KYLMÄ TOMAATTIKEITTO

Täällä syötiin keskiviikkona herkullista tomaattikeittoa, johon sain reseptin isoveljeltäni. Me valmistettiin keitto tuoreiden tomaattien sijaan tölkkitomaateista ja syötiin se heti, mutta on kuulemma vielä parempaa jos antaa olla ainakin muutaman tunnin tai mielellään yön yli kylmässä jotta maut tasaantuvat kunnolla.



Kylmä tomaattikeitto neljälle
2tlk kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa (á400g)
2 valkosipulin kynttä
nippu tuoretta basilikaa
1 sitruunan mehu
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa  
chiliä

1. Kaada tomaatit isoon kattilaan tai kulhoon. Purista joukkoon 1 sitruunan mehu, lisää 10 tuoretta basilikan lehteä, loraus hyvää oliiviöljyä, valkosipulinkynnet, ripaus mustapippuria ja suolaa sekä chiliä maun mukaan.
2. Poraa sauvasekoittimella tasaiseksi, lisää tarvittaessa mausteita ja anna makujen tasaantua kylmässä mielellään ainakin muutama tunti.
3. Koristele annokset tuoreilla basilikan lehdillä ja ripauksella mustapippuria.

En ollut ennen käyttänyt tölkkitomaatteja ja olin kyllä yllättynyt miten hyvän keiton niistä sai tehtyä. Tuoreista tomaateista tulee varmasti vielä parempaa! Sekaan voi myös halutessaan porata palan vaaleaa leipää, mutta en nyt itse sitä laittanut koska olin leiponut keiton kanssa sämpylöitä ja patonkia. Tehtiin myöhemmin vielä keiton jämistä kesäkurpitsa-pastakastiketta ja sekin oli ihan mielettömän hyvää!

Erityiskiitokset herkullisesta reseptistä Tsekkeihin! Tätä tehdään varmasti uudestaankin. Seuraavaksi taidan kokeilla kylmää kurkkukeittoa, oli nimittäin todella hyvää veljen tekemänä ja pyysin siitäkin reseptin itselleni. Voin vaan kuvitella miten hyvältä nämä kylmät keitot maistuvat kuumana kesäpäivänä.

Laitoin eilen kulhollisen mung-papuja likoamaan ja tänään siirrän ne toiseen kippoon itämään. Olen idättänyt ituja monet kerrat, mutta viime kerrasta on jo aikaa niin nyt ajattelin taas kokeilla pitkästä aikaa. Idut ovat hyviä ihan sellaisenaan tai salaateissa ja joskus laitan niitä myös leivän päälle. Iduthan ovat tosi terveellisiä ja sisältävät paljon kivennäisaineita, hivenaineita ja vitamiineja. Idut täytyy muistaa huuhdella huolellisesti, säilyttää puhtaissa astioissa ja ne on hyvä syödä mahdollisimman pian idätyksen jälkeen. Ajattelin kirjoittaa tästä ihan oman postauksen ja muutamia vinkkejä, kuinka idut voi myös kuumentaa ja niitä voi lisätä vaikkapa erilaisiin wokkeihin. Nyt toivottelen kuitenkin kaikille hyvät viikonloput, toivotaan että huomenna paistaa aurinko! :)

8 kommenttia

  1. Ihanan väristä keittoa, sopii varmasti kuumaan kesäpäivään täydellisesti.:) Mukavaa viikonloppua.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Pikkasen eri näköistä kun joskus kaverin luona näkemäni kaupan valmis tomaattikeitto, joka oli tosi hailakan väristä ja vetistä. Samoin! :-)

      Poista
  2. Ihanan näköistä keittoa ja niin kauniit kuvat siitä:) Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
  3. Näyttää tosi hyvältä!:) Aina on tullut tehtyä vain lämpimiä tomaattikeittoja. Kesällä voisi kokeilla tällaista kylmää. Varmasti maistuisi kesähelteellä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin oon tehnyt muutaman kerran kuumaa tomaattikeittoa, mut nyt halusin kokeilla tätä kylmää veriota. Kurkkukeitto on myös ihan älyttömän hyvää, muistuttaa aika paljon tzazikia. Sitä on kans pakko tehdä kesällä! :-)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥