PIPARKAKKUMARENGIT

Oih ja nam mikä joulun tuoksu täällä onkaan! Marengit ovat ihania herkkuja, joita voi helposti maustaa mielensä mukaan. Näin joulun alla päätin kokeilla millaisia marengeista tulisi piparkakkumuruilla maustettuna. Illalla tein ensimmäisen erän, joka epäonnistui siinä vaiheessa kun lisäsin piparimurut ja sekoitin marenkivaahtoa vielä sen jälkeen sähkövatkaimella. Virhe! Vaahto lössähti, veikkaan että karkeat muruset hajottivat vaahdon kuohkean rakenteen.

Aamulla heräsin aikaisin ja vuorossa oli uusi yritys. Tällä kertaa kääntelin piparimurut varovasti nuolijalla vaahdon joukkoon. Paistoin marenkeja miedolla lämmöllä hieman alle kaksi tuntia ja mikä ihastuttava piparkakkujen tuoksu valtasikaan keittiön heti aamutuimaan. Oli pakko maistaa heti yksi marenki kahvin kanssa, näistä tuli ihan älyttömän hyviä!

Piparkakkumarengit 16kpl
3 valkuaista
1dl sokeria
1tl valkoviinietikkaa
1,5dl murusteltuja piparkakkuja
ripaus kanelia
hyppysellinen piparkakkumaustetta

1. Kuumenna vesi kattilassa ja valitse marenkikulho niin, että se asettuu sopivasti kattilan päälle. Erottele kananmunista valkuaiset kulhoon ja mittaa joukkoon sokeri sekä valkoviinietikka.
2. Vatkaa valkuaisvaahtoa vesihauteessa, kunnes koostumus on paksumpaa ja sokeri on sulanut vaahdon joukkoon.
3. Jatka vatkaamista vielä hetken aikaa ilman vesihaudetta, mausta marenkivaahto kanelilla ja piparkakkumausteella.
4. Marenki on valmis, kun koostumus on paksua ja kiiltävää ja kulhon voi kääntää ylösalaisin. Kääntele lopuksi piparkakkumurut varovasti marenkivaahdon joukkoon nuolijalla.
5. Lusikoi marenkikekoja leivinpaperilla vuoratulle pellille ja viimeistele marengit piparkakkumuruilla.
6. Paista marenkeja +125 asteessa 1,5 - 2 tuntia. Voit sammuttaa uunin 1,5 tunnin kohdalla ja antaa marenkien kuivua vielä noin puoli tuntia niin että uunin luukku on hieman raollaan.

Vinkki!
Saat marengeista helposti gluteenittomia vaihtamalla tavalliset piparkakut gluteenittomiin!

Marenkivaahtoon lisättävä kaneli ja piparkakkumauste korostavat piparimuruista tulevaa jouluista makua. Lisää mausteita makusi mukaan, itse laitoin kanelia hieman enemmän kuin piparkakkumaustetta. Säästä vähän piparin muruja, joilla voit viimeistellä marengit ennen uuniin laittoa. Tällä ohjeella pieniä marenkikekoja tulee 16 kpl ja ne mahtuvat juuri sopivasti yhdelle pellille. Voit halutessasi tehdä marengeista myös isompia kekoja.

Tässäpä yksi lahjaidea jouluksi. Pakkaa marengit kauniisti ilmatiiviiseen rasiaan tai läpinäkyvään pussiin ja ilahduta herkkulahjalla esimerkiksi ystäviäsi! :)

10 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Olisin tuonut, jos mulla olis ollut gluteenittomia pipareita :)

      Poista
  2. Hei! Onko tuo valkoviinietikka pakollinen tai siis mikä sen tehtävä on? :) Voiko sen korvata jollain muulla. Nim. ei löydy kaapista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaahdotusajan lisäksi tuo etikan tuoma happo vaikuttaa marenkivaahdon koostumukseen. Etikka haihtuu uunissa, joten siitä ei jää makua marenkeihin :) Etikan tilalla voi käyttää myös tilkan sitruunamehua, mutta niiden käyttö ei ole välttämätöntä. Teen itsekin joskus ilman etikkaa, jos sitä ei satu löytymään mutta tuo hapokkuus tekee marenkien sisustasta myös kiva sitkeän :)

      Poista
  3. Onpa kauniita ja tunnelmallisia kuvia! :)

    VastaaPoista
  4. Onpa hyvä idea! Valkuaisia tuppaa aina jäämään yli esimerkiksi majoneesia tehdessä, joten aion ehdottomasti kokeilla - kiitos siis vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos menee kokeiluun! Mullakin monesti jää joko valkuaisia tai keltuaisia yli kun leivon tai kokkailen jotain, onneksi marenkeja on helppo valmistaa ja yli jääneistä keltuaisista voi valmistaa just vaikka majoneesia tai vaikkapa vaniljakastiketta :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥