Mausteinen lihapata leipäkuoressa

Mausteiset keitot ja padat ovat mitä parhaimpia ruokia kylmällä talvipakkasella. Poikkeuksena kuitenkin Prahassa kuumana kesäpäivänä syöty gulassi, joka tarjoiltiin rapeaksi leivotussa leipäkulhossa - ja jota minä ihailin vieressä kun en itse tajunnut moista tilata. Siitä asti oon siis haaveillut leipäkulhosta ja mausteisesta ruoasta, jotka päätin nyt yhdistää tähän Kotitilan Lihaa parhaimmillaan reseptikilpailuun. Tänään meillä tarjoiltiin siis oluessa haudutettua lihapataa eli olutgulassia, johon käytimme Länningin herefordin ulkopaistia.

Mausteinen lihapata 4-6 annosta
800g naudan ulkopaistia
3 keskikokoista sipulia
2 isoa porkkanaa
1 punainen paprika
5 valkosipulinkynttä
0,5l tummaa olutta
500g tomaattimurskaa
1,5rkl tulista paprikatahnaa
2 laakerinlehteä
2rkl vehnäjauhoja
mustapippuria
suolaa
nippu tuoretta timjamia
ranskankermaa

1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Leikkaa paisti reilun kokoisiksi kuutioiksi ja ruskista pannulla öljyssä. Kun liha on ruskistettu, lisää pannulle noin puoli desiä vettä jotta saat kaikki maut mukaan. Kaada lihat isoon kattilaan odottamaan.
2. Mausta lihakuutiot reilusti suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon paprikatahna sekä hiennonnetut valkosipulinkynnet ja vehnäjauhot.
3. Pilko sipulit, porkkanat ja paprikat reilun kokoisiksi paloiksi. Lisää tilkka öljyä ja paahda kuumalla pannulla. Mausta mustapippurilla sekä suolalla ja silppua joukkoon tuoretta timjamia.
4. Siirrä kattila liedelle ja kaada kasvikset lihojen joukkoon. Lisää olut, laakerinlehdet sekä tomaattimurska ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 2 tuntia välillä sekoittaen.
5. Tarkista lopuksi maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoile lihapata leipäkuorista ja viimeistele annokset ranskankermalla sekä tuoreella timjamilla.

Huom! Ruskista liha kahdessa erässä, mikäli ne eivät mahdu pannulle kerralla.

Leipäkulhot 4kpl
5dl kädenlämpöistä vettä
1tl hunajaa
3dl kaurahiutaleita
2dl ruisjauhoja
5dl vehnäjauhoja
1pss kuivahiivaa
0,25dl oliiviöljyä
2,5tl suolaa

1. Mittaa vesi, hunaja ja kaurahiutaleet taikinakulhoon. Lisää joukkoon ruisjauhot ja sekoita hetken aikaa.
2. Lisää puolet vehnäjauhoista sekä kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti noin viiden minuutin ajan. Lisää loput jauhot vaivaamisen aikana.
3. Mittaa lopuksi joukkoon oliiviöljy ja suola ja vaivaa taikinaa vielä hetken aikaa.
4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, käytä apuna jauhoja jotta taikina ei tartu käsiin. Jaa taikina neljään saman kokoiseen osaan, ripottele päälle kevyesti jauhoja ja kohota liinan alla 30 minuuttia.
5. Pyörittele kohonneet palat pyöreiksi, asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille, hunnuta kevyesti jauhoilla ja kohota liinan alla 40 minuuttia.
6. Paista +230 asteessa noin 35-40 minuuttia, kunnes leivät ovat saaneet kauniin paistovärin.
7. Anna leipien jäähtyä hyvin ennen kuin leikkaat jokaisesta leivästä pienet kannet irti. Koverra leivät sisältä ontoiksi.
8. Paista koverrettuja leipiä ja kansia vielä ennen tarjoilua +200 asteessa noin 5 minuuttia ja täytä leipäkulhot herkullisella lihapadalla.

Vinkki!
Tämän ohjeen annoksest ovat reilun kokoisia, joten voit halutessasi tehdä taikinasta hieman pienemmät leipäkulhot myös kuudelle syöjälle.
 


Leivät kannattaa leipoa hyvissä ajoin ennen ruoan valmistusta, jotta ne kerkeävät jäähtyä hyvin ennen leipien koverrusta. Sisältä koverrettu leipäosio kannattaa jättää mahdollisimman isoiksi paloiksi, jolloin leipäpaloja voi dippailla lihapataan. Pieni nokare ranskankermaa tuo kivasti pehmeyttä mausteiseen ruokaan, joten sitä kannattaa ehdottomasti lisätä annokseen tuoreen timjamin kanssa.

Tässä hyvä vinkki esimerkiksi tulevan Itsenäisyyspäivän lounaaksi tai muuten vaan tarjottavaksi pienempinä annoksina vaikkapa pikkujouluissa tai uuden vuoden juhlissa :)



6 kommenttia

  1. Ihana talviruoka tosiaan, nam. Olen kerran syönyt vastaavaanlaista leivän sisään kätkettyä lihapataa, se taisi olla Puolan reissulla. Tosi sieviä jo nuo leivät itsessäänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii kyllä erityisen hyvin talvipäivän ruoaksi ja nyt kun tein ekaa kertaa kotona niin uskon, että tulee varmasti tehtyä jatkossakin. Leivän sisältä oli kiva syödä mausteista ja kuumaa lihapataa, tonne sisäänhän vois keksiä vaikka mitä kivoja ruokia :)

      Poista
  2. Nam miten herkun näköisiä! :) Jenkeissä on myös tyypillistä tarjota keittoja leipäkulhossa ja ai että mulla on ikävä tuota! Pitäisi vaan suosiolla itse tehdä kotona! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa ehdottomasti tehdä myös kotona, niin hyviä nää oli! Ja tosta leivän reunasta on hauska repiä paloja ja dippailla siihen ruokaan :D

      Poista
  3. Hei! Mainio ohje, kokeilen varmasti. Mutta: mistä löysitte paprikatahnaa? Olen etsinyt, vaan en löytänyt... T. Riitta-Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva jos meinaat kokeilla tätä keittoa, on nimittäin hyvä ruoka etenkin talvipäiväksi. Me etsittiin kans paprikatahnaa muutamista kaupoista ja lopulta se löytyi Prisman maustekastike-hyllyltä. Citymarketistakin löytyi kun kysyttiin myyjältä apua. Pienemmissä kaupoissa sitä ei tosiaan taida olla, mutta toivottavasti löydät jostain! :)

      Tätä paprikatahnaa me käytettiin keittoon: https://www.foodie.fi/#!/entry/6430030793520 ja vastaavaa myydään myös sellaisessa tuubissa.

      Poista

Kiitos kommentista! ♥