KOTIMAISET HELMILILJAT

Mulla on tapana palkita itseni viikonloppusiivouksen jälkeen kauniilla kukkasilla. Kevään tullen ja pääsiäisen lähestyessä niin takapihalta kuin ikkunalaudoilta ja keittiön pöydältäkin löytyy etenkin tetenarsisseja, helmililjoja ja tulppaanikimppuja.

Arvata saattaa, että hihkuin riemusta päästessäni mukaan Kauppapuutarhaliiton ja Blogiringin kampanjaan, sillä pääsin koristamaan kotiamme runsaalla määrällä kotimaisia kukkia. Innostuin eritoten helmililjasta, jonka suhteen olen aiemmin vähän arkaillut ja ostanut keväisin kotiin vain muutamia ruukkuja.

Helmililja, Muscari armeniacum, on monivuotinen sipulikasvi, joka kestää tetenarsissin tapaan kylmyyttä ja jopa muutaman asteen pakkasia.

Nyt mulla olikin hyvä mahdollisuus testata erilaisia tapoja helmililjan hoitoon liittyen. Osan siirsin mullan kanssa suoraan ruukkuun, kastelin multaa hieman ja pidin ruukkuja huoneenlämmössä alusta asti. Nämä kukat aukesivat vauhdilla ja varret alkoivat nuupahtelemaan yllättävän nopeasti.

Muutamista helmililjoista taas ravistelin suurimmat multamöykyt sipulien ympäriltä pois, kastelin sipulit juoksevan veden alla ja asettelin kukat ruukkuihin ja maljakoihin. Sen jälkeen vein ne iltaisin ihan vain muutamaksi tunniksi takapihalle ja otin kuitenkin yöksi sisään. Tämän tavan huomasin todella toimivan, sillä varret eivät kasvaneet ihan älyttömän pitkiksi, kukat aukesivat nätisti ja kestivät huomattavasti kauemmin kauniin näköisinä. Kun pahimmat yöpakkaset hellittivät, uskalsin jättää helmilijat tetenarsissien kanssa yöksi takapihalle ja päivisin siirsin kuitenkin kukat sisään kaunistamaan kotiamme.

Yksi huomionarvoinen asia kukkia valitessa on niiden kotimaisuus. Kuvassa näkyvä sirkkalehtimerkki takaa sataprosenttisesti ostamiesi kukkien kotimaisuuden lisäksi myös kukkien korkean laadun. Ja tietenkin suosimalla Suomessa kasvatettuja kukkia tuet samalla myös kotimaista työllisyyttä. Kauniisti Kotimaisen omilla sivuilla ja Facebookissa voit tutustua kotimaisiin kukkiin sekä niiden tuottajiin, lukea kukkien hoito-ohjeita, osallistua arvontoihin, katsoa videoita kotimaisesta kasvihuonetuotannosta sekä hakea inspiraatiota erilaisiin kukka-asetelmiin ja kimppuihin

Helmililjan kellomaiset kukat muodostavat tiiviin tertun ja kukan ominaiseen tapaan "helmet" avautuvat alhaalta ylöspäin. Tämä voi tapahtua hyvinkin nopeasti, joten helmililja kannattaa ostaa kaupasta kun kukat ovat vielä nupuillaan, näin siitä riittää iloa pitkäksi aikaa. Helmililja kasvattaa varttaan nopeammin lämpimässä huoneilmassa, joten ruukut kannattaa tosiaan siirtää viileämpään paikkaan ainakin yöksi mikäli säät sallivat. Muuten hoidoksi riittää pelkästään kastelu.








Innostuin jo hyvissä ajoin koristelemaan kotia pääsiäisen kunniaksi kukkien ja muutamien koristeiden avulla. Pajunkissat ovat näyttäviä maljakoissa kukkien seassa tai ruukkuihin upotettuna helmililjojen reunoilla. Oksiin voi halutessaan ripustaa söpöjä pääsiäismunia, silkkipaperista tehtyjä koristeita tai esimerkiksi höyheniä.




Pääsiäistä odotellessa innostuin myös leipomaan aivan ihanaa persikka-murupiirakkaa. Kokosin melkein kaikki kukat ja asetelmat pöytään ja istuskelin vielä pitkään kahvittelun jälkeen pöydän ääressä lueskellen ja ihastellen näitä kukkia.

Onneksi sipulikasveista riittää iloa pitkäksi aikaa, sillä kukinnan jälkeen sipulit voi istuttaa maahan joko keväällä kun maa on sulanut tai viimeistään syksyllä. Muista kastella maata hyvin, jotta sipulit alkavat juurtumaan ja näin saat nauttia kauniista kukkasista myös seuraavana keväänä.




Onko helmililja teille tuttu kukka? Itse ainakin innostuin siitä nyt entistä enemmän ja kukinnan jälkeen aion kyllä varmasti istuttaa sipulit meidän takapihalle.

Ihanaa alkavaa pääsiäisviikkoa!


www.blogirinki.fi
 Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto

6 kommenttia

  1. Kaunista on ja kukat on aina ihania sekä piristäviä. Tosi, tosi harvoin ostan helmililjoja, kun tuntuu että ne nuukahtaa niin nopeasti. En ole osannut hoitaa! Kiitos vinkeistä! :) - Mama P.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla kans nuupahti helmililjat aiemmin melko nopeasti, mutta nyt kun perehdyin niiden hoitoon niin ovat pysyneet jo yllättävänkin pitkään kauniina :)

      Poista
  2. Oi, miten kaunista! Rakastan kukkia ja niillä on mukava palkita itseä vaikka sitten siivouspäivän kunniaksi! Mikä sen parempaa, kuin puhdas koti ja kaunis kukkakimppu pöydällä! Helmililja on hurjan nätti, mutta en ole vielä kertaa sitä ostanut itselleni, ihastellut vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Niina! Oon ihan samaa mieltä, että puhdas koti ja kukkakimppu pöydällä tai kukat ruukuissaan ovat aivan ihania ja piristävät kyllä kummasti :)

      Poista
  3. Helmililja – tai helmihyansintti, kuten meillä sitä on kutsuttu – on ihanan nostalginen kevään kukka. Muistan sen lapsuudenkodin puutarhasta, odotin aina kovasti pienten sinisten kukkien avautumista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän yhteistyön aikana luin itse ensimmäistä kertaa tuon helmihyasintti-nimen. Aion itsekin laittaa sipulit maahan, toivottavasti ne sitten nousee sieltä! Helmililjat ovat kyllä todella kauniita avautuessaan :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥