Valkosipulipatongit

Oon ollut ihan kamalassa flunssassa melkein viikon ja olo on vieläkin ihan nuutunut, vaikka kuume onkin nyt laskenut aika hyvin. En oo leiponut yli viikkoon mitään ja nyt kun olo on vähän parempi niin oli pakko leipoa jotain. Makuaisti on kadonnut lähes olemattomiin, joten ajattelin että valkosipulipatongit sopisivat hyvin tähän nuhaiseen oloon.



Valkosipulipatongit 4 kpl
6dl vettä
2tl hunajaa
2dl kaurahiutaleita
1pss kuivahiivaa
8dl vehnäjauhoja
2dl graham täysjyvävehnäjauhoja
0,5dl oliiviöljyä
3tl suolaa
5 isoa valkosipulinkynttä

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi, hunaja ja kaurahiutaleet taikinakulhoon. Lisää joukkoon 8dl vehnäjauhoja sekä kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti noin viisi minuuttia, jotta saat aikaiseksi hyvän sitkon.
2. Lisää joukkoon grahamjauhot sekä oliiviöljy ja jatka vaivaamista vielä muutaman minuutin ajan.
3. Lisää lopuksi suola ja purista joukkoon valkosipulinkynnet. Vaivaa taikinaa vielä hetki ja kumoa valmis taikina jauhotetulle pöydälle tai tasolle. Käytä apuna jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin.
4. Jaa taikina neljään saman kokoiseen osaan, pyörittele kevyesti palloiksi ja anna kohota liinan alla 25 minuuttia.
5. Muotoile kohonneet taikinapallot patongeiksi ja asettele patongit patonkipellin koloihin tai leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle kevyesti jauhoja ja anna kohota liinan alla 25 minuuttia. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä ja paista +230 asteessa 25-30 minuuttia.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat patongit uuniin. Päästä höyryt ulos avaamalla uunin luukkua varovasti 15 minuutin kohdalla. Näin patonkeihin tulee ihanan rapea kuori!

Nykyään on vielä kätevämpää saada leipomuksille syöjiä kun asutaan samassa kaupungissa vanhempieni kanssa. Soitin iskälle heti kun olin ottanut patongit uunista ja kerroin, että täältä saa tulla hakemaan muutaman uunituoreen patongin :)

Nyt taidan keittää kupin teetä ja majoittaudun taas tonne sohvan nurkkaan Maunon viereen leipäilemään. Viimeisin viikko on koostunut lähinnä niistämisestä, lukemattomista teekupposista, jäätelöstä, antibioottikuurista, hunajasta, finrexinistä, auringonhattu-uutteesta ja levosta. Huomenna olis yhdet valmistujaisjuhlat, saa nähdä päästäänkö paikalle vai meneekö vielä huominenkin oloa parannellessa.

2 kommenttia

  1. Aivan upean näköisiä patonkeja :)
    Pikaista paranemista sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Taru, näistä tuli kyl hyviä :) Ja oli muutenkin kivaa leipoa jotain, tuntuu et viime kerrasta oli jo ikuisuus! Toivottavasti tää sitkeä flunssa helpottaa pian. Tää on jo hyvä merkki et jaksoin leipoa ja avata tietokoneen :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥