Appelsiini-valkosuklaajuustokakku

Mielestäni talvisesongin herkullisin hedelmä on ehdottomasti makean kirpsakka appelsiini. Näitä mehukkaita hedelmiä tulee kannettua kilokaupalla kotiin (+ evääksi töihin) ja yleensä ne syödään joko sellaisenaan tai puristetaan viikonloppuaamuisin lasilliseksi mehua. Tuorepuristetun mehun ja lohkojen lisäksi c-vitamiinipitoista appelsiinia voi hyödyntää myös leivonnassa, erilaisissa marmeladeissa ja hilloissa sekä ruoanlaitossa. Appelsiinin raastettu kuori tuo makua niin kakkutaikinoihin, kuorrutteisiin kuin mausteisiin ruokiin ja keittoihin. Ja sopiipa tuo aromikas kuoriraaste maustamaan myös höyryävän kupillisen teetä!



Olin jo pitkään haaveillut paistetusta juustokakusta ja koska halusin kokeilla jotain itselleni uutta, päätin maustaa juustokakun appelsiinilla ja valkosuklaalla. Kakussa on hyödynnetty appelsiinin puristettua mehua ja raastettua kuorta. Juustokakku viimeistellään kermavaahtokuorrutteella, valkosuklaalla ja pähkinärouheella. Lisäksi kuivatin uunissa appelsiinin siivuja, jotka ovat näyttäviä koristeita niin leivonnaisissa kuin talvisissa kattauskissakin. Loppusilauksen kakkuun tuovat syötävät sitruunamelissan lehdet. Näin talvella parhaimmillaan olevat appelsiinit muodostavat loistavan yhdistelmän valkosuklaan kanssa ja muotoutuvat kahvipöydän kruunaajaksi.  


Maistuisiko pala aurinkoa talven keskellä? Perinteinen New Yorkin juustokakku saa kivaa lisämakua appelsiinista ja valkosuklaasta. Kakusta riittää reilut palat 10-12 herkuttelijalle.



Appelsiini-valkosuklaajuustokakku  irtopohjavuoka Ø 23cm

Pohja:
150g Pirkka Täysjyvä Digestivekeksejä
80g Pirkka voita

1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan ja reunan väliin. Murskaa keksit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele keksimurska tasaisesti vuoan pohjalle ja laita jääkaappin täytteen valmistuksen ajaksi.

Täyte:
720g Pirkka maustamatonta tuorejuustoa 4pkt
2dl sokeria
2 munaa
2 munan keltuaista
2 appelsiinin raastettu kuori
1 appelsiinin puristettu mehu n.1dl
1prk Pirkka ranskankermaa
2dl Pirkka vispikermaa vaahdotettuna
200g valkosuklaata

1. Notkista tuorejuusto sähkövatkaimen avulla ja sekoita joukkoon sokeri, kananmunat ja keltuaiset.
2. Lisää appelsiinin raastetut kuoret ja 1 appelsiinin mehu sekä ranskankerma ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää vielä vaahdotettu vispikerma ja kääntele täyte sekaisin nuolijan avulla.
4. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Kaada sulatetun suklaan joukkoon vähitellen noin 1dl täytettä samalla kokoajan sekoittaen. Tämä estää täytteen juoksettumisen. Yhdistä sulatettu suklaa ja täyte keskenään ja sekoita huolellisesti nuolijan avulla.
5. Kaada täyte irtopohjavuokaan ja kopauta muutaman kerran pöytää vasten jotta mahdolliset ilmakuplat nousevat pintaan.
6. Paista juustokakkua uunin keskitasolla 150 asteessa 1 tunnin ajan. Sammuta uuni, peitä vuoka foliolla ja anna kakun kypsyä jälkilämmöllä vielä 30 minuuttia.
7. Anna juustokakun jäähtyä kokonaan, peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi, mutta mielellään yön yli.
8. Viimeistele juustokakku seuraavana päivänä kuorrutteella ja herkullisilla koristeilla.

Kuorrutus ja koristelu:
2dl Pirkka vispikermaa
1dl tomusokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
Pirkka valkosuklaanappeja
0,5dl pekaanipähkinöitä
sitruunamelissan lehtiäUunissa kuivattuja appelsiinin siivuja ohje alempana

1. Vatkaa vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon tomusokeri sekä ripaus appelsiinin kuoriraastetta.
2. Lusikoi kermavaahto juustokakun päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi.
3. Koristele kakku ja tarjoiluvati valkosuklaanapeilla, pekaanipähkinöillä, sitruunamelissan lehdillä,  appelsiinin kuoriraasteella ja kuivatuilla appelsiinin siivuilla.

Uunissa kuivatut appelsiinit:
1 appelsiini
ripaus sokeria

1. Leikkaa appelsiinista ohuita siivuja ja asettele siivut leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele siivujen päälle sokeria.
2. Kuivata appelsiinin siivuja uunin keskitasolla 100 asteessa noin 1 tunti.
3. Anna siivujen jäähtyä ja käytä koristeena joko kokonaisina tai puolitettuina siivuina.

Vinkkejä!
- Pese appelsiinit huolellisesti juoksevan veden alla ennen kuoren raastamista.
- Kakusta saa helposti gluteenittoman version käyttämällä pohjaan gluteenittomia keksejä. Muista tarkistaa myös valkosuklaan gluteenittomuus.
- Kakkupohjasta saattaa tihkua hieman rasvaa uunin pohjalle, joten laita tarvittaessa pelti tai uunin kestävä astia ritilän alle.
- Yksinkertaisempi versio syntyy, kun jätät kermakuorrutuksen pois ja koristelet paistetun juustokakun seuraavana päivänä sihtaamalla päälle tomusokeria.



Pala appelsiinilla maustettua kakkua todella tuo auringon talven keskelle. Täysjyväkekseistä murusteltu pohja sopii mainiosti juustokakkuun ja on helppo valmistaa. Täyteläisessä juustokakussa maistuu sopivasti raikas appelsiini, johon valkosuklaa tuo kivasti tasapainoa olematta kuitenkaan liian makea lisä. Kermavaahtokuorrutus ja rouheiset pähkinät kruunaavat herkun.

Meillä syötiin juustokakkua kahvipöydässä runsaiden ylistyssanojen kera, joten olihan minun pakattava palat kakkua vieraille vielä kotiinviemisiksi. Illalla mies lusikoi kakkupalaa keittiössä "ihan mielettömän hyvää" sanojen saattelemana.

Myös K-ruoan sivuilta löytyy ihania appelsiiniherkkuja, kuten mehevä appelsiinikakku, appelsiinimuffinit ja appelsiini-suklaakakku. Tällä hetkellä appelsiinit ovat niin hyviä, että niitä tulee varmasti hyödynnettyä talven aikana leivonnassa vielä uudemmankin kerran. Ainakin juustokakkua on pakko tehdä vielä uudelleen kesää odotellessa, niin hyvää tämä oli!

K-ruokakaupoista saatava K-ruokalehti on muuten uudistunut vuoden alussa. Lehdestä löytyy nyt entistä enemmän yhden teeman ympärille koottuja sisältöjä ja herkullisia reseptejä sekä helppoja vinkkejä kiireiseen arkeen. Ensimmäisen numeron pääteemana ovat vohvelit, pannarit ja blinit, nams! Käy hakemassa oma lehtesi K-ruokakaupasta tai lue digilehti suoraan nettisivuilta :)


Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

16 kommenttia

  1. Vau, ihanan näköinen kakku, varmasti tosi herkullista!:3 Kaunis koristelu.
    T. Serkusten suklaaunelma- blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Oli kyllä mielettömän herkullista! :)

      Poista
  2. Onpa kivan näköinen kakku. Ja varmasti myös hyvänmakuinen. Tämä ohje täytyy painaa mieleen. Nuo paistetut juustokakut kuuluvat muutenkin suosikkeihini!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne! Pidän itsekin kovasti paistetuista juustokakuista, yleensä tulee tehtyä sitä perinteistä versiota tai lisättyä joukkoon marjoja. Tämä appelsiininen versio oli kyllä kannattava kokeilu! :)

      Poista
  3. Vau mikä kakku! Juuri otin uunista oman version juustokakusta, kun jääkaapissa oli vanhentunutta rahkaa. Mutta onhan se aivan eri asia, kuin juustotäytteinen kakku... Oi, täytyy varmaan tehdä tätä herkkua pian! Upea on myös tuo runsas kakun koristelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Varmasti oli hyvää myös sinun kakkusi! :) Kiva jos meinaat kokeilla tätä, itsellekin maistuisi juuri nyt pala :)

      Poista
  4. Eikä mikä ohje! Näyttää tosi samettiselta ja makuyhdistelmä herkullinen. Tykkään raikkaista leivonnaisista, jos itse pääsen maistamaan. Tätä koitan pian! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kakussa oli kyllä niin maku kuin koostumuskin kohdillaan. Kiva jos menee kokeiluun! :)

      Poista
  5. Tätä on kyllä pakko päästä testaamaan! En ole ennen käyttänyt appelsineja juustokakkuun, mutta toimii vasmasti siinä, missä esim. sitruuna ja limekin, varsinkin valkosuklaan kanssa. Todella herkullisen näköisiä kuvia jälleen kerran! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiini sopi tähän kakkuun mielettömän hyvin, maku tuli ihanasti esiin! :) Kiitos!

      Poista
  6. Tuota mä kans teen gluteenittomana. Olen eka kertaa sun blogissa ja jäin heti lukijaksi. Olis kiva jos tulisit vierailulle Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiva kun jätit kommenttia blogiini :) Tämä on tosiaan helppo muuttaa gluteenittomaksi versioksi, voisin itsekin tehdä tätä joskus gluteenittomana ja viedä mummilleni :)

      Poista
  7. Testasin tätä reseptiä ja tuli kyllä ihanan appelsiininen! Toisen maustamattoman tuorejuuston tilalla käytin vielä appelsiinituorejuustoa, kun sattui sellaista olemaan jääkaapissa. Varsinkin parin päivän päästä appelsiinin maku tuli todella vahvana kakussa esiin, mikä sopii miun makkuun oikein hyvin :)
    Ainoa asia minkä sain pilattua oli pohja. En tiedä mistä se johtuu, mutta useahkosti miule käy niin, että pohja on seuraavana päivänä aivan kostea. Enkä tarkoita nyt mitään miedosti kostunutta vaan ihan reilun märkää. En tiedä mistä se johtuu, koska aineksia oli oikeassa suhteessa(tässäkin kerrankin seurasin pohjan ohjetta, yleensä heittelen sen kummemmin mittailematta), kakku jäähtyi ennenkuin siirsin sen jääkaappiin eikä täytteeseenkään hurahtanut nestettä liikaa. Ihankuin kaikki sokeri sulaisi täytteestä ja valuisi keksipohjaan, mutta eihän semmonen nyt pitäisi olla mahollista?! Olisko mitään ideoita miten tältä välttyisi jatkossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja pahoittelut kun vastaamiseessa on kestänyt näin kauan. Kiva kun innostuit kokeilemaan reseptiä ja ihana kuulla että tykkäsit! :)

      Harmi kun pohja kostui noin pahasti, toivottavasti ei haitannut kuitenkaan liikaa makuelämykseen. Mulle on joskus käynyt aivan samalla tavalla paistetun juustokakun kanssa. Ja ainoastaan silloin, kun pohjana on ollut murusteltuja keksejä eikä itse tehtyä muropohjaa. En osaa yhtään sanoa mistä tuo voisi johtua? Tällä kertaa noin ei siis tämän kakun kohdalla käynyt, mutta tiedän kyllä tarkalleen mitä tarkoitat. Yritin etsiä netistä tietoa asiasta kun alkoi nyt itseänikin kiinnostamaan. Jostainhan ne keksit sitä kosteutta imee, mutta en tajua miten niin ei sitten käy joka kerta. Mun täytyy nyt ihan testata tätä joskus vaikka kahden erilaisen juustokakun kanssa ja kirjoittelen kyllä varmasti blogiin, jos keksin tähän syyn! :)

      Poista
  8. Tämä kakku on kyllä jotain niin herkullista, sen näkee jo näistä ihanista kuvista! ♥ Tätä pitää ehdottomasti kokeilla joku kerta. Nyt olisi tosiaan täydellinen hetki, kun appelsiinit on parhaimmillaan!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Heidi! Appelsiineja on kyllä tullut syötyä nyt ihan ennätysmäärät, ne on vaan niin hyviä tällä hetkellä :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥