♥ Kasvismoussaka luomuvalkoviinin kera

Sain tilaisuuden osallistua Pernod Ricard Finlandin kasvisruokakilpailuun, jonka ideana oli kehitellä herkullinen kasvisruoka nautittavaksi Jacob's Creek luomuvalkoviinin kera. Kun kolme litraa valkoviiniä kannettiin kotiin, mun ensimmäinen reaktio oli että onpa muuten kiva pakkaus. Jotenkin sellainen seesteinen ja ihan luomuviinin näköinenkin.

Ennen viinin maistelua pyörittelin mielessäni erilaisia kasvisruokavaihtoehtoja. Mietin valmistaisinko herkullisen sienitäytteen uuniperunoille, paistaisinko kauden kasviksilla täytetyn pizzan rapeaksi vanhempieni pihanuotiossa vai kokkaisinko täyteläistä kasvispataa sitruunaisella vivahteella. Mitä lähemmäs Kreikan matkamme tuli ja mitä enemmän viiniä oli maisteltu ja ihan viimeistään siellä reissussa päätin että haluan ehdottomasti tehdä kasvisversion mun yhdestä lempiruoastani eli moussakasta.

Kasvismoussaka kahdelle

Tomaattikastike:
1 keskikokoinen sipuli
1 pieni vihreä paprika
3 valkosipulin kynttä
1 pieni punainen chili
1tlk luomu kirsikkatomaatteja 
1tl kanelia
1tl suolaa
1,5tl sokeria
Reilusti mustapippuria
Nippu tuoretta oreganoa
Oliiviöljyä kuullottamiseen

Bechamel-kastike:
40g voita
40g vehnäjauhoja
0,5l maitoa
Pieni ripaus muskottipähkinää
Mustapippuria & suolaa

Lisäksi:
4 perunaa
3 pientä munakoisoa (paino yhteensä 200g)
2dl graviera-juustoa raastettuna 

1. Aloita tomaattikastikkeen valmistus leikkaamalla sipuli, paprika, valkosipuli ja chili pieniksi kuutioiksi.
2. Kaada pannulle öljyä ja kuullota kasviksia noin viisi minuuttia. Mausta kanelilla, mustapippurilla, suolalla, sokerilla ja nipulla tuoretta oreganoa.
3. Lisää joukkoon tölkki kirsikkatomaatteja, anna kastikkeen hautua vähintään puoli tuntia välillä sekoitellen. Lisää mausteita tarvittaessa ja maun mukaan.
4. Leikkaa munakoisot hieman alle 1cm paksuiksi viipaleiksi. Itketä munakoisot (ohje alempana) ja valmista itketyksen aikana bechamel-kastike. Tässä vaiheessa kannattaa laittaa myös uuni lämpenemään +175 asteeseen.
5. Sulata valkokastiketta varten 40g voita pienessä kattilassa. Kaada sulaneen voin joukkoon vehnäjauhot, sekoita ja kypsennä hetki, muutama minuutti riittä. Älä anna kuitenkaan ruskistua.
6. Kaada joukkoon kuumennettu maito, sekoita tasaiseksi vispilällä ja anna kiehua miedolla lämmöllä taas muutaman minuutin ajan, jotta vehnäjauho kypsyy.
7. Mausta suolalla, muskottipähkinällä ja mustapippurilla. Käytä muskottipähkinää varoen, sillä se on todella voimakkaan makuista. Ihan pieni hyppysellinen riittää!
8. Kuori lopuksi perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
9. Aloita moussakan kokoaminen levittämällä tomaattikastiketta uuniruukkujen tai vuoan pohjalle. Asettele ruukkuihin kerroksittain perunoita, tomaattikastiketta, valkokastiketta ja munakoisoja kunnes ruukut ovat täynnä. Valkokastikkeen voi halutessaan säästää myös lopuksi, jolloin sitä tulee päällimmäiseksi yksi paksu kerros. Me laitomme hieman myös kerrosten väleihin, mutta paksuin kerros tuli kuitenkin päällimmäiseksi.
10. Ripottele lopuksi raastettua juustoa viimeisen valkokastike-kerroksen päälle ja paista uunissa +175 noin 1 tunnin ajan tai kunnes perunat tuntuvat haarukalla kokeiltaessa kypsiltä ja juustokuorrute on saanut kauniin värin. Peitä moussaka tarvittaessa esimerkiksi foliolla, jotta pinta ei tummu liikaa.
11. Anna moussakan vetäytyä hetki, koristele tuoreella oreganolla ja kaada lasiin hyvää valkoviiniä. Niin ja yritä olla polttamatta kieltä!

Munakoisojen itkettäminen:
Asettele munakoisoviipaleet leikkuulaudalle tai leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele viipaleiden päälle hieman suolaa ja odota, kunnes nestettä alkaa tihkua pinnalle eli ne itkevät. Suolan avulla kitkerän makuinen neste saadaan munakoisosta pois. Pyyhi pinnalle kertyneet "kyyneleet" talouspaperin avulla pois, käännä viipaleet toisin päin ja tee sama uudestaan.






Ostimme Hanian markkinoilta pieniä kauniin värisiä munakoisoja tätä moussakaa varten. Seitsemän pientä munakoisoa maksoi yhteensä 0,30€. 


Lisäksi ostimme Kreikasta ruoanlaittoa varten valkosipulia sekä ison pullon laadukasta oliiviöljyä. Loppusilauksen tähän kasvismoussakaan toi Hanian kauppahallista ostettu 18kk kypsytetty graviera-juusto sekä mummon ja vaarin pihalta poimitut punaiset chilit. Moussaka oli todella hyvää ja kai mun täytyy mainita, että emme malttaneet kumpikaan odottaa ruoan jäähtymistä vaan puhaltelimme haarukallisia malttamattomina ja molemmat poltimme kielemme.. 




"Jacob´s Creekin Earth.Vine.Grape Organic Chardonnay on luonteikas luomuvalkoviini, jonka kaikissa tuotantovaiheissa on panostettu ympäristöystävällisyyteen. Näin saavutetaan egolokisten hyötyjen lisäksi entistäkin puhtaampi lopputuote, luonnonmukainen ja vähäsulfaattinen viini. Hedelmäisen raikkaassa luomuviinissä pirskahtelevat esimerkiksi sitruksen, persikan ja aprikoosin sävyt, jotka tuovat kasvisruokaan sekä syvyyttä että leikkisyyttä." 

Näin viiniä kuvailtiin viinitonkan mukana tulleessa esittelyssä. Meidän mielestä lasillinen luomuvalkoviiniä sopi hyvin nautittavaksi kasvismoussakan kera! Tätä teemme varmasti uudestaankin ja viiniäkin on vielä jäljellä, joten ehkäpä kippistelemme sitä tänään yhdet lasilliset alkavan viikon kunniaksi! :)

Yhteistyössä Pernod Ricard Finland

9 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Jep! Mä haaveilen jo uudesta moussakasta, tää oli niiin hyvää! :-)

      Poista
  2. Mousakaa olen maistanut kerran.. koskaan en itse tehnyt. Houkutteleva resepti =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tykkäsit moussakasta niin suosittelen kokkailemaan sitä myös itse, nam! :-)

      Poista
  3. Voi miten herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
  4. Heippa, saako kyseistä viiniä pullossa? Tämä ohje menee testaukseen v.loppuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin Alkon sivuilta ja mun mielestä siellä oli tätä viiniä vain tuossa tonkassa. Mut kannattaa kysyä viinisuosituksia suoraan myyjältä :-) Me juotiin viime viikolla jotain tosi hyvää Kreikkalaista luomuviiniä ja uskoisin, että se sopis myös hyvin tän moussakan kanssa. Kiva kun testaat reseptiä, toivottavasti maistuu! :-)

      Poista
  5. Näyttääpä täydelliseltä syysruoalta! Kokeiluun hetimiten :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥