SUKLAAMARENGIT

Usein keittiössä kokkaillessa tai leipoessa saa miettiä, mihin käyttäisi ylimääräiset keltuaiset. Yleensä päädyn joko paahtovanukkaisiin tai itse tehtyyn vaniljakastikkeeseen. Tällä kertaa tilanne olikin toinen, kun tein jouluisia paahtovanukkaita, joihin käytetään kananmunasta ainoastaan keltuaiset. Ylimääräiset valkuaiset eivät kuitenkaan koskaan ole ongelma, sillä niistä voi aina tehdä ihania päältä rapeita ja sisältä sitkeitä marenkeja.

Kun marenkivaahdon joukkoon kääntelee sulaa suklaata, saa aikaan herkullisia ja näyttäviä suklaaraitaisia marenkeja. Näin joulun aikaan ruoka- ja herkkulahjat ovat kivoja yllätyksiä ja marengit sopivat hyvin pakattavaksi läpinäkyviin sellofaanipusseihin tai pieniin rasioihin.



Suklaamarengit  22kpl
4 valkuaista
3dl sokeria
pieni ripaus suolaa
tippa sitruunamehua
100g tummaa suklaata sulatettuna

1. Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri vähitellen valkuaisvaahdon joukkoon. Lisää myös pieni ripaus suolaa ja muutama tippa sitruunamehua.
2. Jatka vaahdottamista kunnes marenkivaahto on paksua ja kiiltävää.
3. Valuta sulatettua suklaata valmiin marenkivaahdon joukkoon. Kääntele suklaa varovasti vaahdon joukkoon, niin että massaan jää suklaaraitoja.
4. Lusikoi marenkikekoja leivinpaperilla vuoratulle pellille kahden lusikan avulla.
5. Kypsennä marengit 125 asteessa 1,5-2 tuntia. Voit sammuttaa uunin 1,5 tunnin kohdalla ja antaa marenkien kuivua vielä noin puoli tuntia niin, että uunin luukku on hieman raollaan.

Vinkkejä!
- Käytä huoneenlämpöisiä kananmunia, näin valkuaiset vaahdottuvat paremmin.
- Marengit ovat gluteenittomia, mutta muista tarkistaa myös käyttämäsi suklaan gluteenittomuus.
- Tällä reseptillä tulee noin 22kpl keskikokoisia marenkeja, jotka mahtuvat hyvin kadelle pellille.
- Voit halutessasi myös pursottaa marengit pellille tyllan ja pursotuspussin avulla.
- Anna marenkien kuivua huoneenlämmössä kypsennyksen jälkeen ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.




Marenkikeot ovat kiva lisä herkkulahjojen lisäksi myös joulun kahvipöytään. Vaahtoa voi helposti maustaa mielensä mukaan esimerkiksi turkinpippuri- tai mariannerouheella ja suklaankin voi halutessaan sekoittaa kokonaan vaahdon joukkoon.

Viime vuonna tein ihastuttavia piparkakkumarenkeja, jotka olivat menestys! Niitä on kyllä ehdottomasti tehtävä vielä tänäkin vuonna. Tänään saadaankin sopivasti taas iso kenno kananmunia torilta, joten viimeistään viikonloppuna on aika tehdä piparkakkutaikina, marenkeja ja herrasväen pikkuleipiä :)

12 kommenttia

  1. Katselin herkkukauppojen suklaamarenkeja silmät kiiluen Ranskanmatkalla. Näitä kun leipoisi, se olisi kiva muistutus matkasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, voin vain kuvitella ne ranskalaiset herkkumarengit.♥ Vielä ehdit hyvin tekemään marenkeja vaikka jouluksi :)

      Poista
  2. Onko mitään hyvää ja helppoa kikkaa valkuaisten erotteluun? Se on kuulemma ihan helppoa, mutta jotenkin mä en vaan osaa :)
    Mutta herkullisilta näyttää kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. Itse erottelen valkuaiset aina käsien avulla. Rikon kananmunan ja valutan valkuaisen sormien välistä kulhoon niin että keltuainen jää käteen :)

      Toinen toimiva kikka on käyttää puhdasta muovipulloa. Kananmuna rikotaan lautaselle ja pulloa puristetaan kevyesti ja imetään keltuainen sen avulla ja siirretään toiseen kulhoon. Tästä on paljon vinkkivideoita netissäkin, mutta tämä on ainakin todella toimiva keino jos ei oikein muuten meinaa onnistua. Ja on muuten aika hauskaakin vielä :D Kiitos kovasti ja toivottavasti onnistut näiden vinkkien avulla! :)

      Poista
  3. Sopisikohan tämä ohje myös pavlovalle? Mietin jos koittaisin tätä reseptiä siihen, ja täyttäisi luumuisalla vaahdolla ja hedelmillä. Ihana idea nämä lahjaksikin oisivat. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin, että sopii myös pavlovan valmistukseen! Tästä saisi varmaan juuri sopivasti tehtyä kaksi marenkipohjaa. Kuulostaa tosi herkulliselta idealta! :)

      Poista
  4. Minulla taas on useammin se tilanne, että valkuiaisia jää yli ja niille pitäisi keksiä jokin käyttökohde. :) Marengit on se eka hyödyntämistapa, joka tulee aina mieleen. Oikeastaan en tee koskaan marenkeja varta vasten, vaan aina silloin, kun niitä valkuaisia on jäänyt yli. Hyviltä näyttävät nämä suklaisetkin versiot ja varmasti ilahduttavat lahjan saajaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Mun tekee usein mieli tehdä marenkeja, niistä kun saa helposti muokkailtua erilaisia versioita ja säilyvät hyvin ja näyttävät kauniilta lasipurkissa.

      Poista
  5. Oi... miten kauniin ja herkullisen näköisiä, tätä pitää kokeilla! (tästä sain myös yhden lahjavinkin, kiitos) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Marru! Ja kiva jos reseptistä on hyötyä! :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥