GLUTEENITON TÄYTEKAKKU JUHLIIN


Minulta kysellään säännöllisesti reseptejä ja vinkkejä gluteenittomaan leivontaan ja etenkin nyt kun kesän tulevat juhlat ovat ajankohtaisia, niin näille ohjeille on entistä enemmän kysyntää. Olen nyt kahtena viikonloppuna leiponut juhliin gluteenittomat täytekakut. Viikonlopun syntymäpäiväkakusta sain nopeasti muutaman kuvan napattua ja koska tämä keräsi paljon kehuja, ajattelin kirjoittaa ohjeen talteen myös blogiin.

Toiveena oli gluteeniton ja laktoositon täytekakku, makuina mansikka, valkosuklaa ja sitruuna. Päätin kokeilla lemon curdia eli kaupasta valmiiksi saatavaa sitruunatahnaa täytteeseen ja se osoittautuikin loistavaksi kokeiluksi! Sitruunainen maku tuli kivasti esiin, kun lisäsin lemon curdia sekä täytteeseen että toiseen kakkukerrokseen ihan sellaisenaan.


SITRUUNAINEN MANSIKKA-VALKOSUKLAAKAKKU (GL)  vuoka 26cm

Kakkupohja:
6 munaa
gluteenitonta jauhoseosta
perunajauhoja
sokeria
0,5tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria

1. Ota esiin kolme saman kokoista lasia. Riko yhteen lasiin kananmunat. Mittaa toiseen lasiin saman verran jauhoja, joista puolet gluteenitonta jauhoseosta ja puolet perunajauhoja. Lisää joukkoon myös leivinjauhe. Mittaa kolmanteen lasiin saman verran sokeria ja lisää mukaan myös vaniljasokeri.
2. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sopiva vaahdotusaika on noin 8-10 minuuttia.
3. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon kahdessa erässä ja kääntele rauhallisesti sekaisin nuolijan avulla.
4. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista uunin alemmalla tasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia.
5. Ota valmis kakkupohja pois vuoasta ja jäähdytä kunnolla. Täytä kakku mielellään vasta paistoa seuraavana päivänä.



Täyte ja kostutus:
1dl vaniljakreemijauhetta + 3dl vettä
3 + 3rkl lemon curdia
6dl laktoositonta vispikermaa
1-2dl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
900g tuoreita mansikoita
n.1,5dl spritea tai sokerivettä


1. Mittaa kulhoon vaniljakreemijauhe ja vesi. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon 3 rkl lemon curdia. Anna tekeytyä hetken aikaa jääkaapissa.
2. Vaahdota kerma paksuhkoksi vaahdoksi. Mausta tomusokerilla ja vaniljasokerilla.
3. Lisää vaniljakreemi vaahdon joukkoon ja jatka vatkaamista vielä hetken aikaa, kunnes vaahtoon jää kuvio. Laita jääkaappiin odottamaan.
4. Pilko mansikat pieniksi paloiksi ja leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperia.
5. Aseta alimmainen kakkupohja vuokaan ja kostuta kevyesti. Levitä pohjan päälle ohut kerros kermatäytettä ja sen jälkeen puolet mansikoista. Pursota tai lusikoi pieniä nokareita (yhteensä noin 3 rkl) lemon curdia mansikoiden päälle ja lisää sen jälkeen paksumpi kerros kermatäytettä.
6. Asettele päälle keskimmäinen kakkupohja, kostuta ja täytä samalla tavalla jättäen kuitenkin lemon curd pois tästä välistä.
7. Nosta viimeinen kakkupohja päälle, paina kevyesti ja vuoraa kakku kelmulla. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa yön yli.


Koristelu:
6dl laktoositonta vispikermaa
2dl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
150g valkosuklaata
tuoreita mansikoita

1. Vaahdota kerma ja mausta tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Kuorruta ensin kakun reunat ja vedä ne lastalla tai palettiveitsellä tasaiseksi.
2. Painele reunoille rouhittua valkosuklaata.
3. Pursota kakun päälle haluamasi pursotukset, koristele mansikoilla ja viimeistele valkosuklaarouheella.


Vinkit!
- Huomioi, että laktoosittomaan kakkuun tarvitset maidotonta tai laktoositonta valkosuklaata.
- Voit valmistaa kakkupohjan hyvissä ajoin pakkaseen ja ottaa sen sulamaan ennen täyttöä. Kohmeinen pohja on helpompi leikata kolmeen osaan.
- Kostuta kakkupohjat maltillisesti, gluteeniton pohja saattaa imeä itseensä enemmän nestettä kuin tavallinen pohja.


Muutamat juhlat on tulossa myös kesäkuussa ja heinäkuussa juhlitaan pojan omia syntymäpäiviä, joten kakkuja saa vielä kesän aikana leipoa, ihanaa! Nyt aurinkoisina päivinä on tullut vietettyä tosi vähän aikaa keittiössä leipoen, mutta kakkujen lisäksi myös muutamia muita kivoja ohjeita on kuitenkin tulossa tännekin.


Listasin alle blogin tämän hetken kuusi suosituinta gluteenitonta herkkua:

-Gluteeniton Britakakku
-Gluteenittomat suklaakuppikakut
-Gluteeniton Tiramisu
-Jauhoton suklaakakku
-Lime-valkosuklaamacaronit
-Vaahtokarkkikepit suklaakuorrutteella



Aurinkoista viikkoa!


8 kommenttia

  1. Tosi kaunis ja herkullisen kuuloinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Tästä tuli kyllä omastakin mielestä tosi hyvää :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Mansikkakakkuja on kyllä aivan pakko leipoa ja herkutella joka kesä :)

      Poista
  3. Jestas miten täydellinen kakku, olet taitava <3

    VastaaPoista
  4. Olisi ihanaa saada tästä gluteeniton ja maidoton versio! Eli esim. vispikerma ja lemon curd vegaanisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vispikerman voi vaihtaa vaahtoutuvaan soijakermaan tai kauravispiin :) En tiedä saako kaupoista vegaanista lemon curdia, mutta netistä ainakin löytyy paljon reseptejä joilla sitä voi valmistaa itse. Täytyypä joskus kokeilla!

      Poista

Kiitos kommentista! ♥