Soija-makaronilaatikko ilman kananmunaa

Makaronilaatikko on yksi meidän lapsen lempiruokia ja pakko sanoa, että se kuuluu kyllä omiinkin lemppareihin. Teen ruokaa usein suuremman määrän kerralla, jolloin myös muutaman seuraavan päivän lounas odottaa kätevästi valmiina jääkaapissa. Mielestäni makaronilaatikko on parasta seuraavana päivänä kun sen paistaa pannulla voinokareen kera.

Meidän perheessä syödään lihaa, mutta itse kokkailen enemmän kasvisruokaa ja esimerkiksi tämä versio makaronilaatikosta oli niin hyvää että tätä ohjetta on tullut käytettyä jo monet kerrat. Ruoka on kokonaan vegaanista, jos ohjeessa olevan juustoraasteen vaihtaa vegaaniseen versioon.



SOIJA-MAKARONILAATIKKO ILMAN KANANMUNAA


  • 2 x 1,5 litran uunivuokaa

600g makaronia

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

200g herne-maissi-paprikaa

3dl tummaa soijarouhetta

5dl vettä

2rkl jauhelihamaustetta

1rkl oreganoa

1tl suolaa

ripaus mustapippuria

5dl kauramaitoa

pellavansiemenseosta (ohje alempana)

150g juustoraastetta

  1. Keitä makaronit paketin ohjeen mukaan.

  2. Kaada soijarouhe pannulle ja lisää 5 dl vettä. Anna kiehua ja lisää mausteet. Rouhe imee nesteen itseensä, mutta voit jaktaa paistamista vielä muutaman minuutin ajan. Kaada rouhe sivuun ja valmista kasvikset.

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.

  4. Kuullota sipulia tilkassa öljyä. Kun sipulit ovat pehmeitä, lisää joukkoon porkkanaraaste, herne-maissi-paprika ja puristetut valkosipulinkynnet. Sekoittele ja anna kypsyä.

  5. Sekoita lopuksi pannulle myös soijarouhe.

  6. Valuta kypsät makaronit ja kaada uunivuokiin vuorotellen makaronia ja soijarouhe-kasvispaistosta.

  7. Sekoita kulhossa kauramaito ja pellavansiemengeeli vispilällä. Kaada vuokiin makaronilaatikon päälle ja sekoita.

  8. Viimeistele juustoraasteella ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 45 minuuttia.

SEOS PELLAVANSIEMENROUHEESTA


5rkl pellavansiemenrouhetta

2dl vettä

  1. Mittaa lasiin pellavansiemenrouhe ja kaada päälle 2 dl vettä. Sekoita ja anna tekeytyä sen aikaa kun valmistat makaronilaatikon.

  2. Sekoita seos ohjeen mukaan kauramaitoon.

  • Vinkit!

- Voit käyttää juustoraasteen tilalla myös vegaanista valmistetta, jolloin koko makaronilaatikko on vegaanista.

- Kauramaidon tilalla voit käyttää hyvin myös muuta kasvimaitoa tai tavallista maitoa.

- Lisää mausteita maun mukaan. Halutessasi voit lisätä soijarouheen ja veden kanssa pannulle 1-2 kasvisliemikuutiota.





Keräsin tähän myös muita blogista löytyviä kasvisruokia:



Kauralesesämpylät

Ah syksy ja tuoreet sämpylät! Meillä on sairasteltu vuoron perään ja juuri kun aloin olla itse kunnossa, lapselle nousi kuume. Oli siis pakko perua sovitut menot ja keksiä tekemistä kotona.

Sateisena syyspäivänä en keksi melkein mitään parempaa tekemistä lapsen kanssa kuin yhdessä askartelu tai leipominen. Tein meille siis sämpylätaikinan, jonka yhdessä lapsen kanssa vaivasimme käsin. Taikinakone reistailee edelleen, joten lienee uuden hankinta edessä. On ihanaa nähdä lapsen riemu, kun hän pääsee osallistumaan kaikkii leipomisen vaiheisiin ja lopulta pääsee pöydän ääreen syömään itse leivottuja sämpylöitä.




KAURALESESÄMPYLÄT


n. 16 kpl

5dl vettä

1tl siirappia

4dl kauraleseitä

5-6dl vehnäjauhoja

1pss kuivahiivaa (11g)

0,3dl rypsiöljyä

1,5tl suolaa

+ kauraleseitä viimeistelyyn

  1. Mittaa kädenlämpöinen vesi taikinakulhoon. Sekoita joukkoon siirappi ja kauraleseet.

  2. Lisää 4dl vehnäjauhoja ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.

  3. Jatka vaivaamista ja listää loput 1-2dl jauhoja muutamassa erässä. Mittaa joukkoon suola ja öljy ja vaivaa taikinaa kunnes saat aikaan hyvän sitkon.

  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja peitä liinalla. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

  5. Ota kaksi lautasta, joihin toiseen laitetaan vettä ja toiseen kauraleseitä.

  6. Pyörittele taikinasta sämpylöitä ja paina jokainen sämpylä ensin kevyesti veteen ja sen jälkeen lautaselle jossa on kauraleseitä. Asettele sämpylät leivinpaperin päälle pellille. Kohota liinan alla noin 25 minuuttia.

  7. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 210 asteessa 18-20 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin paistovärin.





Kurkkaa myös nämä sämpylähojeet:


 

Oreo-juustokakku

Sain kunnian tehdä siskoni syntymäpäiväjuhliin kakun ja päädyttiin yhdessä Oreokakkuun. Tein täytteen laktoosittomana käyttäen laktoositonta mascarponejuustoa sekä laktoositonta vispikermaa.

Kakku on tehty suureen irtopohjavuokaan (halkaisija 28cm) ja tästä riittää hyvin 20 henkilölle. Koristeluun käytin tavallisen kokoisia sekä söpöjä minikokoisia Oreokeksejä, muutamia erilaisia karkkeja ja rouhittua marenkia. Kakku oli kuulemma kerännyt ihan hurjasti kehuja juhlissa! :)




OREO-JUUSTOKAKKU

vuoka 28cm

Pohja:


300g Oreokeksejä

50g voita

  1. Murustele Oreokeksit täytteineen esimerkiksi tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi.

  2. Painele muruseos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.

Täyte:


1250g mascarponejuustoa

8dl vispikermaa

2dl tomusokeria

2tl vaniljasokeria

0,5dl tummaa kaakaojauhetta

300g Oreokeksejä pieneksi pilkottuna

  1. Notkista mascarpone kulhossa.

  2. Vaahdota vispikerma ja mausta tomusokerilla ja vaniljasokerilla.

  3. Yhdistä mascarpone ja kermavaahto. Lisää kaakaojauhe ja pilkotut keksit. Sekoita täyte tasaiseksi.

  4. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita lusikan avulla. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Koristelu:


2dl vispikermaa

0,5dl tomusokeria

Oreokeksejä, vaahtokarkkeja, marenkeja

  1. Vaahdota kerma ja mausta tomusokerilla. Pursota kermaa kakun reunoille. Koristele Oreokekseillä ja haluamillasi karkeilla. Viimeistele marenkimurulla.


  • Vinkit!

- Saat täytteestä helposti laktoosittoman, kun käytät laktoositonta mascarponea ja kermaa. Muista käyttää myös laktoosittomia koristeita.

- Laita irtopohjavuoan reunoille leivinpaperia tai reunakalvoa, näin kakku irtoaa helposti vuoasta. Halutessasi voit vielä tasoittaa kakun reunat palettiveitsen avulla.

Kurkkaa myös ohje pienemään (halkaisja 18cm) vuokaan tehtyy Oreo-kakkuun!



Tähän viikonloppuun onkin leivontaa mahtunut, sillä tämän lisäksi tein myös täytekakun toisiin juhliin. Toiveena oli mansikkatäytekakku, johon tulee kinuski päälle. Seuraavaksi ryhdynkin siis kinuskin keittoon ja koristelen kakun.

Minulta muuten kysytään usein teenkö kakkuja tilauksesta, mutta valitettavasti tällä hetkellä teen kakkuja ihan vain omalle lähipiirille. Katsotaan olisiko joskus tulevaisuudessa mahdollista tehdä tilauksesta myös muille :)

 

Viimeiset kesäpäivät terassilla + alennuskoodi

Kaupallinen yhteistyö: Beliani.fi


 

Ihan mahtavaa kun ollaan saatu nauttia vielä muutamista aurinkoisista päivistä, vaikka sää ehtikin jo hetken aikaa olla kovin syksyinen. Pakko siis ottaa nyt ilo irti ja viettää vielä mahdollisimman paljon aikaa takapihalla - en nimittäin saa tarpeekseni tästä oleskelupaikastamme.

Lue myös aiempi postaus, josta löytyy kesäisempiä kuvia uudesta nurkkauksesta.

Belianin Messina-sohvasetti on kerännyt paljon kyselyä Instagramin puolella ja tässä siis vielä lisää kuvia meidän kesähuoneesta. Postauksen lopusta löydät alennuskoodin Belianin nettikauppaan, sekä erikseen myös juuri tähän sohvaryhmään.









Olen hakenut terassille jo vähän syksyisempää fiilistä tekstiileillä, vilteillä ja tuikkukupeilla. Sohvan vihertäviin tyynyihin saa helposti yhdistettyä tämän hetken lemppareitani eli tummaa keltaista sekä vaaleanpunaista. Tykkään vaihdella koristetyynyihin päällisiä ja niitä meiltä löytyykin aika paljon, kuten erilaisia vilttejäkin.






Pöydän alla oleva suuri matto löytyi kierrätyskeskuksesta ja näitä meiltä löytyy terassilta kaksin kappalein. Matot on tarkoitettu ulkokäyttöön, joten nämä olivat ihan nappilöytö!

Eilen vietettiin syntymäpäiviäni ja sää oli mitä parhain ottaen huomioon, että ollaan jo reilusti syyskuun puolella. Päiväkahvit juotiin siis terassilla ja lapsen kanssa kerättiin pieni kimppu kukkapenkistä, joka on muuten edelleen täydessä loistossaan. Olin ajatellut, että kävisin pian ostamassa jo syksyisempiä kukkia mutta ehkä odoan vielä kun kesäkukat kerran kukkivat vieläkin niin kauniisti.






Suureen aurinkovarjoon suositellaan myös suuria painoja, jotta varjo pysyy hyvin paikoillaan eikä pääse esimerkiksi kaatumaan. Savona-varjoon suositellaan 50kg painoja, jolloin se kestää jopa 25km/h tuulta. Kovin tuulisina päivinä olemme kuitenkin aina sulkeneet varjon.

Kuvassa näkyy meidän itse tekemät painot, joista kerroin aiemmassa postauksessa. Vanhan terassin alta löytyi suuri määrä painavia betonilaattoja, joista osan onneksi säästimme. Nämä olivat ihan täydellisen kokoisia varjon painoiksi kun miehen kanssa muotoiltiin hieman kulmia rälläkän avulla. Näin varjon sai kätevästi asetettua terassin kasvatuspenkan nurkkaan.






Aurinkovarjon avausmekanismi on todella helppokäyttöinen! Varjo kääntyy 360 astetta, joten sen todella saa juuri haluamaansa asentoon. Varjoa on helppo kääntää auringon siirtyessä ja 300cm halkaisijaltaan olevan varjon ansiosta varjostusalue on suuri. Lisää kuvia ja Savona-varjon avausmekanismista voit lukea täältä. 

Belianin neittisivut ovat mielestäni todella kattavat ja se olikin ensimmäinen asia, johon kiinnitin huomiota kun ensimmäisen kerran tutkin valikoimaa. Sivuilta löytyy yksityiskohtaiset kuvat tuotteista, sekä tarkat mitat ja tuotteiden painot.

Lisäksi asia, josta tykkään erityisen paljon: Sivuilta voi hakea tuotteita tyylin, värin, materiaalin ja monen muun ominaisuuden mukaan. Valikosta voi valita, näytetäänkö tuotteet valkoisella taustalla vai havainnekuvina. Tämä on ihan mahtava ominaisuus, sillä valkoisella taustalla näkee hyvin pelkän tuotteen ja sitten taas havainnekuvassa tuote näytetään sisustuskuvana jolloin näkee miltä esimerkiksi sohva, ruokapöytä tai nojatuoli näyttää sisustettuna.

Voin kertoa, että olen kuluttanut aika paljon aikaa ruokapöytiä ihastellen sillä me tarvitaan ehdottomasti suurempi ruokapöytä seuraavaksi. Belianin sivuilta saa kattavat tiedot tuotteista ja havainnekuvat ovat todella inspiroivia.







Toivotaan, että ehditään juoda vielä muutamat kahvit takapihalla ja saadaan nauttia sohvanurkasta mahdollisimman pitkään. Sitten kun tulee kunnon sateet, niin onkin aika laittaa terassi talvikuntoon ja pääsee ripustamaan ulkovaloja. Odotan kyllä sitäkin jo innolla, mutta onneksi ei ihan vielä tarvitse luopua tästä toisesta "kesähuoneesta" :)



Terassikalusteiden säilytys talvella


Belianin suositus on, että sohvan runko sekä pöydät, tyynyt ja aurinkovarjo säilytetään sisätiloissa talven yli. Oikealla säilytyksellä tuotteet pysyvät kunnossa mahdollisimman pitkään.

Tähän mennessä olen suojannut tyynyt aina sateelta, mutta ajattelin kuitenkin pitää sohvaryhmää terassilla vielä mahdollisimman pitkään. Runko on saattanut kastua, mutta se on ollut helposti pyyhittävissä ja kuivuu nopeasti kastuessaan. Samoin pöydät siirrän aina sateelta suojaan. Aurinkovarjoa taas olemme pienen sateen aikana pitäneet auki, sillä se mahdollistaa sen että terassilla voi viettää aikaa myös pienessä sateessa. On ihanaa istuskella sohvalla ja kuunnella sateen ropinaa, kun varjo sekä markiisi peittävät hyvin koko nurkan.







ALENNUSKOODIT BELIANI.FI TUOTTEISIIN


  • Koodilla MINKA10 saat -10% koko Belianin valikoimasta. Koodi on voimassa 15.9.2019 saakka.

  • Koodilla ME19 saat -15% alennusta MESSINA-sohvasetistä, johon kuuluu sohvan lisäksi kaksi pöytää. Koodi on voimassa 19.9.2019 saakka.

Mikäli haluat vielä kysyä jotakin tuotteisiin liittyen, niin laita viestiä. Koitan vastailla kaikkiin kysymyksiin! Ihanaa viikon jatkoa :)

 


Pesto-mozzarellasalaatti

Erilaiset pastasalaatit sopii hyvin tarjoiltavaksi juhliin ja illanistujaisiin. Ruokaisat salaatit toimii meillä usein myös lounasvaihtoehtona tai iltapalana. Lupasin jakaa täällä nämä loputkin juhlien tarjoilut ja tässä olisi pesto-mozzarellasalaatti, jota tarjoiltiin syntymäpäiväjuhlissa rieskapizzojen kanssa.

Tällä ohjeella salaattia tulee reilusti ja siitä riitti hyvin yli 30 vieraalle ja vähän jäi ylikin. Tein salaatin kahteen suureen Ikean teräskulhoon jääkaappiin ja niistä oli kätevä annostella salaattia tarjoilukulhoon.

Pesto tuo salaattiin kivaa lisämakua ja suosittelen, että sekoitat sen keitetyn ja jäähtyneen pastan joukkoon ennen muita aineksia. Halutessasi voit käyttää punaisen peston tilalla myös vihreää pestoa.




PESTO-MOZZARELLASALAATTI


800g pastaa
2-3prk punaista pestoa n.500g
1000g miniluumutomaatteja
1000g viinirypäleitä
8pkt minimozzarellapalloja (á 125g)
3 ruukkua rucolaa
300g pensasmustikoita

  1. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Siivilöi pasta ja huuhtele kylmän veden alla.

  2. Sekoita keskenään pestokastike ja keitetty pasta.

  3. Pilko miniluumutomaatit, puolita viinirypäleet ja mozzarellapallot. Sekoita pastan joukkoon.

  4. Lisää lopuksi pensasmustikat ja rucola. Viimeistele salaatti halutessasi balsamicosiirapilla.

  • Vinkki!

- Voi valmistaa salaatin lähes valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Lisää tarjoilupäivänä mustikat ja tuore rucola.





Halusin pitää salaatin melko yksinkertaisena ja tästä tulikin todella hyvää! Myös punasipuli ja oliivit sopisivat varmasti hyvin joukkoon. Katso ohje myös tähän herkulliseen kasvis-pastasalaattiin, jota meidän tulee tehtyä usein.