BELGIALAISET VOHVELIT SUOLAISELLA TÄYTTEELLÄ

Muhkeat ja rapeaksi paistetut vohvelit kermavaahdon ja hillon kera ovat varmasti kaikille tuttu jälkiruoka ja sateisen sunnuntaipäivän pelastus. Makeita vohveleita tulee paistettua silloin tällöin ja täytteeksi valikoituu usein juuri nuo perinteiset hillot ja kermat. Joskus sitä kaipaa kuitenkin vaihtelua ja silloin päälle siivutetaan banaania ja loraus suklaakastiketta tai turkkilaista jogurttia, hunajaa ja tuoreita marjoja. Makeita täytteitä keksisi varmasti loputtomiin.. mutta kun tuli puhe suolaisista vohveleista, mieleeni ei tullut mitään tiettyä täytettä jota voisimme kokeilla.

Jauheliha on tuttu suolaisten lettujen tai vohveleiden täyte, mutta tällä kertaa kaipasin jotain täytettä jossa ei olisi lainkaan lihaa. Lopulta suunnittelemani feta-pinaattitäyte muokkautui hieman matkan varrella kun löysin kaupasta herkullisen näköisiä tuoreita siitakesieniä. Tuumin, että fetajuuston tilalla voisi käyttää homejuustoa, jonka kanssa taas sopisi ranskankerma.. jonka kanssa sopisi lime ja korianteri..

Keräsimme jälleen kerran ostoskärryn täyteen tarvikkeita ja viimeiseksi nappasimme mukaan vielä pussin suolapähkinöitä, jotka lopulta kruunasivat koko annoksen. Siitakesienistä lähteneen inspiraation myötä saimme nauttia sunnuntaina aivan mielettömän hyviä suolaisia vohveleita. Suosittelen todella kokeilemaan, vaikka resepti saattaakin alkuun näyttää monimutkaiselta - lupaan, että lopputulos on vaivan arvoinen!




Valmista aluksi vohvelitaikina ja marinoidut punasipulit sekä sinihomejuustokastike sillä välin kun taikina tekeytyy. Paista vohvelit rapeiksi ja tarjoile kuuman paistoksen sekä lisukkeiden kera.

Suolaiset belgialaiset vohvelit 6-8kpl
2 munaa
2dl maitoa
50g voita
1tl suolaa
0,5dl kaurahiutaleita
1,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Voita paistamiseen

1. Riko munien rakenne vispilällä ja sekoita joukkoon maito, sulatettu voi, suola, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe.
2. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia ja paista vohvelit belgialaisella vohveliraudalla.

Marinoidut punasipulit
1,5dl vettä
1dl sokeria
0,5dl valkoviinietikkaa
1 iso punasipuli

1. Pilko punasipuli pieneksi kuutioksi tai renkaiksi.
2. Mittaa pieneen kattilaan vesi, sokeri ja valkoviinietikka. Kiehauta liemi, kaada sipulit joukkoon ja nosta kattila pois liedeltä.
3. Anna jäähtyä ja marinoitua sillä aikaa kun valmistat aterian muut osat.

Sinihomejuustokastike
2prk Pirkka ranskankermaa
150g sinihomejuustomurua
puolikkaan limen mehu
rouhittua mustapippuria

1. Mittaa kulhoon ranskankerma ja sinihomejuustomuru. Jätä halutessasi hieman juustomurua annoksien viimeistelyyn.
2. Purista joukkoon puolikkaan limen mehu ja mausta rouhitulla mustapippurilla. Siirrä kastike jääkaappiin.

Sienipaistos
200g Pirkka Suomalainen viljelty siitakesieni
2 valkosipulinkynttä
1 nippu kevätsipulia
rouhittua mustapippuria
suolaa
nokare voita

1. Puhdista sienet ja pilko sopiviksi suupaloiksi. Kuumenna pannulla nokare voita ja freesaa sieniä hetken aikaa. Purista joukkoon valkosipulinkynnet ja lisää lopuksi pieneksi silputtua kevätsipulia. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja suolalla.
2. Sekoittele paistosta hetki ja anna olla miedolla lämmöllä pannulla kunnes täytät vohvelit.

Lisäksi
Salaattisekoitusta
Oliiviöljyä
Ripaus suolaa
Tuoretta korianteria
Pirkka suolapähkinöitä

1. Huuhtele reilut kaksi kourallista salaattisekoitusta. Pyörittele joukkoon loraus oliiviöljyä ja ripaus suolaa.
2. Kokoa vohvelit lautasille ja täytä salaattisekoituksella sekä sienipaistoksella. Lisää päälle sinihomejuustokastiketta, marinoitua punasipulia, suolapähkinöitä ja tuoretta korianteria.



Vohvelitaikina valmistuu käden käänteessä, sillä ainekset täytyy vain sekoittaa nopeasti keskenään ja sen jälkeen taikinan on hyvä antaa turvota noin puolisen tuntia. K-ruoan sivuilta löytyy vaikka kuinka paljon erilaisia makeita ja suolaisia vohvelireseptejä täytteineen, kannattaa käydä kurkkaamassa. Sivuilta löytyy myös gluteenittomien vohveleiden resepti, joita tarjoillaan jäätelön ja sitrushedelmien kera.

Täällä ainakin odotellaan jo kovasti kesää ihan vain senkin vuoksi, että silloin voi hakea torilta tuoreita marjoja lettujen ja vohveleiden päälle. Nams! Innostuin nyt myös sen verran näistä suolaisista vohveleista, että varmasti tulee tehtyä uudemmankin kerran.





Belgialaisen vohveliraudan sijaan voit käyttää myös tavallista vohvelirautaa tai silikonista vohvelimuottia, jonka avulla vohvelit saa kätevästi paistettua uunissa. Voit halutessasi kuumentaa vohveliraudalla paistetut vohvelit vielä nopeasti uunissa grillivastuksen alla juuri ennen tarjoilua.




Jos teillä on hyviä täytevinkkejä suolaisille tai makeille vohveleille, niin kertokaa ihmeessä kommettiboksiin. Valtakunnallista vohvelipäivää vietetään 25.3. ja se osuu juuri sopivasti perjantaille, joten eiköhän pistetä viimeistään silloin vohvelipirskeet pystyyn erilaisten täytteiden kera! :)


Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

12 kommenttia

  1. Suolaisia vohveleita ei olekaan tullut tehtyä.. Kuulostaa ja näyttää kyllä älyttömän hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Nämä olivat todella hyviä ja yllättävän täyttäviäkin :) Kivaa vaihtelua keksiä myös näitä suolaisia täytteitä perinteisten makeiden tilalle :)

      Poista
  2. Oi naminami! En tiennytkään valtakunnallisesta vohvelipäivästä.. Töyttypä muistaa! Aivan liian herkullisen näkösitä😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo päivä täytyy tosiaan muistaa, hyvä syy paistaa vaikka koko päivä vohveleita ja syödä niitä erilaisilla täytteillä! :D Kiitos!

      Poista
  3. Nams! Onpas hyvän näköisiä! Tuli niin nälkä!

    VastaaPoista
  4. Ai että mitä ihanuuksia jälleen kerran, kelpaa näin ruokatunnilla ihailla! :) Menevät kyllä ehdottomasti kokeilulistalle!

    - Eppu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos innostut kokeilemaan! Mulla onkin jo mielessä monia uusia täytevaihtoehtoja kun innostuin nyt näistä suolaista versioista :)

      Poista
  5. Kiitos tästä reseptistä, Meillöä oli lisänä jauhelihaa. Tulee tehtyä toistekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että resepti on päässyt testiin ja kiva kuulla että maistui! Näitä meilläkin tehdään varmasti uudestaan :)

      Poista
  6. Olen yrittä yt löytää belgialaista vohvelirautaa,tuloksetta. Mistä olet sen hankkinut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain omani aikoinaan reseptikilpailua varten KitcheTime-verkkokaupasta ja mielestäni niitä on ainakin joskus ollut myös Anttilassa. Kannattaa katsella nettikaupoista.

      Iloleipurillakin on tällainen silikoninen vohvelimuotti, jolla voi paistaa vohvelit uunissa: http://www.iloleipuri.fi/tuote?nimi=Silikoninen%20vohvelimuotti

      Toivottavasti löytyy! Ja nyt mun alkoi tehdä mieli vohveleita.. :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥