Kesän tullen on tullut leivottua niin raparperimuffineja, raparperipiirakkaa kuin raparperi-toffeekakkuakin. Eilisestä asti mielessä oli kuitenkin pyörinyt suosittu Kotilieden julkaisema Maisemakahvilan raparperipiirakka, josta päätin muokata hieman erilaisen version. Taikina on ihanan helppo ja ainekset tarvitsee vain sekoittaa keskenään. Täytteeseen tulevan rahkan korvasin kermaviilillä ja luonnonjogurtilla ja muruseoksen päälle lisäsin vielä reilusti kanelia. Piirakan päällä oleva rapea murupäällinen on aivan ihanaa. Raparperin ja kanelin yhdistelmä on kyllä loistava.
Raparperipiirakka kanelimurupäällisellä vuoka Ø 28cm
Pohja:
4dl vehnäjauhoja
1,5dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
1tl vaniljasokeria
125g voita
1dl maustamatonta jogurttia
1 muna
Täyte:
6dl raparperia
200g kermaviiliä
1dl maustamatonta jogurttia
1 muna
1dl sokeria
1,5tl vaniljasokeria
Pinnalle:
1/3 muruseosta
reilusti kanelia
1. Mittaa pohjan kuivat ainekset kulhoon ja lisää joukkoon sulatettu voi. Sekoita taikina murumaiseksi seokseksi. Ota muruseoksesta 1/3 toiseen kulhoon myöhempää käyttöä varten.
2. Sekoita 2/3 osa seokseen 1dl maustamatonta jogurttia ja 1 muna. Levitä taikina korkeareunaiseen piirakkavuokaan.
3. Kuori ja pilko raparperit pieniksi paloiksi. Lisää raparperit taikinan päälle vuokaan.
4. Sekoita täytteen kermaviili, jogurtti, muna ja sokerit keskenään ja kaada raparperien päälle.
5. Ripottele lopuksi 1/3 osa muruseos täytteen päälle vuokaan. Ripottele pinnalle reilusti kanelia.
6. Paista piirakkaa +175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin paistovärin.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
Vinkkejä!
- Tällä ohjeella saa aikaan yhden reilun kokoisen pyöreän piirakan. Tuplaamalla reseptin saat piirakkaa yhden pellillisen.
- Voit käyttää pohjaan tulevan jogurtin tilalla myös piimää ja täytteeseen tulevan kermaviilin ja jogurtin tilalle sopii hyvin myös rahka.
- Piirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä, mutta jos et malta odottaa niin tarjoile lämmin piirakka esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa. Myös tuoreet mansikat sopivat hyvin tarjoiluun.
Vielä olisi tosiaan reilusti raparperia jäljellä, joten luvassa on varmasti lisää herkullisia leivonnaisa ja reseptejä. Listalla olisi ainakin raparperista valmistettu mehu tai sima, erilaiset hillokkeet sekä jäätelö. Osan raparpereista ajattelin myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Kivaa puuhaa on riittänyt koko viikonlopun ajan. Eilen käytiin ystävän kanssa kiertämässä Järvenpään kevät- ja kukkamessuilla, joista tein muutamia tosi kivoja löytöjä. Kiertelyn jälkeen tultiin meille tekemään herkullisia toasteja. Illaksi sain siskon yökylään ja tehtiin pitkästä aikaa tortilloja. Leivottiin myös piirakan lisäksi sämpylöitä ja tänään sain kahvitteluvieraita ja ihana äitini kävi laittamassa meidän pihaa kuntoon, kun itse en enää pysty kyykkimään kukkapenkissä tämän vatsani kanssa. Mukava viikonloppu siis takana ja nyt odottelenkin jo innolla miestä kotiin kalareissulta. Sillä välin taidan jatkaa aloittamaani kirjaa ja oikaista jalat tyynypinon päälle :)
Pohja:
4dl vehnäjauhoja
1,5dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
1tl vaniljasokeria
125g voita
1dl maustamatonta jogurttia
1 muna
Täyte:
6dl raparperia
200g kermaviiliä
1dl maustamatonta jogurttia
1 muna
1dl sokeria
1,5tl vaniljasokeria
Pinnalle:
1/3 muruseosta
reilusti kanelia
1. Mittaa pohjan kuivat ainekset kulhoon ja lisää joukkoon sulatettu voi. Sekoita taikina murumaiseksi seokseksi. Ota muruseoksesta 1/3 toiseen kulhoon myöhempää käyttöä varten.
2. Sekoita 2/3 osa seokseen 1dl maustamatonta jogurttia ja 1 muna. Levitä taikina korkeareunaiseen piirakkavuokaan.
3. Kuori ja pilko raparperit pieniksi paloiksi. Lisää raparperit taikinan päälle vuokaan.
4. Sekoita täytteen kermaviili, jogurtti, muna ja sokerit keskenään ja kaada raparperien päälle.
5. Ripottele lopuksi 1/3 osa muruseos täytteen päälle vuokaan. Ripottele pinnalle reilusti kanelia.
6. Paista piirakkaa +175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin paistovärin.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
Vinkkejä!
- Tällä ohjeella saa aikaan yhden reilun kokoisen pyöreän piirakan. Tuplaamalla reseptin saat piirakkaa yhden pellillisen.
- Voit käyttää pohjaan tulevan jogurtin tilalla myös piimää ja täytteeseen tulevan kermaviilin ja jogurtin tilalle sopii hyvin myös rahka.
- Piirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä, mutta jos et malta odottaa niin tarjoile lämmin piirakka esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa. Myös tuoreet mansikat sopivat hyvin tarjoiluun.
Kivaa puuhaa on riittänyt koko viikonlopun ajan. Eilen käytiin ystävän kanssa kiertämässä Järvenpään kevät- ja kukkamessuilla, joista tein muutamia tosi kivoja löytöjä. Kiertelyn jälkeen tultiin meille tekemään herkullisia toasteja. Illaksi sain siskon yökylään ja tehtiin pitkästä aikaa tortilloja. Leivottiin myös piirakan lisäksi sämpylöitä ja tänään sain kahvitteluvieraita ja ihana äitini kävi laittamassa meidän pihaa kuntoon, kun itse en enää pysty kyykkimään kukkapenkissä tämän vatsani kanssa. Mukava viikonloppu siis takana ja nyt odottelenkin jo innolla miestä kotiin kalareissulta. Sillä välin taidan jatkaa aloittamaani kirjaa ja oikaista jalat tyynypinon päälle :)