Englantilainen luumukakku

Prahan porukka saapui viime viikolla suomeen ja päivät ovatkin menneet töiden lisäksi Valentinan seurasta nauttien ja muumeja katsellen. Tämä kummitäti on mielissään, kun pikku neitokainen kävelee unenpöpperöisenä ottamaan kädestä kiinni, vie tietokoneen ääreen ja sanoo "mumi!" :) Ollaan rakennettu Valille oma pieni kotiteatteri keittiöön, jossa voi kaikessa rauhassa katsella muumeja ja syödä viinirypäleitä.

Porukoiden luona on siis tullut vietettyä aikaa melkein joka päivä. Eilen selailin olohuoneessa äidin vanhoja lehtiä ja löysin vuoden 2009 Aitoa elämää maalla-lehdestä herkullisen näköisen luumukakun ohjeen. Prahan porukka on lähdössä huomenna takaisin kotiin, joten sovittiin vielä täksi illaksi yhteinen teehetki. Päätin leipoa teen kanssa tätä luumukakkua. Muutin reseptiä hieman mutta alkuperäinen ohje on Mari Harjulan.




Englantilainen luumukakku vuoka Ø 24cm
4 munaa
2dl sokeria
2dl kookossokeria
200g voita
200g ranskankermaa
5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
puolikkaan sitruunan kuori ja mehu
puolikkaan appelsiinin kuori ja mehu
8 luumua
1dl mantelilastuja

1. Halkaise luumut ja poista niistä kivet. Pese sitrushedelmät huolellisesti ja raasta puolikkaista kuoret ja purista mehut talteen.
2. Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon sulatettu voi sekä ranskankerma. Lisää myös kuoriraasteet, mehut ja vaniljasokeri.
3. Lisää lopuksi vehnäjauho ja leivinjauhe ja sekoita taikina tasaiseksi.
4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun kakkuvuokaan. Painele puolitetut luumut taikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja.
5. Paista kakkua +175 asteessa noin 1 tunti tai kunnes mantelilastut saavat kauniin paahteisen värin. Viimeistele kakku tomusokerilla.

Tykkään käyttää kookossokeria leivonnassa, sillä se tuo niihin tummemman värin lisäksikaramellimaisen, jopa vähän lakritsamaisen vivahteen. Luumukakun tuoksu oli hurmaava kun otin sen uunista ja oli ihan pakko maistaa pienen pieni pala. Kakkupohja on ranskankerman ansiosta hieman kostea ja kivaa lisämakua siihen tuovat sitruuna ja appelsiini. Pehmeät luumut ja paahteiset mantelilastut ovat myös aivan ihana yhdistelmä. Nam!

Pian lähdetään iltateelle, innoissaan mutta samalla vähän haikein mielin kun ei tiedä yhtään milloin taas seuraavan kerran näemme Valentinaa ja muuta perhettä. Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille! :)

6 kommenttia

  1. Uusi tuttavuus tuo kookossokeri.Täytyykin tutkailla kaupan hyllyjä joskos löytyisi täältä.
    Suolaa ja sokeria on niin montaa sorttia, ettei perässä tahdo pysyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä totta! Paljon eri vaihtoehtoja ja monia niistä tekisi mieli testata. Kookossokeri on kyllä ihan huippua, sitä tulee käytettyä paljon niin leivonnassa kuin koristeena ja pienenä kivana lisänä esimerkiksi teen tai kahvin joukossa. Kannattaa tosiaan kokeilla! :)

      Poista
  2. Ihana kakku, tykkään tosi paljon kaikista tähän tulevista aineksista!:) ♥Tosin kookossokeri on vielä kokeilematta. Hypistelin jo tuollaista kookossokeripussia, mutta en vielä ostanut. Ensi kerralla menee kyllä kokeiluun, varmaankin aivan ihanaa...:) Osaatko kuvailla makua, onko se esim. fariini- tai intiaanisokerin tyylinen?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä olikin tosi hyvää, joten kannattaa kokeilla! Totesinkin jo instagramin puolella, mutta siis noi sitrushedelmät tuo kakkupohjaan kivaa lisämakua ja nää kaikki ainekset sopii hyvin yhteen. Lämpimänä toimisi ihanasti myös vaniljajäätelön kanssa :)

      Kookossokeri maistuu mun mielestä karamellin, lakritsin ja fariinisokerin sekoitukselta. Siinä on todella hurmaava tuoksu ja sopii hyvin monenlaiseen käyttöön. Mä muuten luulin aluksi, siis ennen kuin maistoin, että kookossokeri maistuisi kookokselta. Suosittelen testaamaan! :)

      Poista
  3. Tolkuttoman hyvää kakkua!! :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥