Minulta kysellään säännöllisesti reseptejä ja vinkkejä gluteenittomaan leivontaan ja etenkin nyt kun kesän tulevat juhlat ovat ajankohtaisia, niin näille ohjeille on entistä enemmän kysyntää. Olen nyt kahtena viikonloppuna leiponut juhliin gluteenittomat täytekakut. Viikonlopun syntymäpäiväkakusta sain nopeasti muutaman kuvan napattua ja koska tämä keräsi paljon kehuja, ajattelin kirjoittaa ohjeen talteen myös blogiin.
Toiveena oli gluteeniton ja laktoositon täytekakku, makuina mansikka, valkosuklaa ja sitruuna. Päätin kokeilla lemon curdia eli kaupasta valmiiksi saatavaa sitruunatahnaa täytteeseen ja se osoittautuikin loistavaksi kokeiluksi! Sitruunainen maku tuli kivasti esiin, kun lisäsin lemon curdia sekä täytteeseen että toiseen kakkukerrokseen ihan sellaisenaan.
SITRUUNAINEN MANSIKKA-VALKOSUKLAAKAKKU (GL) vuoka 26cm
Kakkupohja:
6 munaa
gluteenitonta jauhoseosta
perunajauhoja
sokeria
0,5tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1. Ota esiin kolme saman kokoista lasia. Riko yhteen lasiin kananmunat. Mittaa toiseen lasiin saman verran jauhoja, joista puolet gluteenitonta jauhoseosta ja puolet perunajauhoja. Lisää joukkoon myös leivinjauhe. Mittaa kolmanteen lasiin saman verran sokeria ja lisää mukaan myös vaniljasokeri.
2. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sopiva vaahdotusaika on noin 8-10 minuuttia.
3. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon kahdessa erässä ja kääntele rauhallisesti sekaisin nuolijan avulla.
4. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista uunin alemmalla tasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia.
5. Ota valmis kakkupohja pois vuoasta ja jäähdytä kunnolla. Täytä kakku mielellään vasta paistoa seuraavana päivänä.