Sitruunajuustokakku ja sveitsiläinen marenki

Olin julkaisemassa postausta reilun kahden viikon takaisista syntymäpäiväjuhlista, mutta julkaisenkin nyt ensin reseptin jonka perään on kyselty tosi paljon!

Lapsen toiveena omiin juhliin oli siis kakku, josta löytyisi sitruunaa ja mansikkaa. Helteen vuoksi päätin tehdä täytekakun sijaan uunissa paistetun juustokakun jonka maustoin lemon curdilla. Päälle tein sveitsiläisen marengin, sillä se pysyy aina hyvin kasassa ja loppusilauksen kakkuun toivat tuoreet mansikat. Kakku on gluteeniton, mutta halutessasi voit vaihtaa ohjeen keksit tavallisiin kaurakekseihin.






SITRUUNA-JUUSTOKAKKU JA SVEITSILÄINEN MARENKI (G)


  • Kakku on tehty 28cm kokoiseen irtopohjavuokaan

Pohja:


300g gluteenittomia kaurakeksejä

80g voita

  1. Murskaa keksit sauvasekoittimella tai blenderissä. Sekoita joukkoon sulatettu voi.

  2. Painele muruseos irtopohjavuokaan, jonka pohjaan on pingotettu leivinpaperi.

Täyte:


1200g maustamatonta tuorejuustoa

7 munaa

3dl sokeria

3tl vaniljasokeria

3rkl perunajauhoja

1 sitruunan raastettu kuori

1 sitruunan mehu

6dl kuohukermaa

1prk lemon curdia (340g)

  1. Notkista tuorejuusto nuolijan avulla.

  2. Sekoita joukkoon munat, sokeri, vaniljasokeri ja perunajauhot. Lisää sitruunan kuoriraaste ja mehu.

  3. Lisää lopuksi kerma (ei vaahdotettu) sekä lemon curd ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan.

  4. Paista kakkua uunin alatasolla 170 asteessa noin 1,5 tuntia tai kunnes täyte on lähes hyytynyt. Sammuta uuni ja jätä kakku vielä 30 minuutin ajaksi hyytymään.

  5. Anna kakun jäähtyä ja laita yöksi jääkaappiin. Valmista seuraavana päivänä marenki ja koristele kakku ennen tarjoilua tuoreilla mansikoilla.

Sveitsiläinen marenki:


8 valkuaista

5dl sokeria

2tl vaniljasokeria

  1. Mittaa pienen kattilan pohjalle vettä ja kuumenna kiehuvaksi.

  2. Mittaa valkuaiset ja sokeri laakeaan kuumuutta kestävään kulhoon ja aseta kulho kattilan päälle. Laita levyä pienemmälle, niin että vesihaude pysyy kuitenkin kuumana. Varo, että vettä ei mene marenkiastiaan.

  3. Vaahdota valkuais-sokeriseosta höyryävän vesihauteen päällä noin 10 minuutin ajan. Mausta vaniljasokerilla.

  4. Marenki alkaa olla valmista, kun koostumus on paksua, kiiltävää ja tahmeaa marenkivaahtoa.

  5. Valuta toiseen kulhoon kylmää vettä ja aseta marenkikulho sen päälle. Jatka vaahdottamista vielä hetki kylmän vesihauteen päällä, jotta marenki jäähtyy.

  6. Levitä valmis marenki juustokakun päälle ja reunoille. Tohota pinta kaasupolttimen avulla ja koristele tuoreilla mansikoilla.


Kakku on tehty tuplana tätä uunissa paistettua sitruunajuustokakun ohjetta mukaillen.

  • Vinkit!

- Aseta irtopohjavuoan reunoille suikaleet leivinpaperia, niin että reunat ovat hieman vuoan reunaa korkeammalla.

- Juustokakun paistaminen vesihauteessa auttaa siihen, että kakun pinta pysyy kauniin tasaisena eikä rakoile paiston aikana tai sen jälkeen.

- Vuoraa kakkuvuoan pohja ja reunat (ulkopuolelta) foliolla, jotta vesi ei pääse vuoan sisälle paistovaiheessa. Kaada tämän jälkeen juustokakkumassa vuokaan.

- Aseta kakkuvuoka syvälle uunipellille tai suureen uunivuokaan ritilälle. Kaada pellille/uunivuokaan vettä noin 2cm kerros. Paista kakku vesihauteessa ohjeen mukaan.

- Kun kakku on valmis, se irtoaa helposti vuoan reunoilta. Voit auttaa kakkua irtoamaan siistisi pyöräyttämällä ohuella veitsellä tai lastalla vuoan reunoja pitkin.





Tämä kakku oli kyllä hyvä valinta juhliin ja sankari oli onneissaan kun otin huomioon hänen toiveensa kakun suhteen. Lemon curd tuo juustokakkuun ihanan makean sitruunaisen maun, kun taas sitruunan kuoriraaste ja puristettu mehu pientä kirpeyttä. Sveitsiläinen marenki pysyy hyvin kasassa ja on täydellinen yhdistelmä sitruunan kanssa.

Marenkikuorrutteinen kakku säilyy hyvin jääkaapissa myös seuraavaan päivään, mutta sveitsiläinen marenki kannattaa kuitenkin valmistaa tarjoilupäivänä.

 

7 kommenttia

  1. Sveitsiläisellä marengilla saa näyttäviä kakkuja, kun tuo pinta on niin kaunis!

    VastaaPoista
  2. Hyvältä vaikuttaa ja ihanalta näyttää, mutta järjetön määrä sokeria! Onneksi sokerin määrää voi helposti vähentää ainakin marengista

    VastaaPoista
  3. Hyvältä vaikuttaa ja ihanalta näyttää, mutta järjetön määrä sokeria! Onneksi sokerin määrää voi helposti vähentää ainakin marengista.

    VastaaPoista
  4. Mikä suuri määrä kaloreita! Hirveä määrä munia ja kermaa! Paljon terveellisemminkin voi herkutella hyvin. Miksi nämä ohjeet niin usein ovat tavattoman paljon kovaa rasvaa sisältäviä ja myös kalliiksi tulevia?

    VastaaPoista
  5. Olen samaa mieltä! :) Melko yksinkertainen mutta silti todella kaunis lopputulos!

    VastaaPoista
  6. Kiitos! :) Onhan tässä tosiaan sokeria :D Olen tehnyt sveitsiläisen marengin aina tällä samalla ohjeella, mutta en ole kokeillut vähentää sokerin määrää. Ehkä pitää kokeilla sitä joskus, että onnistuuko yhtä hyvin niin :)

    VastaaPoista
  7. Jep kyllä tästä kaloreita löytyy :D Tämä kakku on myös todella suuri, mitoitettu 30 henkilölle, joten määrät saattavat näyttää suurilta. Varmasti löytyy paljon terveellisempiäkin herkkuja kuin tämä :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥