kotiliesi

30. huhtikuuta 2016

♥ Simaa ja vappumunkkeja

Heräsin tänään jo hyvissä ajoin valmistamaan munkkitaikinaa, josta leivoin meille pieniä munkkipalloja. Teen vappumunkit aina rahkataikinaan, sillä ne ovat mielestäni ihanan meheviä. Paiston jälkeen munkit pyöritellään seoksessa, jossa on sokerin lisäksi ripaus vaniljasokeria sekä kanelia. Täydellinen yhdistelmä siman kanssa! Meillä kävi jo eka kahvittelija maistamassa munkkeja ja pakkasin vielä mukaankin muutaman simapullon ja herkuteltavaa.






Vapun rahkamunkit  30-35kpl
2dl maitoa
250g rahkaa
1dl sokeria
1rkl kardemummaa
3tl vaniljasokeria
1tl suolaa
n.7dl vehnäjauhoja
2pss kuivahiivaa
50g voita

Lisäksi tarvitset: öljyä munkkien paistamiseen sekä sokeria, vaniljasokeria ja kanelia

1. Mittaa kädenlämpöinen maito taikinakulhoon ja lisää myös rahka, sokeri, kardemumma, vaniljasokeri ja suola. Sekoita tasaiseksi.
2. Lisää puolet jauhoista ja kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Lisää loput jauhot ja sulatettu voi ja jatka taikinan vaivaamista, jotta saat aikaan hyvän sitkon. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoilta ja tuntuu kimmoisalta.
3. Kumoa taikina pöydälle ja paloittele noin 35g kokoisiksi paloiksi. Pyörittele palat pulliksi ja kohota leivinliinan alla kaksinkertaisiksi.
4. Kaada öljy kattilaan ja kuumenna 170-180 asteiseksi. Testaa sopiva lämpötila vielä pienellä leipäpalalla, jonka tulisi saada kaunis paistoväri hieman alle minuutissa.
5. Paista munkit kauniin kullanruskeiksi molemmin puolin ja nosta talouspaperin päälle. Pyörittele munkit sokeri-vaniljasokeri-kanelisekoituksessa heti kun munkit ovat jäähtyneet sen verran, että pystyt käsittelemään niitä.

Vinkkejä!
- Öljyä tulee olla sen verran, että munkit eivät osu kattilan pohjaan paistettaessa.
- Ole varovainen kuuman öljyn kanssa ja pidä varmuuden vuoksi kattilan kansi kokoajan lähettyvillä.


Meillä ei ole mitään kummempia vappusuunnitelmia, kunhan vaan ollaan ja nautitaan muutamasta vapaapäivästä ja tehdään hyvää ruokaa. Ihanaa kun voi vaan olla ja levätä, se tulee kyllä kieltämättä tarpeeseen. Ostin eilen pari uutta lehteä luettavaksi ja kirpputorilta löytyi myös kirja, jonka meinaan aloittaa tänään. Taidanpa oikaista jalat sohvapöydälle ja mennä loikoilemaan tuon tuhisevan koiran viereen.

OIKEIN HERKULLISTA VAPPUA KAIKILLE!



29. huhtikuuta 2016

♥ Paprikat linssi-kasvistäytteellä

 Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

Meidän kotona syödään usein kasvisruokaa, mutta jostain syystä yksi kasvisruoka-aikojeni lempiruoista oli  unohtunut jo toviksi ruokalistalta. Täytetyt paprikat ovat loistavaa tarjottavaa niin päivälliseksi kuin illanistujaisissakin. Täytettä voi helposti varioida oman maun mukaan kauden raaka-aineita hyödyntäen ja täytteeksi sopii hyvin niin kasvis- kuin lihaversiotkin.

Kata kesäinen pöytä käyttämällä värikkäitä pöytäliinoja, servettejä ja kynttilöitä. Myös eri väriset paprikat, raikas vihersalaatti ja tuoreet yrtit tuovat kattaukseen ripauksen kesää.


Tällä kertaa päätimme pysyä tutulla kasvislinjalla ja täytimme paprikat mausteisilla linsseillä. Täytteestä löytyy lisäksi myös kesäkurpitsaa ja sipulia. Loppusilauksen paprikoihin tuo päälle murusteltu fetajuusto, joka sopii hyvin kasvistäytteen kanssa. Uunissa paahdettu fetajuusto on taivaallista!

Muistathan, että linsit tulee huuhdella huolellisesti ennen käyttöä. Punaisten linssien keittoaika on noin 10-15 minuuttia. Keitinveteen kannattaa lisätä kasvislientä, jotta linssit saavat enemmän makua. Linssit ovat hyvä kasviproteiinin lähde ja keitettäessä koostumuksesta tulee juuri sopiva täytettä varten. Kannattaa kuitenkin vuorata uunivuoka varmuuden vuoksi leivinpaperilla ja asetella paprikat mahdollisimman tiiviisti, jotta ne eivät pääse kaatumaan uunissa kypsyessään.

Asettele kypsät paprikat kvinoapedille, jolloin ne pysyvät hyvin pystyssä tarjoilun ajan. Mausteiset paprikat maistuvat raikkaan vihersalaatin, jogurttikastikkeen ja tuoreen leivän kera. Yhdelle ruokailijalle kannattaa varata 1-2 paprikaa. 

Paprikat linssi-kasvistäytteellä:
9 keskikokoista paprikaa
5dl punaisia linssejä
1 iso sipuli
5 valkosipulinkynttä
puolikas kesäkurpitsa
1 nippu kevätsipulia
2,5tl juustokuminaa
2tl garam masala-mausteseosta
100g Pirkka Parhaat fetajuustoa
suolaa
rouhittua mustapippuria
chilijauhetta
kasvislientä
öljyä paistamiseen

1. Leikkaa paprikoiden "hatut" irti, poista siemenet ja huuhtele vedellä.
2. Huuhtele linssit huolellisesti siivilässä ja keitä paketin ohjeen mukaan. Lisää keitinveteen kasvislientä.
3. Pilko sipuli ja kesäkurpitsa pieneksi kuutioksi.
4. Kuumenna öljy pannulla ja lisää mausteet. Näin maut tulevat paremmin esiin. Kuullota sipulia pannulla mausteiden kanssa ja purista joukkoon valkospulinkynnet.
5. Lisää pannulle kesäkurpitsa ja ohueksi pilkotut kevätsipulin varret. Jätä kaksi vartta myöhempää käyttöä varten.
6. Sekoittele kasviksia hetken aikaa ja lisää lopuksi pannulle keitetyt ja valutetut linssit. Anna täytteen porista miedolla lämmöllä ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Lisää chilijauhetta maun mukaan.
7. Täytä paprikat linssi-kasvistäytteellä, murustele päälle fetajuustoa ja viimeistele rouhaisulla mustapippuria.
8. Kypsennä paprikat leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa 175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes paprikat ovat kypsiä ja pinta on saanut hieman väriä.

Huom! Valmista kvinoa ja muut lisukkeet sillä välin kun paprikat kypsyvät uunissa.

Täytettyjen paprikoiden kanssa voi tarjota muitakin lisukkeita, kuten cous cousia, riisiä tai kvinoaa. Me käytimme kvinoaa, joka sisältää paljon ravintokuitua, rautaa ja magnesiumia. Lisäksi kvinoassa on enemmän proteiinia ja vähemmän hiilihydraatteja kuin esimerkiksi riisissä. Kvinoa on luontaisesti gluteenitonta ja sopii näin hyvin myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Itse asiassa koko ateria on täysin gluteeniton, sillä tarjoilimme paprikoita jogurttikastikkeen, vihersalaatin ja itse leivotun gluteenittoman pataleivän kera.



Keitetty kvinoa
3dl kvinoaa
0,25dl sitruuna-oliiviöljyä
1 kevätsipulin varsi
1 tomaatti
1 tuore sitruuna
suolaa
rouhittua mustapippuria

1. Keitä 3dl kvinoaa paketin ohjeen mukaan. Mausta kypsä ja valutettu kvinoa sitruuna-oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla. Pilko joukkoon 1 tomaatti ja viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla.
2. Levitä kvinoa tarjoiluastiaan ja leikkaa reunoille tuoreita sitruunalohkoja.


Jogurttiraita
5dl Pirkka maustamatonta jogurttia
1 tomaatti
10cm pala kurkkua
1 kevätsipulin varsi
1rkl hunajaa
1tl juustokuminaa
2tl mustia sinapinsiemeniä
ripaus suolaa
1tl sitruunamehua

1. Pilko tomaatti, kurkku ja kevätsipulin varsi pieneksi.
2. Kaada kulhoon jogurtti ja sekoita joukkoon pilkotut kasvikset.
3. Mausta hunajalla, juustokuminalla, sinapinsiemenillä, suolalla ja sitruunamehulla. Anna jogurttikastikkeen maustua jääkaapissa tarjoiluun saakka.


Vihersalaatti
Frisee-salaattia
Rucolaa
Retiisiä
Pirkka Parhaat vuohenjuustokuutioita
Pirkka Parhaat kalamata-oliiveja
Oliiviöljyä

1. Revi salaattia ja rucolaa reilu kerros tarjoiluastiaan.
2. Huuhtele ja siivuta retiisi ja lisää salaattipedillevuohenjuustokuutioiden ja oliivien kanssa.
3. Viimeistele salaatti tuoreilla sitruunalohkoilla ja lorauksella laadukasta oliiviöljyä.


Paprikat voi halutessaan täyttää jo hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin ja kypsentää vasta juuri ennen tarjoilua. Näin aikaa jää ruoanlaiton lisäksi myös muiden lisukkeiden, tarjoilujen ja kattauksen valmisteluun. Täytteeseen sopisi varmasti hyvin myös vihreät linssit, joiden keittoaika on hieman punaisia linssejä pidempi.

Täytettyjen paprikoiden resepti löytyy muuten juuri ilmestyneestä Pirkka-lehdestä, jonka voi lukea digiversiona täältä. Lisää herkullisia linssireseptejä löytyy K-ruoan omilta sivuilta. Kannattaa kokeilla esimerkiksi linssipihvejä, linssi-kasviskeittoa tai marinoitua linssisalaattia.

Tulevana viikonloppuna on suunnitteilla ainakin pihahommia, grillailua ja vappuherkuttelua. Huomenna meinaan tietenkin paistaa myös munkkeja, joita herkutellaan siman kanssa. Oikein ihanaa ja aurinkoista viikonloppua!
 

27. huhtikuuta 2016

♥ Pekoni-vuohenjuustopiirakka

Sain yhtenä iltana vienon pyynnön mieheltä, että voisinko tehdä pitkästä aikaa iltapalaksi suolaista piirakkaa. No tottahan toki! Tämä leivontainnostus yltyy ja yltyy ja voisin vain kokoajan leipoa jotain. Aluksi mun piti tehdä feta-parsakaalipiirakkaa, mutta pohjan valmistuttua tulinkin toisiin aatoksiin. Kaivoin kaapista pekonia ja vuohenjuustoa, joiden seuraksi karamellisoin pannulla punasipulia. Valmiin piirakan päälle siivutin vielä päärynää ja loppusilauksen toi tällä kertaa tuore timjami. Olipa muuten hyvää piirakkaa!

Pekonia, karamellisoitua punasipulia, päärynää ja timjamia. Mikä ihana yhdistelmä!




Pekoni-vuohenjuustopiirakka   vuoka Ø 30cm

Pohja:
100g voita
3dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 muna
2tl kylmää vettä

1. Nypi voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon ripaus suolaa, 1 muna ja kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna kohmettua hetki jääkaapissa.
2. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla muutamia reikiä ja esipaista pohjaa 185 asteessa 6-8 minuuttia.

Täyte:
280g pekonia
3 punasipulia
1,5rkl sokeria
200g vuohenjuustoa
2dl kermaa
2dl maitoa
4 munaa
200g raastettua emmentaljuustoa

1. Pilko pekoni pieniksi siivuiksi ja paista pannulla rapeaksi. Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi.
2. Pilko punasipulit renkaiksi ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää pannulle sokeria ja anna sipulin karamellisoitua.
3. Sekoita keskenään kerma, maito ja kananmunat. Ripottele piirakkapohjan päällepuolet juustoraasteesta, lisää myös pekonit ja punasipulit ja loput juustoraasteet.
5. Kaada kermamunaseos vuokaan ja asettele päälle vuohenjuustosiivut.
6. Paista piirakkaa 185 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Nosta piirakka tarvittaessa ylemmäs paiston loppuvaiheessa, jotta pinta saa kauniin värin.

Vinkki!
- Valmista piirakka hyvissä ajoin, mielellään päivä ennen tarjoilua. Lämmitä piirakka seuraavana päivänä uunissa foliolla peitettynä.

Olen todennut tämän blogissa aiemminkin, mutta aina suolaisia piirakoita syödessä mietin miksi niitä ei tule tehtyä useammin? Piirakat ovat täydellisiä iltapalaksi, lounaaksi salaatin kanssa ja tarjottavaksi vieraille. Myös esimerkiksi vapun brunssipöytään tai piknikille voisi hyvin tehdä suolaista piirakkaa. Makuyhdistelmiä voi vaihdella mielensä mukaan ja jääkaapista löytyviä kasviksia on helppo hyödyntää täytteeseen. Tässä vielä muutamia vinkkejä suolaisiin piirakoihin:

- Feta-kasvispiirakka
- Feta-pinaattipiirakka
- Kinkku-paprika-purjopiiras
- Kolmen juuston piirakka
- Pienet sienipiirakat 

Joko teillä on vapun ruoat ja herkut mietittynä? Mulla on paljon suunnitelmia, mutta en ole vielä päättänyt mitä niistä toteuttaisin. Simaa on ainakin monta pulloa ja munkkeja on varmasti pakko paistaa, mutta muut syötävät ovat vielä mietinnässä.. :)

24. huhtikuuta 2016

♥ Sokeroidut banaanidonitsit

Mmm! Täällä on leijaillut vappuherkkujen tuoksu jo monta päivää. Olen valmistanut muutaman erän simaa, ollaan grillattu takapihalla ja nautittu vappupiknik sisätiloissa. Eilen innostuin vielä leipomaan näitä ihanan pehmoisia banaanidonitseja, joita olen tehnyt jo monena vappuna minimuffinipellillä. Taikina valmistuu todella helposti, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Banaanin ansiosta donitsit säilyttävät mehevyytensä vielä muutaman päivän leipomisen jälkeen. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä helppoa reseptiä vapuksi. Banaanidonitsit sopivat lyömättömästi yhteen kuplivan siman kanssa!

Saat kivaa lisämakua donitseihin, kun lisäät päälle tulevan sokerin joukkoon hieman kanelia!



Banaanidonitsit 18kpl
2 kypsää banaania
100g voita
3 munaa
1dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta
2tl kanelia

Lisäksi: voita, sokeria ja kanelia

1. Muussaa banaanit taikinakulhossa ja sekoita joukkoon sulatettu voi.
2. Lisää munat ja sokeri ja keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaneli.
3. Sekoita taikina tasaiseksi. Voitele donitsipellin kolot kevyesti öljyllä, kaada taikina pursotinpussiin ja pursota koloihin noin 2/3 osa taikinaa.
4. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 15 minuuttia. Irrota donitsit pellistä ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille tai lautaselle. Paista myös loppu taikina ohjeen mukaan.
5. Sulata noin 60g voita ja sekoita reunallisessa astiassa sokeria ja muutama lusikallinen kanelia keskenään.
6. Sivele sulanutta voita donitsien päälle esimerkiksi pullasudin avulla, sokeroi donitsit ja asettele tarjolle.

Vinkkejä!
- Voit valmistaa donitsit jo edellisenä päivänä sokerointia vaille valmiiksi. Säilytä donitsit ilmatiiviissä rasiassa tai kelmun alla, jotta ne säilyttävät mehevyytensä.
- Tähän reseptiin on käytetty 12 donitsin peltiä. Jos et omista donitsipeltiä, kokeile näitä ihastuttavia banaani-donitsimuffineja miniversioina.

Tein tosiaan simaa vielä 8 litraa lisää ja nyt vaan odotellaan että rusinat nousevat pintaan ja päästään maistamaan. Meinasin tehdä vapuksi siman kanssa churroja ja mies toivoi suolaista piirakkaa, joten leivontahommia riittää siis. Me haetaan aina kolmenkymmenen munan kenno Vaahteramäen munia torilta ja tätä tahtia ne hupenevat kovaa vauhtia, sillä mun tekisi vain mieli leipoa kokoajan jotain. Ollaan pian kaksi vuotta käytetty pelkästään näitä free range-munia ja enää en kyllä vaihtaisi muihin. Täytynee vaan ensi kerralla tilata kaksi kennoa, jotta niistä riittää myös munakkaisiin.

Nyt taidan juoda kupin kahvia ja valmistaa aamupalaa. Saatiin kutsu vanhempieni luokse syömään ja tuollaisesta kutsusta ei voi kieltäytyä, sillä isäni tekee maailman parasta lasagnea. Mukavaa sunnuntaita!

23. huhtikuuta 2016

♥ Vapun pastasalaatti, täytetyt patongit ja muut piknikherkut

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

Jihuu! Vihdoinkin on aika suunnitella vapun herkkuja ja tarjottavia. Rakastan suunnitella tarjoiluja erilaisiin juhliin ja tiettyjen teemojen ympärille. Vapun aikoihin kun aurinko paistaa, on kiva kattaa pöytä ulos tai jos on hyvä sää voi herkut pakata mukaan ja lähteä piknikille. Mikä olisikaan parempaa, kuin valmistaa porukalla isot määrät tarjottavaa: erilaisia ruokaisia salaatteja, täytettyjä leipiä ja erilaisia dippejä sipseille tai ruisleipätikuille. Parasta on, kun jokainen tuo jotain ja kaikkea on paljon. Maisteltavaa riittää ja piknikillä voi viettää hyvässä lykyssä vaikka koko päivän, kunhan muistaa pakata muutaman ekstraviltin mukaan.


Tällä kertaa sää ei suosinut, joten tein meille ennakko-vappupiknikin sisätiloihin. Pöydästä löytyi tietenkin muutama pullo perinteistä simaa, jolla kippistimme tulevan vapun ja kevään kunniaksi. Tein tarjolle kulhollisen pestolla maustettua pastalaattia, josta riittää isommallekin porukalle. Salaatista löytyy mm. mansikoita ja leipäjuustoa, jotka sopivat mielestäni todella hyvin yhteen. Salaatin lisäksi tein täytettyjä patonkeja, jotka ovat hyviä eväsleipiä ja täytteitä on helppo vaihdella oman maun mukaan. Lisäksi tarjolla oli suolatikkuja, popcornia, sipsejä ja miniluumutomaatteja pienissä paperikipoissa. Tällaiset tarjottavat menevät aina kaupaksi eväsretkellä, sillä niitä on kiva napsia vielä myöhemmin kun muut eväät on jo syöty.


Täytetyt patongit 8 kpl
majoneesia
palvikinkkua
meetvurstia
juustoa
salaattia
persiljaa
tomaattia
kurkkua

1. Paista patongit paketin ohjeen mukaan. Leikkaa jäähtyneet patongit kahdeksaan osaan ja halkaise. Levitä jokaisen palan päälle majoneesia.
2. Täytä leivät makusi mukaan kinkulla, meetvurstilla, juustolla ja kasviksilla. Silputtu persilja tuo patonkeihin kivaa lisämakua.
3. Kääri patongit leivinpaperiin tai käteviin eväspusseihin ja säilytä kylmässä tarjoiluun asti.

Vinkki!
Voit käyttää joko valmiiksi maustettua majoneesia tai maustaa perinteisen majoneesin esimerkiksi valkosipulilla ja chilillä.




Vapun pastasalaatti
250g miniluumutomaatteja
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
2 punasipulia
200g leipäjuustoa
250g tuoreita mansikoita
1pkt rucolaa

1. Keitä pussillinen pastaa paketin ohjeen mukaan. Valuta kypsä pasta siivilässä ja huuhtele viileällä vedellä. Sekoita isossa kulhossa pasta ja punainen pesto keskenään.
2. Pilko pastan sekaan miniluumutomaatit, paprikat ja punasipulit. Kuutioi joukkoon leipäjuusto ja siivutetut mansikat.
3. Huuhtele rucola ja sekoita pastasalaatin joukkoon. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Vinkki!
Lorauta tyhjän pestopurkin pohjalle öljyä, sulje purkki ja sekoita. Lisää öljy lopuksi valmiin salaatin päälle.





Vappupiknikin herkkupuolelta löytyi ihania suklaakuorrutteisia vaahtokarkkikeppejä, joiden resepti löytyy blogista. Nämä valmistuvat käden käänteessä ja ovat näyttävä lisä vapun herkkupöytään ja piknikille. Lisäksi leivoin tarjolle meheviä porkkanakakkudonitseja, jotka olivat menestys! Donitsit voi hyvin leipoa kuorrutetta vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä ja koristella juuri ennen tarjoilua. Piknikille kuorrutteen voi pakata myös erikseen ja jokainen voi levittää sitä donitsin päälle oman makunsa mukaan. Donitsit säilyvät pitkään mehevinä ilmatiiviissä rasiassa tai kelmun alle käärittyinä. Koristeeksi sopii tuoreet mansikat ja ripaus hassepähkinärouhetta.




Lisää hyviä vinkkejä vapun piknikille kannattaa käydä kurkkaamassa K-ruoan vappusivuilta. Hauskat ja vähän erilaiset tarjottavat vappypötään olisivat esimerkiksi nämä superherkulliset friikkipirtelöt. Myös blogista löytyy rutkasti vinkkejä vappuherkutteluun ja piknikille mukaan pakattavaksi. Suosittelen rapeita ruisleipätikkuja, tofu-nektariinisalaattia, ihania helposti mukaan otettavia herkkupurkkeja, pieniä rahkamunkkeja polly-brownieita ja tuorejuusto-brownieita, lime-valkosuklaamacaronseja, donitsimuffinsseja sekä ihastuttavaa kookossokerisimaa,  joka kannattaa valmistaa viimeistään kolme päivää ennen tarjoilua.

Herkullisia piknikhetkiä! 

20. huhtikuuta 2016

♥ Vaahtokarkkikepit suklaakuorrutteella

Vaahtokarkit ja suklaa ne yhteen soppii! Näyttävät suklaakuorrutteiset vaahtokarkkikepit ovat kivoja tarjottavia tulevan vapun ja kesän juhlissa. Helposti valmistettavat suklaavaahtikset voi hyvin tehdä ja koristella yhdessä lasten kanssa. Käytä keppeinä eri värisiä paperipillejä, jotka pysyvät pystyssä sokerilla täytetyssä lasipurkissa.



Vaahtokarkkikepit suklaakuorrutteella 10kpl
30 isoa vaahtokarkkia
100g maitosuklaata
nomparelleja
10 paperipilliä

Lisäksi: lasipurkki ja sokeria

1. Aseta jokaiseen pilliin kolme vaahtokarkkia. Laita kepit hetkeksi pakastimeen, jotta vaahtokarkit kylmettyvät ja suklaa kohmettuu niiden päälle nopeammin.
2. Sulata suklaa pienessä kattilassa, ota vaahtokarkkikepit pakastimesta ja valuta niiden päälle suklaata. Pyörittele keppiä hetki, jotta ylimääräiset suklaat valuvat pois. Ripottele päälle nomparelleja.
3. Kaada sokeri lasipurkkiin ja asettele vaahtokarkkikepit purkkiin niin että ne pysyvät pystyssä. Jos suklaa on vielä valuvaa, laita purkki hetkeksi jääkaappiin.

Huom!
Nämä herkut ovat täysin gluteenittomia, jos käytät kuorruttamiseen gluteenitonta suklaata.




Kohmettunut suklaa ja pehmeät vaahtokarkit ovat ihana yhdistelmä. Me aikuiset pidimme vaahtokarkkikepeistä kovasti ja nämä olisivat varmasti hitti myös lastenjuhlissa. Erilaisiva versioita saa helposti käyttämällä kuorruttamiseen esimerkiksi valkosuklaata ja koristelemalla vaahtokarkit sen jälkeen eri värisillä nomparelleilla, pähkinärouheella tai kookoshiutaleilla.

Blogista löytyy myös muista vaahtokarkkiherkkuja, kuten: vaahtokarkeilla koristeltu mansikka-suklaajuustokakkuvaahtokarkki-browniet ja rocky roadit.

Aurinkoista viikkoa! ♥

19. huhtikuuta 2016

♥ Porkkanakakkudonitsit

Porkkanakakkua, porkkanamuffinsseja, porkkanaleivoksia.. Tämä herkullinen taikina muotoutuu moneksi ja näin vapun lähestyessä halusin vihdoin ja viimein kokeilla myös porkkanakakkudonitseja. Ostin viime kesänä donitsipellin, jossa voi paistaa kerrallaan 12 donitsia. Pelti on todella kätevä ja donitsit irtoavat siitä helposti, jolloin isommankin taikinan paistaa helposti muutamassa erässä.

Donitsit ovat pehmoisia sekä hieman kosteita ja niissä maistuu ihanasti kaneli. Taikinassa oleva hasselpähkinärouhe tuo donitseihin kivan suutuntuman ja lopputulos on mitä parhain kun päälle pursottaa vielä reilusti tuorejuustokuorrutetta. Lopuksi ripaus hasselpähkinärouhetta ja tuoreita mansikoita päälle. Nämä donitsit sopivat täydellisesti tulevan vapun herkkupöytään tai piknikille, suosittelen kokeilemaan!



Porkkanakakkudonitsit n.30kpl
5 munaa
1,5dl fariinisokeria
1,5dl valkoista sokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl soodaa
5tl kanelia
5dl porkkanaraastetta (n.250g porkkanoita)
1dl hasselpähkinärouhetta
2dl rypsiöljyä

1. Vaahdota munat, fariinisokeri ja valkoinen sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
2. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja kaneli. Kääntele taikina sekaisin nuolijan avulla.
3. Lisää porkkanaraaste, hasselpähkinärouhe ja rypsiöljy ja sekoita taikina tasaiseksi.
4. Voitele donitsipellin kolot, kaada taikina pursotinpussiin ja pursota koloihin noin 2/3 osa taikinaa.
5. Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja irrota donitsit vuoasta. Paista loput donitsit ohjeen mukaan.

Kuorrutus:
300g maustamatonta tuorejuustoa
80g pehmeää voita
4dl tomusokeria
2rkl sitruunamehua 

1. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset keskenään sähkövatkaimella, laita täyte pursotinpussiin ja pursota jäähtyneiden donitsien päälle.

Koristeluun:
Hasselpähkinärouhetta ja tuoreita mansikoita

Vinkki!
- Voit valmistaa donitsit hyvin jo edellisenä päivänä ja kuorruttaa ennen tarjoilua. Säilytä donitsit ilmatiiviissä rasiassa tai kelmulla peitettynä, jotta ne säilyttävät mehevyytensä.
- Jos et omista donitsipeltiä, kokeile näitä ihanan meheviä porkkanaleivoksia.



Porkkanakakkudonitsit katosivat lautaselta tiuhaan tahtiin ja maistuivat erityisen hyviltä kuplivan siman kanssa. Donitsipelti taitaa päästä vielä käyttöön ennen vappua, sillä tekisi mieli kokeilla paistaa siinä myös ihan tavallisia donitseja. Blogissa on luvassa lisää vappuherkkuja tämän ja ensi viikon aikana, joten pysykäähän kuulolla! :)

Miss Etoile-tuotteet saatu blogin kautta

17. huhtikuuta 2016

♥ Ihanat tuorejuustobrowniet

Nämä herkulliset ja suklaiset browniet valmistuivat hetken mielijohteesta yhtenä iltapäivänä töiden jälkeen kun ystäväni oli tulossa kahville ja mietin mitä laittaisin tarjolle. Onneksi leipurin kaapeista löytyy aina tarvikkeita leivontaa varten. Käyttöön pääsi pöydällä oleva suklaalevy, suolapähkinäpussin loput ja tuorejuusto jonka olin kyllä ajatellut käyttää porkkanaleivoksien kuorruttukseen.

Pohjaksi tein siis perinteisen brownietaikinan, joka jää paiston jälkeen ihanan tahmaiseksi. Päälle tein tuorejuustotäytteen, josta osan maustoin kaakaojauheella ja näin pintaan sai helposti tehtyä näyttävän marmorikuvioinnin. Tuorejuuston lisäksi päältä löytyy myös suolapähkinöitä, jotka ovat kivoja sattumia ja tasapainottavat sopivasti muuten makeita leivonnaisia. Suola korostaa suklaan makua ja sen vuoksi sitä löytyy ripaus myös brownietaikinasta.



Tuorejuustobrowniet  vuoka 23x25cm
200g voita
150g suklaata
2rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5dl sokeria
1,5dl fariinisokeria
3 munaa
2,5dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

1. Sulata voi pienessä kattilassa, paloittele joukkoon suklaa ja anna suklaan sulaa. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon kaakaojauhe.
2. Sekoita kulhossa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon sokeri ja fariinisokeri.
3. Yhdistä voisuklaaseos ja munasokeriseos keskenään. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja ripaus suolaa. Sekoita taikina tasaiseksi, kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja valmista päälle tuleva tuorejuustotäyte.

Tuorejuustotäyte:
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 muna
0,5dl sokeria
2rkl tummaa kaakaojauhetta
0,5dl suolapähkinöitä

1. Notkista tuorejuusto kulhossa. Sekoita joukkoon muna ja sokeri.
2. Jaa tuorejuusto kahteen osaan ja lisää toiseen vielä 2rkl tummaa kaakaojauhetta.
3. Lisää molempia tuorejuustotäytteitä browniepohjan päälle vuorotellen ja vedä lopuksi lusikan avulla pintaan marmorikuvioita. Ripottele päälle suolapähkinöitä.
4. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 30-35 minuuttia.



Tällä reseptillä tulee 12-16 isohkoa browniepalaa. Leivokset voi paloitella myös pienemmiksi paloiksi, jos pöydästä löytyy muutakin tarjottavaa. Browniet säilyvät hyvin jääkaapissa ilmatiiviseen rasiaan pakattuna. Kannattaa kuitenkin ottaa leivokset hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tarjoilua, jotta maut pääsevät paremmin esiin.

Tein alkuviikosta jo ensimmäisen erän simaa ja päästiin nyt viikonloppuna maistamaan sitä. Oi että kun tuli hyvää! Ensi viikolla blogissa on luvassa muutamia vappuherkkuja ja ideoita vapun herkkupöytään sekä piknikille.

Leppoisaa sunnuntaita!

16. huhtikuuta 2016

♥ Aamiaispöydän mustikka-mantelimuffinit

Arkisin aamupalani koostuu lähes aina kupillisesta kahvia ja kulhollisesta maustamatonta jogurttia. Sekaan laitan erilaisia hedelmiä, marjoja, siemeniä ja hiutaleita. Tämän hetken lempiyhdistelmäni on jogurtti, banaanisiivut, tuoreet mansikat, mulperimarjat, chiansiemenet ja mintunlehdet. 

Nyt olen taas leiponut meille ahkerasti leipää viikonloppuaamuiksi ja sen lisäksi syödään tuota jogurttia tai munakasta ja joskus erimerkiksi pannukakkuja, aamiaismuffineja tai skonsseja. Pakastimessa oli vielä muutama rasia mustikoita, joten päätin leipoa pitkästä aikaa muffineja. Taikinasta löytyy mm. mantelimaitoa, kookossokeria sekä mantelijauhetta. Koostumus on kivan pehmoinen ja muffinit sopivat mielestäni hyvin juuri aamiaispöytään, sillä ne eivät ole liian makeita. Mantelimaito sopii muuten hyvin myös kahvin sekaan, kannattaa kokeilla!




Mustikka-mantelimuffinit 12 kpl
3 munaa
100g voita
1dl mantelimaitoa
3dl vehnäjauhoja
1dl mantelijauhetta
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
0,5dl sokeria
1dl kookossokeria
2-3dl suomalaisia pakastemustikoita

1. Sekoita munat, sulatettu voi ja mantelimaito keskenään. Lisää joukkoon kaikki kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
2. Lusikoi hieman taikinaa muffinipellin koloihin tai muffinivuokiin ja ripottele päälle mustikoita. Lusikoi mustikoiden päälle taikinaa ja ripottele päälle taas mustikoita. Lusikoi vielä loput taikinat ja mustikat vuokiin ja ripottele pinnalle mantelijauhetta.
3. Paista muffineja +225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta saa hieman väriä ja muffinit tuntuvat sormella painettaessa kimmoisilta. Hunnuta muffinit halutessasi tomusokerilla.

Vinkki!
Voitele muffinivuoan kolot ja ripottele niihin mantelijauhetta. Näin mantelin maku korostuu vielä paremmin valmiissa muffineissa ja ne irtoavat hyvin vuoasta.



Kiitos muuten hurjasti edelliseen postaukseen tulleista kommenteista ja onnitteluista!Täällä on kyllä jaksettu leipoa melko ahkerasti, mutta iltaisin ei meinaa jaksaa avata konetta postausten tekoa varten. Onneksi on viikonloput, jolloin koitan ottaa mahdollisimman rennosti vaikka aina jotain ohjelmaa tulee kuitenkin sovittua lauantaille tai sunnuntaille. 

Tuntuu niin jännältä, että reilun kuuden viikon päästä jään äitiyslomalle ja luvassa on hurjasti uusia asioita ja niiden opettelua. Kotiakin pitäisi alkaa vähitellen laittaa valmiiksi tulevaa vauvaa varten. Olohuoneessa jo muutettiin järjestystä, mutta vielä pitäisi suunnitella makkarin järjestys uusiksi pinnasänkyä varten ja tehdä kaikenlaisia hankintoja. Mutta tämä päivä on pyhitetty leipomiselle ja levolle :)

Mukavaa lauantaita!

10. huhtikuuta 2016

♥ Vauvauutisia!

Olen tainnut mainita muutamissa postauksissa, että tämä kevät on ollut aikamoinen ja lupasin kertoa myöhemmin mistä on oikein kyse. Loppuvuoden muuttopuuhat, oman asunnon osto ja uuden kodin laittaminen sekä työpäivät ja sairastelu ovat vieneet voimia aika lailla ja sen vuoksi blogin päivittämisessä on saattanut olla vähän pidempiä taukoja. Nyt tuntuu olevan hyvä hetki paljastaa, että kaiken tuon lisäksi täällä on myös kasvateltu masua ja meillä odotellaan pientä poikaa saapuvaksi heinäkuussa. ♥

Pitkään tätä pientä ihmettä onkin odotettu ja joskus tulee vieläkin ihan epätodellinen olo koko asiasta. Kasvava vatsakumpu ja aikamoisen vilkas pikku-ukko ovat tosin päivittäin muistuttamassa, että totta tämä on ja niin ihanaa että pakahdun. Välillä on ollut vaikeaa olla näyttämättä blogin puolella söpöjä ja suloisia miniostoksia sekä kirppislöytöjä, mutta jatkossa niitäkin tulee varmasti näkymään täällä aina silloin tällöin. Blogi pysyy edelleen enimmäkseen herkuttelublogina, mutta varmasti täällä tullaan näkemään myös muutakin - joskin toivottavasti ei enää kovin pitkiä postaustaukoja. Ainakin tällä hetkellä olo on oikein mainio sen alkuraskauden pahoinvoinnin ja väsymyksen jälkeen.










Tänään olisi suunnitteilla kirppiskierros ystävän kanssa. Meillä on tapana käydä usein viikonloppuisin kirppiksellä ja kahvitella sen jälkeen jomman kumman luona. Leivoin eilen mustikkamuffinsseja ja tällä hetkellä uunissa paistuu jälleen uusi pataleipä. Huomaa kyllä, että se pahin väsymys alkaa olla takana päin ja jaksaa taas ihan eri tavalla hääräillä kotona. Olen jo tehnyt aika paljon kivoja vaatelöytöjä tulevalle vauvalle, joten katsotaan maltanko tänään pitää näppini erossa kirppiksen minivaatteista :)


"Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan." -Muumipappa


Oikein ihanaa sunnuntaita kaikille!