♥ Porkkana-tattarisämpylät

Pitkästä aikaa päätin leipoa meille sämpylöitä iltapalaksi. Pidän erilaisten siementen, hiutaleiden ja jauhojen yhdistelmistä leipätaikinoissa. Tällä kertaa vehnäjauhojen lisäksi mukaan pääsivät tattarijauhot sekä kaurahiutaleet ja iso kukkurallinen porkkanaraastetta. Täytyykin käydä pian täydentämässä jauho- ja hiutalevarastoja sillä tähän taikinaan hupenivat viimeiset kaurahiutaleet ja tattarijauhot.

Joskus tykkään pyöritellä sämpylät käsin, mutta useimmiten painelen taikinan paksuksi levyksi, kohotan vähintään tunnin ajan ja leikkaan kohonneesta taikinasta sämpylöitä suoraan pellille. Näin saa helposti aikaan eri muotoisia ja kivan rustiikkisia sämpylöitä.




Porkkana-tattarisämpylät n.12 kpl
5dl vettä
1tl hunajaa
4 porkkanaa raastettuna
4dl tattarijauhoja
2dl kaurahiutaleita
6-7dl vehnäjauhoja
1pss kuivahiivaa
0,25dl oliiviöljyä
2tl suolaa

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi ja hunaja taikinakulhoon. Lisää porkkanaraaste, kaurahiutaleet sekä tattarijauhot ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
2. Lisää 5 dl vehnäjauhoja ja kuivahiiva ja jatka taikinan vaivaamista noin viiden minuutin ajan, jotta saat aikaan hyvän sitkon. Lisää vielä 1-2 dl vehnäjauhoja vaivaamisen aikana.
3. Lisää lopuksi oliiviöljy sekä suola, vaivaa vielä hetki ja kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Painele taikina jauhotetuin käsin tasaiseksi paksuhkoksi levyksi ja kohota liinan alla 1 tunti.
4. Leikkaa kohonneesta taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä taikanpyörän tai veitsen avulla. Asettele sämpylät pellille, sihtaa päälle kevyesti jauhoja ja kohot liinan alla 20 minuuttia.
5. Paista sämpylöitä +230 asteessa noin 25 minuuttia.



Nams! Kylläpä olivatkin hyviä. Nyt en ollutkaan hetkeen leiponut itse leipää, mutta syksyn tullen tulee taas varmasti leivottua enemmän. Iltateen kanssa tuoreet sämpylät ovat ihan lyömätön yhdistelmä ja näinä sateisina päivinä saa helposti ajan kulumaan keittiössä taikinoita tehden :)

Nyt suuntaan ystävän luokse viettämään sadepäivää, moikka!

6 kommenttia

  1. Nää on varmasti hyviä. Mä tykkään myös että taikinassa on vaikka mitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! :) Porkkanasämpylät on aina hyviä ja tattarijauho oli kiva lisä näihin.

      Poista
  2. Tätä voisin yrittää omaan ruokavaliooni soveltaen...

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥