Helppo pellavansiemenleipä

Pari päivää sitten käytiin taas pitkästä aikaa tuttu keskustelu meidän keittiössä. Kello oli lähemmäs kymmenen illalla, linkutin keppien kanssa keittiöön ja aloin kaivelemaan jauhopusseja ja taikinakulhoa esiin. Siinä pellavansiemeniä ja kaurahiutaleita mittaillessani keskustelu meni jotakuinkin näin.

Mies: "Aha. Leipuri taas vauhdissa. Mitä sä teet?"
Minä: "Emmä tiedä vielä.."
Mies: " ? "
Minä: " ..? "
Mies: "Et tiedä mutta mittaat jo aineksia kulhoon?"
Minä: "Mm-m. Teen varmaan leipää tai sämpylöitä tai jotain.. Taikina saa nyt levätä yön yli ja siinä ajassa mieli kerkeää muuttumaan jo monta kertaa mutta hyvä tästä tulee."
Mies: "Sen mä kyllä uskon. Ihana leipurini mun."

Olin kai menossa pesemään hampaita, kun yhtäkkiä sain päähäni että nyt on muuten pakko leipoa jotain ja ensimmäisenä käteen osunut lasipurkki piti sisällään pellavansiemeniä. Seuraavaksi silmiin osui paketti spelttijauhoja, jonka vieressä oli kaurahiutaleita.. ja siitä se idea sitten lähti. Sekoittelin leipätaikinan ja ainekset suunnilleen sinne päin muistin mukaan ja jätin taikinan yöksi kelmun alle. Aamulla köpöttelin heti keittiöön katsomaan mitä taikinalle kuuluu ja päätin tehdä siitä yhden ison leivän kunhan olisin ensin juonut aamukahvit. Näin täällä usein syntyy mitä herkullisimpia leipiä ja leivonnaisia ja tällä kertaa uunista tuli rapeakuorinen pellavansiemenleipä, jonka päälle ei tarvita muuta kuin reilu sipaisu voita.

Helppo pellavansiemenleipä
4dl vettä
1,5tl suolaa
1dl pellavansiemeniä
1dl kaurahiutaleita
1dl spelttijauhoja
4dl vehnäjauhoja
1tl kuivahiivaa
2rkl rypsiöljyä

1. Mittaa vesi, suola, pellavansiemenet ja kaurahiutaleet taikinakulhoon. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon spelttijauhot, vehnäjauhot ja kuivahiiva. Sekoita lopuksi joukkoon myös öljy ja sekoita taikina huolellisesti sekaisin.
2. Peitä kulho kelmulla sekä leivinliinalla ja jätä taikina tekeytymään huoneenlämpöön 12 tunniksi.
3. Kumoa taikina huolellisesti jauhotetulle alustalle ja kääntele taikinaa kevyesti leivän muotoiseksi. Käytä apuna jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin. Kohota leipää leivinliinan alla vielä 1 tunnin ajan.
4. Tee leipään viillot terävällä veitsellä ja paista leivinpaperilla vuoratulla pellillä uunin keskitasolla +225 asteessa n.35-40 minuuttia.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat leivän uuniin. Päästä höyryt ulos raottamalla varovasti uunin luukkua 15 minuutin kohdalla. Näin leipään tulee vielä entistäkin rapeampi kuori.

Kyllä itse leivottu leipä on vaan niin hyvää!

Sain äidiltä ison kasan puolukoita ja porkkanoita ja kirjoittelin vähän listaa mitä kaikkea voisin tehdä niistä. Listalta löytyy ainakin vispipuuroa, puolukka-suklaamuffineja, porkkanakakkua ja porkkanasämpylöitä. Ihanaa kun jalkaa ei tarvitse enää pitää jatkuvasti ylös nostettuna niin keittiössä häärääminenkin on jo huomattavasti helpompaa :)

8 kommenttia

  1. Oi! Herkullisen näköinen leipä, aivan kuin leipomosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Muistin taas kuinka hyvää itse leivottu leipä on ja tällä hetkellä uunissa paistuu kaksi kaura-chialeipää :)

      Poista
  2. Sun blogista oikein huokuu innostus leivontaa ja ruoan laittoa kohtaan. Ihana blogi!!<3

    VastaaPoista
  3. Hei! Sinulla on ihana blogi! Löysin sen ihan vahingossa ja onneksi löysinkin. Nyt on tää pellavansiemenleipä työn alla, kohta uuniin. Toivottavasti onnistuu. �� Lisää vaan herkullisia reseptejä niin saan kokeilla niitä. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kun tulit kommentoimaan! :) Mites leipä maistui? Herkkureseptejä on tulossa taas lisää ensi viikolla :)

      Poista
  4. Leipä maistui oikein hyvin. Eipä tuo kauan säilynyt. Mies väkeä vähän epäilytti nuo pellavansiemenet mutta maistui heillekin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että leipä maistui! :) Täälläkin mies saattaa välillä ihmetellä mun leipomuksia tekovaiheessa, mutta hyvin aina tuntuu maistuvan sitten ne valmiit tuotokset :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥