IHANA PIPARKAKKU-TIRAMISU

Me vietettiin perheen kanssa pikkujouluja, joita varten halusin valmistaa meille jonkun helpon mutta herkullisen jälkiruoan. Tiramisu on yksi meidän porukan lemppareista, joten päätin tehdä siitä hieman jouluisemman version. Kerroksien välistä löytyy murusteltuja piparkakkuja ja pätkispaloja. Lisäsin myös täytteeseen vaahdotettua kermaa, mitä en tavalliseen tiramisuun ole aiemmin laittanut.

Jälkiruoka on helppo valmistaa lisäämällä tarjoilukulhoon kerroksittain kostutettuja savoiard-keksejä ja mascarponetäytettä. Piparkakuilla ja pätkis-suklaalla maustettu tiramisu on makea jälkkäri, joten pienikin annos riittää taltuttamaan makeannälän.

JOULUINEN PIPARKAKKU-TIRAMISU MALJASSA  
noin 1,8l vetoiseen astiaan

POHJALLE:
100g savoiard-keksejä
100g piparkakkuja

TÄYTE:
1pss pätkispaloja
500g mascarponea
2dl kermaa
2dl tomusokeria
2 munanvalkuaista
1tl vaniljasokeria
0,5-1dl kostutuskahvia

KOSTUTUS:

3dl vahvaa kahvia
n.1dl kahvilikööriä

KORISTEEKSI:
Piparkakkuja
Piparminttutankoja

VALMISTUS:

1. Aloita keittämällä kostutusta varten 3dl vahvaa kahvia. Sekoita likööri kahvin joukkoon.
2. Notkista täytteen mascarpone kulhossa ja sekoita joukkoon kostutuskahvia makusi mukaan. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri.
3. Yhdistä mascarpone ja kermavaahto keskenään nuolijan avulla. Kahvia voi lisätä mukaan vielä tässä vaiheessa, mutta ei enää valkuaisvaahdon lisäämisen jälkeen.
4. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntelen nuolijan avulla täytteen joukkoon.
5. Kaada kostutuskahvi laakeaan kulhoon. Aloita kokoaminen kastamalla savoiardkeksejä molemmin puolin kahvissa ja painele 4-5kpl tarjoiluastian pohjalle. Murustele päälle kourallinen pätkispaloja. Lusikoi päälle mascarponetäytettä ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Murustele täytteen päälle reilusti piparkakkuja.
6. Lado kulhoon kerroksittain kostutettuja keksejä, pätkispaloja, täytettä sekä piparimurua. Jätä päällimmäiseksi kerrokseksi mascarponetäytettä, peitä kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään yön yli.
7. Koristele pipareilla ja piparminttutangoilla, sekä halutessasi kermapursotuksin tai jos täytettä jää yli, pursota sitä valmiin tiramisun päälle.

VINKKEJÄ!
- Annostele likööriä makusi mukaan, voit myös halutessasi kiehauttaa liköörin ennen kahviin lisäämistä, jolloin alkoholi haihtuu pois tai vaihtoehtoisesti voit jättää liköörin lisäämättä kokonaan.
- Tällä reseptillä tiramisun saa tehtyä noin 1,8 litran vetoiseen kulhoon ja täytettä jää hieman yli, jolloin lopun voi pursottaa koristeeksi päälle tai tehdä pienen herkkukulhon tai purkin erikseen.
- Blogista löytyy resepti myös kirsikka-tiramisuunsekägluteenittomaan tiramisuun
jossa pohja valmistetaan itse.


Tein yli jääneestä täytteestä ja kekseistä vielä pienen herkkupurkin, joka matkusti ilahduttamaan isovanhempiani. Näistä saakin tosi ihania herkkulahjoja annostelemalla tiramisut pieniin suljettaviin lasipurkkeihin. Ympärille voi kietaista jouluista nauhaa ja kiinnittää pienen kortin. Tiramisu säilyy hyvänä suljetussa lasipurkissa tekopäivän lisäksi ainakin kaksi päivää. Maku on oikeastaan parhaimmillaan, kun herkku on saanut tekeytyä jääkaapissa mahdollisimman pitkään, mutta vähintään yön yli.


Olen saanut muutamia kyselyjä, jos voisin antaa vinkkejä tulevan joulun herkkulahjoihin ja niiden pakkaamiseen. Voisinkin kirjoitella tästä ihan oman postauksen heti kun ehdin.

Pian vietetäänkin sitten 100 vuotiaan Suomen itsenäisyyspäivää ja huomenna täytyisi suunnitella mitä me silloin syödään. Täällä on taas elelty aikamoista haipakkaa huonosti nukkuvan taaperon kanssa, mutta nyt taas huomaa että energiaa on itselläkin enemmän heti kun on ollut muutamia parempia öitä. Ehkä se tästä pikkuhiljaa! Harmittaa kun tuntuu, ettei ehdi oikein panostamaan blogiin niin paljon kuin haluaisi. Instagramiin ja Blogin Facebook-sivuille päivittelen vähän useammin kuvia ja ihan arkisiakin kuulumisia, joten kannattaa seurata meidän menoa myös siellä.

10 kommenttia

  1. Mitä herkkua täällä onkaan valmistunut! Meillä on leivottu jouluksi pipareita ja kaksi Muumitaloa on piparkakkutaikinasta tulossa tällä viikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä tosi hyvää! Voi mun tekis niin mieli myös tehdä piparkakuista Muumitalo! Jossain pitäisi muistaakseni olla muotitkin siihen, täytyypä koittaa etsiä :)

      Poista
  2. Ihanan näköistä, ja niin joulunaikaan sopivaa tarjottavaa. Pitää pitää mielessä. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli just passeli tarjottava kahvin kanssa, eikä tarvittu mitään muuta kun tämä oli niin makeaa :)

      Poista
  3. Kiitos tästä! Ei tarvitse enää miettiä päätä puhki mitä tarjotaan Pikkujouluissa ensi lauantaina. Voisiko tämän tehdä tuplana yhteen suureen kulhoon, mitä luulet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllä onnistuu ainekset tuplaamalla varmasti myös suurempaan kulhoon :) Kivoja pikkujouluja teille!

      Poista
  4. Näyttää ihanalta <3 Oikein mukavaa joulun odotusta teille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Ja samoin ihanaa joulun odotusta! ♥

      Poista
  5. Voi että kun näyttää hyvältä ja kuvistakin huokuu mukavan talvinen fiilis (kunpa se talvi nyt tulisi) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulia! Onneksi on ainakin vielä toistaiseksi lumet maassa, kaikki näyttää niin paljon kauniimmalta näin :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥