HELPOT AAMIAISSÄMPYLÄT


Mikä olisikaan parempaa kuin uunituoreet sämpylät aamiaispöydässä? Mä oon aamuvirkku ja saatan herätä viikonloppuaamunakin seitsemän aikoihin tekemään sämpylätaikinaa. Nyt halusin kuitenkin tehdä taikinan jo edellisenä iltana valmiiksi, jotta aamulle jäisi ainoastaan sämpylöiden muotoilu ja paisto.

Sämpylät voi halutessaan muotoilla pellille jo illalla ja laittaa jääkaappin kelmun alle yöksi. Aamulla sämpylät kohotetaan ja paistetaan normaalisti. Meillä vaan oli jääkaappi niin täynnä brunssitarvikkeita, ettei pelti olis varmaan edes mahtunut sinne niin tein sit vaan pelkän taikinan illalla :-D





Aamiaissämpylät 9 muhkeaa sämpylää
5dl kylmää vettä
1/3 pala tuorehiivaa (n.15g)
1,5tl suolaa
1tl luomuhunajaa
7dl sämpyläjauhoja
4-5dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5dl oliiviöljyä

ILLALLA:
1. Mittaa kylmä vesi taikinakulhoon, murustele joukkoon hiiva ja sekoita kunnolla.
2. Lisää suola, hunaja sekä sämpyläjauhot ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää oliiviöljy ja lopuksi täysjyvävehnäjauhot. Taikina sää jäädä hieman löysäksi. Peitä astia kelmulla ja anna taikinan kohota yön yli jääkaapissa.

AAMULLA:
1. Ota taikinasta haluamasi kokoisia paloja, muotoile sämpylöiksi ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Käytä apuna jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin.
2. Kohota sämpylöitä liinan alla noin puoli tuntia ja paista +225 asteessa 12-15 minuuttia.

Vinkki!
Nopeuttaaksesi sämpylöiden kohoamista: Laita pellillinen sämpylöitä liinan alla uuniin muutamaksi minuutiksi, kun uunissa on 40-50 astetta. Näin sämpylät saavat hieman lämpöä ja kohoavat nopeammin kun nostat ne takaisin lieden päälle.

Leivoin taikinasta yhdeksän isoa sämpylää, koska halusin saada ne mahtumaan yhdelle pellille. Mutta toki pienempiäkin sämpylöitä voi tehdä jos haluaa :-)

Ja leivän leipominen jatkuu! Tällä hetkellä patonkipelleillä kohoaa neljä pähkinäistä viikunapatonkia ja toinen patonkitaikina kohoaa liinan alla. Mulle tuli taas joku leivontainto ja soitin aamulla iskälle, että tuleeko hakemaan tuoreita patonkeja jos leivon. Tein sit vielä toisenkin patonkitaikinan, niin riittää viemisiä myös mummolle ja vaarille.

MUKAVAA VIIKONLOPPUA!

17 kommenttia

  1. Meinasin ostaa prismasta esipaisettuja sämpylöitä mut ehdottomasti aion leipoo ne sittenki ite tällä reseptillä. Tein sun ohjeella sitä vaivaamatonta leipää kerran sen sijaan että oisin ostanu kaupasta leipää. Hyviä ohjeita täällä, katotaan mitä kokeilen tän jälkeen :)

    VastaaPoista
  2. Hyvän näköisiä sämpylöitä.:) Näin saa tosi kivasti myös aamulla uunituoretta, kun tekee illalla jo taikinan.:)

    VastaaPoista
  3. Tälläinen sämpyläohje tulee tarpeeseen. Kiitos siitä! Helpottaa ja nopeuttaa paljon, kun voi jakaa valmistamisen kahdelle päivälle. Herkullisennäköisiä sämpylöitä olet leiponut!

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla että pidit leipäohjeesta! :-) Mun mielestä itse leivotut leivät ja sämpylät voittaa ne kaupan esipaistetut ihan 100-0! :-D Toivottavasti myös nämä sämpylät maistuu! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Totta! Tää on kyllä kätevä tapa! Tekisin tänäänkin illalla sämpylätaikinan aamua varten valmiiksi, jos en olis leiponut jo patonkeja. Niistä kuitenkin riittää vielä aamuksi.. ainakin toivottavasti :-D

    VastaaPoista
  6. Hyvä jos ohje tulee käyttöön! Perjantai-iltana taikinan valmistaa nopeasti ja sit lauantai-aamuna saakin herkutella tuoreilla sämpylöillä. Mikäs sen parempaa! :-)

    VastaaPoista
  7. Olen usein tehnyt sämpylöitä perinteisesti, mutta tämä voisi olla hyvä idea, että paistaa sämpylät vasta seuraavana aamuna. Kiitos vinkistä, pitää kokeilla. Käykö öljyn tilalta margariini?

    VastaaPoista
  8. Mie niin jaan ton yhtäkkisen leivontainnon! Vaikken oikeastaan juuri koskaan leivo leipiä (koska äitini leipoo usein hyviä perussämpylöitä) mutta nyt aamulla meinaan olla ahkera pikkuleipuri ja testailla kaura-speltti -vuokaleipää aamiaseksi :) Ja sit sunnuntaina meinaan eksperimentoida ruis-uninkonsiemen -sämpylöiden merkeissä. Mikähän lienee iski mutta ihan toivoton leivontavimma! Saa nähdä osoittautuvatko kuin syötäviksi/blogikelpoisiksi mutta ainakin itsellä on hauskaa tehdessä, sehän se tärkeintä :D

    Niin... ja onhan mulla uunituore porkkanakakkukin mehevöitymässä jääkaapissa... siitä yhtäkkisestä leivontavimmasta puheenollen... :D

    VastaaPoista
  9. Jep, sama täällä! Yleensä kun teen sämpylätaikinan, niin paistan ne vielä samana päivänä. Tää oli taas kivaa vaihtelua :-) Oliiviöljyn tilalla voi hyvin käyttää myös margariinia, rypsiöljyä tai voita. Ite käytän oikeastaan aina oliiviöljyä, mut kyl noi muutkin käy :-)

    VastaaPoista
  10. Blogissani on sinulle haaste =)

    VastaaPoista
  11. Hahaha jep! Onneksi kaapeista löytyy aina leivontatarvikkeita, joten kun innostus iskee niin voi leipoa jotain :-) Se onkin hauskaa, kun etsii kaapeista tarvikkeita ja miettii mitä niistä voisi leipoa. Näin saa helposti uusia ideoita ja tulee yhdistettyä uusia makuja. Noi sun sämpylät ja vuokaleipä kuulostaa kyllä herkulta, toivottavasti laitat niistä juttua blogiisi :-)

    Oi, rakastan porkkanakakkua, se on niin hyvää! Meillä on tänään taas pienet illanistujaiset ja synttäreiden juhlimiset tiedossa. Aion tehdä ainakin limettipiiraan, joka on synttäisankarin herkkua. Saa nähdä mitä muuta keksitään tarjoilupöytään :-)

    VastaaPoista
  12. Niin on! Nämä katosivatkin aika nopeasti aamiaispöydästä :-)

    VastaaPoista
  13. Kiitos haasteesta! Muistutit mua samalla tosta luonnoksissa olevasta haaste-postauksesta, vitsi se on ollut jo kauan kesken.. :-D Hups! Mutta lupaa vastailla jossain vaiheessa ;-)

    VastaaPoista
  14. Tuo kaappienkaivelu ja inspiksen metsästys on kyllä jotain aivan ihanaa :D Kuulostaa muuten tosi hyvältä, itse harvemmin olen limeä käyttänyt leivonnassa mutta siitä voisi kyllä kehitellä jotain piakkoin.

    Ja kiitos, ainakin se kaura-speltti-leipä auringonkukansiemenillä oli melkoinen hitti tässä talossa, ja vielä ihanan nopea ja vaivaton aamulla tehtäväksi! Siitä teinkin jo postauksen mun uuteen ruoka/leivontablogiin (aika tehdä vihdoin omakin kun tuo lifestyle-blogi alkoi kellahtaa jo liikaakin ruoan puolelle :DD) että käy ihmeessä vilkaisemassa jos kiinnostaa :) Uudesta porkkanakakku-reseptistäni ja muista tän vkonlopun brunssijutuista on myös tulossa juttua myöhemmin.

    www.vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi

    Täytyy se kai myöntää että myös tällä sun blogilla taitaa olla jotain tekemistä tällä mun yhtäkkisellä leivänleivonta/brunssi-innolla, sun kuvat on vaan yksinkertaisesti liian herkkuja! :D

    VastaaPoista
  15. Voi hitsi sentäs, blogissasi on vaikka mitä herkkuja!
    Pakko jäädä ihan seuraamaan :)

    VastaaPoista
  16. Helppoja oli tehdä! En vain jaksanut pyöritellä, joten levitin taikinan suoraan pellille :D Tulee kyllä toistekin tehtyä, jos silloin jaksaisi pyöritellä.
    http://makiaaminnalta.blogspot.fi/2014/05/aamusampylat.html

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥