl kädenlämpöistä vettä
1tl hunajaa
2tl kurkumaa
2dl kaurahiutaleita
2dl ruisjauhoja
5dl vehnäjauhoja
1pss kuivahiivaa (11g)
2,5tl suolaa
0,25dl rypsiöljyä

1. Mittaa taikinakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja ja kurkuma. Lisää kaurahiutaleet, ruisjauhot, puolet vehnäjauhoista ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
2. Lisää loput jauhot ja jatka taikinan vaivaamista 3-5 minuuttia, jotta saat aikaan hyvän sitkon.
3. Lisää lopuksi suola ja rypsiöljy ja vaivaa taikinaa vielä hetken aikaa. Kumoa taikina huolellisesti jauhotetulle alustalle, peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
4. Jaa kohonnut taikina 9 samankokoiseen osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Muotoile sämpylät kurpitsan muotoisiksi käyttämällä apuna omenanlohkojaa. Ripottele sämpylän pinnalle kevyesti jauhoja ja paina omenanlohkoja sämpylän keskelle.
5. Asettele muotoillut sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille, peitä liinalla ja kohota vielä 20-30 minuuttia.
6. Paista sämpylöitä 210 asteessa 25-30 minuuttia.

Vinkki!
Kaada noin puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin. Päästä höyry pois avaamalla uunin luukkua varovasti noin 15 minuutin kohdalla. Näin sämpylöistä tulee vielä entistäkin rapeampia.




Vaikka kurpitsasosekeiton valmistus onkin hieman aikaa vievää, niin lupaan että kaikki työvaiheet ovat vaivan arvoisia. Kypsennetystä kurpitsasta voi helposti tehdä myös sosetta, jota voi pakastaa isompia määriä kerralla ja näin sosetta on helppo ottaa käyttöön keittoja, sämpylöitä tai muuta käyttöä varten.

Tämä myskikurpitsakeitto oli siis aivan mielettömän hyvää. Keitto on kermaisen makeaa, mutta chili ja salvia tuovat siihen sopivasti potkua ja lisämakua. Oli myös hyvä idea yhdistää suolainen fetajuusto makeahkon ja pähkinäisen myskikurpitsan kanssa.

Vaikka olen innokas kokeilemaan uusia raaka-aineita ja makuyhdistelmiä, niin olen jo nyt tämän K-ruoka-yhteistyön myötä kokeillut kahta minulle ei niin tuttua raaka-ainetta eli punajuurta ja kurpitsaa. Näistä molemmat ovat olleet onnistuneita kokeiluja, ja olen iloinen, että sain kehiteltyä reseptejä, jotka päätyvät aivan varmasti käyttöön jatkossakin. Suosittelenkin rohkeasti kokeilemaan uusia makuja ja raaka-aineita. Saatat yllättyä ja saada uusia ideoita ruokapöytään! :)

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

9. lokakuuta 2015

♥ Paahdettu tomaatti-vuohenjuusto-linssikeitto

Meidän keittiössä on pauhannut lähiaikoina erityisen paljon niin blenderi kuin sauvasekoitinkin. Pari kertaa viikossa surauttelen ison satsin hummusta leivän päälle ja aamut olen aloittanut erilaisilla smoothieilla. Ruoaksi olen tehnyt kasvissosekeittoja, joista lempparini on paahdetuista kasviksista ja vuohenjuustosta tehty versio. Tällä kertaa lisäsin joukkoon myös punaisia linssejä ja reilusti chiliä. Tulisen keiton kaveriksi sopii loraus kookoskermaa tai ranskankermaa ja rapeaksi paahdettu leipä.

Paahdettu tomaatti-vuohenjuusto-linssikeitto iso kattilallinen
7 tomaattia
1 iso porkkana
1 sipuli
1 punasipuli
5 valkosipulinkynttä
200g vuohenjuustoa
2,5dl punaisia linssejä
2 kasvisliemikuutiota
tuoretta basilikaa ja/tai ruohosipulia
rypsiöljyä
mustapippuria
suolaa
chilijauhetta

1. Pilko tomaatit, porkkana, sipuli ja punasipuli paloiksi ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Lisää pellille myös kuoritut valkosipulinkynnet. Kaada päälle reilusti rypsiöljyä, mustapippuria, suolaa ja chilijauhetta. Paahda kasviksia +200 asteessa noin 45 minuuttia.
2. Kaada paahdetut kasvikset ja pellillä oleva öljy kattilaan. Lisää noin 4dl vettä ja kasvisliemikuutiot ja anna kiehua 15 minuuttia.
3. Huuhtele linssit huolellisesti siivilässä juoksevan veden alla. Lisää linssit ja toiset 4dl vettä kattilaan. Anna ainesten porista kattilassa noin 30 minuuttia.
4. Lisää lopuksi vuohenjuusto pieninä paloina, nippu tuoretta basilikaa ja ruohosipulia. Poraa keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa vielä hieman vettä, jos keitto tuntuu kovin paksulta. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita. Chiliä voi laittaa reiusti jos pitää tulisesta ruoasta. Vuohenjuusto tasapainottaa sopivasti tulista keittoa. Tarjoile keitto esimerkiksi kookoskerman, tuoreiden yrttien ja leivän kera.

Rapea valkosipulileipä sopii hyvin keiton kaveriksi ja on helppo valmistaa. Sekoita keskenään loraus öljyä ja purista joukkoon muutama valkosipulinkynsi. Paahda leipä rapeaksi joko leivänpaahtimessa tai uunissa. Levitä valkosipuliöljyä rapeaksi paahdetun leivän päälle.

Rakastan vuohenjuustoa ja voisin laittaa sitä melkeinpä jokaiseen ruokaan, sillä se vaan tuntuu sopivan yhteen lähes kaiken kanssa. Olenkin pistänyt merkille että vuohenjuustofaneja löytyy myös sieltä ruudun toiselta puolelta :)

Edellisen postauksen vuohenjuusto-pinaattiletut saivat paljon kehuja ja instagramin puolella moni laittoikin jo kuvia kun oli innostunut kokeilemaan niitä. Yksi parhaita asioita bloggaamisessa on se, kun joku muu on innostunut kokeilemaan blogissa olevaa reseptiä ja tulee kertomaan onnistuneesta ja herkullisesta kokeilusta. Blogistani löytyy myös muita ihania vuohenjuustoreseptejä, kuten mansikka-vuohenjuustoleivät, vuohenjuusto-kasvispasta, vuohenjuusto-kasvisleivät, sitruunainen vuohenjuusto-kanapasta, vuohenjuustosalaatti, ja ruusukaali-saksanpähkinäpaistos vuohenjuustomuruilla. 




Viikonlopuksi on luvassa kivoja juttuja ja paljon kokkailua. Kävin ostamassa tänään kolme isoa kurpitsaa, joten herkullisia reseptejä on luvassa jälleen ensi viikolla.

Meillä on täällä pieni vatsatautipotilas Mauno, jonka kanssa kävin tänään eläinlääkärissä ja saatiin onneksi apua vaivoihin. Nyt uunissa paistuu kanankoivet, jonka kanssa keitän vielä riisiä ja sekaan vähän raejuustoa. Koirien vatsatautia ja suolistotulehdusta on kuulemma paljon liikkeellä, mutta toivotaan nyt että vatsa rauhoittuu ja pikkaraisen olo helpottaa.

Oikein ihanaa viikonloppua! ♥

6. lokakuuta 2015

♥ Vuohenjuusto-pinaattiletut

Ostin jo jonkin aikaa sitten pussin pakastepinaattia aikomuksena tehdä taas pitkästä aikaa pinaattilettuja. Joskus nelisen vuotta sitten paistelin näitä aika usein, kun keksin murustella lettujen päälle paistovaiheessa vuohenjuustoa. Letut olivat niin hyviä, että en koskaan kerennyt edes kuvaamaan niitä blogiin asti kun kaikki oli jo syöty.

Eilen sitten päätettiin siskon kanssa pitää pinaattilettukestit. Sekoiteltiin molemmat omat taikinat ja paistettiin isot kasat lettuja. Kotitekoiset pinaattiletut ovat kyllä ihan parhaita ja vuohenjuusto tekee niistä vielä tuplasti parempia. Tarjoiluun sopii mainiosti puolukkahillo ja tuoreet puolukat. Hyvällä tuurilla seuraavallekin päivälle jää vielä muutama välipalaksi!



Vuohenjuusto-pinaattiletut 30-35kpl
150g pakastepinaattia
5dl punaista maitoa
2 munaa
1dl ruisjauhoja
2dl vehnäjauhoja
2rkl rypsiöljyä
1tl suolaa
200g vuohenjuustoa

Lisäksi tarvitset: voita paistamiseen, puolukkahilloa tarjoiluun

1. Sulata pakastepinaatti paistinpannulla pienen vesitilkan kera tai paketin ohjeen mukaan mikrossa.
2. Yhdistä sulanut pinaatti, maito ja kananmunat keskenään. Lisää joukkoon ruisjauho, vehnäjauho, rypsiöljy ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna turvota noin 30 minuuttia.
3. Leikkaa vuohenjuustopötkö ohuiksi siivuiksi tai pienen pieniksi paloiksi.
4. Paista pinaattiletut lettupannulla voin kera. Annostele taikinaa lettupannulle, lisää jokaisen letun keskelle joko yhdet vuohenjuustokiekot tai vuohenjuustonokareita. Käännä letut vuohenjuustopuoli alaspäin ja paista hetken aikaa myös toiselta puolelta. Tarjoile puolukkahillon tai tuoreiden puolukoiden kera.

Vinkki!
Saat pinaattiletuista gluteenittomia, käyttämällä ruisjauhojen ja vehnäjauhojen tilalla 3dl gluteenittomia jauhoja, riisijauhoja tai gluteenitonta kaurajauhoa.



Mulle tulee ihan aina pinaattiletuista mieleen ala-aste. Jos koulussa oli ruokana pinaattilettuja, suunnilleen koko luokka vietti puolen tunnin ruokatauon lettuja ahmien. Yleensä kun pyrittiin syömään mahdollimman nopeasti, jotta päästäisiin viettämään välituntia pihalle. Odottelin aina kiltisti muita muutaman letun syötyäni, sillä en ole oikein koskaan pitänyt näistä valmiista pinaattiletuista.

Me ollaan oltu mieheni kanssa samalla luokalla ensimmäiset kuusi kouluvuotta ja eilen juuri muisteltiin näitä kouluruokailuja. Mieheni oli nimittäin yksi niistä, joiden mielestä pinaattilettupäivä oli yksi parhaista mitä koulussa saattoi olla. Itse taas kuuluin niihin harvoihin, jotka innostuivat hernekeittopäivästä vähintään yhtä paljon.


Rapeareunaiset ja maukkaat pinaattiletut ovat mitä parhainta syysruokaa ja näitä on helppo valmistaa itse, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan joko vuohenjuuston kanssa tai ilman. Ensi kerralla aion tehdä feta-pinaattilettuja, sillä tämä yhdistelmä toimii loistavasti suolaisissa piirakoissa niin miksi ei letuissakin :)

Kivaa alkanutta viikkoa!

3. lokakuuta 2015

♥ Ihastuttavat korvapuustipannarit

Huomenna vietetään jälleen kansallista korvapuustipäivää, jota on vietetty suomessa vuodesta 2006 lähtien. Tämä voilla, kanelilla ja sokerilla täytetty pulla on yksi lempi herkuistani kautta aikojen. Uunituoretta ja kanelilta tuoksuvaa pullaa ei voita mikään (paitsi joskus ehkä porkkanakakku)  ja tänä vuonna päätin tehdä perinteisen pullan sijaan korvapuustipannareita.

Ihastuta aamukahvittelijat tai vieraat helpoilla, mutta sitäkin herkullisimmilla pannareilla jotka sisältävät ihanan kanelitäytteen aivan kuten perinteiset korvapuustitkin. Nämä maistuvat suoraan uunista tulleina lämpimäisinä ja myös jäähtyneinä, jos niitä vaan jää jäljelle. Nams ja mums!

Korvapuustipannarit  12kpl

Pannukakkutaikina:
2 munaa
1tl kardemummaa
1rkl fariinisokeria
1tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2rkl rypsiöljyä
1,5dl punaista maitoa
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon kardemumma, fariinisokeri, vaniljasokeri, ripaus suolaa ja rypsiöljy.
2. Lisää maito ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna turvota noin 30 minuuttia.
3. Voitele muffinipellin kolot voilla ja pursota jokaisen muffinipellin pohjalle kanelikierre. Annostele pannukakkutaikina koloihin ja pursota toiset kierteet taikinan päälle.
4. Ripottele pinnalle hieman raesokeria ja paista pannareita +180 asteessa 15-20 minuuttia. Viimeistele pannarit halutessasi vielä ripauksella raesokeria ja tomusokeria.

Kanelikierre:
80g sulatettua voita
80g fariinisokeria
2rkl kanelia
1rkl perunajauhoja

1. Sekoita sulatettu voi, fariinisokeri, kaneli ja perunajauho kulhossa ja kaada täyte pursotinpussiin.



Käytin näihin luotto pannukakkureseptiäni, johon lisäsin ripauksen kardemummaa. Valmis taikina muistutti löysää pullataikinaa ja paistoin ensin muutaman testipannarin lettupannulla. Testikappaleista ei tullut kovin nätin näköisiä, joten hetken pähkäiltyäni päätin kokeilla paistaa pannarit muffinipellillä uunissa.

Tämä osoittautui ihan loistavaksi kokeiluksi ja lopputuloksena oli todella paljon korvapuusteja muistuttavia suloisia minipannareita. Aivan kuin söisi pelkästään sitä korvapuustin parasta osaa, eli mehevää sisustaa. Näitä tulee aivan satavarmasti tehtyä jatkossakin, sillä usein tekisi mieli kanelipullaa mutta aina ei jaksaisi alkaa vaivaamaan pullataikinaa. Ja nämä ovat myös täydellisiä tarjottavia esimerkiksi brunssipöydässä. Miehen mielestä ovat ehkä jopa parempia, kuin ne perinteiset korvapuustit juurikin tuo mehevän koostumuksen ansiosta.

Näistä saisi varmaan helposti tehtyä myös gluteenittomia käyttämällä vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoseosta. Seuraavaksi taidankin kokeilla niitä. Jos leivontainnostus iskee niin kannattaa kokeilla myös näitä reseptejä: gluteenittomat korvapuustit, pienet kanelipullat ja mantelipuustit.


LEPPOISAA LAUANTAITA JA KANELIN TUOKSUA! ♥