PEKONI-VUOHENJUUSTOPIIRAKKA

Sain yhtenä iltana vienon pyynnön mieheltä, että voisinko tehdä pitkästä aikaa iltapalaksi suolaista piirakkaa. No tottahan toki! Tämä leivontainnostus yltyy ja yltyy ja voisin vain kokoajan leipoa jotain. Aluksi mun piti tehdä feta-parsakaalipiirakkaa, mutta pohjan valmistuttua tulinkin toisiin aatoksiin. Kaivoin kaapista pekonia ja vuohenjuustoa, joiden seuraksi karamellisoin pannulla punasipulia. Valmiin piirakan päälle siivutin vielä päärynää ja loppusilauksen toi tällä kertaa tuore timjami. Olipa muuten hyvää piirakkaa!

Pekonia, karamellisoitua punasipulia, päärynää ja timjamia. Mikä ihana yhdistelmä!




Pekoni-vuohenjuustopiirakka   vuoka Ø 30cm

Pohja:
100g voita
3dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 muna
2tl kylmää vettä

1. Nypi voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon ripaus suolaa, 1 muna ja kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna kohmettua hetki jääkaapissa.
2. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla muutamia reikiä ja esipaista pohjaa 185 asteessa 6-8 minuuttia.

Täyte:
280g pekonia
3 punasipulia
1,5rkl sokeria
200g vuohenjuustoa
2dl kermaa
2dl maitoa
4 munaa
200g raastettua emmentaljuustoa

1. Pilko pekoni pieniksi siivuiksi ja paista pannulla rapeaksi. Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi.
2. Pilko punasipulit renkaiksi ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää pannulle sokeria ja anna sipulin karamellisoitua.
3. Sekoita keskenään kerma, maito ja kananmunat. Ripottele piirakkapohjan päällepuolet juustoraasteesta, lisää myös pekonit ja punasipulit ja loput juustoraasteet.
5. Kaada kermamunaseos vuokaan ja asettele päälle vuohenjuustosiivut.
6. Paista piirakkaa 185 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Nosta piirakka tarvittaessa ylemmäs paiston loppuvaiheessa, jotta pinta saa kauniin värin.

Vinkki!
- Valmista piirakka hyvissä ajoin, mielellään päivä ennen tarjoilua. Lämmitä piirakka seuraavana päivänä uunissa foliolla peitettynä.

Olen todennut tämän blogissa aiemminkin, mutta aina suolaisia piirakoita syödessä mietin miksi niitä ei tule tehtyä useammin? Piirakat ovat täydellisiä iltapalaksi, lounaaksi salaatin kanssa ja tarjottavaksi vieraille. Myös esimerkiksi vapun brunssipöytään tai piknikille voisi hyvin tehdä suolaista piirakkaa. Makuyhdistelmiä voi vaihdella mielensä mukaan ja jääkaapista löytyviä kasviksia on helppo hyödyntää täytteeseen. Tässä vielä muutamia vinkkejä suolaisiin piirakoihin:

- Feta-kasvispiirakka
- Feta-pinaattipiirakka
- Kinkku-paprika-purjopiiras
- Kolmen juuston piirakka
- Pienet sienipiirakat 

Joko teillä on vapun ruoat ja herkut mietittynä? Mulla on paljon suunnitelmia, mutta en ole vielä päättänyt mitä niistä toteuttaisin. Simaa on ainakin monta pulloa ja munkkeja on varmasti pakko paistaa, mutta muut syötävät ovat vielä mietinnässä.. :)

8 kommenttia

  1. Minä tein jo siman ja munkit sekä kristallipullia. Niin ihania ohjeita tulee kokoajan, et on kaikki otettava talteen ja jossain vaiheessa kokeiltava. Tuo piirakka on ihana, pekoni vaan vaihtus meillä johonkin muuhun, kun se ei maistu meillä.
    Kiitos ihanista ohjeista!
    Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että kun mun tekis myös mieli leipoa kristallipullia, mutta kun listalla on jo vaikka mitä muitakin herkkuja vapuksi. Onneksi kohta on äitienpäivä! :D Juuri syötiin vikat palat piirakkaa salaatin kanssa ja oli kyllä herkkua :) Kiitos kommentista!

      Poista
  2. Suolaiset piirakat on niin hyviä, mutta harvoinpa niitä tulee tehtyä.. Enkä ole ihan varma pidänkö vuohenjuustosta vaiko en.. :) munkit meillä paistuu jo huomenna..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, täytyisi vaan muistaa tehdä niitä useammin :) Itse taas rakastan vuohenjuustoa ja voisin laittaa sitä melkein mihin vain ruokaan. Itse taidan paistella munkkeja joko huomenna tai lauantaina :)

      Poista
  3. Tää on helppo vääntää gluteenittomaksi + suurin osa muutenkin sellaista mitä saan syödä tai voi helposti soveltaa. Kiitos, muru!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tää on kyllä helppo muuttaa gluteenittomaksi :) Ole hyvä!

      Poista

Kiitos kommentista! ♥