Mikä olisikaan parempaa kuin uunituoreet sämpylät aamiaispöydässä? Mä oon aamuvirkku ja saatan herätä viikonloppuaamunakin seitsemän aikoihin tekemään sämpylätaikinaa. Nyt halusin kuitenkin tehdä taikinan jo edellisenä iltana valmiiksi, jotta aamulle jäisi ainoastaan sämpylöiden muotoilu ja paisto.
Sämpylät voi halutessaan muotoilla pellille jo illalla ja laittaa jääkaappin kelmun alle yöksi. Aamulla sämpylät kohotetaan ja paistetaan normaalisti. Meillä vaan oli jääkaappi niin täynnä brunssitarvikkeita, ettei pelti olis varmaan edes mahtunut sinne niin tein sit vaan pelkän taikinan illalla :-D
Aamiaissämpylät 9 muhkeaa sämpylää
5dl kylmää vettä
1/3 pala tuorehiivaa (n.15g)
1,5tl suolaa
1tl luomuhunajaa
7dl sämpyläjauhoja
4-5dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5dl oliiviöljyä
ILLALLA:
1. Mittaa kylmä vesi taikinakulhoon, murustele joukkoon hiiva ja sekoita kunnolla.
2. Lisää suola, hunaja sekä sämpyläjauhot ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää oliiviöljy ja lopuksi täysjyvävehnäjauhot. Taikina sää jäädä hieman löysäksi. Peitä astia kelmulla ja anna taikinan kohota yön yli jääkaapissa.
AAMULLA:
1. Ota taikinasta haluamasi kokoisia paloja, muotoile sämpylöiksi ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Käytä apuna jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin.
2. Kohota sämpylöitä liinan alla noin puoli tuntia ja paista +225 asteessa 12-15 minuuttia.
Vinkki!
Nopeuttaaksesi sämpylöiden kohoamista: Laita pellillinen sämpylöitä liinan alla uuniin muutamaksi minuutiksi, kun uunissa on 40-50 astetta. Näin sämpylät saavat hieman lämpöä ja kohoavat nopeammin kun nostat ne takaisin lieden päälle.
Leivoin taikinasta yhdeksän isoa sämpylää, koska halusin saada ne mahtumaan yhdelle pellille. Mutta toki pienempiäkin sämpylöitä voi tehdä jos haluaa :-)
Ja leivän leipominen jatkuu! Tällä hetkellä patonkipelleillä kohoaa neljä pähkinäistä viikunapatonkia ja toinen patonkitaikina kohoaa liinan alla. Mulle tuli taas joku leivontainto ja soitin aamulla iskälle, että tuleeko hakemaan tuoreita patonkeja jos leivon. Tein sit vielä toisenkin patonkitaikinan, niin riittää viemisiä myös mummolle ja vaarille.
MUKAVAA VIIKONLOPPUA! ♥