TÄYSJYVÄPATONGIT

Eilen illalla herkuteltiin homejuusto-ananaspiiraalla ja tänä aamuna päätin leipoa aamiaiseksi patonkia. Heräsin jo vähän kuuden jälkeen ihan pirteänä (kerranki ku olis saanu nukkua pitkään!) ja lähdin Maunon kanssa ulos. Maahan oli satanut jo vähän luntakin! Oli ihanaa kävellä ympäriinsä katuvalojen loisteessa kun muuten oli ihan pimeää ja missään ei näkynyt ketään. Kotiin tullessa keitin kahvit ja katsoin mitä mun taikinajuurelle kuuluu. Otin juuren muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön ja sit aloin tekemään patonkitaikinaa. Tällä kertaa Myllärin Luomun leivontahaasteen teemana on "kaikki alkaa juuresta" ja muiden haasteeseen osallistuvien leipomuksia voi seurata Myllärin Luomun facebooksivuilta.

Täysjyväpatongit 2 kpl
Päivä 1. Taikinajuuri:
1,5dl kylmää vettä
2 herneen kokoista nokaretta hiivaa
1dl Myllärin Luomu 7-viljan hiutaleita
2dl Myllärin Luomu täysjyvävehnäjauhoja

1.Liota pienet hiivanokareet kylmään veteen. Mittaa joukkoon 7-viljan hiutaleet sekä jauhot ja sekoita tasaiseksi.
2.Peitä astia kelmulla ja laita juuri jääkaappiin vähintään 12 tunniksi. Itselläni taikinajuuri loikoili jääkaapissa 16 tuntia ja sen jälkeen vielä huoneenlämmössä 2 tuntia.

Päivä 2. Leipätaikina:
1,5dl kylmää vettä
8g hiivaa
1tl suolaa
1rkl luomuhunajaa
4-5dl Myllärin Luomu täysjyvävehnäjauhoja
3rkl oliiviöljyä

1.Mittaa taikinakulhoon kylmä vesi ja hiiva. Lisää joukkoon suola, hunaja sekä edellisenä päivänä tehty taikinajuuri ja sekoita kunnolla.
2.Lisää ensin 3dl täysjyvävehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa. Lisää loput jauhot samalla taikinaa vaivaten, kunnes taikina irtoaa reunoilta ja tuntuu helposti käsiteltävältä. Vaivaa lopuksi oliiviöljy taikinan joukkoon ja anna kohota liinan alla huoneenlämmössä noin 1,5 tuntia.
3.Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle tai tasolle. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile patongeiksi. Asettele patongit joko patonkipellille tai leivinpaperilla vuoratulle pellille. Peitä liinalla ja kohota patonkeja vielä 1 tunti.
4.Tee patonkeihin viillot, kaada uunin pohjalle 0,5dl vettä ja paista patonkeja +225 asteessa 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila +200 asteeseen ja paista patonkeja vielä noin 10 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin paistovärin ja patongit ovat kypsiä.

Patongit onnistuivat super hyvin ja ainut mitä tekisin toisin, olis et tekisin samantien juuren ja taikinan ainakin kaksinkertaisena! Toinen patongeista on jo syöty ja toinen säästetään illaksi. Ehkäpä mun täytyy tänään tehdä toinen taikinajuuri huomista varten. Taikinajuuri on todella nopea valmistaa ja sen jaksaa helposti tehdä vaikkapa perjantaina työpäivän jälkeen. Lauantai-aamuna onkin sit toivottavasti enemmän energiaa niin et jaksaa leipoa patongit valmiiksi :-)

Toinenkin juuri odottelee valmistumistaan, mut se onkin vähän pidempi projekti. Mut nyt juon mun glögin loppuun ja sit ulkoilemaan! Viettäkäähän kiva lauantai!

Myllärin Luomun tuotteet saatu haastetta varten.

14 kommenttia

  1. Näyttää hyviltä :) Omatekemät patongit tuppaa leviämään pellille. Osaatko neuvoa mistä saisi ostettua patonkipeltejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patonkipeltejä saa ainakin monista nettikaupoista, mut kyllä niitä on joskus näkynyt isommissa kaupoissakin ja esim. Tarjoustalossa ja HongKongin tavaratalossa. Toivottavasti löytyy! Noiden peltien avulla patongeista tulee mielestäni tosi paljon parempia! :-)

      Poista
  2. Oi ja voi..omatekemia patonkeja heti aamusta. Muuta meille!!! :D -MamaP.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei mä muutan!! :-D Jos mä leivon ni sä saat sit siivoo keittiön? ♥

      Poista
    2. Piece of cake. Its a deal. :D
      -MamaP

      Poista
  3. Voiko olla mitään parempaa, kuin vastaleivottu itsetehty leipä! Näyttää mielettömän herkulliselta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse leivottu leipä on kyllä mitä parhainta! Pitäis leipoa vieläkin useammin itse kaikki sämpylät ja leivät :-)

      Poista
  4. Oi vitsi, oon tosi pitkään jahkaillut juuren teon kokeilemista (taas vähän sama juttu kuin sen kookossokerin kanssa. :-P), joten varmaan nyt olisi aika viimein tarttua toimeen! Jotenkin juuren tekeminen kuulosta aina niin monimutkaiselta ja hankalalta.. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää mun juuri oli ehkä enemmänkin sellainen "esitaikina" eli tosi helppo tehdä :-) Kannattaa kyl kokeilla! Sellaiset monen päivän juuret on sit vähän vaivalloisempia, mut onhan ne tosi käteviä :-)

      Poista
  5. Hyvän näköisiä patonkeja, ihana olisi aamulla saada lämmintä leipää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri uunista tullut itse leivottu leipä on kyl ihan parasta! :-)

      Poista
  6. Huomenta :) Ollaan kokeiltu ohjeellasi patonkeja, porkkanasämpylöitä, omenapullia, mustikkapiirakkaa ja mitä vielä.. ainakin niitä banaanileivoksia. Kaikki on ollut hyvää ja maistuvaa. Gluteenittomia korvapuusteja täytyisi leipoa pakkaseen vierasvaraksi, sulla on hyviä ohjeita täällä ja monesti tulee olo että pakko päästä leipomaan kun täällä käy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista! Onpa huippua, että oot kokeillut noin montaa reseptiä ja vielä tykännyt niistä :-) Gluteenittomat korvapuustit olivat muuten todella herkullisia ja niitä tulee varmasti leivottua uudestaankin :-)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥