Aurajuustosämpylät ja uusi yleiskone

Höyryävän kuuma keitto ja tuoreet sämpylät ovat yhdistelmä, joka ei varmasti koskaan petä. Tein eilen pitkästä aikaa hieman muokatun version tästä tomaatti-vuohenjuustokeitosta ja leivoin kaveriksi aurajuustosämpylöitä. Reseptistä poiketen keittoon upposi myös kukkakaalia, kirsikkatomaatteja sekä kesäkurpitsaa. Punaiset linssit tuovat keittoon hyvän proteiinilisän, mutta ne voi halutessaan jättää poiskin. Valmistin sämpylät ihanalla uudella yhteistyön merkeissä saadulla yleiskoneella, josta kerron lisää postauksen lopussa. Näitä sämpylöitä ei tarvitse pyöritellä ollenkaan, vaan ne leikataan paloiksi kohotetusta taikinasta.



Aurajuustosämpylät 14kpl
5dl vettä
1tl hunajaa
6-7dl vehnäjauhoja
2dl hiivaleipäjauhoja
1pss kuivahiivaa (11g)
1,5tl suolaa
0,25dl öljyä
1dl emmentalraastetta
150g aurajuustomurua

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi ja hunaja taikinakulhoon. Lisää 4dl vehnäjauhoja ja 2dl hiivaleipäjauhoja sekä kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti 3-5 minuuttia, jotta saat aikaan hyvän sitkon. Lisää 2dl vehnäjauhoja vaivaamisen aikana.
2. Mittaa joukkoon suola ja öljy ja jatka vaivaamista vielä muutaman minuutin ajan. Lisää loput jauhot tarvittaessa.
3. Kaada lopuksi emmentalraaste ja 1dl aurajuustomurua taikinan sekaan. Säästä loput aurajuustomuruset sämpylöiden päälle.
4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, peitä leivinliinalla ja kohota kaksinkertaiseksi.
5. Ota pellin viereen lautanen jossa on vettä ja lautanen jossa on aurajuustomurua. Paina jokainen sämpylä ensin kevyesti veteen ja sen jälkeen aurajuustomuruun ja asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratuille pelleille.
6. Kohota sämpylöitä liinan alla vielä noin 20 minuuttia. Paista +210 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin paistovärin.

Sain viime vuoden puolella käyttööni Boschin MaxxiMUM-yleiskoneen yhteistyön merkeissä. Sitä onnen määrää kun suuri paketti saapui vihdoin ja viimein kotiin! Mun silloinen yleiskone alkoi vetelemään viimeisiä ja etenkin suurempia leipä- tai pullataikinoita vaivatessa pelkäsin sen repeävän liitoksistaan. Kone piti myös niin kovaa meteliä, ettei tehnyt mieli olla keittiössä taikinan valmistuessa.

Olen nyt kokeillut taikinakoneen jokaista kolmea vatkainta. Silikonisella vispilällä vaahtoutuu voi-sokerivaahdot pikkuleipätaikinoita varten käden käänteessä ja pallovispilä on päässyt ahkeraan käyttöön kakkutaikinoiden munasokerivaahtoa vatkatessa ja marenkeja valmistaessa. Eniten on kuitenkin ollut käytössä taikinakoukku, sillä leipää ja pullaa on tullut leivottua erityisen paljon tämän uuden koneen myötä.

Uusi koneeni on paljon hiljaisempi kuin edeltäjänsä ja mikä parasta, se mahtuu myös pienempään tilaan. Koneen varren saa nimittäin kätevästi painettua alas ja johdonkin saa työnnettyä piiloon sisällä olevaan johtokoteloon ja pohjassa olevat imukupit pitävät yleiskoneen hyvin paikoillaan. Mukana tulee yksi 5,4l kokoinen teräskulho muovikannella, mutta kaipailisin mukaan muutamaa lisäkulhoa. Onneksi isossakin kulhossa on kuitenkin helppo valmistaa myös pienempiä taikinoita, sillä muotoilu on suunniteltu niin että kaikki vatkaimet sekoittavat perusteellisesti ihan kulhon pohjalta.




Tämä yleiskone on kyllä ehdottomasti ollut tällaisen en osaa valita-leipurin pelastus. Olen vertaillut yötä myöten erilaisten yleiskoneiden välillä pitkin nettiä ja kiertänyt jopa Prahan liikkeitä läpi ihastellen eri värisiä taikinakoneita. En vaan koskaan osannut päättää millaisen koneen hankkisin, joten olen ihan super iloinen tästä yhteistyöstä ja uudesta koneestani. Kyllä nyt kelpaa leipoa!

Yhteistyössä Bosch

13 kommenttia

  1. Herkullisen näköiset sämpylät! Pitääkin tehdä jokupäivä.
    Ja kivannäköinen yleiskone.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo sinihomejuustomuru toi kivaa lisämakua sämpylöihin. Leipää oli kiva dippailla keittoon ihan sellaisenaan :)

      Poista
  2. Huikeat kuvat! Kuinka voikaan saada juustosämpylät näyttämään näin herkulta. Pakko kokeilla ohjetta, vaikka noin hienoa konetta ei löydykään.. heh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Jos ei löydy konetta, niin käsin vaivaamalla saa tehtyä myös hyviä taikinoita. Vaatii vaan pikkasen enemmän aikaa ja vaivaa. Muistan kun mulla ei vielä ollut taikinakonetta ja leivoin silti tosi paljon, kyllä tuli tutuksi se käsillä tekeminen :D

      Poista
  3. Että mää rrrrakastan näitä sun kuvia, niitä vaa o nii ihana kattua <3 Vuohenjuusto o munki lempparia, passaa nii monneen, etenki mää tykkään paahetun punajuuren kansa siitä... ja komian konneen oot saanu, kyllä sillä kelepaa touhuta. Mää ostin vuosi sitte Kendwoodin konneen ja hyvä se onki, mutta täysillä hyrskätessää pittää semmosta meteliä, että tekis mieli laittaa korvatulupat :/

    Asiasta kolomantee, mistäkä sen tuon allaalla oikialla sivulle tullesa näkyvän "Tykkää Facesa"-jutskelin saa laitettua??!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan vuohenjuusto on niin ihanaa ja sopii moneen ruokaan. Tätä uutta konetta on kyllä kiva käyttää, melkein tekis taas tänäänkin mieli leipoa jotain :)

      Täällä saat tehtyä tuollaisen Facebook-tykkäysilmoituksen: http://conversionsbox.com/

      Ja kiitos kommentista, kyllä tuli hyvä mieli! :) Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  4. Nam, aurajuusto on mun herkkua. Se sopii niin moneen, suolaiseen ja makeaan.. :) Mun tulee kyllä älyttömän harvoin käytettyä yleiskonetta.. On muka niin iso vaiva kaivaa se kone esille ja sitten tiskata kulhot ja vatkainet. Vaikka joutuuhan ne sähkövatkaimellakin sotketut kulhot yhtälailla tiskata! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä myös yksi juustofani :) Mietin pitkään, että leipoisinko sämpylöitä vai tekisinkö piirakkaa mutta onneksi tein näitä. Tuli nimittäin tosi hyviä! Ja vielä jäi ainekset piirakkaankin, joten ehkä teen sellaisen tänään :)

      Hehe, tosiaan sama homma siinä taitaa olla tiskaaamisen suhteen. Mä tykkään kun yleiskoneen vaivatessa voi samalla valmistella seuraavia vaiheita ja taikina valmistuu siinä samalla vähän kuin itsestään :)

      Poista
  5. Onpas herkullisia kuvia taas. Sun sämpyläohjeet on tosi hyviä, testattu on! Toi kone vaikuttaa superilta, itselläni joskus haaveissa jonkinlainen yleiskone. Nyt vaan sähkövatkaimen varassa, tosin ihan ok toimii sekin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!♥ Uusi kone on ollut kyllä ihan huippu ja vielä kun saa hääräillä uudessa keittiössä niin tekisi vaan mieli leipoa kokoajan :) Mulla kans oli ennen edellistä yleiskonetta sähkövatkain käytössä, mutta en muista kovin montaa kertaa käyttäneeni niitä taikinakoukkuja siinä. En edes tiedä miksi, jotenkin vaan ei tullut käytettyä. Tein aina pulla- ja leipätaikinat käsin ja sähkövatkainta käytin vain vaahdottamiseen :)

      Poista
  6. Kone tuli kyllä tarpeeseen. Pienin kätösin vaivatut "miljoonat" taikinat on nyt historiaa. Muistan joskus toppuutelleeni hartiakipuista leipuria, ettei vääntäisi raskaita taikinoita..mutta ei auttanut, kun leipoa piti. :D t. MamaP.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Tälle koneelle on todella ollut käyttöä ja se on ilo kaivaa joka kerta esiin keittiön kaapista :) Enää ei tarvitse karata keittiöstä kun laittaa yleiskoneen päälle :D

      Poista
  7. Kiitoksia ihanasta ohjeesta :D Noita sämpylöitä tuli kokeiltua ja tosi herkkua oli, täällä postauksessani pari kuvaa tuloksesta http://mammamiiau.blogspot.fi/2016/03/herkkukokkailuja.html

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥