Mehevät punajuuri-suklaaleivokset

Meidän K-ruoka-yhteistyön syyskuun teemana on punajuuri. Sain vapaat kädet kehitellä ihan minkä tahansa reseptin punajuurta käyttäen. Ensimmäisenä tulee mieleen yhdistää punajuuri vuohenjuuston kanssa. Tai okei huijasin, ensimmäisenä tuli oikeasti mieleen viime kesänä Prahan kasvisravintolassa syömäni carpaccio. Jos joskus tulee ravintolassa sellainen olo, että tekisi mieli kävellä vaivihkaa keittiöön pyytämään reseptiä itselleen niin se hetki oli tuolloin. Punajuuri-carpaccio oli yhdistelmä ohuen ohuita marinoituja punajuurisiivuja, vuohenjuustomurua, paahdettuja pinjansiemeniä ja tuoretta rucolaa.

Olisi melkein tehnyt mieli soveltaa jokin oma versio tuosta taivaallisesta alkuruoasta, mutta kun päähän pälkähti että voisin ehkä sittenkin leipoa jotain, niin kyllähän sen tietää että paluuta ei enää ole. Jos saisin valita, niin voisin vaan leipoa ja kehitellä uusia herkullisia reseptejä päivät pitkät. Idea punajuuriraasteella höystettyyn leivonnaiseen tuli itse asiassa porkkanakakusta, joka on yksi lempi leivonnaiseni.



Mehevät punajuuri-suklaaleivokset n.16 palaa, vuoka 25x37cm

Punajuuri-suklaapohja:
350g Pirkka suomalainen pesty punajuuri n.5kpl
150g voita
100g tummaa suklaata
4 munaa
1,5dl fariinisokeria
1dl valkoista sokeria
4dl vehnäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta
1tl soodaa
2rkl tummaa kaakaojauhetta
ripaus suolaa

1. Aloita keittämällä punajuuria kuorineen noin 45 minuuttia. Huuhtele keitettyjä punajuuria hetki kylmän veden alla. Leikkaa punajuurista molemmat päät pois ja irrota kuori. Anna punajuurien jäähtyä hetki ja raasta karkeaksi raasteeksi.
2. Sulata voi kattilassa, ota kattila pois liedeltä ja paloittele joukkoon tumma suklaa. Anna suklaan sulaa ja sekoita tasaiseksi.
3. Vaahdota munat, fariinisokeri ja valkoinen sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda, kaakaojauhe ja ripaus suolaa.
4. Kääntele taikina nuolijan avulla sekaisin ja lisää joukkoon myös voi-suklaaseos ja punajuuriraaste.
5. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun reunalliseen vuokaan ja paista +180 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä hyvin ennen kuorrutusta.

Suklaakuorrute:
250g mascarponejuustoa
2dl vispikermaa
1,5dl tomusokeria
100g tummaa suklaata

1. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Notkista mascarpone omassa kulhossaan ja yhdistä pienissä erissä sulatetun suklaan kanssa.
2. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon tomusokeri. Sekoita mascarpone-suklaaseos ja kermavaahto keskenään.
3. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle ja viimeistele paahdetuilla mantelilastuilla sekä kaakao-tomusokerilla.

Pinnalle:
0,5dl mantelilastuja
1tl tomusokeria
1tl tummaa kaakaojauhetta

1. Paahda mantelilastut kuivalla kuumalla pannulla välillä sekoitellen, kunnes lastut saavat kauniin paahteisen värin. Anna mantelilastujen jäähtyä hyvin ennen käyttöä.
2. Yhdistä noin 1tl tomusokeria ja 1tl tummaa kaakaojauhetta. Viimeistele leivokset kauniilla kaakao-tomusokeri hunnutuksella.

Säilytä valmiit leivonnaiset jääkaapissa ja tarjoile huoneenlämpöisinä tai lämmitä hetki mikrossa. Näin mehukas koostumus ja suklaan maku pääsevät parhaiten esille.



PUNAJUUREN KÄYTTÖ JA SUOSITUKSET

Punajuuret kannattaa keittää kuorineen, sillä näin ravintoaineet pysyvät tallessa ja punajuurelle ominainen väri säilyy paremmin eikä liukene veteen. Kuori lähtee helposti irti keittämisen jälkeen ja punajuuresta irtoavan värin saa pestyä pois vedellä.

Punajuuri kuuluu nitraatinkerääjäkasveihin, jonka vuoksi Evira suosittelee punajuurta käytettäväksi kypsennettynä. Raaka punajuuri saattaa aiheuttaa joillekin ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita. (Lähde: evira.fi)

PUNAJUUREN SÄILYVYYS

Raaka punajuuri säilyy hyvin muiden juuresten tapaan kylmässä. Punajuuria voi halutessaan keittää myös isomman määrän kerralla ja säilyttää tämän jälkeen joko jääkaapissa tai pakastaa. Keitetty punajuuri säilyy kannellisessa rasiassa tai pussissa jääkaapissa noin kaksi viikkoa. Keitettyä punajuurta voi myös pakastaa raasteena, soseena tai lohkoina ja näin pakastimesta voi tarvittaessa ottaa punajuurta käyttöön leivontaa ja ruoanlaittoa varten.



PUNAJUURELLA VÄRJÄÄMINEN

Punajuuren kaunista väriä voi käyttää hyödyksi myös leivonnassa. Raastettu tai soseutettu punajuuri tuo uskomattoman kauniin värin vaaleisiin taikinoihin. Pienikin tippa punajuuresta puristettua mehua värjää kuorrutuksen todella kauniin väriseksi ilman, että mukaan tulee punajuurelle ominaista makua. Myös vaaleat muffinssi- ja kakkutaikinat saa helposti värjättyä punajuuren mehulla tai soseella.

Kokeilin värjätä pienen määrän leivonnaisiin tulevaa kuorrutetta punajuurella ja lopputuloksesta tuli mielestäni tosi kiva. Saat pienen määrän mehua värjäämistä varten, kun puristat punajuuriraasteesta 2-3rkl mehua erilliseen astiaan.

Punajuurella värjätty kuorrute:
2-3rkl punajuurimehua
n.3rkl mascarponea
n.3rkl kermavaahtoa
tomusokeria
ripaus punaista elinatarvikeväriä

1. Sekoita mascarpone ja kermavaahto keskenään pienessä kulhossa. Lisää punajuurimehua joukkoon vähitellen, kunnes väri on sellainen kuin haluat.
2. Lisää joukkoon myös tomusokeria, jotta kuorrutteesta ei tule liian löysää.
3. Koristele valmis leivonnainen punaisilla kuorruteraidoilla. Voit lisätä myös ripauksen punaista elintarvikeväriä, jos haluat kuorrutteesta vielä tummempaa.

PUNAJUURI LEIVONNASSA

Värin lisäksi punajuuri tuo leivonnaisiin rakennetta. Raaste sopii hyvin leivoksiin, muffinsseihin ja kakkutaikinoihin. Raasteen ansiosta koostumuksesta tulee ihanan mehevä ja hieman kostea. Punajuuriraastetta voi hyvin käyttää myös suolaisiin leivonnaisiin, kuten sämpylöihin, leipiin ja piirakoihin.

Lisää herkullisia punajuuri-reseptejä ja muitakin juures-leivonnaisia löytyy leivo juureksista-sivulta. Punajuurta on käytetty ainakin ihanan kuuloiseen punajuuribostoniin ja pähkinäisiin punajuuri-brownieihin. Nam!

Nämä punajuuri-suklaapalat saivat paljon kehuja myös sellaisilta, jotka eivät muuten oikein pidä punajuuresta. Näihin leivonnaisiin punajuuri tuo juurikin sellaisen ihanan mehevän koostumuksen, mutta makuraadin mukaan ei välttämättä edes uskoisi näissä olevan punajuurta jos ei tietäisi. Maun kyllä löytää sieltä kun tietää, että sitä on taikinassa. Näitä tulee varmasti tehtyä uudestaankin ja innostuinpa tämän myötä itsekin enemmän punajuuresta, joten varmasti muitakin punajuurireseptejä päätyy vielä tänne blogiinkin.

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

22 kommenttia

  1. Näyttääpä hyvältä! Niin herahti vesi kielelle! Kiitos ohjeesta, tätä pitää kokeilla!
    Käyhän osallistumassa arvontaan blogissani!
    http://villejalupiineja.blogspot.fi/2015/09/green-gate-arvontaa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva jos meinaat kokeilla! :) Täytyypä käydä kurkkaamassa arvontaa! :)

      Poista
  2. Niin herahti vesi kielelle täälläkin.. Täytyy lisätä listalle heti porkkanakakun jälkeen.. niin on herkullisia kuvia ja reseptejä täällä että kaikkea tekis mieli kokeilla. Sulla on onnekkaat läheiset kun pääsevät maistelemaan näitä sun tekeleitä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko kommentoida tähän, että ollaan toki onnekkaita..vaan välillä on niiin vaikeaa. ;) Luonteenlujuutta kysytään, että jättäisi lusikoimatta tai "vain pieni palanen, kiitos" pitäisi pintansa. Tai kun leipuri tulee leipomuksineen ja sanoo lähtiessään > "jätän nää loput teille kaappiin". Minä yritän, että EI..mutta toinen sanoo, JOO!

      On tuo Minka aikamoinen leipojataikuri ja ideoija.<3

      Kauas on omena puusta pudonnut. :D t. Äippänsä

      Poista
    2. Tämä punajuurileivonnainen on kyllä porkkanakakun lisäksi ihan täydellinen syysherkku! :) Kiitos kovasti kommentista ja ihana kuulla, jos innostut kokeilemaan täällä olevia reseptejä! Onneksi on porukkaa, jolle näitä herkkuja voi aina tarjota niin ei tarvitse itse syödä kaikkea :D

      Poista
    3. Haha, kiitos kommentista mama! :) Meillä alkaa pakastin olla sen verran täynnä, että täytyy alkaa tyhjentää sitä tai sit alan täyttämään teidän pakastinta mun leipomuksilla :)

      Poista
  3. Hienoa, että luovuus kukkii! Nämäkin näyttävät erittäin herkullisilta :D Itse liian usein turvaudun vanhoihin hyviksi havaittuihin ohjeisiin, jolloin uuden kokeileminen jää vähemmälle. Olen kerran käyttänyt punajuurta leivonnassa ja melko samanlainen raaka-aine on kuin porkkana eli ei juurikaan maistu, mutta mehevöittää mukavasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja voi sitä nämä tosiaan ovat, aivan ihanan meheviä ja suklaisia. Tuo on kyllä totta, että aika samanlaisia ovat leivonnassa niin porkkanat kuin punajuuret. Molemmat tuovat ihan uskomattoman ihanan koostumuksen leivonnaisiin :)

      Poista
  4. Noniin, heti perään tällainen resepti. :o Just vasta ihailin ja himoitsin porkkiskakkua, ja nyt tämä. Punajuuri kuuluu lemppareihin, joten tämä kans kokeiluun. Upeat kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on kyllä herkuteltu nyt vaikka millä ihanalla, oon niin innostunut taas leipomaan kun pystyy jo niin paljon paremmin hääräämään keittiössä. Kokoajan olis jotain uutta leivottavaa mielessä :) Kiitos paljon!

      Poista
  5. Henki ihan salpautuu...wow miten upeita! Näitä pitää kokeilla ja tehdä vaikka minikuppikakun muotoisina! Kiitos vinkistä ja tunnelmallista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Meinasin itsekin tehdä nämä ensin muffinipellille, mutta päädyin sit kuitenkin ihanan meheviin leivoksiin. Punajuurella saisi kyllä värjättyä kuppikakkuihin kivan värisen kuorrutteen! Ihanaa ja syksyistä viikkoa myös sinne! :)

      Poista
  6. Kuolasin jo Instagramin puolella näitä ihania leivoksia, nams ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä tuli kyllä niin hyviä, että tulee varmasti tehtyä uudelleenkin! :)

      Poista
  7. Punajuuri tuo kyllä ihmeellisen d´syvyyden, varsinkin suklaaleivonnaisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä mieletön yhdistelmä suklaan kanssa! :)

      Poista
  8. Uusi kasvisherkku, mitä on kyllä pakko kokeilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha :D Kasvisherkkua parhaimmillaan, punajuurta ja vähän suklaata mukaan ;)

      Poista
  9. Kyllä olet taas keksinyt! Tätä en jätä tohon pinoon "näitä teen sitten joskus", vaan tällä hämmästytetään kummastutetaan vieraita viikonloppuna. Eipähän ole aina samaa tajottavaa :-)
    Kiitoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tämä menee kokeiluun, toivottavasti maistuu niin vieraille kuin sinulle itsellesikin! :) Kiitos kommentista ja herkullista viikonloppua! :)

      Poista
  10. Nämä näyttävät taivaallisen herkullisilta ♥ Monesti olen miettinyt punajuuren ja suklaan yhdistämistä kakkutaikinassa, mutta toistaiseksi se on vielä jäänyt toteuttamatta. Ihanalta herkulta vaikuttaa!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin vannoa että taivaallisen herkullisia nämä ovatkin! Aivan mielettömän meheviä, suklaisia ja ihania! :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥