Flunssan kukistajan sämpylät

Tsiuh! Täällä ollaan! Tuntuu että viime postauksesta on ikuisuuuus. Ensin meni puhelin rikki, sitten tietokone ja sen jälkeen sairastuin kunnon flunssaan. Sunnuntaista asti oon vaan makoillut peiton alla, juonut teetä ja katsonut rästiin jääneet Koko Suomi-leipoo jaksot. Tänään olo on kuitenkin ollut jo selkeästi parempi ja kuumettakaan ei enää ole, joten olihan mun pakko päästä pitkästä aikaa taas leipomaan. Ajattelin että teen kanssa maistuisi uunituoreet sämpylät, joihin puristin rutkasti valkosipulia ja ripottelin hieman siemeniä ja nokkosjauhetta joukkoon.

Flunssan kukistajan sämpylät  12kpl
5dl kädenlämpöistä vettä
1tl luomuhunajaa
5 valkosipulinkynttä
1rkl nokkosjauhetta
1rkl kuorittuja hampunsiemeniä
2rkl pellavansiemeniä
1dl kaurahiutaleita
1pss kuivahiivaa
5dl vehnäjauhoja
3dl sämpyläjauhoja
0,25dl oliiviöljyä
2tl suolaa

1. Mittaa vesi ja hunaja taikinakulhoon. Purista joukkoon valkosipulinkynnet ja lisää nokkosjauhe, hampunsiemenet, pellavansiemenet sekä kaurahiutaleet.
2. Lisää seuraavaksi vehnäjauhot sekä kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti noin viiden minuutin ajan, jotta saat aikaan hyvän sitkon. Mittaa joukkoon sämpyläjauhot ja jatka vaivaamista vielä hetken aikaa.
3. Lisää lopuksi öljy ja suola ja vaivaa kunnes taikina alkaa irtoamaan kulhon reunoilta.
4. Kumoa valmis taikina jauhotetulle alustalle, käytä apuna jauhoja jotta taikina ei tartu käsiin. Peitä liinalla ja kohota puolisen tuntia.
5. Jaa kohonnut taikina 12 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille, sihtaa päälle kevyesti jauhoja ja kohota liinan alla 30 minuuttia.
6. Paista sämpylöitä +225 asteessa noin 25 minuuttia.

Vinkki!
Kaada noin puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin. Päästä höyryt ulos raottamalla varovasti uunin luukkua 10 minuutin kohdalla. Näin sämpylöihin tulee ihanan rapea kuori.

Ennen flunssaa kerkesin tekemään muutamia kirppiskierroksia ja tein ihania löytöjä! Kotona on myös vaihtunut järjestys, joten voisin ehkä viikonlopun aikana kuvailla pitkästä aikaa sisustusjuttuja tänne. Viime lauantaina vietettiin myös pienen työporukan kesken ihan huiput pikkujoulut, joten tän vuoden ekat lanttulaatikot ja joulutortut on nyt syöty. Nam! :)

4 kommenttia

  1. Ihania sämpylöitä. Paljon terveydelle hyvää tekeviä aineksia taikinassa.:) Hyvä, että olo on jo parempi. Tänä syksynä onkin ollut tosi kovaa ja sitkeää flunssaa liikkeellä. Koettua tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, näissä ainakin maistui valkosipuli ihanasti nyt kun makuaistikin on vihdoin taas palannut takaisin :)

      Poista
  2. Ihanan näköisiä (ja varmasti myös makuisia) nuo sämpylät!
    Tsemppiä flunssan kanssa! Itseäkin se piti pitkään pinteessä, mutta onneksi siitä pääsin eroon. Nyt jännätään enää, että sairastuuko Viski kennelyskään... sitä tuntuu nyt olevan niiiiin kovin liikenteessä!! :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kyllä, nämä maistuivat ihanilta ja oli muutenkin kiva leipoa pienen tauon jälkeen! :) Pahin flunssa on onneksi jo hellittänyt, vaikka vieläkin on vähän sellainen toipilas olo. Toivotaan ettei tuo kennelyskä tule teille ♥

      Poista

Kiitos kommentista! ♥