VAPUN MUNKKIRINKILÄT


Vapun perinteisiin kuuluu ehdottomasti kotitekoinen sima ja munkit. Olen monena vuonna tehnyt pieniä rahkamunkkeja sekä näitä suosikiksi nousseita uunissa paistettavia banaanidonitseja.

Tänä vuonna päätin tehdä pitkästä aikaa perinteisiä munkkirinkilöitä ja sainkin avukseni yhden erittäin innokkaan taaperon. Hän sai leivottavakseen pienen palan omaa taikinaa, mutta kävi kuitenkin vähän muotoilemassa myös näitä kohoamassa olevia rinkilöitä. Taidan saada hänestä vielä ihan mahtavan leipuriystävän, sillä niin innoissaan hän on aina mukana keittiöpuuhissa.



MUNKKIRINKILÄT 26 kpl

5dl maitoa
1,5dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 muna
0,5tl suolaa
n. 14dl vehnäjauhoja
2pss kuivahiivaa
100g voita

Lisäksi tarvitset: paistorasvaa & sokeria


1. Kuumenna maito noin 42 asteiseksi ja kaada taikinakulhoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, kananmuna ja suola.
2. Lisää puolet vehnäjauhoista ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa voimakkaasti ja lisää vähitellen loput jauhot.
3. Lisää lopuksi pehmeä voi ja jatka taikinan vaivaamista, jotta saat aikaan hyvän sitkon. Taikina on valmis kun se irtoaa kulhon reunoilta.
4. Kumoa taikina pöydälle, peitä liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina puoliksi ja sen jälkeen molemmat palat vielä 13 osaan.
5. Pyöritä pulliksi ja kohota liinan alla. Paina kohonneen pullan keskelle reikä ja pyöräytä reikää suuremmaksi sormien avulla.
6. Kypsennä munkkirinkilät kuumassa (180 astetta) paistorasvassa kypsiksi molemmin puolin. Nosta reikäkauhan avulla hetkeksi talouspaperin päälle. Sokeroi munkit lämpiminä.

Vinkit!
- Sokeroi munkit sirosokerilla.
- Voit lisätä sokerin joukkoon 2tl vaniljasokeria tai 2tl kanelia. Näin saat munkkeihin kivaa lisämakua.
- Voit valmistaa rinkilät myös pyörittämällä taikinapalat tangoiksi (20-25cm) ja muotoilemalla siitä rinkilöiksi. Yhdistä saumakohta pyörittämällä rinkilää pöytää vasten.



Katselin kaiholla näitä muutaman vuoden takaisia vappuherkutteluja ulkona. Tänä vuonna ei taideta kattaa vappubrunssia ulos, sillä tänne on luvattu vesisadetta koko huomiseksi päiväksi. Meillä ei ole vapuksi sen kummempia suunnitelmia, muuta kuin että grillataan jotain hyvää ruokaa ja huomenna käydään ehkä Sea Lifessa.

Nyt taidan lukea hetken muutamia uusia lehtiä ja ottaa seuraksi lasillisen simaa.


Oikein ihanaa ja herkullista vappua kaikille! 


6 kommenttia

  1. Onpas herkun näköisiä munkkirinkilöitä. :) Hauskaa Vappua teille <3 Ja kiitos vielä, messut olivat tosi kiva, ja täynnä kaikkea mielenkiintoista laidasta laitaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Samoin ihanaa vappupäivää sinulle :) Tykkäsin myös messuista tosi paljon! Löysitkö sieltä jotain kotiin viemisiä? :)

      Poista
  2. Hyvän näköisiä munkkeja :) Hyvää Vappua!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥