Ruis-karpalosämpylät

Aamulla avattu pussillinen kuivattuja karpaloita oli jäänyt pöydälle ja siinä vieressä oli purkillinen ruisjauhoja. Hetken mielijohteesta päätin alkaa leipomaan sämpylöitä. Mua vähän jännitti et mitä näistä tulis, kun oon aiemmin tehnyt vaan ruisleipää ja ehkä muutaman kerran ruis-sämpylöitä joskus kauan sitten. Taikinassa on ruisjauhojen lisäksi kyllä myös kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja. Karpaloiden lisääminen taikinaan oli hyvä idea, niistä tulee kivaa lisämakua. Uunituoreet sämpylät kaipaavat päälleen vain sipaisun voita, nam!

Ruis-karpalosämpylät  9kpl
3dl vettä
1dl kaurahiutaleita
4dl ruisjauhoja
2dl vehnäjauhoja
2dl kuivattuja karpaloita
1pss kuivahiivaa
2tl suolaa
loraus oliiviöljyä

1. Mittaa taikinakulhoon vesi, kaurahiutaleet, suola, karpalot sekä 2dl ruisjauhoja ja sekoita tasaiseksi. Veden tulisi olla noin +42 asteista, kun käytät kuivahiivaa.
2. Lisää loput ruisjauhot sekä vehnäjauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa huolellisesti ja lisää lopuksi loraus oliiviöljyä.
3. Ripottele ruisjauhoja taikinan päälle niin, että saat pyöriteltyä taikinan palloksi. Kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
4. Pyörittele taikinasta sämpylöitä, käytä apuna ruisjauhoja jotta taikina ei tartu käsiin. Paina sämpylät kevyesti ruisjauhoon ja asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota liinan alla 20 minuuttia.
5. Paista sämpylöitä +230 asteessa noin 25 minuuttia.

Vinkki!
Rapeamman kuoren saat kaatamalla uunin pohjalle noin puoli desiä vettä samalla kun laitat sämpylät uuniin. Päästä höyryt ulos avaamalla varovasti uunin luukkua noin 15 minuutin kohdalla.


Tuntuu että viikonloppu meni jotenkin tosi nopeasti ohi, vaikka kerettiinkin tekemään kaikkea kivaa. Eilen oli ihanaa tulla kahvitteluretken jälkeen siistiin kotiin, illalla tehtiin vielä itse hampurilaisia ja katsottiin elokuvaa. Tänään tekis mieli keittää iso kattilallinen jotain hyvää keittoa näiden sämpylöiden kanssa syötäväksi. Taidankin jatkaa kauppalapun kirjoittamista ja sen jälkeen lähdetään Maunon kanssa ulkoilemaan. Löydettiin aamulla yks kiva uus reitti kun käytiin aamulenkillä naapuritalon koiran kanssa :-)

Oikein mukavaa alkanutta viikkoa!

18 kommenttia

  1. Ai miten hyvännäkösiä! Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vitsi olis pitäny tehdä isompi taikina, näistä tuli niiiin hyviä! :D

      Poista
  2. Oi mie näin nää kuvat instagrammissa jo! Oli pakko tulla heti kurkkaan blogiinki, että millainen resepti täällä on! Menee testilistalle nämäkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos innostut kokeilemaan näitä! Aion kyllä varmasti tehdä näitä uudestaankin, onneks on vielä muutama jäljellä :-)

      Poista
  3. Hei! Tätä ohjetta aion testata, taikinaan ei tule siis yhtään sokeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa kuivatuissa karpaloissa on hieman sokeria, mut erikseen lisättyä sokeria ei siis tule :-)

      Poista
  4. Tosi hyvän näköisiä! Ja karpalot on kivoina sattumina joukossa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi karpalot on kyllä ihania näissä sämpylöissä, niistä tulee kivoja pieniä makeita kohtia :-)

      Poista
  5. Näitä minä testaan tänään puolukkaversiona kasvissosekeiton kaveriksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse leivotut sämpylät ja höyryävä keitto on kyllä yksi parhaista yhdistelmistä mitä tiedän! Mekin tehtiin eilen keittoa näiden kanssa :-)

      Poista
    2. No muokkasin mä vähän muutenkin. :D Vesi vaihtui piimään, mukaan heitin lorauksen siirappia koska pakastepuolukat ei ole niin makeita kuin kuivatut karpalot ja eksyipä sekaan vielä kourallinen vehnäleseitä, kun puolukoista tulee nestettä. Tuolla ne nyt kohoilee, raportoin myöhemmin onnistumisasteesta!

      Poista
    3. Haha! :D Ajattelinkin et varmaan jotain hunajaa tai siirappia kantsii lisäillä jos laittaa puolukoita :-) Mut millasia niistä tuli? Oliko hyviä? :-)

      Poista
    4. No oli ja on, tässä just syön iltapalaksikin! Mutta ens kerralla taidan kyllä silti käyttää vettä, piimä ei toiminut ihan niin kuin olisin halunnut. Ja puolukat kannattaa ehkä lisätä vasta sitten, kun taikina on kohonnut ensimmäisen kerran, ne veti taikinan niin kylmäksi ettei kohonnut kunnolla vaikka pidin vesihauteessa. :)

      Poista
    5. Okei, hyvä tietää! :-) Ehkä innostun itsekin kokeilemaan myös tota puolukkaista versiota :-)

      Poista
  6. Oi, nämä varmasti menis isännälläkin alas, vaikka sisältää karpaloita :) Joten kokeiluun menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos menee kokeiluun, tulehan sitten kertomaan että maistuiko! :-)

      Poista
  7. Onpa herkullisen näköisiä, näitä täytyy kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ajattelin leipoa näitä uuden satsin varmaan tässä viikonlopun aikana :-)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥