RAPARPERI-JUUSTOKAKKU

Olen jo pitkään halunnut kokeilla Kinuskikissan alkukesän unelmakakkua, jossa vaniljalla maustetun juustokakkukerroksen alle kätkeytyy ihanan kirpeä raparperitäyte. Sopiva tilaisuus kakun tekoon tulikin nyt alkuviikosta, kun vietimme tätini ja mummoni syntymäpäiviä. Kakun lisäksi tein tarjolle myös feta-pinaatti-tomaattipiirakkaa.

Muokkasin alkuperäistä reseptiä hieman omaan makuun sopivammaksi lisäämällä sekä pohjaan että raparperitäytteeseen kanelia ja fariinisokeria. Lisäsin myös tuorejuuston määrää täytteeseen. Päälle halusin laittaa kermapursotusten lisäksi tuoreita mansikoita ja myöhemmin söimme vikat palat vielä tuoreiden kirsikoiden kera. Tämä kakku sai kehuja kaikilta herkuttelijoilta ja on kyllä minunkin mielestäni täydellinen tarjottava kesän kahvipöytään.



Raparperi-juustokakku  irtopohjavuoka Ø 24cm

Pohja:
3,5dl vehnäjauhoja
2tl sokeria
1,5tl kanelia
100g voita

1. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan alareuna.
2. Mittaa taikinakulhoon vehnäjauhot, sokeri ja kaneli. Lisää pieneksi pilkottu voi ja nypi taikina tasaiseksi. Painele taikina kakkuvuoan pohjalle.


Raparperitäyte:
500g raparperia
2rkl perunajauhoja
2tl kanelia
100g voita
1,5dl sokeria
2rkl fariinisokeria

1. Pese ja kuori raparperit. Pilko pieniksi paloiksi ja sekoita joukkoon perunajauhot ja kaneli. Levitä raparperit pohjan päälle.
2. Kuumenna kattilassa voi ja sokeri, anna kiehua hetki ja kaada raparperien päälle vuokaan. Ripottele päälle vielä hieman kanelia ja fariinisokeria.
3. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ja valmista vaniljatäyte.


Vanilja-tuorejuustotäyte:
4 liivatelehteä
2dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
2dl tomusokeria
300g maustamatonta tuorejuustoa
2 valkuaista

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Puolita vaniljatanko ja kaavi siemenet kerman sekaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon tomusokeri. Sekoita joukkoon myös tuorejuusto.
2. Vaahdota valkuaiset ja yhdistä kerma-tuorejuustotäytteen kanssa.
3. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, purista liivatelehdistä ylimääräiset vedet ja sulata sitruunamehun joukkoon. Lisää liivateseos ohuena nauhana vaniljatäytteeseen samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljän tunnin ajan.

Huom! Kiepauta vuoan reunoille suikaleet leivinpaperia tai reunakalvoa, jotta valmis kakku irtoaa helpommin vuoasta.


Koristeluun:
2dl vispikermaa
4rkl tomusokeria
2rkl vaniljakreemijauhetta
Mansikoita
Kirsikoita

1. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon tomusokeri sekä vaniljakreemijauhe. Koristele kakku kermapursotuksilla ja tuoreilla marjoilla.





Nyt alkaa olla lähes kaikki raparperit käytetty ja odottelen toista satoa, josta meinaan pakastaa osan myöhempää käyttöä varten. Juhannuksen kahvipöytään ajattelin ensin tehdä perinteisen mansikkakakun, mutta myös jonkinlaiset raikkaat jälkiruokamaljat voisivat olla aika kiva vaihtoehto. Me vietetään juhannus ihan täällä kaupungissa, joskin mökkitunnelmaa löytyy vanhempieni luota jossa saunasta voi mennä takapihalle vilvoittelemaan ja grilliherkut valmistuu kätevästi nuotiolla. Mihinkään kovin kauas ei enää uskalla lähteä vaikka muutamia mökkikutsuja saimmekin. Sitä kun ei yhtään tiedä milloin tulee lähtö sairaalaan :)

Huomenna aamulla mennään Hakaniemen torille aamiaiselle ja ostetaan juhannusherkkuja kauppahallista. Meinaan ostaa ainakin jättipussin herneitä ja ison rasian mansikoita sekä hakaniemen puodista superhyviä marinoituja oliiveja. Meidän aiempia juhannustunnelmia voi käydä katsomassa täällätäällätäällä ja täällä.

Kukkutimuruja-blogin puolelta löytyy muuten uusia postauksia, mm. kirppislöytöjä ja muuta höpinää. Käykäähän kurkkaamassa!

10 kommenttia

  1. Näyttää samalta kakulta jota olen itsekin joskus Kinuskikissalta katsellut.. Ei vain ole tullut koskaan kokeiltua.. Näyttää tosi ihanalta! Mukavaa juhannusta ja onnea tulevaan koitokseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tämä oli kyllä todella hyvää, kannattaa tehdä joskus :) Syksymmällä täytteeseen sopisi varmasti hyvin myös omenat. Kiitos paljon ja hyvää juhannusta myös sulle! :)

      Poista
  2. Oi näyttääpä ihanalta! Minua jäi nyt vaan kovasti kiinnostamaan tuo feta-pinaatti-tomaattipiirakan ohje, julkaisetko sen joskus? Suolaiset piirakat ovat vaan niin nam! :) Olen muuten kokeillut blogistasi vaikka mitä reseptejä, enkä ole tainnut kertaakaan kommentoida sen jälkeen, mutta poikkeuksetta kaikki kokeiluni ovat olleet onnistuneita ja aivan mahtavan makuisia. Ja monet reseptit jääneet ihan vakiokäyttöön. Lisäksi tämä sun blogi on niin kaunis. Saa aina hymyn huulille, tulee aina nälkä ja aina tekee mieli alkaa kokkailla tai leipoa jotain! :) Ja paljon onnea loppuodotukseen, täälläkin kaksi pientä poikaa, joten innolla seurailen myös toista blogiasi! -Malla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa tuo olikin, voi saispa nyt palan tuota.. :) Kirjoittelin piirakan reseptiä ylös samalla kun tein sitä, mutta siitä ei ole kuvia ollenkaan. Ajattelin kyllä tehdä sitä joku päivä uudestaan kun oli sen verran hyvää. Voisin sitten laittaa reseptin myös tänne. Vähän samantapainen siitä tuli kuin feta-pinaattipiirakka: http://kaakaokermavaahdolla.blogspot.fi/2014/09/feta-pinaattipiirakka.html

      Mahtavaa kuulla, että blogin reseptit ovat päässeet käyttöön. Se on aina ihan parasta palautetta, joten tosi kiva kun tulit jättämään kommenttia! Täällä tosiaan viimeisiä viikkoja viedään, kokoajan saa jännätä että milloin tulee lähtö sairaalaan. Aurinkoista kesää sinulle ja perheellesi ja kiitos vielä kommentista!♥

      Poista
  3. Oi! Aivan ihastuttavan herkullisen näköinen. Tänään kokeilin ohjeellasi raparperipiirasta murupäällisellä, ja olipas tosi hyvää. Vaihdoin vaan kermaviilin ja jugurtin piimään. Sai kehuja kahvipöydässä, kiitos reseptistä. Seuraavaksi sitten tämä kokeiluun :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Mä taidan käyttää vikat raparperit viikonloppuna piirakkaan kun en ole nyt hetkeen leiponut mitään. Kiva kun innostuit kokeilemaan tuota piirakkaa, se onkin aina yhtä herkullista :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Ihanaa tämä olikin! Varmasti tulee tehtyä uudelleenkin :)

      Poista
  5. Alkuperäisen ohjeen mukaan pohjataikinaan tulee myös vettä. Unohditko sen vai jätitkö tarkoituksella pois?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin viestisi vasta nyt, mutta tosiaan en laittanut pohjataikinaan vettä ollenkaan :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥