Kummasti sitä aina tuppaa unohtamaan, kuinka helppoja ja herkullisia erilaiset suolaiset piirakat ovat. Näitä tulee tehtyä yleensä vain kahvipöytään tarjolle ja silloin tällöin myös iltapalaksi, kun vaan sattuu muistumaan mieleen kauppalappua kirjoittaessa. Tuntuu, että joka kerta juhlista yli jäänyttä piirakkapalaa syödessä käydään pöydän ääressä sama keskustelu. "Tätä piirakkaa pitäisi tehdä useammin, vaikka ens perjantaina iltapalaksi leffan kanssa." tai "Vitsit miten hyvää, miks ei tehdä näitä useammin?" Ja sitten taas viikon päästä iltapalaa miettiessä pää lyö tyhjää ja seuraavan kerran muistan suolaisten piirakoiden olemassaolon kun mietin jotain tarjottavaa kahvipöytään. Hohhoijaa, sama pää kesät talvet vai miten se meni..
FETA-PARSAKAALIPIIRAKKA pellillinen
POHJA:
250g rahkaa
250g voita
50g emmental-juustoraastetta
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1. Sekoita rahka ja pehmeä voi keskenään. Lisää juustoraaste, vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita taikina tasaiseksi.
2. Pyöritä taikina palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
3. Levitä ja painele taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pistele pohjaan reikiä haarukalla.
TÄYTE:
300g parsakaalia
250g miniluumutomaatteja
400g fetajuustoa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3dl kermaa
2dl maitoa
4 munaa
mustapippuria
100g emmental-juustoraastetta
1. Höyrytä parsakaalin nuppuja niin, että ne kypsyvät hieman. Pilko sillä aikaa sipuli kuutioiksi ja kuullota pannulla pehmeiksi.
2. Purista pannulle valkosipulinkynnet, lisää joukkoon puolitetut miniluumutomaatit ja höyrytetyt parsakaalit. Sekoita ja kaada täyte taikinan päälle.
3. Murustele fetajuusto täytteen päälle, ripottele pinnalle juustoraastetta ja lisää muutama rouhaisu mustapippuria.
4. Sekoita keskenään kerma, maito ja kananmunat. Kaada seos tasaisesti täytteiden päälle.
5. Paista piirakkaa +200 asteessa 35-40 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsynyt ja pinta on saanut hieman väriä.
Tätä piirakkaa meillä syötiin kahvin kanssa mun syntymäpäiväkahveilla pari viikkoa sitten. Tein piirakkaa pellillisen, jostai sai leikattua 36 pientä palaa. Suosin pieniä paloja, jos tarjolla on muutakin suolaista. Tästä riittää siis isommallekin porukalle syötävää vaikkapa illanistujaisiin ja suurempina paloina piirakka sopii hyvin tarjottavaksi myös raikkaan salaatin kanssa. Samaa ohjetta tulee usein sovellettua täytteitä vaihtamalla. Esimerkiksi kinkku sopii tähän hyvin, jolloin toisen paketin fetaa voi hyvin jättää pois. Teen usein suolaisia piirakoita tällä samalla reseptillä, jota olen muovannut Kotilieden ohjeesta.
Tässä muutamia aiempia reseptejä suolaisiin piirakoihin, on sitä näköjään joskus aikoinaan muistanut näitäkin tehdä ihan vaan kotiin syötäväksi:
Pekoni-vuohenjuustopiirakka, Feta-kasvispiirakka, Kolmen juuston piirakka, Kinkku-purjopiirakka, Feta-pinaattipiirakka, Pienet sienipiiraat, Päärynä-vuohenjuusto-pekonipiirakka & Sinihomejuusto-ananaspiirakka.
Onko sulla suosikkireseptiä suolaisen piirakan tekoon? Saa jakaa vinkit ja herkulliset täyteideat kommenttiboksiin!
FETA-PARSAKAALIPIIRAKKA pellillinen
POHJA:
250g rahkaa
250g voita
50g emmental-juustoraastetta
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1. Sekoita rahka ja pehmeä voi keskenään. Lisää juustoraaste, vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita taikina tasaiseksi.
2. Pyöritä taikina palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
3. Levitä ja painele taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pistele pohjaan reikiä haarukalla.
TÄYTE:
300g parsakaalia
250g miniluumutomaatteja
400g fetajuustoa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3dl kermaa
2dl maitoa
4 munaa
mustapippuria
100g emmental-juustoraastetta
1. Höyrytä parsakaalin nuppuja niin, että ne kypsyvät hieman. Pilko sillä aikaa sipuli kuutioiksi ja kuullota pannulla pehmeiksi.
2. Purista pannulle valkosipulinkynnet, lisää joukkoon puolitetut miniluumutomaatit ja höyrytetyt parsakaalit. Sekoita ja kaada täyte taikinan päälle.
3. Murustele fetajuusto täytteen päälle, ripottele pinnalle juustoraastetta ja lisää muutama rouhaisu mustapippuria.
4. Sekoita keskenään kerma, maito ja kananmunat. Kaada seos tasaisesti täytteiden päälle.
5. Paista piirakkaa +200 asteessa 35-40 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsynyt ja pinta on saanut hieman väriä.
Tätä piirakkaa meillä syötiin kahvin kanssa mun syntymäpäiväkahveilla pari viikkoa sitten. Tein piirakkaa pellillisen, jostai sai leikattua 36 pientä palaa. Suosin pieniä paloja, jos tarjolla on muutakin suolaista. Tästä riittää siis isommallekin porukalle syötävää vaikkapa illanistujaisiin ja suurempina paloina piirakka sopii hyvin tarjottavaksi myös raikkaan salaatin kanssa. Samaa ohjetta tulee usein sovellettua täytteitä vaihtamalla. Esimerkiksi kinkku sopii tähän hyvin, jolloin toisen paketin fetaa voi hyvin jättää pois. Teen usein suolaisia piirakoita tällä samalla reseptillä, jota olen muovannut Kotilieden ohjeesta.
Tässä muutamia aiempia reseptejä suolaisiin piirakoihin, on sitä näköjään joskus aikoinaan muistanut näitäkin tehdä ihan vaan kotiin syötäväksi:
Pekoni-vuohenjuustopiirakka, Feta-kasvispiirakka, Kolmen juuston piirakka, Kinkku-purjopiirakka, Feta-pinaattipiirakka, Pienet sienipiiraat, Päärynä-vuohenjuusto-pekonipiirakka & Sinihomejuusto-ananaspiirakka.
Onko sulla suosikkireseptiä suolaisen piirakan tekoon? Saa jakaa vinkit ja herkulliset täyteideat kommenttiboksiin!